Мала грешка, задутре. Изгледа ми се брза малце да дувнамКаде работиш, па утре ти е неработен ден?![]()

Да. До 31 мајДобро, дали треба да се "потврди" во определен рок?
Серверот на УЈП за менување на лозинка не работи, граѓаните не можат да си ја проверат даночната пријава
Без разлика дали ќе има корекција или не, мора да се потврди, а и немам што да менувам?
Јас сум btw скромен буџетар кој што има само личен доход и никакви други примања, имам само една ставка во која го има бруто износот, платени придонеси, пресметан пдд и платен пдд.
едит:
Сега наидов на една статија ке што вели дека рокот за измени е 31 мај, а оние што не потврдиле до 31 мај, системот на УЈП автоматски ке го потврди на 1 јуни.
Него имале проблеми УЈП![]()
Имам прашање за годишната и месечната пресметка. Доколку физичко лице зима плата да речеме минимална нето 6500ден (бруто 9349ден) исто така и врши услуги со договор на дело со одредена сума со 10% данок. Дали знаете на кој начин се врши пресметката (бруто или нето). Ме интересира како се смета месечниот лимит од 90000денари доколку зимате плата и воедно (договор на дело (данокот е платен од фирмата) физичкото лице прима нето износ). Исто така дали лимитот за 2018год е 1М денари или 1080.000денари (со плата вкупно или? Прашав на неколку места и никако да добијам конкретен одговор.
Какво бројче да извадам, има несо специфично за личен данок или? Фала однапредЌе одиш во УЈП карши Даре Џамбаз, ќе си земеш бројче и се убаво ќе ти објаснат. Само немој да одиш кога има најмногу гужва.
Земи си фактури со тебе, извод од сметководство и се што е релевантно. Јас така направив и ми средија ми објасниа се. И работа на дело и плата како иде, колку се рачуна итн. Имав и извод од банка со уплати за цела година.
Не се сеќавам што одбрав (таму на лице место). Има за пднесување ПДД-ГДП.Какво бројче да извадам, има несо специфично за личен данок или? Фала однапред
Имам сметководител, ама прашав и други и сите ми дадоа различни одговори. Едни викаат платата не влага во пресметка, други дека се одбива 8к од плата.. Вујкојебина мења закони секој месец и никој не е 100 % сигурен. Затоа и тука прашав, фала како и да е. Најпаметно ке отидам во Ујп директива.Не се сеќавам што одбрав (таму на лице место). Има за пднесување ПДД-ГДП.
Втора опција е да изнајмиш сметководител. Во фирма мислам дека го плаќаме 50 евра месечно, за еднократна работа незнам.
За мајка ми кој е пензионер од УЈП ми рекоа дека треба да биде ргистрирана, демек у систем да бидат и сл.Сега, пензионерите треба ли да се регистираат на страната на ујп или не? Пошто нели пензијата не е приход!
Може но немора. Им одложија задожителна регистрација за неколку години.За мајка ми кој е пензионер од УЈП ми рекоа дека треба да биде ргистрирана, демек у систем да бидат и сл.
Точно е дека платата не влегува во пресметка.Имам сметководител, ама прашав и други и сите ми дадоа различни одговори. Едни викаат платата не влага во пресметка, други дека се одбива 8к од плата.. Вујкојебина мења закони секој месец и никој не е 100 % сигурен. Затоа и тука прашав, фала како и да е. Најпаметно ке отидам во Ујп директива.
Во која пресметка не влегува? Влегува се што се оданочува аконтативно. Плата, додатоци, авторски догори и слично. Се на кое може да се однесува прогресивно оданочување. На пример. Земаш плата месечно од 10000ден, и 10 хонорари од по 10000 во месецот. И така цела година. Биту еден при аконтативна пресметка не е со 18%. Но на крај догодина кога ќе ту ги собере УЈП сите и кога ќе надминеш милионче и ситно, разликата над тоа ќе те задолжи со 18% на се над тоа милионче и ситно.Точно е дека платата не влегува во пресметка.