DrMTR
senior
- 27 март 2014
- 7.923
- 8.415
USB2 или 3?Ми треба екстерен хардиск од 1тб. Да не продава некој?
USB2 или 3?Ми треба екстерен хардиск од 1тб. Да не продава некој?
usb 3USB2 или 3?
Барај тошиба екстерен. Со нив имам најдобро искуство (имам Adata, WD Elements i Toshiba Canvio Basics (2 комада).
Гласам за Самсунг Ево плус.Дечки, барам секундарно SSD главно за игри и можда некои апликации за факс и работа (SolidWorks, AutoCAD, ANSYS )
Едино SATA со прифатлива цена што го најдов е едно TeamGroup GX2, али главно се мислев измеѓу KC3000 и 990 Еvo Plus. 1tb варијанта. Мислења и искуства добредојдени![]()
Јас имам KC3000 2TB и лета, задоволен. Би рекол дека е класа над 990 Evo Plus, ама Самсунгот е понов. Види како стојат со гаранција и цена, супер се секако и двата модела.Дечки, барам секундарно SSD главно за игри и можда некои апликации за факс и работа (SolidWorks, AutoCAD, ANSYS )
Едино SATA со прифатлива цена што го најдов е едно TeamGroup GX2, али главно се мислев измеѓу KC3000 и 990 Еvo Plus. 1tb варијанта. Мислења и искуства добредојдени![]()
Разгледав малце, најдов во Нептун WD SN580 за 3700 (сите имаат 1800 дена/60 месеца гаранција). Знам дека е неколку класи испод овие двеве, посебно во брзини, али за 1600 денари разлика во цена, веројатно тоа би го земал. Ипак е главно за игри, а апликациите за работа/факс не се нешто многу тешки со големи фајлови. На нет разгледав и од тоа што видов луѓе се релативно задоволни и со SN580-ката, а на прво месот ми е долготрајност и да не отиде капут од никаде.Јас имам KC3000 2TB и лета, задоволен. Би рекол дека е класа над 990 Evo Plus, ама Самсунгот е понов. Види како стојат со гаранција и цена, супер се секако и двата модела.
Мал update:Планот беше да најдам половно ссд од 120гб за експеримент со стар десктоп (ново ссд отпадна), ама бидејќи не најдов
начекав акција на тему на следново ссд:
Eaget S205 S205 - Shenzhen EAGET Innovation Technology Co., LTD за 450 ден, капацитет 240гб (dramless).
На прв поглед океј за ефтино кинеско ссд (барем синтетички тестови, потака планот е да се стави во десктоп со клониран диск)
Во прилог слики од тестовите и видеа со копирање поголеми фајлови. SLC cache-от е 35гб
видео1 6,60гб: Watch 6.60gb | Streamable
видео2 19,5гб: Watch 19.5gb | Streamable
видео3 39,8гб: 39.8gb
Сите тестови се правени еден по еден па може и тоа да влијае на резултатите. Тестирано преку USB3 кабелче...
ps (температурата врска нема од почеток до крај на тестовите беше 48 а ссд-то камен ладно)
pps (последната слика е споредба со Crucial MX500 500гб)
Толку за тие пари баткооМал update:
После 5 месеци читање-пишење падна на неколку мегабајти. Избришано се, форматирано (quick и full) ама џабе. На тест кажува читање 400+мб ама во пракса е 5-6 мб. Толку од кинеските ссд-ја.
ps Crystal DiskMark воопшто не почнува тест
Па така и го зедов за експериментТолку за тие пари баткоо
Чисто за да бидеш детален, пробај на друг компјутер, или на друг ОС. Линукс на пример или некој winPE дигнат од усб.Мал update:
После 5 месеци читање-пишење падна на неколку мегабајти. Избришано се, форматирано (quick и full) ама џабе. На тест кажува читање 400+мб ама во пракса е 5-6 мб. Толку од кинеските ссд-ја.
ps Crystal DiskMark воопшто не почнува тест
Пробано на различни компјутери (2 десктоп и 3 лаптопи). Не е страшно земен беше онака бидејќи беше на попуст, не е битен.Чисто за да бидеш детален, пробај на друг компјутер, или на друг ОС. Линукс на пример или некој winPE дигнат од усб.
Пробано на различни компјутери (2 десктоп и 3 лаптопи). Не е страшно земен беше онака бидејќи беше на попуст, не е битен.
Не се работи за усовршување - они многу добро знаат што е добро (контролери, брзи мемории) - туку користат ефтини застарени "surplus" компоненти за да понудат конкурентни цени .УСБ, ССД, моментално не вреди кинески бренд да се зема. Уште ги немаат усовршено.
Повремено ама на почеток ставен беше во стар пц. Го извадив пошо го дадов пц-то на другар. После тоа седеше спакован и се користеше одвреме на време (на него имам имиџи од акронис)Дали е вклучен цело време или е во кутивче т.е. се користи повремено?
Точно ама јбг го зедов чисто од радозналост и за експеримент (имав еептен стар пц со спор хдд)УСБ, ССД, моментално не вреди кинески бренд да се зема. Уште ги немаат усовршено.
Повремено ама на почеток ставен беше во стар пц. Го извадив пошо го дадов пц-то на другар. После тоа седеше спакован и се користеше одвреме на време (на него имам имиџи од акронис)
Не ми е толку важен дискот секако беше експериментален глушец. Сакав само да споделам искуство со кинескиот бренд Eaget SSDПробај да го оставиш вклучен повеќе часови. По можност во ПЦ уштекан на плоча. Без да пишуваш или бришеш на него. Можеби гарбиџ колекшн е спор заради без везе контролер. Но ако нема дефект би требало фирмверот/контролерот па дури и виндовс оперативниот систем да го потсредат малку. Многу е веројатно дека овој процес оди многу споро на него.
Сите ссд што ми се надвор (лаптоп имам) од време на време ги приклучувам на пц.И не ти е паметно ништо со флеш рам да користиш како офлајн сториџ/бекап. Дури и ако си дисциплиниран да пазиш повремено да го пушташ во работа.
Пробано..Проба да ги избришеш партициите и да ги рекреираш?
Интересно е што хардвер има внатре. Што контролер/нанд? Имаш проверено?Колку пари толку музика![]()
Сеуште ризично, офлајн флеш е склон кон спонтано губење на податоци.Сите ссд што ми се надвор (лаптоп имам) од време на време ги приклучувам на пц.
Добар контролер ама ссд-во shit еИнтересно е што хардвер има внатре. Што контролер/нанд? Имаш проверено?
Сеуште ризично, офлајн флеш е склон кон спонтано губење на податоци.
PSU 750W CORSAIR RM750x MODULAR 80 PLUS GOLD, ATX 3.1& PCIe5.1, BLACK, CP-9020285-EU
9.120,00 ден
NET LAN WIRELESS USB TP-Link ARCHER T3U, AC1300, MU-MIMO, Dual Band, USB3.0
1.100,00 ден
PROJECTOR LASER LED EXTRALINK ASTRONAUT - GWIAZD 03
890,00 ден
COMBO KEYBOARD MOUSE AND MOUSEPAD WIRED GEMBIRD RGB, Black, KBS-UML-01
1.000,00 ден
PAD THERMAL THERMAL GRIZZLY PUTTY BASIC (100g), TG-P-B-100
2.130,00 ден
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 4x male, White, ZUAD-1633
380,00 ден