outsider
lurker
Не е подобро хард диск да земиш штом е за такви работи? Или 1 TB 870 EVO.
Па пред да го земам самсунгот барав ХДД ама на крај реков подобро ссд да земам ќе се најде за другпат. Башка 1тб тогаш па и денес е тешко да се најде (по некој модел од сигајт има само).Не е подобро хард диск да земиш штом е за такви работи? Или 1 TB 870 EVO.
И јас сум сега во иста ситуација како твојата со мојот samsung 870 QVO на кој има 2 retired block count ама дискот засега работи океј.Погледнете го атачментот 140549
Дечки ве молам за совет, денеска приметив дека едно од SSD-ата има 2 реалоцирани сектори, и случајно изгуглав дека 870 EVO има висока стапка на failure. SSD-то е купено пред 1 година и има гаранција до 05.2025. Дали може некој да ми каже како подлежат овие работи на гаранција?
Не е мачено воопшто, се користи како storage disk за игри, нема многу записи. Детали достапни на сликата.
Погледнете го атачментот 140550
Еве и benchmark, ми делува океј сега за сега.
Баш проверив, имам еден стар ССД со SandForce controller од пред 15 години кој имаше 8 реалоцирани сектори, сеуште ден денес се користи во медиа пц и исто така има 8 сектори и денес.И јас сум сега во иста ситуација како твојата со мојот samsung 870 QVO на кој има 2 retired block count ама дискот засега работи океј.
Туку дали има некој update кај тебе со твојот диск бидејќи твојот пост е од септември 2024...
И јас дојдов до сличен заклучок рошкајќи по гугл каде имаше многу вакви проблеми (bad counts) на различни ссд-ја. Па ете налетав и на постот на боско буха со проблем како мојот.Баш проверив, имам еден стар ССД со SandForce controller од пред 15 години кој имаше 8 реалоцирани сектори, сеуште ден денес се користи во медиа пц и исто така има 8 сектори и денес.
Така да ако не расте бројката, најверојатно е океј.
Ја ѕирнав таа дискусија на кратко ама еве овде ќе пишам: https://mcusercontent.com/bdc5f50c9...-3e86-5a6b70fc741d/Закон_за_потрошувачите.pdfИ јас дојдов до сличен заклучок рошкајќи по гугл каде имаше многу вакви проблеми (bad counts) на различни ссд-ја. Па ете налетав и на постот на боско буха со проблем како мојот.
Генарално ссдво си работи океј, не сецка не кочи..(иако е врзано преку усб).
Астро едно прашање..пишав во темата за гаранции на лаптопи ама и тебе да те прашам:
Во гаранцијата на лаптопот пишува дека рокот за сервис е 30 дена ама дали се работни или општо?
Фала за одговорот. Ќе видиме што ќе кажат, поминаа само 8 денаЈа ѕирнав таа дискусија на кратко ама еве овде ќе пишам: https://mcusercontent.com/bdc5f50c9c4ffb7dd78c6bc6f/files/831a9094-1d94-cc90-3e86-5a6b70fc741d/Закон_за_потрошувачите.pdf
Според Законов за заштита на потрошувачите, на страна 97, член 112 вели:
„Траењето на гарантиот рок, потрошувачот и трговецот го определуваат спогодбено.“
Ова значи дека трговецот ти ја презентира гаранцијата, а ти ја прифаќаш автоматски со плаќањето на цената на производот. Со други зборови, ако во гаранцијата пишува работни денови, ондак се работни. Ако пишува само денови значи се календарски денови. Гаранциите може да бидат и експлоатативни на пример, не мора да се секогаш временцки, на пример 100.000км или 10.000 работни часови за индустриски машини и слично. Ама сето тоа е назначено во гарантните услови и ти ги прифаќаш со плаќањето на цената и со приложувањето на сметка, фактура или сличен доказ.
Законски е 30 дена. Така пишува во ЗЗП. Значи календарски и тоа пишува не повеќе од тоа.Фала за одговорот. Ќе видиме што ќе кажат, поминаа само 8 дена
btw се работи за Сетек, што можеби ја комплицира работата
Уствари сега сфаќам дека јас погрешно сум сфатил. Јас одговорив за должината на гаранцијата дали во работни или календарски денови, а вие сте дискутирале за времетраење на сервис.Фала за одговорот. Ќе видиме што ќе кажат, поминаа само 8 дена
btw се работи за Сетек, што можеби ја комплицира работата
Се разбравме деУствари сега сфаќам дека јас погрешно сум сфатил. Јас одговорив за должината на гаранцијата дали во работни или календарски денови, а вие сте дискутирале за времетраење на сервис.
Според законот горе рокот е 30 дена (вклучувајќи го и 30-тиот ден). Тоа се календарски денови а не работни денови, бидејќи не е наведено дека се работни денови, значи се календарски.
И јас сум сега во иста ситуација како твојата со мојот samsung 870 QVO на кој има 2 retired block count ама дискот засега работи океј.
Туку дали има некој update кај тебе со твојот диск бидејќи твојот пост е од септември 2024...
Ќе си тера вака највероватно чим си немал до сега проблем. Па мислам дека скоро сите ссд-ја имаат резервни блокови. Фала за инфоНе би требало да има проблем, кај мене ситоацијата е стабилна, го скенирав и со Samsung Magician, и со HD Tune Pro, све и свашта и не беше пронајден лош сектор. Најверојатно има на резерва Х број на блокови кои ги користи како бекап.
Да.Препорака за М2 1-2ТБ Дали е ова добар избор SSD M.2 Samsung NVMe за оваа матична B550M-S2H
Па не би требало, пишува 0. Кај мене се 2
Тоа незнам да ти го кажам, не користам линуксМожда игра улога и што е користен на Линукс?
Малце каснам ама пред некој ден ми го вратија лаптопот. Направив тест на ссд-то преку усб и океј е. Нека тера вака...имам све настрана складираноСкенирај го ссд-то со HD Tune Pro.
https://www.anhoch.com/products/ssd-m2-samsung-nvme-9100-pro-2tb-pcie-50-x4-6458
18,000 ден во anhoch
https://www.skroutz.gr/s/59276066/Samsung-9100-Pro-SSD-2TB-M-2-NVMe-PCI-Express-5-0-MZ-VAP2T0BW.html
15,000 ден Грција БЕЗ ВРАТЕН ДАНОК ШО слегва на 200 евро со вратен данок.
Овие нормални ли се? 100 евра поефтин е дискот грција.
Нов е производот секаде....на сите нови барани хардвер производи у државава ти наплаќаат премиум цена. Тоа е како порез на будале.
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020292-EU
8.210,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, White, CC-9011345-WW
6.130,00 ден
VGA ASROCK RX 9060 XT STEEL LEGEND OC 16GB GDDR6 2xDP, HDMI, 90-GA5JZZ-00UANF
34.390,00 ден
COOLERS CASE FAN 140mm ARCTIC P14 PRO REVERSE PWM ARGB, 400-2650 RPM, WHITE, ACFAN00324A
1.440,00 ден
NET INJECTOR CUDY POE48, POE+/POE, 2x10/100/1000Mbps, 18W, POE48-18W
690,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING F-GT PRO Cockpit, 150kg, BLACK, NLR-R003
78.600,00 ден