Здраво на сите. Наместо да отворам теми на Reddit - би прашал овде.
Нешто периодов ме „чеша газенцето", па се мислам што да сменам/променам на конфигурацијата што ја имам пишано во темава (февруари 2020-та)
Претежно се користи за секојдневна работа, за играње, како и понекогаш едитирам видео во DaVinci.
Идејата ми е наредниот хардвер да биде futureproof уште 2-3 години т.е барем оној хардвер што сега би го променил.
Накратко, ова е сега што имам:
Motherboard: MSI B450 Tomahawk Max
Processor: AMD Ryzen 5 3600
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 16GB DDR4 CL16 3200MHz (Kit 2 x 8GB)
VGA: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 4GB
Storage: Samsung 850 Pro 256GB / Seagate BarraCuda 2TB 3.5"
PSU: Corsair RM750x
Case: Corsair iCUE 465X RGB (White)
Mouse: Logitech G502 Hero SE
Keyboard: Cooler Master CK530 (Gateron Brown)
Monitor: Asus TUF Gaming VG249Q (24", 144Hz, IPS)
Speakers: Logitech Z533 (Black)
Headset: Samson SR850
Вака пишано, излегува дека сакам да сменам 50% од сегашниот хардвер.
Процесор (ако се најде половна 5800X3D), кулер, SSD, графичка (половна), куќиште (?), глушец (?), монитор (половен?).
Предложете ми нешто и кажете ми дали грешам со одлуката да останам на AM4.
Нешто периодов ме „чеша газенцето", па се мислам што да сменам/променам на конфигурацијата што ја имам пишано во темава (февруари 2020-та)
Претежно се користи за секојдневна работа, за играње, како и понекогаш едитирам видео во DaVinci.
Идејата ми е наредниот хардвер да биде futureproof уште 2-3 години т.е барем оној хардвер што сега би го променил.
Накратко, ова е сега што имам:
Motherboard: MSI B450 Tomahawk Max
Processor: AMD Ryzen 5 3600
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 16GB DDR4 CL16 3200MHz (Kit 2 x 8GB)
VGA: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 4GB
Storage: Samsung 850 Pro 256GB / Seagate BarraCuda 2TB 3.5"
PSU: Corsair RM750x
Case: Corsair iCUE 465X RGB (White)
Mouse: Logitech G502 Hero SE
Keyboard: Cooler Master CK530 (Gateron Brown)
Monitor: Asus TUF Gaming VG249Q (24", 144Hz, IPS)
Speakers: Logitech Z533 (Black)
Headset: Samson SR850
- Прво мислев да сменам на AM5, меѓутоа некако се предомислив и се мислам да земам 5800X3D, со тоа што парите кои би ги заштедил на матична и RAM меморија - би ги дал за графичка. Intel платформа не ми е во ниеден план.
- Дефинитивно ќе го сменам кулерот (не дека е лош, ми здосади некако), сакам AIO. Веројатно DeepCool или нешто друго, морам да разгледам од VisionStudio.
- Мора да се купи SSD, барем 1TB 980 Pro. HDD останува ист.
- Напојувањето не знам дали да остане исто. Моментално е супер.
- Куќиште... Ех, за куќиште го сакам Lian Li 011 Dynamic EVO XL, бело. Од Солун.
- Глушец и тастатура. И двете ми се одлични и погодени, но мислам дека сакам барем маусот да ми е безжичен. Ако менувам - би го сменил САМО за G502 X PLUS.
- Mонитор. Ова ми е огромна дилема, зависно од графичката. Ако менувам - би одел на 2K, 27" и барем 144Hz.
- Графичка. Овде ми е најголемата дилема. Не би гледал нова. Буџет за неа би ми бил 450-500 евра, половна. @Pane24 имаше половни 3080Ti за 450 евра, ако не се лажам.
Вака пишано, излегува дека сакам да сменам 50% од сегашниот хардвер.
Процесор (ако се најде половна 5800X3D), кулер, SSD, графичка (половна), куќиште (?), глушец (?), монитор (половен?).
Предложете ми нешто и кажете ми дали грешам со одлуката да останам на AM4.