Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

"Qwerty" и неговиот почеток

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.218
Предложете ми 120mm RGB вентилатор од македонскиве продавници
Noctua од JVSNet (JVSNet е овластен дистрибутер за брендовите Synology , TRENDnet , Noctua , PowerWalker и Linkbasic.)

Сега има и црни (Redux)
Добро разгледај им ја страната (Noctua) затоа што имаат вентилатори за куќишта, универзални и за кулери
(статички притисок и слични ствари)

За илустрација вентилаторот на мојата Noctua NH-U12S е од 2013 година и практично не е изгаснат. Нема сменето звук. Се е како и првиот ден.

Ноктуа, 5 празни места, па другите.
Рака на срце ни Арктик не се лоши (не знам со трајност) ама јас гласам за Noctua. Ќе надживее 100 конфигурации

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Епа после 4 години од не-менување на ништо - мислам дека дојде време.
По совети на членовите на темава и по мое убедување, одлучив да променам нешто во срцето и периферијата на Qwerty :)

Монитор:
  • Asus VG249Q (24" IPS, 1080p, 144Hz) оди на продажба за 6000 денари и веќе има купец надвор од форумот.
  • Порачан Dell G2724D (27" IPS, QHD, 165Hz) од Ananas.mk по цена од 19220 денари (има попуст од 1000 денари ако купиш со Visa картичка). Пред малку го порачав, ќе видиме дали го имаат на залиха/ќе го испорачаат со оглед на тоа дека во земјава скоро и да го нема (oсвен на Gjirafa, но технички - не е во земјава :))
GPU:
  • Sapphire Nitro+ RX580 4GB оди во пензија, но не ја продавам. Ќе ја чувам за бекап или евентално ќе му направам конфигурација на внукот.
  • Договорена половна Gigabyte AORUS Radeon RX 6800 XT Master 16GB од еден пријател од Охрид. Цена - 20000 денари.
Улета сосема случајно. Не е во мене уште, треба да ми ја испрати. Сакав да земам нова 7800XT или 7900GRE, но со разликата во цена и од двете - го купив мониторот.

SSD:
  • Samsung 850 Pro (256GB) оди во пензија, барем привремено. Купен 12.04.2025 (хах, интересна случајност со месец) и има 37.3TB запишано.
  • Утре ќе земам Samsung 990 Pro (1TB) од Анхоч. Цената му е 6980 денари.
Наредниот месец би требало да одам до Грција и сакам да земам (oд VisionStudio):

CPU:
Ryzen 7 5700X3D. Излегува цена од 13450 денари после поврат на данокот. Со оглед на тоа дека 5800X3D тука е 19k-20k денари, а таму е 18k - мене ми е ОК разликата од 4-5% во игри, со оглед на скоро 100 евра разлика во цена (35%).

CPU кулер:
Не знам што ќе земам, ама сигурно ќе биде AIO (360mm). Не дека му треба на процесорот, туку доста му беше на воздушниов CM Hyper 212 RGB Black Edition.

Термална паста:
Ја меркам CM MasterGel Pro V2. Цената и е 459 денари од Сетек.

Куќиште:
Сегашното Corsair iCUE 465x (бело) и трите RGB кулери од него (Corsair LL120 RGB) ќе одат на продажба. Ако некој е заинтересиран - пишете ми.
Со оглед на тоа дека ново е околу 165 евра (10000 денари) - јас би го продавал за 6000 денари.
Сакам да земам Lian Li 011 Dynamic Evo XL. Ќе треба да побарам и 3-4 кулери за него.

Слободно пишете некој предлог ако ви текнува.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
615
1.504
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
5700x3d е предобар за цената, со оглед на тоа што немаш потреба да менуваш платформа неможеше да направиш подобар избор од овој.
Користев изминатава година Dell S2721DGFА и бев многу задоволен од мониторот, ама ете пусто срце посака 32ка повторно.
Куќарето е исто така многу добар избор,

Можам да видам дека доста време си инвестирал во проектов, секоја чест!

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Секогаш може подобро, ама немам неограничен буџет.

Го користев/користам сеуште кулерот колку е и темава, 4 години...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.670
3.755
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
По потрагата по интернетов за AIO (иако немам ни нов процесор и куќиште) и по откривањето дека Arctic имаат глобална акција до 20.05 и во консултација со @dekomote кој е задоволен од неговото AIO од Arctic - порачан Liquid Freezer III 420 A-RGB (White) од Нексио.
Цената е 7890 денари и мислам дека ваква понуда не се испушта. Се заштедува и 500 денари за термалната паста која сакав да ја купам бидејќи доаѓа вклучено со одличната Arctic MX-6.

Имав три ,,дилеми":
  • Мислам дека 420mm е апсолутен overkill за процесорот кој ќе се купи, но со оглед на цената и со потенцијалната долгорочност на AIO-то (во поглед на идни процесори од AM5 платформата) - ова е ОК.
  • AIO-то користи A-RGB слот (за осветлување на кој го немам на матичнава, но мислам дека ќе се среди со RGB конвертор хабче од DeepCool. Го има на Галамино за 850 денари. Од она што расчитав, со хабчево нема да добијам A-RGB осветлување, туку само во една боја истовремено. Мене ми е ОК ваквото решение, со оглед на тоа дека цело RGB ми е исклучено на 90% од времето.
  • AIO-то апсолутно не го собира во сегашново куќиште, па ќе стои така некоја недела додека не се купи EVO XL.
    Чисто за споредба зошто би почекал малку - EVO XL во Нексио е 18000 денари, во Солун (без данок) излегува 12000 денари.

Последна промена:

Deki22

hello world
7 мај 2018
82
119
По потрагата по интернетов за AIO (иако немам ни нов процесор и куќиште) и по откривањето дека Arctic имаат глобална акција до 20.05 и во консултација со @dekomote кој е задоволен од неговото AIO од Arctic - порачан Liquid Freezer III 420 A-RGB (White) од Нексио.
Цената е 7890 денари и мислам дека ваква понуда не се испушта. Се заштедува и 500 денари за термалната паста која сакав да ја купам бидејќи доаѓа вклучено со одличната Arctic MX-6.

Имав три ,,дилеми":
  • Мислам дека 420mm е апсолутен overkill за процесорот кој ќе се купи, но со оглед на цената и со потенцијалната долгорочност на AIO-то (во поглед на идни процесори од AM5 платформата) - ова е ОК.
  • AIO-то користи A-RGB слот (за осветлување на кој го немам на матичнава, но мислам дека ќе се среди со RGB конвертор хабче од DeepCool. Од она што расчитав, со хабчево нема да добијам A-RGB осветлување, туку само во една боја. Мене ми е ОК ваквото решение, со оглед на тоа дека цело RGB ми е исклучено на 90% од времето.
  • AIO-то апсолутно не го собира во сегашново куќиште, па ќе стои така некоја недела додека не се купи EVO XL.
    Чисто за споредба зошто би почекал малку - EVO XL во Нексио е 18000 денари, во Солун (без данок) излегува 12000 денари.
многу добар избор со среќа друже да се работи
и јас сум во план тој да го купам ама црната RGB верзија, бидејќи имам веќе HAF 700 EVO и не сум ограничен со димензии

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Ништо, го откажаа мониторот од Ананас, го немаат на залиха ццц
Го нема никаде по МКД...

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Само што порачав 5800X3D од Ананас за 16300 денари. OK цена ми личи.
Имаат попуст од 3000 денари на секоја нарачка над 15000 денари, направена со Visa.

Ќе видиме дали и ова ќе го немаат на залиха.

thrw

lurker
3 декември 2021
702
576
Ryzen 7 5700X3D. Излегува цена од 13450 денари после поврат на данокот. Со оглед на тоа дека 5800X3D тука е 19k-20k денари, а таму е 18k - мене ми е ОК разликата од 4-5% во игри, со оглед на скоро 100 евра разлика во цена (35%).
Од каде гледаш?
Мислам дека 420mm е апсолутен overkill за процесорот кој ќе се купи, но со оглед на цената и со потенцијалната долгорочност на AIO-то (во поглед на идни процесори од AM5 платформата) - ова е ОК.
Сосема непотребна должина на радијатор за тој процесор па и за „5800x3d“. Освен ако за ~4 год не планираш да земеш 14-та генерација на „Intel“ па да ги лади тие температури до 100 степени Целзиуосови. После 5-тата година ладилниците на вода губат количина и ефикаснот на ладење зошто водата испарува и ако не ја дополнуваш со нова течност, вклучувајќи да ја демонтираш од кај бакарната плочка што се става на процесорот, што е обично водоводџиска грозотија ќе треба да ја менуваш со друга.
Само што порачав 5800X3D од Ананас за 16300 денари. OK цена ми личи.
Имаат попуст од 3000 денари на секоја нарачка над 15000 денари, направена со Visa.
Супер зделка.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Од VisionStudio.gr се цените кои ги пишувам во евра.
Пример ако е цената 300€:
300 / 1.24 = 241.9
241.9 * 0.24 = 58€
300 - 58 = 242€ (цената без данок)

Знам дека AIO-то е overkill, но цената е одлична, а и немаат бело 360 на залиха.
Но не се сложувам дека големината на радијаторот е непотребна. Ќе добијам помала бучава од вентилаторите со оглед на тоа дека ќе работат поспоро vs помал радијатор.

Секако ќе купувам куќиште што собира 420 радијатори, цената за кулеров не се испушташе, па... why not.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Денес стигнаа две работи:

- AIO-от од Нексио. Го испратија вчера, стигна денес преку ELS. Нема да се монтира сигурно некоја недела, треба да променам процесор и куќиште. Слики ќе прикачам подоцна. МАСИВНО е, лудило.

- Стигна и проработе 990 Pro (1TB). Старото SSD оди во привремена пензија. После 9 години - време му е одмори малку.
Го приклучив, се форматираше и „прогледа“ во Windows-от. Побезболна миграција на податоци мислам дека во животов сум немал. Со Samsung Magician алатката се ископира системската партиција на новото SSD, го извадив старото целосно од систем и... толку. Палам компјутер и се е по старо, без ниедна забуна.

SSD-то е купено од членот @dzunko, 5700 денари. На сликите подолу се гледа и дата на производство, го симнал од фабричка лента. Секаква препорака за соработка со членот. Испратено вчера, стигна денес.

1NJApmb.jpeg

w0rq57P.jpeg

oWJo5CT.jpeg

850 Pro:

SLeWPYg.png

990 Pro (се користи на PCIe 3.0 бидејќи матичната поддржува толку):

G6uPGss.png

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Aпдејти:
  • Конечно ја потврдија нарачката и го испорачаа процесорот од Ананас (5800X3D).
  • Мониторот (Dell G2724D) го порачав од Сетра, ама како и секаде, го немаат на залиха. Рекоа ќе направат напори за еден примерок наредната недела, па ќе видиме. @gOJDO - кај тебе се наоѓа нешто?
Мал sneak peek за графичката (не е во мене сеуште):

Има за чистење доста

rsIpMrR.jpeg

rV1A8Yc.jpeg

jAs8Uiz.jpeg

Според серискиот број:

WWn2Xrm.jpeg

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_1.jpg

Контролеров полузалемен... Во денешно време квалитет 0, се со ограничен рок на траење. Да не ме сфати ОП погрешно, се е кул во конфигурацијава и со здравје да се служи, ова е само моја мала забелешка.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Да ја претставиме и новата членка на ,,Qwerty" фамилијата - Gigabyte Aorus Radeon RX6800XT MASTER 16GB
Старата, верна Sapphire-ка отиде во привремена пензија.

Пред чистење
Ch0zk1k.jpeg

GHcbXlq.jpeg

Mk9upTo.jpeg

pZI5Lw6.jpeg

Tzs1XnB.jpeg

Првични импресии (надворешни) - одлична.
Софтверски - имав една зезанција со LCD екранот т.е ми даде дека има апдејт и го пуштив, но заглави. Екранчето остана умрено додека некако не иницирав рачно (преку .exe фајл) апдејт.
Има апдејт и на firmware-от на картицата - страв ми е да го кликнам.
RGB Fusion не ми работи (онаа самосталната апликација која иде заедно со Aorus Engine), туку работам преку Gigabyte Control Center. Мислам дека апдејтот на firmware-от е баш заради овој баг со RGB Fusion, страв ми е да не ја брик-нам картицава. Многу баговит софтвер имаат.
Се мислам да и ставам нова паста (кога ќе го менувам куќиштето и префрлам хардвер) и да ја исчистам многу подетално.

Си има coil whine картицава (особено на повисоки FPS-и) и не знам дали ми смета или не.
Сличен имаше и Сафирката, па мислам дека сум научен, којзнае...

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Да ја претставиме и новата членка на ,,Qwerty" фамилијата - Gigabyte Aorus Radeon RX6800XT MASTER 16GB
Старата, верна Sapphire-ка отиде во привремена пензија.

Пред чистење
Ch0zk1k.jpeg

GHcbXlq.jpeg

Mk9upTo.jpeg

pZI5Lw6.jpeg

Tzs1XnB.jpeg

Првични импресии (надворешни) - одлична.
Софтверски - имав една зезанција со LCD екранот т.е ми даде дека има апдејт и го пуштив, но заглави. Екранчето остана умрено додека некако не иницирав рачно (преку .exe фајл) апдејт.
Има апдејт и на firmware-от на картицата - страв ми е да го кликнам.
RGB Fusion не ми работи (онаа самосталната апликација која иде заедно со Aorus Engine), туку работам преку Gigabyte Control Center. Мислам дека апдејтот на firmware-от е баш заради овој баг со RGB Fusion, страв ми е да не ја брик-нам картицава. Многу баговит софтвер имаат.
Се мислам да и ставам нова паста (кога ќе го менувам куќиштето и префрлам хардвер) и да ја исчистам многу подетално.

Си има coil whine картицава (особено на повисоки FPS-и) и не знам дали ми смета или не.
Сличен имаше и Сафирката, па мислам дека сум научен, којзнае...
добро си ја исчистил создравје да се користи пс на прав гејмер не му смета coil whine :D

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Денес стигна и „гејмерчево“ од Ананас:

lmdSBSi.jpeg

Она што е интересно е што гаранцијата (3 години) е од ewe.mk (b2b компанија) - која пак е подружница на српската ewe.rs, која е дистрибутер за еден куп интересни фирми.
Процесоров ќе се монтира за месец или така нешто. Остана уште монитор и куќиште.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно