Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Рачни часовници Fan Thread!

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.382
До сите што имате Восток часовници, има некои моделчиња ми прават ќејф и би нарачал меѓутоа дали сите Восток часовници доаѓаат со акрилно стакло или има и модели со минерално барем стакло?

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
715
1.031
До сите што имате Восток часовници, има некои моделчиња ми прават ќејф и би нарачал меѓутоа дали сите Восток часовници доаѓаат со акрилно стакло или има и модели со минерално барем стакло?
Amfibia ( не amphibia) и k-34 се со mineral.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.807
6.501
SK
По мое знаење стандардно востоците доаѓаат со акрилно стакло, освен ако конкретниот продавач нема своја адаптација/понуда со поинакво стакло. Или така барем беше до пред некоја година, сега што се дешава појма немам - но би се зачудил да е поинаку пошто целиот концепт на „нуркачки часовник“ е заснован баш на акрил како материјал (класично стакло е премногу круто).

Од мое искуство акрил е подобра опција секако. Лесно се гребе ама и лесно се полира. Стакло (мирнерално/кварцно) потешко се гребе ама и многу потешко се полира во домашни услови... Сафирно стакло би било подобра опција за секојдневно носење (и ако не се нурка со тој часовник).

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.382
По мое знаење стандардно востоците доаѓаат со акрилно стакло, освен ако конкретниот продавач нема своја адаптација/понуда со поинакво стакло. Или така барем беше до пред некоја година, сега што се дешава појма немам - но би се зачудил да е поинаку пошто целиот концепт на „нуркачки часовник“ е заснован баш на акрил како материјал (класично стакло е премногу круто).

Од мое искуство акрил е подобра опција секако. Лесно се гребе ама и лесно се полира. Стакло (мирнерално/кварцно) потешко се гребе ама и многу потешко се полира во домашни услови... Сафирно стакло би било подобра опција за секојдневно носење (и ако не се нурка со тој часовник).
Amphibia и К-34 и К-39 Командирски на сајтот пишува дека се со минерално стакло. Искрено не би зел никогаш часовник со акрилно стакло, јас да го думам дали секој момент може да се изгребе таа пластика не не.. А нуркање освен нормално на море од 30цм под море не планирам.
Нарачав 2 моделчиња преку Мераном, па ќе ги видиме кога ќе стигнат

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.807
6.501
SK
@Скоти

Мераном се стварно ок продавница. На ибеј има ~10% поевтини продавачи, но некогаш од нив часовниците прават проблеми. Од Мераном немало утка. Прашај ги, ќе ти кажат како стојат работите (а работите стојат: акрил е „стаклото“ што се употребува на фабричките востоци).
Што се тиче Восток и акрил... Повторно, лесно се гребе ама и лесно се полира. Но тоа и не е важно, пошто Восток се евтини часовници кои и тоа како вредат за парите. Земи си еден, или четири. Види и сам колку се гребат... Јас не успеав да ги изгребам, освен еднаш намерно (за после да можам прабам полирање).

Како и да е јас не сум репер иако имам неколку Востоци. Пошто не ги ставам во секакви ситуации. За „прљави ситуации“ ставам Касио. А за во осебно прљави ситуации иам еден Скмеи кинез (соларен и тоа) кој одбива да умре едно 8-9 години (и уште е со оригиналната кинеска батерија, ама кога не го носам го чувам на прозор).

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.844
5.001
Писти Охту
Дечки, дали има некоја таканаречена формула за пресметување на големина на саат во однос на ширина на зглоб или рака? Гледав нешто во мајтајм ама или премало или преголемо изгледа нс рака

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
715
1.031
Нема формула. Се зависи до трендот. Моментално sweet spot е 38-42мм ( повеќето одат на 42мм).
Ова можеш да го согледаш кај сите хајенд модели. На пример ист модел на ролекс, иако носи иста машина, 40-42мм ќе биде најскап. Истото е и кај останатите брендови.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.382
Дечки, дали има некоја таканаречена формула за пресметување на големина на саат во однос на ширина на зглоб или рака? Гледав нешто во мајтајм ама или премало или преголемо изгледа нс рака
Се сложуваам и јас дека нема формула. Некој sweet spot би рекол дека е 42мм за мене. Сепак зависи и од lug to lug на часовникот. Преголеми часовници од типот 45+мм ми се одвратни на мене.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
4a2f0f66804738fa54bce7b315eb8945.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Момци, имате ли искуство со Seiko 5КX/SKX модови?
Би сакал да го сменам хардлексот со сафир евентуално а немам опрема и хируршки способна рака/живци, некоа препорака за место (часовничар) каде вршат такви услуги?
Од тукашниве (кавадаречки) саатџии сум доволно пати разочаран, се мислев да се упатам во хронометар ама не сум сигурен дека се нафаќаат на таков зафат.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.382
20240301_104820.jpg

Стигна првиот од двата русина.
Први впечатоци се одлични. Само некако многу тежок ми стои во споредба со останатите часовници што ги имам..
Ремчето најверојатно ќе се менува. Препорака од каде да нарачам онлајн ремчиња? За кожно и гумено сум најмногу заинтересиран.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.807
6.501
SK

Ако бендисаш повеќе, имаш 20% попуст на 5+ ремчиња и бесплатен шипинг над 20$.
Види ги и тие на акција што се ремчињата.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.807
6.501
SK
Зелено нато ремче за спортски стил или со разни вертикални црти/комбинации од боја, црно нато за неутрален стил, тие „падобранските“ верзии се полурастегливи и добри се за полесно/побрзо ставање/вадење... Кожа на ремче само дебела квалитетна, таа фаукс од ремчево ми личи како дека за кратко ќе ја направиш купус ама можеби грешам. :)
Друго часовников е машки бре, си бара широки поголеми ремчиња (не тенки/елегантни). Стаинлес стил стил часовник добро иде со природна кафеава боја на кожа, и не изгледа лошо кога ќе се изгребе напротив „карактер“ добива.

Мои 2 денари. (y)
Мислењето е автоматски споено:

Многу интересен изглед има со бел дајал (бројките видливи ама сепак неупадливи), и бели сказалки со црн оквир. Баш интересно ама и вкусно (во контраст на кич/шарените глупости што станаа популарни).

Не почна да се опсесираш со мерење закаснување на дневна база, и хроно апликации?
Имаат востоциве гајдови/упатства за синхронизирање, само една мала полуга се поместува. Не мора дури ни на часовничар да се носи, кој е малку поспретен (поглуп да заебе нешто). :)
Можеш на секунда две каснење да го подесиш, топтан со ролекси молекси и слични ѕверки од неколку илјади евра.

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.382
Зелено нато ремче за спортски стил или со разни вертикални црти/комбинации од боја, црно нато за неутрален стил, тие „падобранските“ верзии се полурастегливи и добри се за полесно/побрзо ставање/вадење... Кожа на ремче само дебела квалитетна, таа фаукс од ремчево ми личи како дека за кратко ќе ја направиш купус ама можеби грешам. :)
Друго часовников е машки бре, си бара широки поголеми ремчиња (не тенки/елегантни). Стаинлес стил стил часовник добро иде со природна кафеава боја на кожа, и не изгледа лошо кога ќе се изгребе напротив „карактер“ добива.

Мои 2 денари. (y)

Многу интересен изглед има со бел дајал (бројките видливи ама сепак неупадливи), и бели сказалки со црн оквир. Баш интересно ама и вкусно (во контраст на кич/шарените глупости што станаа популарни).

Не почна да се опсесираш со мерење закаснување на дневна база, и хроно апликации?
Имаат востоциве гајдови/упатства за синхронизирање, само една мала полуга се поместува. Не мора дури ни на часовничар да се носи, кој е малку поспретен (поглуп да заебе нешто). :)
Можеш на секунда две каснење да го подесиш, топтан со ролекси молекси и слични ѕверки од неколку илјади евра.
Имам повеќе часовници во колекција и не се замарам премногу со каснење/брзање.
Пробав неколку разни бои и материјали на ремчиња кај локален часовничар и црната најмногу мерак ми направо.
Најлонск или падобрански па ич не ми се свиѓаат некако ефтино пазарски ми изгледаат.
Секако ќе се нарачуваат повеќе од страницата што ми ја прати само да стигне и другиот русин да можам да нарачам повеќе одеднаш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.807
6.501
SK
Ролекси ставаат на нато ремчиња, само да знаеш. ;)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Секако секој си има свој вкус и се согласувам дека тебе треба да ти прави ќеиф. Сепак, diver часовник на кожно ремче воопшто не оди во комбинација, тотални спротивности се.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.382
Секако секој си има свој вкус и се согласувам дека тебе треба да ти прави ќеиф. Сепак, diver часовник на кожно ремче воопшто не оди во комбинација, тотални спротивности се.
Еве и овај ставил кожно ремче и предобро му стои.
Иначе не гледам на часовниците дали се дајвери или пилотски или не знам што.
Сите денес што ми го видеа часовникот ептен ми го бендисаа а посебно ремчето.
Иначе се носи како тебе ти одговара, за мене најлонски и падобрански ремчиња ми се одвратни и некако гнасно ми изгледаат и никогаш не би ги ставил ни на еден часовник
И на Омега Симастер се става кожно иначе ако ти се свиѓа.:)
Taurillon_Black_Speedy_Watch_Strap.jpg

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.807
6.501
SK
Има кожни ремчиња и има кожни ремчиња, како што има кожни (салонски) чевли и кожни (планинарски или спортски) чевли.

Кој што љуби секако. Мене лично некако не ми идат салонски чевли со хајкинг гардероба, ниту па одело со планинарски чевли. На крај како што кажа ти - секому неговото.

Eве мене какви кожни ремчиња ми се допаѓаат. Не елегантни/тенки, туку груби дебели и секси. :)

image052.jpg

image046.jpg

vostok_amphibia_scuba_dude_aut_1603605902_3cc58933.jpg

69c0f86cc6215f35dd45a41d538e2b4f--amphibians-keeper.jpg

Вакви барам ама не сум нашол:

Vostok-on-GasGasBones-Strap-15.jpg

Vostok-on-GasGasBones-Strap-14.jpg

Vostok-on-GasGasBones-Strap-11.jpg

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.201
18.879
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Само да улетам, дека може и локално да си купите рачно-изработени кожни ремчиња.

Ви благодарам на вниманието.

П.С. Јас не сум купил, ама планирам наскоро да си купам нешто, најверојатно паричник.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.110
6.054
Само да улетам, дека може и локално да си купите рачно-изработени кожни ремчиња.

Ви благодарам на вниманието.

П.С. Јас не сум купил, ама планирам наскоро да си купам нешто, најверојатно паричник.
Мене каишиве ми се бендисаа, супер за споделбава.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно