Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

DrMTR

senior
27 март 2014
7.923
8.417
Ахахаха се потресов :)
Туку, сега 4.7'' е најин или пропуштив нешто?

Sent from my MI 5s
Така испаѓа. :D Ништо не си пропуштил, без гајле. Додека да се разберат, има време. Тек се на пола дискусија. :D

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
наводно samsung ќе изваделе и 5.3" S8 mini со иста конфигурација.

а и G6 иако е 5.7" има ширина на 5" телефон

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Ајде вака размисли - зошто минатата година iPhone SE опфати околу 15% од портфолиото на Apple. Кои се бре тие будали што купуваат толку мал телефон?
Oд кај да ги знам кои се, ти продаваш такви уреди и ги гледаш секојдневно... Навистина, кои се тие будали ? :D
Шала на страна, каде е наследникот нa SE?
Во Март 2016 почна да се продава, а веќе сме Април ?
И тој беше уред со компромиси, стар дизајн, и отстранување на оригиналното име на ајфонот.
Не е ни 5SE, не е ни 6SE ? Туку само SE ? Small Experiment ? Каде припаѓа ова име ?
Самсунг тој компромис го прави со послаб хардвер, во телото на Galaxy a3. Или ќе се прифати дека ќе мора да се има поголем уред, или нема да се прифати и ќе се купи поефтин помал уред од средната класа.
Иначе S3, на ГСМ форумот не реметевте, демек послужавник бил, цигла голема никаква. А тој уред е понизок од идеалниот Ајфон 6/6с/7. :)
Самсунг ќе ги прави дисплеите од непроверена технологија за наредната генерација на Ајфони, па имаат информација за нивната големина, која можеби ќе е поголема од сегашниот ајфон 7, па така, всушност со оваа одлука, Самсунг би биле чекор напред. Почнаа со големи телефони, и тераат во тоа насока. И Ејпл би испаднале неинвентивни, бидејќи се откажале од нивната првична идеја за мали уреди, со лесен пристап на палецот до секој дел на дисплејот, и почнале да следат некои жолтеникави луѓе со исклучително богат Англиски речник од Далечниот Исток.
Сето тоа оди во прилог на репутацијата на Самсунг, кој сака да чекори по свој пат, и тие да бидат следени од страна на другите. Па тоа е извонреден успех според мене.
Замисли, Ејпл да следи чекори на Самсунг и Лг па и Шаоми ( за уреди со мали безели).
Иначе S7 И S7 edge, во првата половина на 2016, односно за 3-4 месеци, се продадени 25 милиони уреди, од кој 13.3 милиони се S7 edge, 11.8 се S7.
А што е со останатите 8-9 месеци ?
Сигурен сум дека вкупната бројка им е барем 60 милиони продадени примероци.
Па тоа е фантастична бројка за компанија која продава хардвер со туѓ софтвер на него.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Па тоа е фантастична бројка за компанија која продава хардвер со туѓ софтвер на него.

Хаха какви 60 милиони, биди среќен 10.000 ако се продале, како Note 7 XD XD XD

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
*зимајте воздух долга реченица*

Разбирам дека на 90% од корисниците им е битно да штракнат фотографија со сток апликацијата и да ја закачат на фејсбук, и да им се компресира 20кратно и намали резолуција 5кратно, и пак ќе ги мерат е-пенисите за чива слика била поостра на 100х зум JPEG екстензија, али;
мене реално ме занима споредба во RAW фотографиите а не во photo stacking noise reduction vibrance added smart sharpen конверзија на RAW фотографијата, која, како шо кажав, е топ за останативе луѓе шо сакаат да мерат е-пениси ко демек тој JPEG шо ќе го сликаат ќе го принтаат за на билборд.

Пошо нели сме технички луѓе шо сакаме технички информации а не фејсбук конзумеризам.
И не, не го кажувам ова пошо мислам дека с8 има шит камера, туку едноставно сакам реални споредби и чисти вистини.

Даунгрејдот на батеријата е исто цепажа али океј.
Секси изглеа од напред мора да признаам.
Фингерпринт локацијата е цепки.
Цената од 750 долари е наеднаш нерелевантна, додека 99 страни се пишуваа за ајфонот дека бил скап.
Немање варијанта со флет екран е мој личен даунсајд, зашо за мене curved display is a gimmick at best.
Телефонот е реално фаблет димензија. Што е онака, не за секој.
*hurr durr ама ергономија тенок висок и со мали раце се користи*
мммхм ок...шур, палче

tl-dr: ако иам 750$ у џеб и ме чешаат за андроид фаблет, жими се би зел Mi Mix зашо е десет пати по уникатен и интересен и убав и факинг направен од порцелан и со батерија со 50% поголем капацитет од с8мицата.

Also, замислете сеа ко шо нема премиум андроид телефон шо не е факинг фаблет, да се напраи Xiaomi паметен да извади 5" варијанта на Mi Mix - порничи чоече.

Уште нешто. Џабе се фураат тука некои дека не е се околу споредба со епл, и обратно. Пошто реално, е.
Самсунг и епл се најдобрите 2 компании за мобилни телефони. Искачаат во 2 поларно обратни делови од годината, и се претркуваат секои 6 месеци. Со кој да се спореди најновиот самсунг ако не со претходно најдобриот телефон, ајфон? Коа ќе излезе ајфонот во септември као демек нема да го споредувате со самсунг с8мицава?

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Замисли, Ејпл да следи чекори на Самсунг и Лг па и Шаоми ( за уреди со мали безели).
Иначе S7 И S7 edge, во првата половина на 2016, односно за 3-4 месеци, се продадени 25 милиони уреди, од кој 13.3 милиони се S7 edge, 11.8 се S7.

Секако - ова е единствената причина зошто Самсунг преживува. Самсунг ако продава само некои А и Ј серија телефони, нема да биде различен од ЛГ, Сони и останати кои тонат во минуси. Премиум секторот е единствен кој ја дига компанијата надвор од црвено.

А во премиум секторот - обично продава 1 телефон, на секои 3 iPhone. Секако - од есен 2016та, овој просек е паднат на 1 телефон на секои 4 iPhone. Знаеш зошто им е паднат просекот? ХИНТ: 4.7инчен телефон што искочи во септември.

Тоа е сепак многу солидно!

И џабе ти меле воденицата за нешто што никој не го оспори - но, ако сакаш да ми кажеш дека треба најмалиот премиум да биде 5.8, тогаш оваа дискусија понатака влегува во територија на неодбранливото.

п.с. 60 милиони премиуми би било врв за Самсунг, ама се уште сонуваат да се вратат на таа 2013та кога С3, а потоа и С4 2014та успеаа да надминат 60 милиона. Во исто време Apple продава 80 милиона за 3 месеци, така да малце перспектива треба да се има, а не да се лупаат проценки од ракав.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Ако навистина веруваш во ова, зошто воопшто не ги тргнеш од продажба Самсунг моделите ? С8, бидејќи се големи, А серијата бидејќи не вреди баш за парите, Ј серијата бидејќи е пластикарија, Старите С модели бидејќи се стари.
И кога ќе побара некој Самсунг, кажи му. Не продаваме Самсунг модели, поради горе наведените причини. Ајфон 7 ти е идеална големина, компактен, ергономичен, смислен како што треба, а не ко аматериве од Самсунг зеле 15цм телефон ти продаваат како основен модел. Ако те послушаат скоро сите, и ако реално си бил во право, ќе купат ајфони, ти истите пари ќе ги земеш, ти е гајле дали е Самсунг или Ајфон. Ем полесен за сервис, официјално ќе ти биде заменет ако има проблеми, место да се малтретираш со Самсунг, кои не признаваат гаранција.
Ама се нешто ми кажува дека нема да го прифатиш ова, и дека пак ќе продаваш Самсунзи, бидејќи знаеш дека не си во право, и дека муштеријата одма ќе избега во друга мобилара и тие ќе ги земат твоите пари. :)
Идеологија. Ајфон направија глупав потег, и сеа секој корисник на новите ајфони ќе мора дополнително кабелче да носи за своите слушалки. Па ако го изгуби, ќе мора ново, па компромис ако сакаш да го полниш и слушаш музика итн. Повеќето индиректно го хејтаат тоа. Но така им е нивната визија, и така ќе си тераат, и нивната одлука ќе има 0% импакт врз нивната продажба. Исто и Самсунг, сакаат да се различни и си тераат така. Повторно, тоа ќе има 0% импакт врз нивната продажба. Тој што сака Андроид мора да земе голем телефон, сем можда 5мм помалиот Пиксел. И ќе мора да го премине тој момент со големината. И сигурно поради тоа нема да се сврти кон Ајфон, бидејќи во истиот момент ќе си каже... добро овој е 1цм поголем од ајфонот, но има скоро 3цм поголем дисплеј, а и значително поубав уред е. И пак ќе си земе с8, како еден од најдобрите андроид телефони.
Тој што си сака Иос уред, и колку ајфонот да беше големината на с8, пак ќе си земе ајфон, бидејќи е... Ајфон! :) И тој се купува ради ОС-от. Како што проголтаа корисниците дека, нивниот идеален 3.5 инчен уред, стана поголем 4 инчен, па и тој стана идеален па сега стана идеален 4.7 инчен. И кога 1цм би бил поголем Ајфонот, пак ќе се проголта тоа и тој ќе биде најдоброто нешто, бидејќи ќе се најде повторно изговор, демек чим сите андроид корисници ја прифаќаат таа големина, зошто да не и Иос корисниците. :)
Чим јас, ете горе доле можам да направам една ваква анализа која што држи вода, што е со оние луѓе со значително повисоко IQ, што се платени дебело од Самсунг да се занимаваат со маркетинг ? :) Аматери не плаќаат билиони за маркетинг.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

0.jpg

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ако навистина веруваш во ова, зошто воопшто не ги тргнеш од продажба Самсунг моделите ? С8, бидејќи се големи, А серијата бидејќи не вреди баш за парите, Ј серијата бидејќи е пластикарија, Старите С модели бидејќи се стари.
И кога ќе побара некој Самсунг, кажи му. Не продаваме Самсунг модели, поради горе наведените причини. Ајфон 7 ти е идеална големина, компактен, ергономичен, смислен како што треба, а не ко аматериве од Самсунг зеле 15цм телефон ти продаваат како основен модел. Ако те послушаат скоро сите, и ако реално си бил во право, ќе купат ајфони, ти истите пари ќе ги земеш, ти е гајле дали е Самсунг или Ајфон. Ем полесен за сервис, официјално ќе ти биде заменет ако има проблеми, место да се малтретираш со Самсунг, кои не признаваат гаранција.
Ама се нешто ми кажува дека нема да го прифатиш ова, и дека пак ќе продаваш Самсунзи, бидејќи знаеш дека не си во право, и дека муштеријата одма ќе избега во друга мобилара и тие ќе ги земат твоите пари. :)
Идеологија. Ајфон направија глупав потег, и сеа секој корисник на новите ајфони ќе мора дополнително кабелче да носи за своите слушалки. Па ако го изгуби, ќе мора ново, па компромис ако сакаш да го полниш и слушаш музика итн. Повеќето индиректно го хејтаат тоа. Но така им е нивната визија, и така ќе си тераат, и нивната одлука ќе има 0% импакт врз нивната продажба. Исто и Самсунг, сакаат да се различни и си тераат така. Повторно, тоа ќе има 0% импакт врз нивната продажба. Тој што сака Андроид мора да земе голем телефон, сем можда 5мм помалиот Пиксел. И ќе мора да го премине тој момент со големината. И сигурно поради тоа нема да се сврти кон Ајфон, бидејќи во истиот момент ќе си каже... добро овој е 1цм поголем од ајфонот, но има скоро 3цм поголем дисплеј, а и значително поубав уред е. И пак ќе си земе с8, како еден од најдобрите андроид телефони.
Тој што си сака Иос уред, и колку ајфонот да беше големината на с8, пак ќе си земе ајфон, бидејќи е... Ајфон! :) И тој се купува ради ОС-от. Како што проголтаа корисниците дека, нивниот идеален 3.5 инчен уред, стана поголем 4 инчен, па и тој стана идеален па сега стана идеален 4.7 инчен. И кога 1цм би бил поголем Ајфонот, пак ќе се проголта тоа и тој ќе биде најдоброто нешто, бидејќи ќе се најде повторно изговор, демек чим сите андроид корисници ја прифаќаат таа големина, зошто да не и Иос корисниците. :)
Чим јас, ете горе доле можам да направам една ваква анализа која што држи вода, што е со оние луѓе со значително повисоко IQ, што се платени дебело од Самсунг да се занимаваат со маркетинг ? :) Аматери не плаќаат билиони за маркетинг.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Искрено, понеиздржана анализа одамна немам прочитано. Како прво, секое тврдење дека оваа или онаа одлука има 0% импакт е смешно, така да не знам со кое искуство ова го анализираш ти?

Јас работам маркетинг, а сум ентузијаст за технологија и има многу работи кои ретроспективно може да се разберат. На пример, одлуката Apple да го елиминира 3,5mm приклучок е брилијантна, зашто самиот џек не е присутен во ниедна одлука за купување (на прсти се бројат оние што ќе речат „Не купувам ајфон, нема џек), а од друга страна им дава можност да исфрлат една технологија од која немаат никаков ќар и која им прави многу проблеми со нелиценциран софтвер.

Со тоа, одлуката да го елиминираат џекот има позитивен импакт врз профитот на компанијата.

Од друга страна, тоа што го зборува Крале држи вода. Одлуката да имаш 5,8 инчен и 6,2 инчен екран е во најмала рака лошо размислена, а ние тука треба да дискутираме, а не да кажеме дека „чим Samsung така решил, мора да има нешто, паметни се“. Лоши одлуки се прават постојано, а со овој потег се остава простор на конкурент да направи премиум уред со 4,5-5,5 инчен екран кој ќе биде покомпактен од S8 (на пример, Xiaomi ја имаат технологијата) и да биде хит. Да не заборавиме, Xperia Z3 Compact кога излезе на времето, одреден дел од пазарот паѓаше во несвест по него.

Дополнителне проблем создава ова и со Note серијата, еднаш ве праша, ама не ви се дискутира вас, само сте тука да го хејтате епл, да се натегате со крале и да свршавате дека Samsung ќе го прегази Apple, оваа година е наша.

Galaxy S8 делува како одличен телефон, но е придружен со одредени сомнителни одлуки кои се интересни за дискусија. Ако ви се дискутира и не се правиме сите паметни на полиња кои не ги разбираме...

Arioth

hello world
2 април 2011
262
327
Од друга страна, тоа што го зборува Крале држи вода. Одлуката да имаш 5,8 инчен и 6,2 инчен екран е во најмала рака лошо размислена, а ние тука треба да дискутираме, а не да кажеме дека „чим Samsung така решил, мора да има нешто, паметни се“. Лоши одлуки се прават постојано, а со овој потег се остава простор на конкурент да направи премиум уред со 4,5-5,5 инчен екран кој ќе биде покомпактен од S8 (на пример, Xiaomi ја имаат технологијата) и да биде хит. Да не заборавиме, Xperia Z3 Compact кога излезе на времето, одреден дел од пазарот паѓаше во несвест по него.

Што има врска големината на екранот со големината на куќиштето. Често се посовестувате со истите. Да, уредот(во овој случај С8) има 5,8 инчи екран во тело како и секој друг просечен 5,2-5,5 инчни уреди. Пример, Huawei P9 е само 4мм понизок од С8 а цели 1,5цм поголем екран.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Што има врска големината на екранот со големината на куќиштето. Често се посовестувате со истите. Да, уредот(во овој случај С8) има 5,8 инчи екран во тело како и секој друг просечен 5,2-5,5 инчни уреди. Пример, Huawei P9 е само 4мм понизок од С8 а цели 1,5цм поголем екран.

Има директна врска - го зголемува телефонот. Поголем екран = поголем телефон. Помал екран = помал телефон.

iPhone SE се продава не само заради малиот екран, туку и заради компактниот изглед, а и цената. Разликата во екрани според мене е логично да беше 5,2 и 5,8/6,0 наместо 5,8 и 6,2. Но, веројатно има една многу логична причина зашто не е тоа така, ама ајде размислете и нека ви текне. :)

Arioth

hello world
2 април 2011
262
327
@TylerMkD Јас лично не сакам екран поголем од 5-5,2 во сооднос на големина на куќиштето. Тоа што би добил исто куќиште а екран 5,6-5,8 навистина не ми пречи, само да не надминува 140-145мм височина. Тоа е едиствениот предуслов во мојот случај.

На прашањето зошто Самсунг решиле да направат 5,8 и 6,2 нема да дадам одговор од проста причина што не ме интересира, како и тоа зошто Епл одлучиле да одат со 4,7 инчи. Имам проблем со некој да ме убедува дека 5,8 или 4,7 се идеални. Имам проблем некој да ме убуедува што е најдоброто за мене. Толку. Просто е.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Големината на екранот сама по себе си има свои предности и недостатоци.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
@TylerMkD Јас лично не сакам екран поголем од 5-5,2 во сооднос на големина на куќиштето. Тоа што би добил исто куќиште а екран 5,6-5,8 навистина не ми пречи, само да не надминува 140-145мм височина. Тоа е едиствениот предуслов во мојот случај.

На прашањето зошто Самсунг решиле да направат 5,8 и 6,2 нема да дадам одговор од проста причина што не ме интересира, како и тоа зошто Епл одлучиле да одат со 4,7 инчи. Имам проблем со некој да ме убедува дека 5,8 или 4,7 се идеални. Имам проблем некој да ме убуедува што е најдоброто за мене. Толку. Просто е.

Не постои ИДЕАЛНО.

Посто за некој едно, за друг друго.

Сите што нејќат екрани под 5.8“ се дискриминирани.

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Не постои идеално, and there's рекламата со идеалните 3.5 инчи и "палецот оди од тука до таму" :hay:
Сите што нејќат екрани под 5.8“ се дискриминирани.
Зашо побогу би биле дискриминирани сите шо нејќат екрани под 5.8? Тие се дискриминирани кај апла, не кај самсунг.

Кај с8 серијата на самсунг единствено се дискриминирани оние што нејќат телефони со димензии на куќиштето поголеми од висина 148.8 пошо висината на с8 е 148.9 и ширина 68, пошо ширината на с8 е 68.1.
А каков екран ќе успее некој да стави во тоа куќиште е менлива категорија, некој во тоа куќиште става 5 инчен екран, а како што гледаме некој друг успеал да смести 5.8 инчен екран во него.

Последна промена:

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Момци ај помош малце,проблем со пишување на пораки на галакси с7,кога ке се напишат повеќе од 3 пораки автомацки се прават ммс,како да се изгаси тоа чудо?Иначе се користи нугат андроид 7.0

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Момци ај помош малце,проблем со пишување на пораки на галакси с7,кога ке се напишат повеќе од 3 пораки автомацки се прават ммс,како да се изгаси тоа чудо?Иначе се користи нугат андроид 7.0
Сигурно има во опциите на СМС апликацијата да се исклучи конвертирање во ммс ако смс пораката е подолга од 480 карактери или 3 стандардни смс пораки.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Сигурно има во опциите на СМС апликацијата да се исклучи конвертирање во ммс ако смс пораката е подолга од 480 карактери или 3 стандардни смс пораки.
Барав низ све и свашта и не најдов таква опција,затоа и побарав помош.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв