Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Т-Home оптика

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Наскоро ке бидат изгасени оние коие активирале,а немаат продолжено договор.Ова го добив денеска како известување дали ств ке биде вака незнам,затоа што оваа промоција е за нови пакети,и пакети кои ке обноват договор,направен е пропуст и затоа може да активираат и оние кој немаат нов договор и кои не склучиле воопшто договор.
Одлична прилика да се раскине договор направен пред 30 дена. Јас не ги натерав да ми ја овозможат промоцијата, нека си ја сноси одговорноста тој што го направил пропустот. Мислам дека нема да ризикуваат телеком со вакви работи, ама баш да видиме. Ако ми ја одземат промоцијата јас сум прв што ќе (проба да) го раскине договорот, и така пред да ја активирам промоцијава се мислев за од Телекабел да доземам уште една конекција (ако успеам да раскинам договор нема бадијала да плаќам на телеком 2 години).

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.306
1.329
Наскоро ке бидат изгасени оние коие активирале,а немаат продолжено договор.Ова го добив денеска како известување дали ств ке биде вака незнам,затоа што оваа промоција е за нови пакети,и пакети кои ке обноват договор,направен е пропуст и затоа може да активираат и оние кој немаат нов договор и кои не склучиле воопшто договор.
А да не се замараат да им кажеш и да пуштат срце? ;)

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Одлична прилика да се раскине договор направен пред 30 дена. Јас не ги натерав да ми ја овозможат промоцијата, нека си ја сноси одговорноста тој што го направил пропустот. Мислам дека нема да ризикуваат телеком со вакви работи, ама баш да видиме. Ако ми ја одземат промоцијата јас сум прв што ќе (проба да) го раскине договорот, и така пред да ја активирам промоцијава се мислев за од Телекабел да доземам уште една конекција (ако успеам да раскинам договор нема бадијала да плаќам на телеком 2 години).
Ти имаш договор нов,како може да ти ја скинат опцијата?

Опцијата не важи за оние кои не склучиле нов договор,и не продолжиле договор.

А да не се замараат да им кажеш и да пуштат срце? ;)
Јас им дадов еден мој предлог,сите оние кои имаат активирано и ке активираат,без разлика на правилата,обновување договор или што не продолжиле.да бидат тестери,со тоа што ке бидат контактирани да дадат фидбек за интернетот.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Хммм. Можда преку GPS да му кажеш на операторот да ти пушти интернет? 107 луѓе мислат на сличен начин.

Ахахахаха сврти 122.

1664471085801.png

@Rejzerot ќе им дадам фидбек. Незнам само колку реален фидбек ќе добијат од корисници што мерат на вајфај и не разбираат како работи MU MIMO. Ако сакаат релевантен фидбек, нека отворат волонтерски бета тест официјален.

Ова ако го користат како бета тест ќе го добијат каша резулат.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
И јас имам стар договор, активирав преку апликација и сега нетот ми е угушен, не качува повеќе од 70 мегабити. Цело време тврдат дека пакетот е активен, а јас имам чувство дека сум на dial-up.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158

Јас обновив договор на 1ви септември некаде, пред да почне промоцијата и ако важи стварно за "нови" договори јас мислам не спаѓам во нив.
Но, јас не читам сајтови и такви глупости, немам време. Една вечер ја разгледував Телеком МК апликацијата, да платам сметки, кога ми се појави понуда да ја активирам опцијата, и тука не пишува за кого важи и други детали (имам скриншот и од тој момент).
Очигледно е дека реалноста (гига за сите) не содејствува со она што пишува на сајт (нови договори), но тоа не е грижа на клиентите и правно е многу зафркната ситуација. Не може во продавница да влезеш и да ти продадат многу убава кошула за 700 денари, да ти дадат фискална (потврда во случајов), да ти ја дадат кошулата, и после 10 дена да те викнат да ја вратиш затоашто вработениот искуцал погрешна цена, 700 наместо 7000. Ќе биде интересно формално правно, ќе треба Телеком да процени дали сака да ризикува да загуби 10-100-500 клиенти коишто од Х причини би раскинале договор, за нешто што они самите им го овозможиле и не се во којзнае каква загуба.
Јас за себе одма кажувам, ако ми се одземе промоцијава ќе побарам раскинување на договор и ќе преминам на друг оператор (тоа ми беше намерата откако будалата го продолжив договорот веќе со Телеком, а сега и би седел ако ми остане промоцијата а и би доплатил нешто на тоа што веќе го платам ако ми се овозможи останување на гига за пристојна цена). Пак ќе речам, зафркната ситуација, Телеком многу може да добие или загуби во зависност од тоа како ќе изигра.
Мислењето е автоматски споено:

И јас имам стар договор, активирав преку апликација и сега нетот ми е угушен, не качува повеќе од 70 мегабити. Цело време тврдат дека пакетот е активен, а јас имам чувство дека сум на dial-up.
Како мериш? По незнам кој пат, најчесто (во 99.99% од случаите) нема да добиете гига брзина на вифи. На мобилен, на вифи, со обичен телеком рутер, обичен телефон, нема да добиеш над 70Mbps.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Друже, кој користи лан кабел во 2022? Имам Macbook Air M1, мислам дека видов некој погоре со истиот лаптоп со 800-900 мегабити. Ок, не барам 1.000, нека беше 200-300.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Друже, кој користи лан кабел во 2022? Имам Macbook Air M1, мислам дека видов некој погоре со истиот лаптоп со 800-900 мегабити. Ок, не барам 1.000, нека беше 200-300.
Macbook Air M1 изгледа поддржува вифи 6, среден си од една страна.
Што точно има на другиот крај (рутер, марка и модел)?

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Еве со лан кабел имам јас 900/900, но ако се поврзам со wi-fi картичката (која што подржува 1гб брзина) од PC-то до нивниот рутер брзината е ограничена на стариот пакет 100/100, некој да не знае дали може некако да се тргне овој лимит, гледам погоре членовите го средувале проблемот со disable на QoS, а колку што можам да видам го нема QoS на нивниот рутер, иначе рутерот е Huawei HG8245H.

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux

Јас им дадов еден мој предлог,сите оние кои имаат активирано и ке активираат,без разлика на правилата,обновување договор или што не продолжиле.да бидат тестери,со тоа што ке бидат контактирани да дадат фидбек за интернетот.
Што е уствари нов договор? Мене ми е обновено на 01.2022 до 01.2024, Magenta 1 Unlimited, во која листа сум?

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.306
1.329
Јас. При гејминг или нешто кога латенција ти е битна кабел, кабел и само кабел. Јес да сум бил и на солиден рутер безжично закачен знае некад да излагува со латенцијата (до рутерот). Да, не е често ала пошто имам можност во вакви ситуации секад сум на ЛАН.

Мислам дека имам Huawei HG8245H
Од овој преку WiFi над 50-60 не крева.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com

Секако дека кабел. Mekbuk што не му ставиле џек да заштедат пари не е причина да се отпише кабел. Замисли видео монтажа да префрлаш raw материјали преку вифи комедии. Уште и двајца паралелно ако ги влечат од сервер уште посмешно.

Ама сега нема дома - канцеларија. Значи кабел е за работа и ако сакаш брзини кои што се возможни. Вајфај за мобилен и сурфање од лаптоп ништо друго.

Кој сака нека користи вајфај ама нека не се лаже дека нема проблеми и падови.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Ги жалам техничка поддршка на Телеком периодов, којзнае колку вакви жалби и поплаки добиваат.
Значи не е доволен едниот крај (примателот да го наречеме за пример), туку и давателот.
Друг пластичен пример: ако имаш цевка вода со проток 100 литри во секунда (телеком конекцијата е ова), поврзеш потесна цевка со 10 литри проток во секунда (ова е вифито) и пак поврзеш широка со капацитет 100 литри во секунда (мекот е ова) - не значи дека магично на третиот дел ќе добиваш 100 литри во секунда. Bottleneck ти е втората цевка (рутерот од телеком).

Што е уствари нов договор? Мене ми е обновено на 01.2022 до 01.2024, Magenta 1 Unlimited, во која листа сум?
Убаво е објаснето на сајт
Промотивните гигабитни брзини се достапни за сите нови интернет корисници на оптика во промотивниот период.
Значи сите што ќе склучат нови договори во промотивниот период (20 септември - 15 декември). Арно ама, заборавиле да не ја вклучат опцијата во Телеком МК апликацијата за тие што имаат стар договор или немаат договор воопшто, а и во Телеком МК апликацијата воопшто не е наведено ова :))))

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Јас обновив договор на 1ви септември некаде, пред да почне промоцијата и ако важи стварно за "нови" договори јас мислам не спаѓам во нив.
Но, јас не читам сајтови и такви глупости, немам време. Една вечер ја разгледував Телеком МК апликацијата, да платам сметки, кога ми се појави понуда да ја активирам опцијата, и тука не пишува за кого важи и други детали (имам скриншот и од тој момент).
Очигледно е дека реалноста (гига за сите) не содејствува со она што пишува на сајт (нови договори), но тоа не е грижа на клиентите и правно е многу зафркната ситуација. Не може во продавница да влезеш и да ти продадат многу убава кошула за 700 денари, да ти дадат фискална (потврда во случајов), да ти ја дадат кошулата, и после 10 дена да те викнат да ја вратиш затоашто вработениот искуцал погрешна цена, 700 наместо 7000. Ќе биде интересно формално правно, ќе треба Телеком да процени дали сака да ризикува да загуби 10-100-500 клиенти коишто од Х причини би раскинале договор, за нешто што они самите им го овозможиле и не се во којзнае каква загуба.
Јас за себе одма кажувам, ако ми се одземе промоцијава ќе побарам раскинување на договор и ќе преминам на друг оператор (тоа ми беше намерата откако будалата го продолжив договорот веќе со Телеком, а сега и би седел ако ми остане промоцијата а и би доплатил нешто на тоа што веќе го платам ако ми се овозможи останување на гига за пристојна цена). Пак ќе речам, зафркната ситуација, Телеком многу може да добие или загуби во зависност од тоа како ќе изигра.

Како мериш? По незнам кој пат, најчесто (во 99.99% од случаите) нема да добиете гига брзина на вифи. На мобилен, на вифи, со обичен телеком рутер, обичен телефон, нема да добиеш над 70Mbps.
Вака прво не спаѓаш во група никаква за да имаш гигабитен а користиш ипак,втора работа никаде тебе не ти пишува ни во договор ни па некој во салон писмено ти дал тескере дека ти со обновување на договор ке имаш гигабитен интернет,така да во сам старт немаш правна основа НИКАКВА ради ова да раскинеш договор,незнам како по едноставно да ти кажам.Друга работа немој да мислиш дека Телеком го има Трајче од Могила за правник,и дека Трајче си ги вади од ракав правните работи,најмалце се 50 правници во Телеком,кои ако не мислат сите 50 правници исто и не се законски покриени,услугата не се пушта во продажба.И немој да мислиш дека ако 500 си отидат дека ке пропадне Телеком,нема знаеш зашто?Затоа што кога тогаш пак ке се вратат корисниците во Телеком,вакви имам 10 најмалце во текот на денот верувај,заминале од Телеком идат во А1,се враќаат како попарени.Во однос на цените на гигабитниот интернет нема да биде ефтин,курч си мангуп да користиш гигабитен,епа ке си платиш бе другар,нема за 1500 ден сиг да добиеш гигабитен,немам официјално цена сеуште,но штом добијам одма тука ке ја официјализирам.

Ги жалам техничка поддршка на Телеком периодов, којзнае колку вакви жалби и поплаки добиваат.
Значи не е доволен едниот крај (примателот да го наречеме за пример), туку и давателот.
Друг пластичен пример: ако имаш цевка вода со проток 100 литри во секунда (телеком конекцијата е ова), поврзеш потесна цевка со 10 литри проток во секунда (ова е вифито) и пак поврзеш широка со капацитет 100 литри во секунда (мекот е ова) - не значи дека магично на третиот дел ќе добиваш 100 литри во секунда. Bottleneck ти е втората цевка (рутерот од телеком).

Убаво е објаснето на сајт

Значи сите што ќе склучат нови договори во промотивниот период (20 септември - 15 декември). Арно ама, заборавиле да не ја вклучат опцијата во Телеком МК апликацијата за тие што имаат стар договор или немаат договор воопшто, а и во Телеком МК апликацијата воопшто не е наведено ова :))))
Не сакаш да знаеш верувај,глава пука периодов,но секое чудо 3 дена нели :)

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Вака прво не спаѓаш во група никаква за да имаш гигабитен а користиш ипак,втора работа никаде тебе не ти пишува ни во договор ни па некој во салон писмено ти дал тескере дека ти со обновување на договор ке имаш гигабитен интернет,така да во сам старт немаш правна основа НИКАКВА ради ова да раскинеш договор,незнам како по едноставно да ти кажам.Друга работа немој да мислиш дека Телеком го има Трајче од Могила за правник,и дека Трајче си ги вади од ракав правните работи,најмалце се 50 правници во Телеком,кои ако не мислат сите 50 правници исто и не се законски покриени,услугата не се пушта во продажба.И немој да мислиш дека ако 500 си отидат дека ке пропадне Телеком,нема знаеш зашто?Затоа што кога тогаш пак ке се вратат корисниците во Телеком,вакви имам 10 најмалце во текот на денот верувај,заминале од Телеком идат во А1,се враќаат како попарени.Во однос на цените на гигабитниот интернет нема да биде ефтин,курч си мангуп да користиш гигабитен,епа ке си платиш бе другар,нема за 1500 ден сиг да добиеш гигабитен,немам официјално цена сеуште,но штом добијам одма тука ке ја официјализирам.

Не сакаш да знаеш верувај,глава пука периодов,но секое чудо 3 дена нели :)
Не спомнувај правници жити се, не знам како никој до сега не им стегнал тужба на Телеком да ги изгори за отворено лажење и лажно рекламирање.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Да почекаме да се официјализира (ако се официјализира) прекинот на промоцијата. Ова мислам е доволен основ за раскинување на договорот и ќе пробам јас, прво преку Телеком па преку АЕК. Тука нема датуми, договори, и такви детали:

Атачменти

• Screenshot_20220926-221946_Telekom MK.jpg
    Screenshot_20220926-221946_Telekom MK.jpg
    487,8 KB · Прегледи: 65

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Да почекаме да се официјализира (ако се официјализира) прекинот на промоцијата. Ова мислам е доволен основ за раскинување на договорот и ќе пробам јас, прво преку Телеком па преку АЕК. Тука нема датуми, договори, и такви детали:
Од почеток да знаеш дека немаш никаква основа за раскин на договорот. Џабе ќе се малтретираш.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Зашто не читаш што пишувам момче?ајде прочитај ме,па давај аргументи.

Од почеток да знаеш дека немаш никаква основа за раскин на договорот. Џабе ќе се малтретираш.
Ај што ке се малтретира,него ке си плаќа еден тон пари :D

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
@Rejzerot дали рутерот Huawei HG8245H поддржува над 100 мегабита wireless интернет и доколку не поддржува која е постапката за промена со рутер кој поддржува поголема брзина?

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
@Rejzerot дали рутерот Huawei HG8245H поддржува над 100 мегабита wireless интернет и доколку не поддржува која е постапката за промена со рутер кој поддржува поголема брзина?
Не подржува затоа што работи мах на 2.4ghz,ова е послаб рутерот од оние со 8245М,пријави си пречка на онт,и ке ти го променат рутерот,жали се на слаб проток на wifi.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Ако реално сакаш саглам wifi, земи си во најмала рака wifi AP.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.306
1.329
Генерално рутерите од операторите не се ништо посебно никаде. Така да и од тие поновите да добиеш не очекувај којзнае колку поголема брзина. Мене со асус еден на 5 Ghz макс ми е 350/350 така нешто.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Генерално рутерите од операторите не се ништо посебно никаде. Така да и од тие поновите да добиеш не очекувај којзнае колку поголема брзина. Мене со асус еден на 5 Ghz макс ми е 350/350 така нешто.
Постои и ax технологија.

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
Не подржува затоа што работи мах на 2.4ghz,ова е послаб рутерот од оние со 8245М,пријави си пречка на онт,и ке ти го променат рутерот,жали се на слаб проток на wifi.
Значи можна е замена. Одлично.
Благодарам за корисна информација.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно