petkotrajko
poweruser
- 16 јуни 2017
- 2.498
- 2.949
Не беја компјутерите (и пред сѐ, мониторите) по училиштата од кампањата „Конфљуктер за секое дете“, од ерата на Г'уијо?
А зошто сето тоа преку усб кога можеш само со апликацијата LG Smart Share? Нема потреба ни трансфери ни ништо. Инсталирај ја на пц и тв то сама ја наоѓа.Дали постои апликација за LG-тв поврзан со усб хдд 1тб, преку која од компјутер преку wifi би праќал видеа/титлови во усб хард дискот, да не мора често да го исклучувам од усб од тв за да додавам фајлови?
Plex како што знам само може да чита од компјутер што имам внесено во одреден фолдер и да стрима. Така во исто време ќе работи и пц и тв, тоа не ми треба.
Мене ми треба само wifi file-transfer кон усб-то вклучено на LG, потоа си го користам плеерот на тв-то.
Пишав погоре, вака ќе треба секогаш и компјутерот да е вклучен покрај тв и саундбар. Сакав да го избегнам тоа, и понатаму ќе барам некое решение, фала.А зошто сето тоа преку усб кога можеш само со апликацијата LG Smart Share? Нема потреба ни трансфери ни ништо. Инсталирај ја на пц и тв то сама ја наоѓа.
На компјутер File Zilla а на телевизорот Ftp Server Pro или фајл менаџер со вграден ftp и/или SambaДали постои апликација за LG-тв поврзан со усб хдд 1тб, преку која од компјутер преку wifi би праќал видеа/титлови во усб хард дискот, да не мора често да го исклучувам од усб од тв за да додавам фајлови?
Plex како што знам само може да чита од компјутер што имам внесено во одреден фолдер и да стрима. Така во исто време ќе работи и пц и тв, тоа не ми треба.
Мене ми треба само wifi file-transfer кон усб-то вклучено на LG, потоа си го користам плеерот на тв-то.
Истово би го кажал и за ЛЕД моделите од истите производители? 65"Филипс користи ЛГ дисплеј така да сѐ зависи што преферираш повеќе: WebOS vs Android 11 + Ambilight.
Секогаш давам предност на Андроид ТВ, а со него ќе имаш и Амбилајт. Исто така, Филипс ОЛЕД моделите ги апгрејдирале на 4ГБ РАМ што е одлично за Андроид, а покрај двата звучника од 20 Вати, позади има и сабвуфер 30 Вати.
Comparison between: 54.6" LG OLED55A29LA, 54.6" Philips 55OLED707/12
Comparison between: 54.6" LG OLED55A29LA, 54.6" Philips 55OLED707/12www.displayspecifications.com
Изборот ми е no-brainer, гледајќи ги екстрите кои ги добивам за парите од компарацијава на овие два. Сепак, твои пари - твој избор.
За моите доле земав 55PUS7906 пред година и пол, а горе за мене 55PUS8007 крајот на Декември 2022. Немам никакви замерки шо се однесува цена/перформанси. За 30К ми е одличен избор, си примаат редовно апдејти од Филипс.Истово би го кажал и за ЛЕД моделите од истите производители? 65"
За LG бара, тоа е со WebOS. Нема ни тотал командер, ни фајл менаџери, ни мрежен пристап.На компјутер File Zilla а на телевизорот Ftp Server Pro или фајл менаџер со вграден ftp и/или Samba
Или Total Commander на телевизорот.
Или пак да го mount-аш дискот во Windows
Има многу начини
Јас од компјутер на телефон и обратно користам File Zilla со Ftp Server Pro
Ќе мора да експериментираш
Мислев дека се опаметилеЗа LG бара, тоа е со WebOS. Нема ни тотал командер, ни фајл менаџери, ни мрежен пристап.
DLNA нели е најдобра варијанта?За LG бара, тоа е со WebOS. Нема ни тотал командер, ни фајл менаџери, ни мрежен пристап.
Можеби. Но колегата пиша дека не сака да му работи компјутерot додека гледа филм, што е сосема легитимнo барање, така што и тоа отпаѓа.DLNA нели е најдобра варијанта?
И јас користам DLNA. На почетокот тоа беше со usb диск приклучен на рутерот и телевизорот си го читаше без проблем а можев да си префрлам фајлови преку мрежа. Сега тоа ми е решено со NAS.Свашта пробав и секогаш се враќав на DLNA.
Сега користам едно микро програмче Don't Sleep кое го местам да ми прави шат даун после, да речеме, 150 минути.
Јес да е гњаважа ама вака можам да транскодирам (или не) ако се случи да некаков билмез има кодирано во формат кој не е поддржан од телевизорот
Во Србија Гигатрон Врање и Пласио во Грција (Солун).Дали може некој да препорача продавници за телевизори во регионов (Косово, Грција, Србија во близина на граница) од каде што би можеле да се ѕирнат модели на телевизори. Моменталниве телевизори кои ги има кај нас по продавнициве се со висока цена и стари модели, па затоа се одлучив да разгледам надвор.
Philips да си планираш по совреме, ќе се изнагледаш телевизија и нема брзо да ти се расипи. Еве да чукнам во дрво го користиме дома од декември 2017 година, 5 години и немам никакви забелешки, одличен звук, сликата на ХД е одлична и што е најважно доста ми е лесно за ракување и компактно даличинското. На голем екран доколку гледаш од подалеку звукот ќе го слушаш, бидејќи не е тивок. Јас би ти предложил ако си од Скопје или од северниот дел да појдиш до Србија, ако си од југот наваму Пелагонија можиш во Грција.Дали може некој да препорача продавници за телевизори во регионов (Косово, Грција, Србија во близина на граница) од каде што би можеле да се ѕирнат модели на телевизори. Моменталниве телевизори кои ги има кај нас по продавнициве се со висока цена и стари модели, па затоа се одлучив да разгледам надвор.
![]()
За 20к има 4k QLED 50" , што мислите за телевизоров, на хартија мислам дека нема некој со подобри спецификации ?
Одличен е за парите.што мислите за телевизоров
Малку подобри бои QLED Hisense-ot, добар дил.Мислам дека единствена маана му е Vida OS-от. Од друга страна за слична цена има ТЦЛ со Андроид. Но, не знам како е тој во компарација со овој?
![]()
USB Flash Drive 3.2 512GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-512G-G46
3.220,00 ден
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM KEYS, Black, KB-MCH-05
480,00 ден
MEMORY USB 3.2/Gen.1 Type-C, 64GB SANDISK ULTRA SLIDER, Black, SDCZ480-064G-G46
1.300,00 ден
GAMING WHEEL MONITOR STAND LITE NEXT LEVEL RACING, UP TO 55" NLR-A020
7.250,00 ден
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower NORTH, 2x140mm Aspect 4-pin PWM fans, w/WINDOW TEMPERED GLASS DARK, Side Mesh+Front wood panel, Charcoal Black, FD-C-NOR1C-02
10.050,00 ден
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден