Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

заборавен пасворд на BIOS

Sharobeeee

read-only
13 јануари 2013
2
0
Eve vaka imam problem, mozda na nekoj ke mu zvuci glupo ali .....
Imam NTLDR Error i koga zemav CD da reinstall windows, stisnuvam DEL(PRESS DEL TO ENTER THE SETUP) i mi bara PASSWORD, Jas kompjuterov go imam 6-7 godini i nikogas sum nemal problem ako moze nekoj da mi kaze kako da go najdam passwordot za da vlezam i da go reinstall windowsot, ako moze da ne davate glupi odgovori kako frli go od prozor i takvi stvari. Itno e FALA :)

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.879
Skopje
wemaxa.com
Фрли го од прозор. :)

Каков пасворд имаш инаку? Најверојатно имаш password за да влезеш во биосот. Си го ставил одамна доколку си прв газда и не го памтиш сега а?

На плочата имаш една батерија за биосот. Извади ја, исклучи ја матичната од струја/напојување и држи ја батеријата извадена пола саат надвор. Врати ја после пак, пушти го компјутерот и ги требало веќе да нема пасворд при обид за влез во биос со стискање на Del. после стартување на машината.

А можеш и да го фрлиш од прозор.

IntelAmd

lurker
18 јануари 2012
740
206
Некои плочи мислам имат и џампери за ресетирање на пасворд, инаку прво исклучи ја струјата пред да пипнеш било каков дел.

5 октомври 2012
857
146
Да солуцијата е да ја извадиш батеријата од Матична , мене ми се има десено и тоа да не помага е тогаш вистина треба да го фрлиш низ прозор :)

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.386
217
Извади ја, исклучи ја матичната од струја/напојување и држи ја батеријата извадена пола саат надвор.

Пола саат? :D Ако сака може и 2 дена да му седи надвор... но мислам дека 30 секунди до 1 минута ќе му заврши работа. :)

ПС, до OP, пробај го решението со прозорот.. :D

5 октомври 2012
857
146
Пола саат? :D Ако сака може и 2 дена да му седи надвор... но мислам дека 30 секунди до 1 минута ќе му заврши работа. :)

ПС, до OP, пробај го решението со прозорот.. :D
Имаш право , но сепак јас мислам дека шансите се 50 - 50.
може да не го ресетира биосот, а со тоа ии нема да ја "избрише" лозинката

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Најосновната информација не ја даде, дали се работи за десктоп или лаптоп.

А да го извадеш хардот и да го преинсталираш на друг пц ?

Овој начин во 80% од случаите не работи, тоа е поради различен хардвер и драјвери кои се инсталираат при инсталацијата на другиот компјутер.

neW1

lurker
10 мај 2007
679
126
Има некој што би се нафатил да го направи ова на лаптоп? Тошиба некој општ имам што ми седи на работа со истиов проблем. Не можам ни да бутирам ни да влезам во биос.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Не мора да идеш у BIOS за да инсталираш од CD. Притиснкај F9 и к евезеш во Boot Menu и ке си избереш CD/DVD и се ке продолжи нормално.

Не сум сигурен за кој модел TOSHIBA, но тие имаат двојан заштита, BIOS пасворд и Anti Theft пасворд кој не се трга со ресетирање на BIOS.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
И јас го имам овој проблем на лаптопот ,џабе и батерија вадев џабе . со ф9 стикање си инсталирам .

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно