Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
И што со тоа ?? И што? Апле нема да пропадне ,а и да пропадне ќе пропадне и самсунг хахаха

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Јас сум UI Designer, iPhone X би го забранил со закон негово користење и ширење....
Да излезиш на презентација и да кажиш дека 5 години си работел на него за да биде "совршен"..... :cry:
Да извадиш уред со голем екран, ама да ја скратиш можноста за неговото користење заради глупото решение горе делот со звучникот и камерата и софтверката линија долу... со најблаги зборови е страшно.
Од дизајнерска страна е катастрофа, треба посебни дизајнерски решенија зарaди safe area-та....
До пред неколку години беше мерак да цртам за iOS, дизајнот идеално можеше да се вклопи на сите уреди без поголем труд.
Прва грешка ја направија со iPhone plus, со резолуција од 1242 × 2208 - downsampling од 1.15, за да биде со 1080 × 1920, намерно ги прекршија пикселите. Во превод, ресурсите (посебно страшно за иконите), ги намалува за ,15, таман да ги прекрши пикселите..... Стив Џобс на ова се превртува во гроб.
Најголема грешка со iPhone X и safe ареата, Стив Џобс на ова не се врти во гроб, туку е вентилатор....
Стив Џобс кога беше одговорен, од дизајнерска техничка страна, само една грешка имаше, фолдерот со икони, јазичето, беше поместено за 1px. За 1px!...

П.С. Сликите се официјални од Apple.

OV_LayoutGuides_Portrait.svg
OV_LayoutGuides_Landscape.svg

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Јас сум UI Designer, iPhone X би го забранил со закон негово користење и ширење....
Да излезиш на презентација и да кажиш дека 5 години си работел на него за да биде "совршен"..... :cry:
Да извадиш уред со голем екран, ама да ја скратиш можноста за неговото користење заради глупото решение горе делот со звучникот и камерата и софтверката линија долу... со најблаги зборови е страшно.
Од дизајнерска страна е катастрофа, треба посебни дизајнерски решенија зарaди safe area-та....
До пред неколку години беше мерак да цртам за iOS, дизајнот идеално можеше да се вклопи на сите уреди без поголем труд.
Прва грешка ја направија со iPhone plus, со резолуција од 1242 × 2208 - downsampling од 1.15, за да биде со 1080 × 1920, намерно ги прекршија пикселите. Во превод, ресурсите (посебно страшно за иконите), ги намалува за ,15, таман да ги прекрши пикселите..... Стив Џобс на ова се превртува во гроб.
Најголема грешка со iPhone X и safe ареата, Стив Џобс на ова не се врти во гроб, туку е вентилатор....
Стив Џобс кога беше одговорен, од дизајнерска техничка страна, само една грешка имаше, фолдерот со икони, јазичето, беше поместено за 1px. За 1px!...

Ништо страшно искрено :D Мене не ми се сметаат промените од 2014

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
За мене и тоа е како страшно, како дизајнер кој црта пиксел перфект икони, ова е повеќе од страшно.
a0i1x3.png

За крајниот корисник, точно, не е страшно, заради големата густина на пиксели, не го ни забележуваат. А тој идиотот кога го преставуваше телефонот го најави како посебна функционалност (гледајте како сега по смут се гледаат работите, не се толку оштри ивиците :cry:).

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.168
3.219
Струмица
Мене не ми се сметаат промените
Дека си конзумер и апсолутно не се замараш за детали, и купуваш се' шо ти се сервира од нив.
Деталите го прават совршенството, а Бил Гејтс беше перфекциониста. Тебе 1 пиксел може нема да те иритира, ама еве ко шо напиша колегата погоре, сенка со излишен +1 пиксел ми боде очи.

iPX има одличен дисплеј за разлика од претходните ајфони, одма се осеќа дека е ОЛЕД, џам е, ама изведбата... особено со ночот им е фејл.
За хардверот нејќам да коментирам, еден ОП5Т од 500 евра го става во сенка, а и самиот iOS дефинитивно не е истиот мазен како претходните верзии.

Реалноста е таа, може ви е криво на сите што користите ајфони, ама не постои совршена компанија, а Епл дефинитивно не е истата од порано.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Дека си конзумер и апсолутно не се замараш за детали, и купуваш се' шо ти се сервира од нив.
Деталите го прават совршенството, а Бил Гејтс беше перфекциониста. Тебе 1 пиксел може нема да те иритира, ама еве ко шо напиша колегата погоре, сенка со излишен +1 пиксел ми боде очи.

iPX има одличен дисплеј за разлика од претходните ајфони, одма се осеќа дека е ОЛЕД, џам е, ама изведбата... особено со ночот им е фејл.
За хардверот нејќам да коментирам, еден ОП5Т од 500 евра го става во сенка, а и самиот iOS дефинитивно не е истиот мазен како претходните верзии.

Реалноста е таа, може ви е криво на сите што користите ајфони, ама не постои совршена компанија, а Епл дефинитивно не е истата од порано.
Девелопер сум, имам и пристап до дизајнот. Во случајов ти си конзумер и си даваш твое мислење.
Ако навлезам на темава со аргументи ќе се најават андроидџииве други. :D

Срањето 835 не може да се спореди со чиповите од епл.
Од друга страна ios 11 има доста проблеми (кај мене се немаат појавено, но очигледно кај други јузери).

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
За хардверот нејќам да коментирам, еден ОП5Т од 500 евра го става во сенка,

Со цел пост се слагам ама ова не.

Да не претеруваме, за кој хардвер се збори? како го става во сенка? сакаш да кажеш во брзина - тоа може, во хардвер нема шанси, дисплеј, чип, камера, изработка се е на страна на iPX.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

Браво, одлично кажано од другата страна. Јас ова го зборам уште од појавувањето на X-от, тргањето на копчето целосно место да биде невидливо и замена со цел таб доле се гледа дека нема да биде добро уште од авион.

Кога го фатив во рака, одма почнав да забележувам маани, дури и оригиналните апликации се мачеа со ваков дизајнерски интерфејс...

П.с. Стив ќе го исклоцаше цел тим надвор, а тој што го праел горниот дел на телефонот ќе го фрлеше од 6-ти кат, па после ќе го отпуштеше. :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Apple now sells refurbished iPhone 7/Plus, chops off the modest $50-$70 from the price of new

Apple продава репарирани телефони по цена од само 10% помалце од гланц нов - опис за лица со посебни потреби (по барање)

Нема такви легенди, абе буквално што сакаат праат - ги *очаат фановите - и пак ги фалат, нема да има ваков бренд ни во 100 милиони години од сега.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Apple now sells refurbished iPhone 7/Plus, chops off the modest $50-$70 from the price of new

Apple продава репарирани телефони по цена од само 10% помалце од гланц нов - опис за лица со посебни потреби (по барање)

Нема такви легенди, абе буквално што сакаат праат - ги *очаат фановите - и пак ги фалат, нема да има ваков бренд ни во 100 милиони години од сега.
Ова е веќе со години вака, буквално уредите се исти како нови. А ти си бираш дали сакаш да купиш нов-нов или refurbished.

Дај постирај нешо од quarterly sales ова она.. Без срамење

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ова е веќе со години вака, буквално уредите се исти како нови. А ти си бираш дали сакаш да купиш нов-нов или refurbished.

Дај постирај нешо од quarterly sales ова она.. Без срамење

Не постирам спинувани и филувани бројки, од страна на Apple.

Luca Toni

hello world
18 септември 2015
271
570
Скопје
Мислиш дека некој ќе се откаже од iphone, и ќе се префрли на мизерен андроид.. било кој телефон..

Што и да пишеш, џабе ти е никој не е будала да го смени најдобриот телефон за било што(самсунг, шиаоми миаоми кој и да се тие смешките кинески андроидски)

Sent from my iPhone using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Мислиш дека некој ќе се откаже од iphone, и ќе се префрли на мизерен андроид.. било кој телефон..

Што и да пишеш, џабе ти е никој не е будала да го смени најдобриот телефон за било што(самсунг, шиаоми миаоми кој и да се тие смешките кинески андроидски)

YX6ZTJ2.gif

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Не постирам спинувани и филувани бројки, од страна на Apple.
Намерно ти напишав така зато шо ти постираше веќе неколку пати "фејк нјуз" кои се случуваат буквално секоја година, буквално во исто време :D

vladealfagv

hello world
31 јануари 2016
131
132
Гостивар
www.zagreota.com
vladealfagv's setup  
Processor & Cooler
2.3 GHz Intel Core i9
Storage
512GB SSD
RAM
16GB of 2400MHz DDR4 onboard memory
Video card
Intel UHD Graphics 630 and AMD Radeon Pro Vega 20
OS
Mac OS
Уште една програма во низа од страна на Apple.
За наша среќа/несреќа нашиот регион не е баш многу засегнат.
Иако мислам фека добар дел од мобиларите прават увози од Дубаи, Кина и Јапан.

Apple Launches iPhone 7 "No Service" Repair Program, Check If You're Eligible For Free Out Of Warranty Replacement | Redmond Pie

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.841
4.989
Писти Охту

И се чудиш после ваквите коментари зошто никој не те сваќа сериозно. Ама не, самсунг и шиаоми се криви :)

П. С. Си додаде Македонски на презимето? :)

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
И јас сум фан на ејпл, но овој пат толку го промашија со iphone. Па на кого само му текнало да додаваат глупости на екранот со кој што наместо да се добие само се губи

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Реков дека ќе користам iPhone 8 едно 2-3 недели за да одморам малце од носење на голем телефон (Note 8), но по 1 недела неможев повеќе да издржам и решив повторно да му се вратам на нотето. Едноставно iOS не е за мене.
Едит: Сега откако му се вратив на нотево, помалце ми фалат стерео звучките од ајфонот :)

28 јануари 2017
2.086
4.799
Ресен
Реков дека ќе користам iPhone 8 едно 2-3 недели за да одморам малце од носење на голем телефон (Note 8), но по 1 недела неможев повеќе да издржам и решив повторно да му се вратам на нотето. Едноставно iOS не е за мене.
Едит: Сега откако му се вратив на нотево, помалце ми фалат стерео звучките од ајфонот :)

Од било кој телефон да се вратиш а да не е Самсунг ќе ти фали звучникот :)

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Од било кој телефон да се вратиш а да не е Самсунг ќе ти фали звучникот :)
Во право си. Самсунг уште одамна требаше да стави подобри звучки во своите флегшип телефони. Ај белким во С9 конечно ќе стават стерео звучки како што му доликува на еден флегшип телефон.

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје

Зашто се врати на нотето??? Па за гејмер како тебе е измислен иПхоне

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Зашто се врати на нотето??? Па за гејмер како тебе е измислен иПхоне
За гејмање iPhone 8 е навистина измислен телефон, затоа што игрите пребрзо се стартуваат и фрејмрејтот е подобар од оној на нотето, но (ова е големо но :) ) доста голем број на игри за iOS не се бесплатни и за ајфон нема модувани игри (бесконечно животи, енергија, пари и тн.) Поради овие причини се вратив на нотето, а и iOS-от неможев да го навикнам никако. Неможам да сватам зошто ама зошто auto-brightness display опцијата во iOS 11 ја закопале толку длабоко, едвај ја најдов. И бидејки овој сетинг го менувам по 2-3 пати на денот морам стално да влегувам во 4-5 менија и тек тогаш можам да го сменам. На нотево ова е многу полесно.
Сепак ќе го користам ајфонов во одредени ситуации кога ќе треба да имам со себе мал и лесен телефон :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно