Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Не беја компјутерите (и пред сѐ, мониторите) по училиштата од кампањата „Конфљуктер за секое дете“, од ерата на Г'уијо?

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
И Хисенсе имаше/ло по школи. Дознав откако ги купив половен. Ама мислам дека тоа беше пвед Гвујо.

icemaher

hello world
27 мај 2009
150
157
Куманово
www.tvtime.com
icemaher's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3400g / 6800h
Motherboard
Gigabyte B450M‐H
Storage
SAMSUNG 250GB SSD 970 EVO Plus M.2 PCI‐E NVMe
PSU
500 NJOY 80+
RAM
2 x DIMM 8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black / 2x8gb ddr5 4800
Video card
rtx 3060 6gb
Case
MS METROPOLIS PRO
Monitor
Benq BL2480
OS
Win10 Pro
Дали постои апликација за LG-тв поврзан со усб хдд 1тб, преку која од компјутер преку wifi би праќал видеа/титлови во усб хард дискот, да не мора често да го исклучувам од усб од тв за да додавам фајлови?
Plex како што знам само може да чита од компјутер што имам внесено во одреден фолдер и да стрима. Така во исто време ќе работи и пц и тв, тоа не ми треба.
Мене ми треба само wifi file-transfer кон усб-то вклучено на LG, потоа си го користам плеерот на тв-то.

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Дали постои апликација за LG-тв поврзан со усб хдд 1тб, преку која од компјутер преку wifi би праќал видеа/титлови во усб хард дискот, да не мора често да го исклучувам од усб од тв за да додавам фајлови?
Plex како што знам само може да чита од компјутер што имам внесено во одреден фолдер и да стрима. Така во исто време ќе работи и пц и тв, тоа не ми треба.
Мене ми треба само wifi file-transfer кон усб-то вклучено на LG, потоа си го користам плеерот на тв-то.
А зошто сето тоа преку усб кога можеш само со апликацијата LG Smart Share? Нема потреба ни трансфери ни ништо. Инсталирај ја на пц и тв то сама ја наоѓа.

icemaher

hello world
27 мај 2009
150
157
Куманово
www.tvtime.com
icemaher's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3400g / 6800h
Motherboard
Gigabyte B450M‐H
Storage
SAMSUNG 250GB SSD 970 EVO Plus M.2 PCI‐E NVMe
PSU
500 NJOY 80+
RAM
2 x DIMM 8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black / 2x8gb ddr5 4800
Video card
rtx 3060 6gb
Case
MS METROPOLIS PRO
Monitor
Benq BL2480
OS
Win10 Pro
А зошто сето тоа преку усб кога можеш само со апликацијата LG Smart Share? Нема потреба ни трансфери ни ништо. Инсталирај ја на пц и тв то сама ја наоѓа.
Пишав погоре, вака ќе треба секогаш и компјутерот да е вклучен покрај тв и саундбар. Сакав да го избегнам тоа, и понатаму ќе барам некое решение, фала.

Slupcane

hello world
10 јуни 2017
69
31
Имам 16.000 буџет во телеком па сакам да земам ТВ, имате некоја препорака? Би доплатил уште 10.000 денари.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.564
19.249
На компјутер File Zilla а на телевизорот Ftp Server Pro или фајл менаџер со вграден ftp и/или Samba

Или Total Commander на телевизорот.

Или пак да го mount-аш дискот во Windows
Има многу начини

Јас од компјутер на телефон и обратно користам File Zilla со Ftp Server Pro

Ќе мора да експериментираш

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Филипс користи ЛГ дисплеј така да сѐ зависи што преферираш повеќе: WebOS vs Android 11 + Ambilight.
Секогаш давам предност на Андроид ТВ, а со него ќе имаш и Амбилајт. Исто така, Филипс ОЛЕД моделите ги апгрејдирале на 4ГБ РАМ што е одлично за Андроид, а покрај двата звучника од 20 Вати, позади има и сабвуфер 30 Вати.

Изборот ми е no-brainer, гледајќи ги екстрите кои ги добивам за парите од компарацијава на овие два. Сепак, твои пари - твој избор.
Истово би го кажал и за ЛЕД моделите од истите производители? 65"

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Истово би го кажал и за ЛЕД моделите од истите производители? 65"
За моите доле земав 55PUS7906 пред година и пол, а горе за мене 55PUS8007 крајот на Декември 2022. Немам никакви замерки шо се однесува цена/перформанси. За 30К ми е одличен избор, си примаат редовно апдејти од Филипс.

8507 е поскапа варијанта оти гледам има доста апгрејди, особено процесорот и РАМ:

Оди во Техномаркет или Сетек расчепкај ги на лице место и гледај да е Андроид 11+, оти гледам има некои модели со Андроид 9 (65PUS8555).
За LG не коментирам оти сум фокусиран на Андроид ТВ модели. Ако сакаш хај енд Андроид ТВ, гледај Sony.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
На компјутер File Zilla а на телевизорот Ftp Server Pro или фајл менаџер со вграден ftp и/или Samba

Или Total Commander на телевизорот.

Или пак да го mount-аш дискот во Windows
Има многу начини

Јас од компјутер на телефон и обратно користам File Zilla со Ftp Server Pro

Ќе мора да експериментираш
За LG бара, тоа е со WebOS. Нема ни тотал командер, ни фајл менаџери, ни мрежен пристап.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
За LG бара, тоа е со WebOS. Нема ни тотал командер, ни фајл менаџери, ни мрежен пристап.
DLNA нели е најдобра варијанта?

не знам за windows што има, јас си користам minidlna со мојот Samsung (додуше и go2tv ми работи добро кога треба нешто ad-hoc да стримам Releases · alexballas/go2tv)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.564
19.249
Свашта пробав и секогаш се враќав на DLNA.

Сега користам едно микро програмче Don't Sleep кое го местам да ми прави шат даун после, да речеме, 150 минути.

Јес да е гњаважа ама вака можам да транскодирам (или не) ако се случи да некаков билмез има кодирано во формат кој не е поддржан од телевизорот

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Свашта пробав и секогаш се враќав на DLNA.

Сега користам едно микро програмче Don't Sleep кое го местам да ми прави шат даун после, да речеме, 150 минути.

Јес да е гњаважа ама вака можам да транскодирам (или не) ако се случи да некаков билмез има кодирано во формат кој не е поддржан од телевизорот
И јас користам DLNA. На почетокот тоа беше со usb диск приклучен на рутерот и телевизорот си го читаше без проблем а можев да си префрлам фајлови преку мрежа. Сега тоа ми е решено со NAS.
Ако вклучиш диск директно на телевизор ќе можеш да го користиш само за читање и снимање од телевизор, нема друга опција.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
879
636
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Што би избрале за уред во летна градина и повремено гледање тв од овие 2 уреди:
1. Mi TV Stick v.1
2. FUEGO X98 Plus-4G64G (Нептун)

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Дали може некој да препорача продавници за телевизори во регионов (Косово, Грција, Србија во близина на граница) од каде што би можеле да се ѕирнат модели на телевизори. Моменталниве телевизори кои ги има кај нас по продавнициве се со висока цена и стари модели, па затоа се одлучив да разгледам надвор.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.776
Дали може некој да препорача продавници за телевизори во регионов (Косово, Грција, Србија во близина на граница) од каде што би можеле да се ѕирнат модели на телевизори. Моменталниве телевизори кои ги има кај нас по продавнициве се со висока цена и стари модели, па затоа се одлучив да разгледам надвор.
Во Србија Гигатрон Врање и Пласио во Грција (Солун).

18 септември 2020
932
874
Македонија
Philips да си планираш по совреме, ќе се изнагледаш телевизија и нема брзо да ти се расипи. Еве да чукнам во дрво го користиме дома од декември 2017 година, 5 години и немам никакви забелешки, одличен звук, сликата на ХД е одлична и што е најважно доста ми е лесно за ракување и компактно даличинското. На голем екран доколку гледаш од подалеку звукот ќе го слушаш, бидејќи не е тивок. Јас би ти предложил ако си од Скопје или од северниот дел да појдиш до Србија, ако си од југот наваму Пелагонија можиш во Грција.

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205

За 20к има 4k QLED 50" , што мислите за телевизоров, на хартија мислам дека нема некој со подобри спецификации ?

Мислам дека единствена маана му е Vida OS-от. Од друга страна за слична цена има ТЦЛ со Андроид. Но, не знам како е тој во компарација со овој?

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Мислам дека единствена маана му е Vida OS-от. Од друга страна за слична цена има ТЦЛ со Андроид. Но, не знам како е тој во компарација со овој?

Малку подобри бои QLED Hisense-ot, добар дил.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Земав Hisense 40" од Нептун пред малце. Абе кој сериозен ги праи вака без рамка, го лепеле само панелот на пластиката wtf
351686772_1012706143001686_5093455290865803310_n.jpg

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно