Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

zokimk

hello world
8 ноември 2016
58
51
Ќе пробам да ја најдам и конкретната презентација, ќе ја отворам во MS Office под Windows и ќе направам скрин шот. Во секој случај, проблемот може да се адреесира и кај Windows-от или Office-от под него, бидејќи истиот не постоеше на MacOS. :D Но, бидејќи речиси сите се на Windows, негативните поени му ги препишувам на MacOS кој во конкретниов случај треба да биде прилагоден кон Windows-от, а не обратно.

Го избрав MacBookPro-то бидејќи идеално ги задоволуваше сите мои желби и потреби за конкретната намена за кој беше набавен. Воопшто не ме интересираше оперативниот систем, ниту сакав да го користам, но бидејќи доаѓаше со него решив едноставно да пробам да му дадам шанса и да ги искусам „благодетите“ на епломаните кои за јаблоко вени сачат. :D Eдинствените параметри валидни за избор за мене беа од хардверски аспект, поточно тоа што е мал, елегантен, убав и изработен врвно со доволно перформанси за намената, а тоа е офис работа, сурфање и мултимедија. Имаше најдобар и неспоредливо подобар екран од било што друго со негови димензии, најдобар трек пад кој и до ден денес (иако скоро 4 годин стар) е без никаква конкуренција од неЕпл бренд, феноменална батерија која трае и ден денес повеќе од некои нови ѓубрарии и т.н. Останатото (i5 haswell 2C/4T со 128MB L4 crystalwell кеш, 8GB DDR3, 512GB PCI-e SSD) исто така беше сосема задоволително за намената.

Нема(ше), едноставно не можеше да симнуваш праќаш мејлови од Outlook Server 2010 во 2014 година со било која апликација. Сето тоа се среди кога го надградија mail серверот со Outlоok 2012.

Јас го пробав чисто од ентузијазам за најелементарни офис работи како што до сега во животот имам користено сототици други компјутери без проблем, т.е. да пратам мејл, да напишам некој офис документ, да пуштам некој филм и да посурфам. Жално и смешно, ни за тоа не го биваше MacOS-от, а не па за нешто повеќе. Практично со MacOS, мојот нов Мекбук Про од 1850 евра беше неупотребливо срање. Среќа што на него се инсталриа Windows, инаку ќе беше само ултра скап послужавник за кафе или украсна лампа.

Не е моја грешка воопшто. Сите презентации беа побарани од модераторот на состанокот уште два дена однапред и сите се пуштаа на еден компјутер на кој е приклучен бим и даљинско за вртење слајдови со ласер. Таман работа ако 15 души за презентација од 15-20 минути треба да се заебаваме со тури-претури на лаптоп, па резолуции, па драјвери за даљински и слично , а особено во сериозна институција каде слушатели се топ менаџмент на врвни европски енергетски компании.
По мене луда работа е да купиш мек бук про за да користиш windows на него..баш ради mac os и апликации на него се продава mac. За тебе за windows има доста избор и тоа за помалку пари...пример

Buy Surface Laptop - Microsoft Store

Sent from my iPhone using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.086
7.777

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.404
5.559
Ќе пробам да ја најдам и конкретната презентација, ќе ја отворам во MS Office под Windows и ќе направам скрин шот. Во секој случај, проблемот може да се адреесира и кај Windows-от или Office-от под него, бидејќи истиот не постоеше на MacOS. :D Но, бидејќи речиси сите се на Windows, негативните поени му ги препишувам на MacOS кој во конкретниов случај треба да биде прилагоден кон Windows-от, а не обратно.
Зошто проблемот го гледаш во оперативниот систем или платформата воопшто?
Проблемот е кај производителот на апликацијата, во случајов микрософт, кој што дозволил документите креирани со неговиот пакет да не се прикажуваат индентично во различни верзии од програмот. Слични случаи има и кога иста презентација се работи на различни верзии под windows. И другите офис програми прават слични глупости. Но за тоа не е виновен windows-ot, туку офис пакетот.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
По мене луда работа е да купиш мек бук про за да користиш windows на него..баш ради mac os и апликации на него се продава mac. За тебе за windows има доста избор и тоа за помалку пари...пример
Воопшто не е луда, особено кога за тие пари не можам да купам ништо подобро без оглед на тоа каков оперативен систем ќе користам.
За 1500 евра ќе ти го донесе било кој по нарачка. А и за windows има избор од лаптопи...
Зар мислиш дека би одбрал МекБук Про 13.3" ако имаше подеднакво добро или подобро решение за помалку или исто пари (до 2000 евра)?
Зошто проблемот го гледаш во оперативниот систем или платформата воопшто?
Проблемот е кај производителот на апликацијата, во случајов микрософт, кој што дозволил документите креирани со неговиот пакет да не се прикажуваат индентично во различни верзии од програмот. Слични случаи има и кога иста презентација се работи на различни верзии под windows. И другите офис програми прават слични глупости. Но за тоа не е виновен windows-ot, туку офис пакетот.
Се согласувам дека проблемот може да не е до MacOS платформата туку до MS Office пакетот или до самиот Windows. Сепак, за мене е битно она кое го работам да функционира под Windows, па така кога веќе мора да се откажам од една од двете платформи тогаш тоа поскако е MacOS. Сите работи кои имам потреба да ги вршам си функционираат во Windows и сите со кои сорабутвам користат Windows. MacOS, Linux, UNIX, OS/2, DOS и се останато ми е подеднакво небитно и нефункционално без оглед колку добро можат да си ја бркаат работата за она за кое биле предвидени и направени. Она кое што мене ми треба го нема или не функционира на начинот на кој мене ми е потребно да функционира. Дури и тоа да е сменето сега или да се промени во иднина, па макар и да се нуди нешто подобро и пофункционално, не би го сменил Windows-от. Едноставно под Windows сите работи ми функционираат како што треба и не сакам да ризикувам да ми се случат слични несакани некомпатибилности и проблеми, а особено не кога е во прашање работа.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.190
16.323
Мислиш дека некој ќе се откаже од iphone, и ќе се префрли на мизерен андроид.. било кој телефон..

Што и да пишеш, џабе ти е никој не е будала да го смени најдобриот телефон за било што(самсунг, шиаоми миаоми кој и да се тие смешките кинески андроидски)

Хаха, абе ти не збореше така до пред некое време. Ти швајзнаа службена инекција и сега имаш сјај во очите и фрази во репертоарот.

Но тоа не го менува фактот какво гомно е Apple хардверот/софтверот наменето за неписмени американероси кои уживаат во садизам.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Но тоа не го менува фактот какво гомно е Apple хардверот/софтверот наменето за неписмени американероси кои уживаат во садизам.
Apple хардверот бил гомно, а HP биле топ, така? :D

bxxxn

user
11 март 2011
1.662
1.813
Има официјален Микрософт Офис пакет за Мак и имам инсталирано 2011. Немам приметено некои проблеми при префрлување на документ од Виндовс на Мак, иако чесно кажано најмногу користев Ворд и многу ретко на Мак-от. Генерално сум имал многу проблеми со компатибилност на различни верзии на офис документи на Виндовс, како и катастрофални поместувања во форматирањето. Мој заклучок е дека Офис е feature rich, но не е добар со WYSIWYG. Обратно со помалку функции, а перфектно форматирање е Adobe.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.190
16.323
Apple хардверот бил гомно, а HP биле топ, така? :D

Збориме за Apple, не за HP. И да, гомно е. За воља на вистината, такво испосерување какво што сум видел кај Apple, не сум видел ни кај Gembird. Не е до толку гомно хардверот и софтверот на Apple туку проблемот е во зомбијата кои го воздигнаа на ниво на религија. Ништо посебно, масовен маркетинг и шејпање на јавното мислење. Мех хардвер и софтвер за масовна консумпција, ништо особено. Но и тоа ќе падне, како и секоја друга религија.

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@Astro Не е во ред неосновано да ги нервираш јаболкоманите.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Збориме за Apple, не за HP. И да, гомно е. За воља на вистината, такво испосерување какво што сум видел кај Apple, не сум видел ни кај Gembird. Не е до толку гомно хардверот и софтверот на Apple туку проблемот е во зомбијата кои го воздигнаа на ниво на религија. Ништо посебно, масовен маркетинг и шејпање на јавното мислење. Мех хардвер и софтвер за масовна консумпција, ништо особено. Но и тоа ќе падне, како и секоја друга религија.

Не знам јас тоа која религија паднала?

28 јануари 2017
2.086
4.799
Ресен

Религии, божества, сé имат паднато и се претопиле во митови и легенди, така ќе му дојт ред и на Ејпл, то ќе го доживееме а за другите не сум сигурен (не дали ќе паднат туку дали ќе дочекаме)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.190
16.323
@Astro Не е во ред неосновано да ги нервираш јаболкоманите.

Не ги нервирам. Може једино сами да се нервираат, ако се до толку хард кор култисти. Ама немој да збориш дека е неосновано молим те. Немој, тоа е веќе до толку многу демоде.

Секоја религија паѓа, вртоглаво. Нема која не е падната. Homo sapiens се освестува полека полека, па така и Apple култистите ќе се свестат дека биле молзени со декади и дека биле во заблуда дека се special.

Последна промена:

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Не ги нервирам. Може једино сами да се нервираат, ако се до толку хард кор култисти. Ама немој да збориш дека е неосновано молим те. Немој, тоа е веќе до толку многу демоде.

Секоја религија паѓа, вртоглаво. Нема која не е падната. Homo sapiens се освестува полека полека, па така и Apple култистите ќе се свестат дека биле молзени со декади и дека биле во заблуда дека се special.
Страшна работа... :D Имало и вакви што се занимаваат со хејтање на епл религии

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

Не знам, јас гледам паднале кралови, кралства, династии итн...а луѓето сеуште одат во црква по 1500 години. :)

28 јануари 2017
2.086
4.799
Ресен
Не знам, јас гледам паднале кралови, кралства, династии итн...а луѓето сеуште одат во црква по 1500 години. :)

Многу ќе ја затераме офтопик... оделе, одат и ќе одат, до кога ќе видиме бидејќи на се му дошло крајот (се надевам ќе го дочекам), како шо пишавме погоре безброј божества и религии паднале, ќе паднат и сегашниве, само трпение, едукација и толеранција (мада и парите играат голема улога...)

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.190
16.323
Страшна работа... :D Имало и вакви што се занимаваат со хејтање на епл религии
Шо збориш у множина бе, јас сум еден само. One and only. :D
И шо збориш у множина за Apple религии, една е, сите се во истиот масовен транс :eek:h:

Еволуцијата се одвива малце по малце. Кроце. Битно има напредок.

Krk198

hello world
14 септември 2016
339
308
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+

zokimk

hello world
8 ноември 2016
58
51
Ова е само една од нелогичностите на iOS-от :)
Исто како што и autobrightness опцијата порано си беше на видно место, сега е закопана со 3-4 слоја непотребни менија :)

Одамна си пишал за auto brightness, ама еве тип со слајд на cc/3d touch na brightness тоа горе сонцето ти е auto brightness. Значи слајд и еден клик.

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Одамна си пишал за auto brightness, ама еве тип со слајд на cc/3d touch na brightness тоа горе сонцето ти е auto brightness. Значи слајд и еден клик.

Пробав ама не функционира. Сонцето е само како иконка и нема никаква функција кога ќе го допреш.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB