Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

O

Oliver!

Гостин
Другари, до Март/Април 2018-та беа "полабави", дозволуваа и отпосле да се плати данок за поминат месец.

Мене лично во Март ми се јавија на телфон да ме предупредат дека нема веќе да се дозволува доцнење и за секој месец треба да се плаќа до крајот на самиот месец.

Како и да е, пријавете се на време за да го средите тоа, додека не почнале тие да ве бараат и да ви створат нервози на дневно ниво.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Другари, до Март/Април 2018-та беа "полабави", дозволуваа и отпосле да се плати данок за поминат месец.

Мене лично во Март ми се јавија на телфон да ме предупредат дека нема веќе да се дозволува доцнење и за секој месец треба да се плаќа до крајот на самиот месец.

Како и да е, пријавете се на време за да го средите тоа, додека не почнале тие да ве бараат и да ви створат нервози на дневно ниво.
Ама тоа само за данок на добивка, така?
По закон персонален може да се плаќа годишно, не дека биле полабави.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82

Епа таман нека ми звонат па јас да се разберам со нив убаво пошто имам измешани приходи и незнам како еден приход(една плата) би го класифицирал во две различни точки. Катастрофа.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Член 2 од законот за ПЕРСОНАЛНИОТ ДАНОК НА ДОХОД вели..

Персоналниот данок на доход (во натамошниот текст: данок на доход) се плаќа годишно на збирот на нето приходите од сите извори, освен на приходите што се изземени од оданочување со овој закон.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Член 2 од законот за ПЕРСОНАЛНИОТ ДАНОК НА ДОХОД вели..

Персоналниот данок на доход (во натамошниот текст: данок на доход) се плаќа годишно на збирот на нето приходите од сите извори, освен на приходите што се изземени од оданочување со овој закон.
A зошто тогаш за секоја трансакција одделно ти даваат башка уплатница, на пример ако имаш примено 10 трансакции, 10 уплатници а не една за сите заедно

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Личен доход ќе одберам.
Mожно е, не велам не, не се знае ништо со нашава влада и закони.
Ако е како што велиш ти, тогаш во доход од работа која точка ќе ја одбериш кога пополнуваш месечна пријава?
Ќе одберам точка 3
Други лични примања (од работен однос, регрес за годишен одмор, од органите на управување и надзор, на функционери,пратеници, советници,носители на јавнифункции, судии поротници, вешти лица, стечајни управници, членови на МАНУ, договор за повремено или привремено вршење на услуги)
A зошто тогаш за секоја трансакција одделно ти даваат башка уплатница, на пример ако имаш примено 10 трансакции, 10 уплатници а не една за сите заедно
Не знам зошто, но мислам тоа не менува ништо.

O

Oliver!

Гостин
Ама тоа само за данок на добивка, така?
По закон персонален може да се плаќа годишно, не дека биле полабави.

Не сум плаќал данок на добивка за да знам, за персонален го кажувам ова.

Ми се јавија од агенција и ми рекоа дека им е наложено редовно да ги прават уплатите.
Пред тоа имав плаќано одеднаш и за 3-4 месеци.

Овојпат, ми побараа да ги одделам сумите одделно за Јануари, Февруари и Март и како такви да направат 3 уплати за секој месец одделно.

Canibalot

hello world
29 јуни 2016
87
100
Лично, данок на доход си плаќам еднаш годишно за целиот прилив во годината.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Не сум плаќал данок на добивка за да знам, за персонален го кажувам ова.

Ми се јавија од агенција и ми рекоа дека им е наложено редовно да ги прават уплатите.
Пред тоа имав плаќано одеднаш и за 3-4 месеци.

Овојпат, ми побараа да ги одделам сумите одделно за Јануари, Февруари и Март и како такви да направат 3 уплати за секој месец одделно.
Изгледа нешто од аганцијата те мотале.

O

Oliver!

Гостин
Изгледа нешто од аганцијата те мотале.

Не би рекол.

Кај нас, ако нешто не е спроведено во функција 100%, вообичаено значи дека сè уште не ги "спрегнале" сите како што треба за да работат по правилникот. :)))

Агенцијава веројатно паметно постапила и ме предупредила на време, за да нема после компликации.

Пред 1 месец, проблемот што го имав со УЈП, им реков да се јават на агенцијата и да ги расчистат сите забелешки затоа што сум чист.
Знаеш што ми одговорија:
"Еве, јас ќе се јавам... ама ШТО да ги прашам? И јас не знам што да ги прашам, пратено нѝ е извештај за тебе, затоа ги бараме одговорите од тебе."

Цитатот не е точен до збор, ама не е ни филуван :)

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Си пишува во законот дека се плаќа на годишно ниво, нема тука дали ги стегнале или не. И јас плаќам на годишно ниво и сум немал никаков проблем со никоја институција.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Доколку примаш пари на девизна сметка од странство, дали треба да го плаќаш данокот секој месец? Не мие баш објаснето ова.

Види вака за ова јас искрено не би ти препорачал да слушаш рандом ликови од форумот, различни типови ќе ти дадат различни совети, трк до УЈП, барај некој помлад и убаво разберисе што и како па можеш да постираш мислење како помина и што ти рекоа.

Супер ко така, прашај исто и за дали се плаќа месечно или годишно па да знаеме од сигурно извори што е и како е

Тебе другар ти нема спас, ти ги читам коментарите и ти се чудам, се вртиш во круг од пред некој ден, реши се што сакаш да дознаеш, сите одговори веке ги имаш овде, но ако имаш време оди прашај во УЈП и не малтретирај луге...

Последна промена:

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Тебе другар ти нема спас, ти ги читам коментарите и ти се чудам, се вртиш во круг од пред некој ден, реши се што сакаш да дознаеш, сите одговори веке ги имаш овде, но ако имаш време оди прашај во УЈП и не малтретирај луге...
Па тоа е финтата бе друже да не се малтретираме по шалтери туку да ги дознаеме информациите полесно, онлајн. Бидејќи кога последно бев во УЈП кркав стап дур се разјасниме за какви приходи станува збор и незнам зошто (не сум од Скопје) нема баш млади луѓе што работат во УЈП и тие постарите појма немаат од ИТ... иначе не го бива тоа е, еден вика А , друг Б, тераме со глава у ѕид.

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Бев сега до УЈП и им кажав дека имам примано пари на девизна сметка, батката ме рече само треба да се плати персонален данок. И го прашав дали јас треба да го пријавам во системот или автоматски ќе биде пресметано од страна на системот, ми рече ќе ми стигнало емаил што треба како треба до 15 Март. Толку беше од услугата.

O

Oliver!

Гостин
Бев сега до УЈП и им кажав дека имам примано пари на девизна сметка, батката ме рече само треба да се плати персонален данок. И го прашав дали јас треба да го пријавам во системот или автоматски ќе биде пресметано од страна на системот, ми рече ќе ми стигнало емаил што треба како треба до 15 Март. Толку беше од услугата.

Сериозно ова? Ахахаха, услуга на нивоу!
Ќе биде 2020-та значи... :)))

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Сериозно ова? Ахахаха, услуга на нивоу!
Ќе биде 2020-та значи... :)))
Баш заради тој одговор што му го дадоја на BlackArrow7, колку да си замини побрзо и да не му досадва не сакам да идам у УЈП бидејќи секој службеник кажува различно. Незнам што да речам, веројатно најдобро е да се контактираат преку телефонот кој што е оставен на УЈП и да се бара некој што разбира повеќе па да објасни точно и убаво како треба да се толкува новиот закон и E-пдд

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Баш заради тој одговор што му го дадоја на BlackArrow7, колку да си замини побрзо и да не му досадва не сакам да идам у УЈП бидејќи секој службеник кажува различно. Незнам што да речам, веројатно најдобро е да се контактираат преку телефонот кој што е оставен на УЈП и да се бара некој што разбира повеќе па да објасни точно и убаво како треба да се толкува новиот закон и E-пдд

Прашав еден колега, ми рекоа дека тој има плаќања данок на приходи од интернет заработка, ми кажа дека тој поднесол преку новиот систем. Почнал да го користи усте од Октомври минатата година. За секој приход внесол посебно во системот. Па откако ќе бидат одобрени од УЈП, ти праќале емаил со фолио број и можеш да платеш во банка со тој фолио број. Во формата исто требало да се прати као фактура и доказ од банка дека си ги примил и колку. Ги пријавил како Друг Доход. Е сега неговата заработка е од adsense па спаѓа под Друг Доход мислам тоа. Мојата заработка е од работење фреленсер како програмер. Ова мислам спаѓа под Личен Доход али во системот не го покажува во листата. Мислам само 4-5 видови на доходи прикажува.

Знае некој под каков вид на приход треба да го внесам?

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Прашав еден колега, ми рекоа дека тој има плаќања данок на приходи од интернет заработка, ми кажа дека тој поднесол преку новиот систем. Почнал да го користи усте од Октомври минатата година. За секој приход внесол посебно во системот. Па откако ќе бидат одобрени од УЈП, ти праќале емаил со фолио број и можеш да платеш во банка со тој фолио број. Во формата исто требало да се прати као фактура и доказ од банка дека си ги примил и колку. Ги пријавил како Друг Доход. Е сега неговата заработка е од adsense па спаѓа под Друг Доход мислам тоа. Мојата заработка е од работење фреленсер како програмер. Ова мислам спаѓа под Личен Доход али во системот не го покажува во листата. Мислам само 4-5 видови на доходи прикажува.

Знае некој под каков вид на приход треба да го внесам?
Евентуално ова би се водело како Доход од работа -: Примања по основ на договор за повремено или привремено вршење на услуги
Но незнам дали треба да имаш договор и за привремено вршење на услуги.
Исто така ова не е 100 посто сигурно, ништо чудно сите "Интернет Услуги" да ги тупнат во Друг Доход, значи моментално законот е катастрофа, службениците незнаат да објаснат и тоа е сјебани сме.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Поздрав правници...
0rWYCRx.jpg

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
И го прочита член 93, што кажува?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.735
3.413
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Член 93
б) Плаќање аконтација на данокот од обврзникот

Член 93
(1) Аконтација на данокот на доход утврден во одобрените пресметки се плаќа најдоцна до 15-ти во
месецот за претходниот месец за:
- доходот од закуп и подзакуп на кој аконтацијата на данокот не се плаќа по одбивка,
- капиталните добивки,
- доходот остварен од странство,
- доходот од работа во дипломатски, односно конзуларни претставништва на странски држави,
кај претставници и службеници на такви претставништва кои имаат дипломатски имунитет,
на кој данокот не е пресметан и платен по одбивка,
- доходот од продажба на сопствени земјоделски производи на физички лица надвор од
продажни места на зелени пазари,
- доходот остварен од повремено или привремено вршење услуги на физички лица и
- друг доход на кој данокот не е пресметан и платен по одбивка.
(2) Данокот на доходот остварен во странска валута се пресметува во денарска противвредност по
среден курс на Народната банка на Република Македонија на денот на остварување на доходот.
(3) Аконтација на данокот на доход утврдена со решение на органот за јавни приходи се плаќа за:
- доходот остварен од обврзник од членот 29 и членот 47 од овој закон до 15 во месецот за
претходниот месец,
- доходот од закуп и подзакуп до 15-ти во месецот за претходниот месец,
- доходот од капитални добивки во рок од 15 дена од денот на доставување на решението и
- доходот прикажан во неодобрените пресметки од членот 88 од овој закон во рок од 15 дена од
денот на доставување на решението.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.735
3.413
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Мал апдејт:

Ми се јавија од УЈП. Испадна дека приливите од странски правен субјект подлежат под ДДВ што значи освен донации со претходен документ од мин. за финансии се друго подлежи под ДДВ доколку се надминува прагот.

Пошто рокот за регистрирање како ДДВ обврзник е поминат (пишав горе дека може да се деси вакво сценарио) од понеделник треба да доставам дополнителни документи и да "заклучат" дека се е ок од нивна страна и да ме регистрираат.

Тоа е тоа накратко.
Јас имам изготвено некој документ за жалба па ќе видиме дали ќе биде од корист.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Мал апдејт:

Ми се јавија од УЈП. Испадна дека приливите од странски правен субјект подлежат под ДДВ што значи освен донации со претходен документ од мин. за финансии се друго подлежи под ДДВ доколку се надминува прагот.

Пошто рокот за регистрирање како ДДВ обврзник е поминат (пишав горе дека може да се деси вакво сценарио) од понеделник треба да доставам дополнителни документи и да "заклучат" дека се е ок од нивна страна и да ме регистрираат.

Тоа е тоа накратко.

Не знам што потпаѓа под Авторски услуги кон странски субјекти но консултантски услуги on the other hand нема да подлежат на ДДВ дури и кога си ДДВ обврзник. Барем така сум информиран а и на еден прес кажаа од влада дека програмерски услуги кон странство не подлежат на ДДВ дури и над милион денари годишно.

alexandar23

hello world
29 јули 2017
65
28
Ви ги одобрија акаунтите од УЈП за е-пдд? Јас поддадов на почетокот од декември и уште чекам..

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Мал апдејт:

Тоа е тоа накратко.

Сакаш да кажеш дека под ддв ќе спагаат исплати од компании како Google,Facebook, Content.ad, Revcontent i други ????
Се надевам дека ДДВ то ќе важи од оваа година и дека за минатите години нема да ни го накалемат да го платиме кога веќе сме платиле персонален? Ретроактивно неможе да се враќаат години уназад....
Се е каша попара пак...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно