Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Raspberry Pi - најефтиниот компјутер

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
847
930
Сликата е од мојата кола, направена пред година дена, но електрониката не ми беше баш средена како што треба и одтогаш го имав извадено RPi-то.

RPi-то ќе работи со OSMC, главната намена е media player, но сакам и да го врзам со CANBUS системот од колата за да ми работат копчињата на волан. Копчињата од радиото се поврзани на контролер од тастатура и ќе служат за контролирање на OSMC / Kodi-то.

Купив комплет 7" дисплеј со резистивен тач панел и контролер со VGA/AV/HDMI. Еве слика од контролерот.
uaZSOq9.jpg

Бидејќи ептен не ми се свиѓа како функционира тачот - резистивен, емулира маус и е тежок за користење, ставив обичен екран без тач изваден од Quart таблет. Плус приказот на екранот кога е без тач панел е 100 пати подобар, тоа стаклото ептен го утупува приказот. Целата контрола се врши преку копчињата од радиото кои како што спомнав погоре се приклучени на контролер од тастатура поврзан со RPi преку USB и копчињата испрограмирани во Keymap Editor во Коди-то.

Како е изведено тоа со тастатурата може да се види на сликиве:

aw3vkQK.jpg

lczHqo3.jpg

3Ytr4T5.jpg

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Мене сосе ТВ ми се гаси, треба ваљда да го скинам HDMI-CEC, ама па тогаш нема да можам да го командувам од ТВ даљинско, ќе мора преку тастатура.

За да не ми се гаси RPi кога го гасам ТВ ова го подесив во OPENelec:

System>Settings>System>Input devices>Peripherals>CEC Adapter

Ставка 3: Devices to power on during startup го наместив на None
Ставка 4: Devices to power off during shutdown го наместив на None

Сега откога ќе го згаснам ТВ RPi и понатаму си работи (да речеме стрима ТВ) и кога ќе го уклучам си ја има истата ТВ кога сум го изгасил ТВ - не праи ребут RPi.

DoomiX_MDK

hello world
9 април 2007
174
109
Сликата е од мојата кола, направена пред година дена, но електрониката не ми беше баш средена како што треба и одтогаш го имав извадено RPi-то.

RPi-то ќе работи со OSMC, главната намена е media player, но сакам и да го врзам со CANBUS системот од колата за да ми работат копчињата на волан. Копчињата од радиото се поврзани на контролер од тастатура и ќе служат за контролирање на OSMC / Kodi-то.

Купив комплет 7" дисплеј со резистивен тач панел и контролер со VGA/AV/HDMI. Еве слика од контролерот.
uaZSOq9.jpg

Бидејќи ептен не ми се свиѓа како функционира тачот - резистивен, емулира маус и е тежок за користење, ставив обичен екран без тач изваден од Quart таблет. Плус приказот на екранот кога е без тач панел е 100 пати подобар, тоа стаклото ептен го утупува приказот. Целата контрола се врши преку копчињата од радиото кои како што спомнав погоре се приклучени на контролер од тастатура поврзан со RPi преку USB и копчињата испрограмирани во Keymap Editor во Коди-то.

Како е изведено тоа со тастатурата може да се види на сликиве:

aw3vkQK.jpg

lczHqo3.jpg

3Ytr4T5.jpg
Секоја чест за иновативноста. Посебно со мапирање на дугмињата преку контролер за тастатура. Зошто не размислиш за некој дисплеј со капацитативен тач? Баш ме заинтригира како ќе изгледа финалниот резултат. Може да отвориш и нова тема ако сакаш за проектот, мислам дека ќе се најдеме јунаци да продискутираме / споделиме идеи, мислења и слично.

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
847
930
Не зедов дисплеј со капацитивен тач бидејќи кога барав, не најдов таков со ептен мала рамка. Нема место да се вгради.
Горе и доле од отворот има место, но странично нема, тука е проблемот.
Отворот за дисплеј на колава е 6.4 инчи, и 7 инчен екран без рамка е единственото решение со подесен overscan.
Затоа се решив за RPi, подесувањето за ова е ептен едноставно.

Искрено и не ми се даваат повеќе пари бидејќи и да имам добар тач, поставеноста на екранот е таква што не дозволува контролирање преку тач без да си ја загрозам безбедноста, освен кога сум паркиран. Вака сите потребни опции на копче и чао-пријатно. :)

Размислував за ласерско сечење на пластиката (отворот) за да се зголеми на 7 инчи, но сепак мислам дека ќе се приметува и нема на ништо да личи. Вака ќе дојде како фабрички.

Сега за сега немам повеќе материјал да приложам, треба да стигне RPi-то, да исцртам и изработам custom печатена плочка (прототипот беше на протоборд) и да најдам време се ова да го склопам и конфигурирам. Тоа е најголемиот проблем, времето. :)

DoomiX_MDK

hello world
9 април 2007
174
109
Не зедов дисплеј со капацитивен тач бидејќи кога барав, не најдов таков со ептен мала рамка. Нема место да се вгради.
Горе и доле од отворот има место, но странично нема, тука е проблемот.
Отворот за дисплеј на колава е 6.4 инчи, и 7 инчен екран без рамка е единственото решение со подесен overscan.
Затоа се решив за RPi, подесувањето за ова е ептен едноставно.

Искрено и не ми се даваат повеќе пари бидејќи и да имам добар тач, поставеноста на екранот е таква што не дозволува контролирање преку тач без да си ја загрозам безбедноста, освен кога сум паркиран. Вака сите потребни опции на копче и чао-пријатно. :)

Размислував за ласерско сечење на пластиката (отворот) за да се зголеми на 7 инчи, но сепак мислам дека ќе се приметува и нема на ништо да личи. Вака ќе дојде како фабрички.

Сега за сега немам повеќе материјал да приложам, треба да стигне RPi-то, да исцртам и изработам custom печатена плочка (прототипот беше на протоборд) и да најдам време се ова да го склопам и конфигурирам. Тоа е најголемиот проблем, времето. :)

Како планираш да го решиш сториџот? Со екстерен усб хард диск? ќе имаш некој safety shut down при гасење на колата? Инаку да.... немање време е секогаш најголемиот проблем :).

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
847
930
Освен музика ништо друго нема да има, за почеток 32GB картичка, ако треба понатака ќе ставам 64GB картичка + ќе има USB влез сместен во касетата и во било кое време ќе можам да ставам USB сториџ. Механички хард-диск во кола не е баш добра идеа.

Плус вкусот за музика ми е малку специфичен, нема да ставам глупости колку да пополнам место, туку само тоа што ми прави ќеф.

Паркирам колата во гаража, ја поврзувам на WiFi и преку SMB си ставам/бришам што сакам. Не за џабе во гаража имам компјутер, wifi и кабел поврзан со домашната мрежа. :D

Електрониката за контрола на палење/гасење на RPi-то е веќе смислена и ја имав во прототипот. Имав ставено на плочка испрограмиран Atmega328P микроконтролер кој беше нонстоп уклучен и 2 релиња од кои едното служеше да ги спои GND со еден од GPIO пиновите при што се извршува програма напишана во python која ја активира shutdown командата и влегува во halt состојба при што се гаси 3.3V линијата каде микроконтролерот тоа го препознава па преку другото реле комплетно му ја прекинува струјата на RPi-то.

Можеби ова овој пат ќе го изведам со P-канални MOSFETи, а можда и ќе се задржам на старите добри релиња кај кои нема воопшто замарање. Плус скоро ич не се слушаат релињата кога се ставени внатре во кутијата.

DoomiX_MDK

hello world
9 април 2007
174
109
Освен музика ништо друго нема да има, за почеток 32GB картичка, ако треба понатака ќе ставам 64GB картичка + ќе има USB влез сместен во касетата и во било кое време ќе можам да ставам USB сториџ. Механички хард-диск во кола не е баш добра идеа.

Плус вкусот за музика ми е малку специфичен, нема да ставам глупости колку да пополнам место, туку само тоа што ми прави ќеф.

Паркирам колата во гаража, ја поврзувам на WiFi и преку SMB си ставам/бришам што сакам. Не за џабе во гаража имам компјутер, wifi и кабел поврзан со домашната мрежа. :D

Електрониката за контрола на палење/гасење на RPi-то е веќе смислена и ја имав во прототипот. Имав ставено на плочка испрограмиран Atmega328P микроконтролер кој беше нонстоп уклучен и 2 релиња од кои едното служеше да ги спои GND со еден од GPIO пиновите при што се извршува програма напишана во python која ја активира shutdown командата и влегува во halt состојба при што се гаси 3.3V линијата каде микроконтролерот тоа го препознава па преку другото реле комплетно му ја прекинува струјата на RPi-то.

Можеби ова овој пат ќе го изведам со P-канални MOSFETи, а можда и ќе се задржам на старите добри релиња кај кои нема воопшто замарање. Плус скоро ич не се слушаат релињата кога се ставени внатре во кутијата.

Можеби и ова ќе ти се види интересно и ќе ти даде некоја идеја плус... :)

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
847
930
Вчера ми стигна Orange Pi One, нарачан на 10ти Октомври од GearBest на промоција за точно 705 денари. :)

За парите е и повеќе од одлично, иако викаат дека било специфично за конфигурирање кај мене проработе од прва со 5V/2A адаптер и Armbian на 32GB Evo+ картичка.

GPIO пиновите и поддршката за нив уште не стигнав да ја истестирам, но и да не работи, едно Arduino Nano од 2$ ќе си заврши работа. Ми направи мерак тоа што има оставено пинови за плочата за дополнителни 2xUSB конектори, IR, Audio OUT односно сите оние работи кои ги има на Orange Pi PC.

Со Kodi не ни планирам да го тестирам, специфична е поддршката за него.

Како и да е, планирам да нарачам уште едно минимум. :)

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
И поевтините картици од Kingston проверено работат со Orange Pi.
За Коди, хардверска акцелерација има проблеми на Линукс, треба Андроид за да се користи Коди (последно јас што знам, можеби има некој нов развој на настаните?).

GPIO пиновите и поддршката за нив уште не стигнав да ја истестирам, но и да не работи, едно Arduino Nano од 2$ ќе си заврши работа.
Баш така. Наводно за некои од GPIO пиновите има поддршка на Armbian, не сум проверил. За разни проектчиња (како твојот за во кола) Orange Pi е супер вредност за парите.
Инаку мене мојата (PC) така ми стои во фиока, чека време и воља...

Во Armbian се средени проблемите што ги имаат „фабричките“ имиџи, како претеран оверклок на процесорот и нефункционирање на power saving опциите (што доведува до прегревање, throttling, рикнување на сд картички, итн). Вреди да се знае, посебно ако се чува во затворен простор без вентилација.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Можеби и ова ќе ти се види интересно и ќе ти даде некоја идеја плус... :)
Ова ме заинтересира ептен. Да се ослободам малку од обврски па може да си поиграм...прво дома, па ако биде се како што треба да се намонтира.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Имам 5.1 постар рисивер впарен со Monitor Audio Silver звучници.

Бидејќи ми треба оптички излез од RPi3 го гледав Digi+ . Има 3 верзии: Обична, Transformer и Pro.

Разликата од првата до втората е што втората имала галваничка изолација (што и да е тоа). Која верзија ми ја препорачувате, и дали производов е ок или да барам друг?

Ќе се слуша flac музика, понекогаш, не сум мега аудиофил.

Благодарам однапред.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Искрено, многу сум изненаден. Ставив Sandsik Extreme Pro 32GB во RPi3 на кое користам OSMC, и ова е дефинитивно најбрзото искуство досега. Не очекував толкава разлика бидејки секаде читав дека питата неможе да ја искористи брзината на картицата ама дефинитивно значително побрзо, од палење до шетање низ менија. Е сега цената е малце оверкил, 22 долари за пита од 40 долари, ама еднаш се живее.

Edit: Не е дека претходно користев тиња картици, претходната беше Samsung EVO, a пред неа... не ми текнува, али секако не беше некоја ноу нејм, само не беше екстра брза.

Последна промена:

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
847
930
Колку е побрз во секунди стартапот? Ова ми е најбитното за во кола RPi-то. И јас користам OSMC.

Ако не ти е тешко доколку сеуште го чуваш имиџот на Samsung-от, измери со двете и направи споредба. Госпо здравје да ти дај.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
@Luidgi ја менувам картицата затоа што старата, Самсунг Ево си почина. Пробав да видам дали ќе може да ти учинам и да измерам, ама на секое палење ми правеше чек диск што онака ептен влијае на резултатот. Така да, немам директна споредба на Ево со Екстрим Про.
Од друга страна, му ја дадов на другарче да ја проба на РПи што го користи за некоја автоматизација и он сака да постигне брзо време на старт, па спред неговите мерења, бутирање на Sony SR16UYA трае 5,9 секунди, додека истиот имиџ на мојата сандиск трае 5,3 секунди. Он бутира некоја минимална верзија од разбијан без гуи и слични работи. Од тоа што имам читнато, мислам дека колку и да се трудиш, неможе под тоа да се иде многу. Наводно некои бутираат за 5 секунди, али генерално тоа е тоа. Дури и логично е веќе тука некаде да дојдеш до лимитот, ама пошто сандискот има подобри 4К перформанси, останатите активности ке бидат доста побрзи, истото што и јас го приметувам со шетање низ менијата.
Според ова тука, најдобар избор би требало да биде Самсунг ЕВО+ или Сандиск Екстрим Про.

П.С. Како го решаваш гасењето на разберито во колата? Хард или го оставаш под напон?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Дали некој пробал овеклок на сд кард ридерот на РПи3? Или на двојка, сеедно, ионака е истиот. Ме интересира искуство, конкретно дали има проблем со корупција на картица и слично.

Го читам момаков и планирам да пробам, иако немам некоја нароита проблема, ама онака, for science!
The speed of the microSD card I/O is exactly the same on the Pi 3 as it was on the Pi 2, and the major limitation (in terms of raw throughput) is the fact that the bus it's on is limited to ~20 MB/s by default, or ~40 MB/s if you have a UHS card and overclock the card reader.

Note that overclocking the card reader has a tendency to make less reliable microSD cards flake out, and can cause complete data loss/corruption, so if you overclock the reader, you do so at your own risk!

That said, I've tested a huge variety of microSD cards on the Pi 2 and Pi 3, at both normal clock rate and overclocked, and found that the current best cards (like the Samsung Pro+, the SanDisk Extreme and Extreme Pro, and the Samsung Evo+) can reach sequential read/write speeds of 40 MB/s and random write speeds of 2-4 MB/s.

In most Pi usage, the random read/write speeds will impact the experience more, and in that regard, even the fastest microSD can't touch the performance of the slowest disk drive or SSD you might use on a normal computer.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Моментално го чекам адаптерот да стаса, не ми се пробува со 2А адаптер, па додека чекам кажете дали можам да најдам во МК добра картица за рпи во, нормално да не е 1000,1500 денари... Имам една добра 16 ка класа 10, моментално е во камерчето па планирам да ја преместам ваму.
И дали може да го ставам Plex от на него или некој сличен медиа сервер да синхорнизирам слики/музики од пц-ата?

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
847
930
http://setec.mk/Computers-IT/Memory...-8GB-EVO-microSDHC-Class-10-w-SD-Adapter26248

Ако ти се брза толку земи ја оваа од 8GB, гледам 16ки немаат на лагер.

Провери дали членот сеуште има од овие - Samsung Evo Micro SDHC - 16GB i 32GB

Инаку имаш 32GB EVO+ за 12$ на GearBest. За парите е најдобра. Имам 2 вакви на RPi3ки, одлични се картиците.
32GB Samsung Class 10 48MB/s TF / Micro SD UHS - I Memory Card-13.73 Online Shopping| GearBest.com

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Нема Самсунг во сет а ниту ето немал на лагер.
За таа 32 ка знам, имам иста во телефонов и е одлична.
Моментално ке одам со Сони од Сет, 45мб/с имаат брзина гледам, па додека пристигне таа на Самсунг од али.
Инаку, имам ли потреба од поголема од 16гб за рпи или не?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
@StalkeR абе не чекај не се заебавај, стај некоја картица и кој и да го имаш пуњач дома и инсталирај си нешто, играј си.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Дома имам само 5/2 А полнач, вој гледам бара 2,5А... Се мислев и ја тоа, али ке го сетирам изгледа вечер. :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно