Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung Galaxy Note 8

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Note 8 требаше да биде 6.5 инчи и 3:2 формат со Windows android dualboot и самсунг dex.

Не знам дали ја гледаше рекламата, фокусот сега е исклучиво на S Pen...ударно им е дека можеш да запишуваш ракописно на екранот додека е заклучен телефонот и дека можеш да праќаш Live пораки.

Од алатка за бизнис (која многу убаво ја опиша ти што точно треба да претставува во оваа нова верзија), стана играчка за деца. Мислам, во рекламата 10 годишно дете има Note 8 и праќа Live порака, а 15 годишно девојче го користи за да направи некои глупи цртежи од брат и.
Во кој филм се влезени Samsung што мислат дека деца и тинејџери ќе го користат телефонов? Што е следно, користете го како тетратка во школо?

Ова е рекламата...

Мислам дека ланското фијаско ги удри во глава, па сега 99% од времето пробувале телефонот да не експлодира, а 1% се фокусирале на камерата и како да го земат дизајнот на S8 Plus, ама да не биде целосно исто. S Pen секако е украдено од ланската верзија.
Колку повеќе го гледам, се поголемо разочарување е телефонов за мене...

filipkir

user
17 јуни 2009
1.190
1.907
Скопје
Не знам дали ја гледаше рекламата, фокусот сега е исклучиво на S Pen...ударно им е дека можеш да запишуваш ракописно на екранот додека е заклучен телефонот и дека можеш да праќаш Live пораки.

Од алатка за бизнис (која многу убаво ја опиша ти што точно треба да претставува во оваа нова верзија), стана играчка за деца. Мислам, во рекламата 10 годишно дете има Note 8 и праќа Live порака, а 15 годишно девојче го користи за да направи некои глупи цртежи од брат и.
Во кој филм се влезени Samsung што мислат дека деца и тинејџери ќе го користат телефонов? Што е следно, користете го како тетратка во школо?

Ова е рекламата...

Мислам дека ланското фијаско ги удри во глава, па сега 99% од времето пробувале телефонот да не експлодира, а 1% се фокусирале на камерата и како да го земат дизајнот на S8 Plus, ама да не биде целосно исто. S Pen секако е украдено од ланската верзија.
Колку повеќе го гледам, се поголемо разочарување е телефонов за мене...
Колку непрактичен е типот од рекламата кој запишуваше белешки од соговорникот кој беше на другата линија. Јас никад не сум му рекол на ниеден: Еј почекај малце и биди на линија, треба да ги запишам со пенкалцето стварите што предмалце ми ги кажа. Ако треба нешто важно да запишам, си користам Call Recorder (сетиран све да снима автоматски) :) Ова е многу попрактично и неморам да го терам соговорникот да повторува исти работи по 2-3 пати :)

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Генералното мислење за Note 8 е дека е промашен како серија, нема веќе причина да постои покрај S8 и S8+. Батеријата отсекогаш била поголема кај Note отколку кај S серијата, овојпат тоа не е случај (до некаде оправдано поради фијаското од лани), што ќе е огромна причина многу луѓе да не го купат.
S-Pen освен ако не си навикнат на него, и го користиш подолг период, за сите останати останува gimmick кој ќе им стои в телефон 99% од времето. Сум користел Note претходно, и не е толку корисно во real-life ситуации колку што го прават.
Единствена разлика меѓу ова и S8/S8+ е камерата, која и на овие два беше одлична. Dual Camera ќе беше многу подобра солуција како што кажаа погоре, да одеа со wide angle или color/monochrome комбинација. Telephoto бара простор, физички простор, така да ваквата имплементација не е толку добра колку што ја рекламираат. Не ми се верува квалитетот на двете камери да е потполно ист, ама ќе покажат тестови ваљда.
Се на се, кој купил S8 или S8+ има малку, или ниедна причина за upgrade. А разликата во цена во никој случај не ги оправдува промените споредено со S серијата годинава.

filipkir

user
17 јуни 2009
1.190
1.907
Скопје
Генералното мислење за Note 8 е дека е промашен како серија, нема веќе причина да постои покрај S8 и S8+. Батеријата отсекогаш била поголема кај Note отколку кај S серијата, овојпат тоа не е случај (до некаде оправдано поради фијаското од лани), што ќе е огромна причина многу луѓе да не го купат.
S-Pen освен ако не си навикнат на него, и го користиш подолг период, за сите останати останува gimmick кој ќе им стои в телефон 99% од времето. Сум користел Note претходно, и не е толку корисно во real-life ситуации колку што го прават.
Единствена разлика меѓу ова и S8/S8+ е камерата, која и на овие два беше одлична. Dual Camera ќе беше многу подобра солуција како што кажаа погоре, да одеа со wide angle или color/monochrome комбинација. Telephoto бара простор, физички простор, така да ваквата имплементација не е толку добра колку што ја рекламираат. Не ми се верува квалитетот на двете камери да е потполно ист, ама ќе покажат тестови ваљда.
Се на се, кој купил S8 или S8+ има малку, или ниедна причина за upgrade. А разликата во цена во никој случај не ги оправдува промените споредено со S серијата годинава.
Се слагам со се што напиша. Само малце ќе те надополнам :)
Според мене Ноте 4 беше последниот Ноте телефон што стварно вредеше да се купи и кој што навистина беше подобар од "С" серијата на телефони.
Ноте 5, 7 и 8 не се скоро ич подобри од "С" серијата на телефони, а се многу поскапи и ова ги прави уште понеатрактивни за купување.
Ноте 1, 2, 3 и 4 кога излегоа стварно вредеа да се купат бидејки имаа доста поголема батерија и значително подобри спецификации од своевремениот "С" counterpart и си беа оправдано поскапи.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
А да почекате да искочи телефонот, да видиме рецензии, тестови на камера итн?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Се слагам со се што напиша. Само малце ќе те надополнам :)
Според мене Ноте 4 беше последниот Ноте телефон што стварно вредеше да се купи и кој што навистина беше подобар од "С" серијата на телефони.
Ноте 5, 7 и 8 не се скоро ич подобри од "С" серијата на телефони, а се многу поскапи и ова ги прави уште понеатрактивни за купување.
Ноте 1, 2, 3 и 4 кога излегоа стварно вредеа да се купат бидејки имаа доста поголема батерија и значително подобри спецификации од своевремениот "С" counterpart и си беа оправдано поскапи.

Види, во голема мера си во право. За Note 5 и 8 ќе се сложам. Од друга страна, Note 7 беше првиот телефон со закривен екран кој воопшто не беше неудобен за користење и изгледаше одлично. Острите рабови на S6 Edge, S6 Edge Plus и S7 Edge беа проблем за многу. Исто така, USB Type C? HDR видео? И, колку да беше лошо имплементиран, Note 7 имаше Iris Scanner. Остатокот (процесор/RAM, камера, дисплеј) се исти, а батеријата е незначителни 100mAh поголема. Во право си дека беше неоправдано поскап од S7 Edge на пример, ама имаше доволно разлики за да оправдаат дел од разликата во цена.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Види, во голема мера си во право. За Note 5 и 8 ќе се сложам. Од друга страна, Note 7 беше првиот телефон со закривен екран кој воопшто не беше неудобен за користење и изгледаше одлично. Острите рабови на S6 Edge, S6 Edge Plus и S7 Edge беа проблем за многу. Исто така, USB Type C? HDR видео? И, колку да беше лошо имплементиран, Note 7 имаше Iris Scanner. Остатокот (процесор/RAM, камера, дисплеј) се исти, а батеријата е незначителни 100mAh поголема. Во право си дека беше неоправдано поскап од S7 Edge на пример, ама имаше доволно разлики за да оправдаат дел од разликата во цена.

S7 edge немаше остри рабови.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Не пратам телефони многу, ама зошто толку се напнувате за Note 8? Како што веќе кажаа некои членови, природно е после тоа што се случи со Note 7 да играат на сигурна карта со 8, сигурен сум дека ако не беше проблемот со батеријата Note 7 ќе беше голем успех како и S7/Edge, па ќе видевме многу поинаков Note 8 годинава.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.548
Skopje
www.wemaxa.com
Мнозинството корисници/купци на Note серијалот беа луѓе што сакаат поголем екран / поголема батерија. Пенкалцето беше интересно првиот пат, после тоа ретко кој го користеше, професионалците си користат Wacom и слични уреди и не верувам некој користи Note за сериозно скецириње (или било што сериозно кога зборуваме.). Ова не значи дека со S8+ Note серијалот е излишен, би рекол напротив, се остави повторно простор на Самсунг да креира револуција во сегментот како што направи со првиот Note модел, кога разно-разни кладилничари и јајчари низ градов ми викаа со малоумна гримаса: ЕИИ ТО Е ТОА ТАБЛЕТ? ХА ХА додека го користев телефонот.

Продажбата на уредот ова ќе го потврди, се надевам само нема да значи крај на серијата туку можност да согледаат каде грешат и повторно да се обидат да креираат нешто различно.

Note 9 би сакал да го видам во Clam-shell формат, 2 екрана по 6.1, екстерен екран за ало-ало, Windows 10 внатре, Андроид надвор. Сакам да видам воскресната Nokia E90:

nkinkinki10.jpg

^ наместо тестатурата, втор екран, и купче портови: USB-C x 2 и HDMI 2.0 најмалку.

Не знам како не научија ништо од Apple! Епл увиде каде лежи зајакот 2007-ма, не измисли ништо посебно, само сублимираше постоечки идеи и ги спакува во нешто лесно за конзумпција, штета никој нема исто толку муда да проба нешто ново и радикално. Хардверот постои, потребна е само идеја и желба да се иновира наместо да се следи една иста формула од сите играчи.

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Galaxy Note 8 screen earns DisplayMate's first-ever A+ grade
  • Largest Native Color Gamut with a score of 112% for the DCI-P3 color space and 141% for the sRGB / Rec.709 color space
  • Highest Peak Display Brightness at 1,240 nits
  • Highest Contrast Rating in Ambient Light with a score of 270
  • Highest Screen Resolution: 3K (2960x1440, 521 ppi)
  • Highest Contrast Ratio: Infinite
  • Lowest Screen Reflectance of just 4.6%
  • Smallest Brightness Variation with Viewing Angle at 29%
Извор
giphy.gif

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Ако ова за екранот е вистина тогаш тераат иста политика како apple со iphonot кога 6с и 7 имаат исти екран ама боље бои боље котрас итн ...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
E заради вакви работи зборам да не брзате

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.767
Супер е екранот, Самсунг имаат супер технологија и Амолед со време ќе преовлада наспрема ИПС, иако Аппле со последниот иПад направија револуција во полето на екранот, ако не грешам имаат 120Хц рефреш рате. Ете ако се точни гласините и они ќе прејдат на Амолед со новиот модел.

filipkir

user
17 јуни 2009
1.190
1.907
Скопје

Е ова веќе ми се допаѓа. Ова е доста корисно поготово во овој дел од годината ;)
    Едино што ме загрижува е тоа што 6,3 инчниот екран со толкав брајтнес ќе биде смрт за малата батерија од 3300 mAh.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992

Е ова веќе ми се допаѓа. Ова е доста корисно поготово во овој дел од годината ;)
    Едино што ме загрижува е тоа што 6,3 инчниот екран со толкав брајтнес ќе биде смрт за малата батерија од 3300 mAh.
На крај ќе остане дека без battery case е неупотреблив за луѓе помлади од 72 години.

Врти сучи се се сведува на бројката 3300.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Да бидеме реални Note 8 е почетокот на крајот на Note серијата.

Note серијата беше мостот со огромен показател кон тоа на каде ќе се движат телефоните во иднината, може да се рече и еден вид lab rat. Пенкалце, поголеми екрани, сплит скрин мултитаскинг технологија, QHD, Edge екран, Фест чарџинг, Wireless полнење итн. сите овие технологии што може тука на форумов кој сака да негира и на глава да се прврти беа светлосни години понапред од конкуренцијата и беа прво имплементирани на Note серијата.

Дојдовме до момент што сите го зборуваа и предупредуваа односно дека технологијата оди премногу напред во многу краток период и дека во еден момент ќе мора да почне да стагнира. Note серијата ја завриши својата работа. Ако некој мисли дека Самсунг се глупи јас и моето лично мислење е дека многу луѓе го немаат разбрано концептот на работа и дека ова што се случува е намерно оставено да биде така. Односно ситници што останаа да се додадат во S серијата а Note серијата полека ја оставаат да умре.

И како што од нигде никаде во 2011 на ИФА во Берлин изникна Note 1, така за некоја година кога Самсунг пак ќе има во рацете „непроверена“ технологија што е светлосни години понапред од конкуренцијата ќе ја исфрли новата серија на телефони и тоа ќе биде новиот почеток на некоја нова ера.

Мојот став е тој и очекувам голема стагнација на мобилните телефони на било кој бренд. Во наредниве години ќе видиме минимални промени како 2 камери во повеќето телефони, побрзи iris и fingerprint читачи, подобрени батерии, можда подобрени сториџи и камери иако мислам дека врвот во моментов е достигнат.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.767
Да бидеме реални Note 8 е почетокот на крајот на Note серијата.

Note серијата беше мостот со огромен показател кон тоа на каде ќе се движат телефоните во иднината, може да се рече и еден вид lab rat. Пенкалце, поголеми екрани, сплит скрин мултитаскинг технологија, QHD, Edge екран, Фест чарџинг, Wireless полнење итн. сите овие технологии што може тука на форумов кој сака да негира и на глава да се прврти беа светлосни години понапред од конкуренцијата и беа прво имплементирани на Note серијата.

Дојдовме до момент што сите го зборуваа и предупредуваа односно дека технологијата оди премногу напред во многу краток период и дека во еден момент ќе мора да почне да стагнира. Note серијата ја завриши својата работа. Ако некој мисли дека Самсунг се глупи јас и моето лично мислење е дека многу луѓе го немаат разбрано концептот на работа и дека ова што се случува е намерно оставено да биде така. Односно ситници што останаа да се додадат во S серијата а Note серијата полека ја оставаат да умре.

И како што од нигде никаде во 2011 на ИФА во Берлин изникна Note 1, така за некоја година кога Самсунг пак ќе има во рацете „непроверена“ технологија што е светлосни години понапред од конкуренцијата ќе ја исфрли новата серија на телефони и тоа ќе биде новиот почеток на некоја нова ера.

Мојот став е тој и очекувам голема стагнација на мобилните телефони на било кој бренд. Во наредниве години ќе видиме минимални промени како 2 камери во повеќето телефони, побрзи iris и fingerprint читачи, подобрени батерии, можда подобрени сториџи и камери иако мислам дека врвот во моментов е достигнат.
Мислам дека редно е да имаме некоја нова технологија и процес за изработка на батерии, реално тој е сегментот во кој има голем простор за надоградба и веќе се работи на него. A за камерите ете наредно можеме 3 или 4ри да видеме камери :) Интересни ќе биде на полето на новите процесори, што доаѓа после 10нм процесори (СД 835). А очекувам и некои промени на софтверско ниво, како работат апликациите и целото искуство на оперативниот систем, ова највише од Гоогле. Па ете не очекувам голема стагнација, посебно што големите фирми како Хуавеи фрлаат огромни пари за Р&Д.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

1. Колку нови телефони на Samsung си користел?

2. Дали знаеш колку нивните дисплеи (поготово хај енд сериите) се поефикасни од другите на максимален брајтнес, и дека бројките од горе се само на директна светлина во ауто мод?

3. Ајде купи кој сакаш кинез од 4000 mAh и да направиме тест за активно користење, бива ли? значи ти 1080p, 1/4 од мојот максимален брајтнес, ќе стаиме ауто скрипта да праи рилоад - и да скрола на 2-та уреда на веб страни, и ќе лоадира и менува видеа, ако јас победам твојот уред иде кај мене, ако ти победиш обратно, се согласуваш ли?

Ако не, престанете да зборите на памет, почнете малце да истражувате што како работи, и во кои услови - доста се генерички постови, копи пејст ви е секој пост...имате видеа во Samsung темата за батеријата т.е. нејзиното траење при активна употреба, таму ќе ги најдете сите одговори.

Хинт, ме заболе лево маде за Note 8 најискрено, зборете и критикувајте колку сакате - ама немојте генерички булшит ме вади од такт, ако нешто прави проблем кај модерните телефони од аспект на батерија - тоа се wakelocks, и idle drain, не користење при активна употреба поготово не на amoled/10nm процесор, кој спие 95% од времето или 4xA53/1XA73 активни и 3 големи кои спијат.

Edit, еве и од прва рака - масакар.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV