Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Закон за заштита на потрошувачи

The Man

hello world
24 април 2008
173
55
Какво е тоа погрешно читање? Ископирав дел од членот 22 од Законот за заштита на потрошувачи, јавно достапен за сите.
Текстот што си го ископирал погоре го прочитав сабајле од брошура на ОПМ, но не објаснува што се случува после тие 30 дена.

Точка број 6 од брошурата на ОПМ (http://www.opm.org.mk/izdanija/MK/Broshuri/Brosura za garancija.pdf) :
„Tрговецот мора да ги отстрани недостатоците на производот во рок од 30 дена од рекламацијата. Доколку станува збор за производи со потрајна употреба, должен е во тој период да обезбеди замена со друг производ којшто потрошувачот ќе може да го користи.“

Значи сум го однел производот на сервис, не го поправиле, ниту пак ми го вратиле, а поминале 34 дена. Кажете сега кој е наредниот чекор и на кој член од кој закон да се повикам за да добијам нов производ или куповната цена во кеш.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Какво е тоа погрешно читање? Ископирав дел од членот 22 од Законот за заштита на потрошувачи, јавно достапен за сите.
Текстот што си го ископирал погоре го прочитав сабајле од брошура на ОПМ, но не објаснува што се случува после тие 30 дена.

Точка број 6 од брошурата на ОПМ (http://www.opm.org.mk/izdanija/MK/Broshuri/Brosura za garancija.pdf) :
„Tрговецот мора да ги отстрани недостатоците на производот во рок од 30 дена од рекламацијата. Доколку станува збор за производи со потрајна употреба, должен е во тој период да обезбеди замена со друг производ којшто потрошувачот ќе може да го користи.“

Значи сум го однел производот на сервис, не го поправиле, ниту пак ми го вратиле, а поминале 34 дена. Кажете сега кој е наредниот чекор и на кој член од кој закон да се повикам за да добијам нов производ или куповната цена во кеш.

Другар нема што да ја тупиш тука мине 30 ден не ти е поправен производот и си бараш нов што не е јасно

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Законот видете го ТУКА, благодарение на информациите од него пред пар години успешно го извлеков подебелиот крај купувајќи реплика спакувана како оригинал.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Тој е стариот. Има неколку ревизии последната мислам од 2011 кај што се намалува рокот од 40 и колку таму беа на 25 работни (околу 30 сосе недели или празници). Негде по дисковиве ми е ако ја најдам последната ревизија ќе ја закачам.

И не викајте дека што сакаат пишуваат фирмите на гарантниот лист. Сите точки мора да се усогласени според законот, ако напишат нешто своеволно им следи прекршочна. Државен пазарен има спицифични точки според кои се водат гаранциите и ако начекате гаранција од фирма за копмјутери што се разликува од другите според некоја нова точка, слободно пријаве те ги.

Нема ти што да се повикуваш. Објасни ја ситуацијата овде и чекај да те контактираат или јави се на 02 3220 547

The Man

hello world
24 април 2008
173
55
Тој е стариот. Има неколку ревизии последната мислам од 2011 кај што се намалува рокот од 40 и колку таму беа на 25 работни (околу 30 сосе недели или празници). Негде по дисковиве ми е ако ја најдам последната ревизија ќе ја закачам.

И не викајте дека што сакаат пишуваат фирмите на гарантниот лист. Сите точки мора да се усогласени според законот, ако напишат нешто своеволно им следи прекршочна. Државен пазарен има спицифични точки според кои се водат гаранциите и ако начекате гаранција од фирма за копмјутери што се разликува од другите според некоја нова точка, слободно пријаве те ги.

Нема ти што да се повикуваш. Објасни ја ситуацијата овде и чекај да те контактираат или јави се на 02 3220 547

Во право си, во Измена и дополнување на законот од 25.02.2011, пишува вака:

Членот 131 се менува и гласи: „Државните инспектори или овластени лица за вршење на непосреден надзор се должни да му укажат на трговецот да ги отстрани утврдените недостатоци во рок од пет работни дена ако утврдат дека:
.
.
.
.
4) не издаде гаранција за квалитетот, односно за исправното функционирање на производот, документ за начинот на употреба на производот не обезбеди сервис за одржување и поправка и снабдување со резервни делови во гарантниот рок и најмалку за пет години од денот на производството на производот, но не помалку од две години од денот на истекот на гаранцијата на производот и рок во кој давателот на гаранцијата е должен да постапи по барањето на корисникот на гаранцијата и да ги отстрани дефектите и недостатоците на производот кои не ги исполнуваат спецификациите наведени во гаранцијата или неисправниот производ, по три извршени сервисирања да го замени со ист таков нов и исправен производ или да му го врати на потрошувачот платениот износ на купениот производ (член 22 ставови 1 и 3 алинеја 5);

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Во право си, во Измена и дополнување на законот од 25.02.2011, пишува вака:

Членот 131 се менува и гласи: „Државните инспектори или овластени лица за вршење на непосреден надзор се должни да му укажат на трговецот да ги отстрани утврдените недостатоци во рок од пет работни дена ако утврдат дека:

4) не издаде гаранција за квалитетот, односно за исправното функционирање на производот, документ за начинот на употреба на производот не обезбеди сервис за одржување и поправка и снабдување со резервни делови во гарантниот рок и најмалку за пет години од денот на производството на производот, но не помалку од две години од денот на истекот на гаранцијата на производот и рок во кој давателот на гаранцијата е должен да постапи по барањето на корисникот на гаранцијата и да ги отстрани дефектите и недостатоците на производот кои не ги исполнуваат спецификациите наведени во гаранцијата или неисправниот производ, по три извршени сервисирања да го замени со ист таков нов и исправен производ или да му го врати на потрошувачот платениот износ на купениот производ (член 22 ставови 1 и 3 алинеја 5);

Го најде? Ај ако сакаш испрати ми копија јас изгледа сум го загинал.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Гарантниот период почнува од датумот на купување на производот и трае 12 месеци. Во случај на неуспех на производот е предмет на оваа гаранција, ние се обврзуваме на истиот да го поправат што е можно поскоро и не подоцна од 45 дена. Доколку производот не може да се поправи или не е попраен во рок од 45 дена, ќе биде заменет со нов. Ако поправката трае подолго од 10 дена, гаранцијата ќе биде продолжена за време на траењето на поправката.

Под гаранција не подлежат:
Батерија и полнач оштетени од неправилно користење.
Физичко оштетување од влага,течности и прашина.
Промена на маска.
Полнење на телефонот со неоригинален полнач.
Оштетување од нагли промени на температура.
Дисплеј,тач скрен,флет кабел
Отварање на производот од неовластен сервисер

od web stranata na mobilara , ima min 10 prekrsuvanja i toa objaven na web, vo momentov imam 4-5 garancii pred mene od koi skoro site imaat prekrsuvanja vo tekstot

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Најпрво извинување до авторот на темата доколку му смета моето мислење поточно моето прашање. Другар ми зеде лап топ НОВ, денес. Го инсталиравме и ај да видам со хд тун како се држи хард.. Прво инфо 2 релокејтет, по 1 час се зголемија на 5 и сега на 7. Значи сите се појавија во времетраење од 4-5 часа. До колку дена може да побара нов производ?? 7 или 14 дена? Не работи линкот погоре за ,,Закон за заштита..." поточно работи ама неможам да го симнам.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Најпрво извинување до авторот на темата доколку му смета моето мислење поточно моето прашање. Другар ми зеде лап топ НОВ, денес. Го инсталиравме и ај да видам со хд тун како се држи хард.. Прво инфо 2 релокејтет, по 1 час се зголемија на 5 и сега на 7. Значи сите се појавија во времетраење од 4-5 часа. До колку дена може да побара нов производ?? 7 или 14 дена? Не работи линкот погоре за ,,Закон за заштита..." поточно работи ама неможам да го симнам.

spremete go vo originalna mbalaza, odete vo prodavnica , i kratko "ne sum zadovolen od proizvodov" parite nazat, ako ne prifatat barajte dokument deka ne vi prifakjaat i pazarna vrti od pred niv.
znaci akonot e jasen , ne mora da objasnuvas dali e rasipan ili ispraven, ednostavno ne go sakas.

spremete go vo originalna mbalaza, odete vo prodavnica , i kratko "ne sum zadovolen od proizvodov" parite nazat, ako ne prifatat barajte dokument deka ne vi prifakjaat i pazarna vrti od pred niv.
znaci akonot e jasen , ne mora da objasnuvas dali e rasipan ili ispraven, ednostavno ne go sakas.

imate 15 dena od denot na kupuvanje i treba fiskalna, no podobro odete sto pobrzo.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Фала. Најбрзо што можам е вторник заради празниците ама сепак е ОК. Некој да имал стигнато до инспекција? Како реагираат тие? Брзо или и со нив има натегања? Многу членови на форумот имаат лошо мислење за фирмата а уште полоши се продавачите. За АМЦ се работи (не планирав да наведам). Истиот проблем го имаше и чичкоми ама него веќе му беа истечени тие 15 дена бидејќи слабо го употребува па кога дојде да не бутира Вин тогаш го согледа проблемот. 200+ лоши сектори и се зголемуваа.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160

И идемо опет... Одиме земаме нов лап топ ист таков,немаше некој проблеми без проблем го заменивме, Acer Aspire e1-531, инсталирам вин. пуштам хд тун повторно relocated event count 2 јас сум глуп или незнам што е? Можно е да е вин нешто ? Со истиот вин имам инсталирано поеќе компјутери од кои и мојот лап топ и немаше проблем.. Лошо отчитување на хд тун може?

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Jас не им верувам на ниту една од тие програми за тестирање...Си има дос програми кои функционираат беспрекорно. Незнам зошто на нов лаптоп пробувате глупости...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
HD Tune секогаш дава Reallocated сектори на пример на Seagate дискови (повеќето 7200/16). Барем кај мене така било, па работат со години. Дури и на гланц нови dell машини

Користи SpeedFan за вакви работи. Имаш ехтендед тест што го анализира дискот и го споредува со сите други корисници кои тестирале баш со тој диск, така да генерички/фабрички маани, лоши рипорти и слично одма ќе видиш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
И идемо опет... Одиме земаме нов лап топ ист таков,немаше некој проблеми без проблем го заменивме, Acer Aspire e1-531, инсталирам вин. пуштам хд тун повторно relocated event count 2 јас сум глуп или незнам што е? Можно е да е вин нешто ? Со истиот вин имам инсталирано поеќе компјутери од кои и мојот лап топ и немаше проблем.. Лошо отчитување на хд тун може?
Ако е дискот Seagate можно е. Убаво SaleSk ти кажа а и јас на неколку места низ форумов кажувам: Само официјалните алати се признаваат а официјалните алати се, претпоставуваш, стари добри DOS програми.
Ако со официјален алат помине тестот немате гајле.
Тие сектори се маркирани како нестабилни, ако подоцна станат достапни и успешно се изврши читаљње или запишување тогаш дискот ќе ги означи како добри . Ако секторот и после подолг период остане недостапен за читање или запишување дискот ќе го премести и доиваш bad sector и ете затоа генерално на новите дискови не си начисто колку имаат бед сектори - можат да се „премислат“

Пробај со gsmart control за следење од Windows а тестирање врши со официјален алат. За Quick Surface Scan и бенчмарк HD Tune

dejan trajan

read-only
12 декември 2013
1
1
se izvinuvam me interesira > go kupuvas proizvodot se rasipuva za necel mesec od koga si go zel go nosis vo prodavnica ka de si go zel go reklamiras go pustaat vo servis i ti go varakaat nazad deka e servisiran

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
se izvinuvam me interesira > go kupuvas proizvodot se rasipuva za necel mesec od koga si go zel go nosis vo prodavnica ka de si go zel go reklamiras go pustaat vo servis i ti go varakaat nazad deka e servisiran
Што ти е прашањето...? Ти го враќаат производот сервизиран и исправен, или расипан...?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Луѓе ве молам за помош.

Вака е ситуацијата купивме LG телевизор пред неполна година, по првиот месец почна да резонира звукот, да грчи, вибрира, да не се слуша добро, 2 пати го сервисиравме и пак го прави тој проблем, Пред 20 дена го однесовме по 3 пат на сервис, Видео Дата се овластен сервисер, телевизорот е купен од АМЦ, значи пред 20 дена го однесовме по 3 пат на сервис со образложение дека сакаме стор кредит, или замена за друг телевизор за ние да си доплатиме, и дека се оградуваме со закон за заштита на потрашувачите. Еве денеска ми звонат од АМЦ демек ми бил направен телевизорот по билтен да одам да си го земам. Ама ние не сакаме 3 пати поправан телевизор, и плус тука локалниот овластен серивсер ни кажа дека поради металниот капак одзади, затоа ставара резонанца. И сега прашањето ми е, според законот што читав нешто 3 пати највеќе смее да се носи во сервис и после да ти одобрат стор кредит или да ти го заменат. Ако и овој пат не е направен што да правам дали да одам кај пазарен инспектор, дали и овој 3 пат значи дека пак можам да одам кај пазарен инспектор да тражам замена итн итн.
Значи наша цел е да ни одобрат стор кредит или замена за друг телевизор, овој веќе верувам пак ќе го прави овој проблем, а можно е и по изминување на гаранцијата пак да го прави овој проблем?

Ајде совети.
Благодарам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Луѓе ве молам за помош.

Вака е ситуацијата купивме LG телевизор пред неполна година, по првиот месец почна да резонира звукот, да грчи, вибрира, да не се слуша добро, 2 пати го сервисиравме и пак го прави тој проблем, Пред 20 дена го однесовме по 3 пат на сервис, Видео Дата се овластен сервисер, телевизорот е купен од АМЦ, значи пред 20 дена го однесовме по 3 пат на сервис со образложение дека сакаме стор кредит, или замена за друг телевизор за ние да си доплатиме, и дека се оградуваме со закон за заштита на потрашувачите. Еве денеска ми звонат од АМЦ демек ми бил направен телевизорот по билтен да одам да си го земам. Ама ние не сакаме 3 пати поправан телевизор, и плус тука локалниот овластен серивсер ни кажа дека поради металниот капак одзади, затоа ставара резонанца. И сега прашањето ми е, според законот што читав нешто 3 пати највеќе смее да се носи во сервис и после да ти одобрат стор кредит или да ти го заменат. Ако и овој пат не е направен што да правам дали да одам кај пазарен инспектор, дали и овој 3 пат значи дека пак можам да одам кај пазарен инспектор да тражам замена итн итн.
Значи наша цел е да ни одобрат стор кредит или замена за друг телевизор, овој веќе верувам пак ќе го прави овој проблем, а можно е и по изминување на гаранцијата пак да го прави овој проблем?

Ајде совети.
Благодарам.
Јави се во Државна Пазарна Инспекција со цела документација и они ќе ти кажат

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Ако и после 3-ов пат се појават проблеми имаш право на нов соодветен телевизор или назад парите.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Еве, вака значи трети пат пред да го однесам телевизорот, зборев со сервисерот и ми рече да ставам потпунки некои да не ми резонира, секако дека нема да ставам му објаснив, дека сакам исправен не сакам лепенки и потпунки, еве чера го зедов, пишува поправен по билтен, гледам низ решетката на звичниците ставано лепенки од оние самолеплиите од една страна а од дргуга како сунѓерчиња и врз нив е заштрафен металниот капак и сега за сега не резонира не вибрира звукот, мислам дека е малку но сепак е добро. Ама што да правам кога за 1 годиниа ќе истиснат тие лепенки нема да држат пак ќе почне да резонира, а до летото ми е гаранцијата и мислам дека е поправен чисто да биде во ред до гаранцијата а после тоа верувам пак ќе го прави проблемот.
И сега не знам што да правам, ми иде да ги извадам лепенките да им кажам дека пак го прави истиот проблем, и да идам кај пазарен инспектор, бидејќи некако гледат само да се откачат до рокот на гаранцијата.
Некој совет, идеа?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно