Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Пазете се од "Anti-Virus-1" нова превара....

super_hacker

Баниран/a
2 април 2008
1.333
68
Постои нов Adware, со име "Anti-Virus-1", кој всушност е лажна анти-вирусна програма која личи како Windows-овиот "Security Center".
Antivirus_1.jpg

Oвој Adware, спрема Panda Security, има главна цел за лажно пронаоѓање на на илјадници непостоечки Malware датотеки, а со тоа, бара и купување на лиценца демек за бришење/одстранување на вирусите. Кога се стартува, ви кажува дека вашиот компјутер е незаштитен. Во Security Center, тој изгледа вака, во одделот за анти-вирус протекција. Aнтивирусот настојува да го "скенирате вашиот компјутер за Malware". Доколку не му дозволите на "анти-вирусот" да "скенира", тогаш злонамерниот код почнува да дејствува, со тоа што почнува да ви досадува дека вашиот компјутер е незаштитен. Кога ќе ви ги прикажи резултатите од "скенирањето", ви дава линк до страница слична како на сликата. Додатно, кога пребарувате страници на интернет, со понуди и споредби за Анти-Вируси, овој "Анти-Вирус" ве редиректира на лажни страници кои рекламираат некој си "анти-вирус", наречен Antivirus2010 кој е слично како овој, голема превара.
Затоа пазете и не инсталирајте не-проверени "анти-вируси". Користете само проверени и познати.
Преведено на македонски од мене.

Во прилог: Put Your Favorite Anti-Virus, Anti-Spyware and Firewall Apps to the Test - од AskVG.com
Извор: http://www.askvg.com/beware-of-anti-virus-1-another-fake-anti-virus-in-town/

dulemk

user
11 јануари 2008
1.049
53
Хее, што не ќе измислат, ама постојат глупи луѓе така да добар бизнис им е ова.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.875
34.167
roka.mk
Па во време на светска криза..луѓето се снаоѓаат за да заработат

''TcM>>

lurker
6 јануари 2008
961
39
Абе добро што да ти кажам... Некако ептен глупа работа. Валда ќе нема да има некои што би загризале на ова..

taranenik

lurker
12 јуни 2007
555
15
Интересна работа е тоа, се што нема да му текне на луѓето само за да дојдат до заработка, па макар и информации (нема да му се слоше).Во секој случај, мислам дека нема да се офајдат од нас, поради тоа што кај нас сеуште доволно не е развиено плаќањето преку интернет.
А дали има кај нас закон за заштита од adware?
И кај може да се закаче овој досадник?

reng

lurker
13 август 2007
683
19
Ти да не го направи антивирусов, па сега си го рекламираш.:))

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Инаку станува збор за еден од иљјадите Rogue software.

Добро е да се знае дека овој тип на програми го има во поголем број од реалните анти вирус/спајвер програми.

Ако сакате да дознаете имиња и на други “лажни“ програми тогаш имате огромна листа овде.

toni-mark

read-only
6 февруари 2008
9
0
E bravo jas go zakaciv ovoj anti virus 2010 i posle dva dena maltretiranje da go trgnam problemot go resiv so format C: ... ali ne znam samo kako sum go zakacil? dali moze preku klikanje na nekoja strana ?

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Најдобар начин да се заштитите од вакви глупости е да користите само проверени антивируси и антиспајвери. А не некои кои за прв пат ги слушате.
БТВ, ке може ли некој да ми каже каде може да симнам ваков Rogue? Сакам да направам туторијал како да се отстрануваат вакви програми без антивирус.

/BRAINIAC\

Баниран/a
12 август 2009
447
7
И јас имав ваков „антивирус“ пред година негде. Тогаш уште бев на xp. Во ќошето нон стоп ми се јавуваше демек компјутерот не ми е заштитен и треба да се скенира моментално, еднаш го „скенирав“ најде 100000000000 вируси, прицнав да се исчистат, ама бараше сериски код. Барав по сите варез страни... нигде немаше.

Еве нешто како да се заштитите. И еве линк за Влатче како да се симни. Останатите не мора да го симнувате, Vlatce is ready to take one for the team!!!

Stane

poweruser
4 октомври 2007
2.497
77
Да,вакви лажни антивируси може да се превземат преку кликнување,односно посетуваш страна и таа изгледа како безбедносна Апликација од оперативниот систем која што ти вика дека си заразен,и дека треба да симнеш антивирус,односно тоа е вирус. Не ви дадам линк од конкретен пример за да не ме карате после. Инаку овој метод е доста ефикасен и опасен за жртвата :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
И јас имав ваков „антивирус“ пред година негде. Тогаш уште бев на xp. Во ќошето нон стоп ми се јавуваше демек компјутерот не ми е заштитен и треба да се скенира моментално, еднаш го „скенирав“ најде 100000000000 вируси, прицнав да се исчистат, ама бараше сериски код. Барав по сите варез страни... нигде немаше.

Еве нешто како да се заштитите. И еве линк за Влатче како да се симни. Останатите не мора да го симнувате, Vlatce is ready to take one for the team!!!
Овој не се подигнува сам со виндоусот.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
БТВ, ке може ли некој да ми каже каде може да симнам ваков Rogue? Сакам да направам туторијал како да се отстрануваат вакви програми без антивирус.

ВНИМАВАЈТЕ СО ОВИЕ АПЛИКАЦИИ! НЕ ОДГОВАРАМ ЗА БИЛО КАКВИ ПОСЛЕДИЦИ.
Поставив погоре линк со обемна база на точно вакви страни.. http://www.spywarewarrior.com/rogue_anti-spyware.htm

Разгледај ја табелата.. Имаш официјални линкови до сите Rogue Anti Virus/Spyware апликации, и детално објаснување за симптомите.
Доколку тестираш, тестирај на виртуелна машина. Најголем број од нив ги имам детално разгледано.

Но, не сите моментално содржат таква апликација.. Туку се заменети со некои позадини и слични додатоци, кои ја немаат истата функционалност, но сепак се штетни..

Вечерва, околу 30 линкови поминав, но не начекав конкретен “анти спајвер“ со точно такви симптоми. Но, ќе најдам..

Еден од најпознатите е Spy Sheriff.. Официјалната страна е веќе падната, т.е заменета.. Ако успееш да пронајдеш “добра“ верзија од него, превземи го и тестирај. После првиот рестарт, ги имаш сите горенаведени симптоми. Најчесто во пакет доаѓа и уште некој сличен како горе спомнатиот “анти вирус“.

Значи, во принцип, сите се исти.. Поставува своја малициозност.. Скенира. Ја открива истата ( својата ), и ти бара пари за регистрација и за чистење. Тоа е само лажна форма. И после плаќање, тој останува.

Е сега, разликата во различни апликации се додатоците. Некои изменуваат позадина, ти поставуваат известувања на секои 20 секунди дека си незаштитен, ти отвараат сами линкови, ти спуштаат малициозности и слично. Но, ретки се така “квалитетни“ малициозни апликации.. Обично сите останати содржат по еден дел од ова. Но ретко некоја што содржи се` заедно.

Интересно е тоа што, кога ќе го бараш, неможеш да го најдеш. А имам средувано xx компјутери со такви симптоми, каде што корисници се тотално станрд аматери во информатиката, а сепак незнаејќи го постигнале тој ефект..

Нема правдина :)

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Ми истече 10 минутниот лимит за едитирање на пост.. Па ќе напишам во нов пост :))

Не е функционален погоренаведениот од /BRAINIAC\. Ја дава само анимацијата.. Ако стегниш кај и да било, спушта Rogue anti-spyware. Го инсталираш, и апликацијата паѓа. Можеби прави некаков конфликт со Sp3 или поради друга причина незнам..

Моментално ги имам инсталирани Windows PC Defender, AdwareAlert, USBAntiVirus. Нема никакви значителни симптоми, освен уклучувањето на Start Up, и привремената работа, со што ја отежнува работата на процесорот, и го забавува компјутерот..

Скенирав со MalwareBytes и тоа на Quick Scan..

Ми најде 128 инфекции во рок од 3 минути..
2v1rjp1.jpg

Може да се забележи дека е и уклучена моментално едната, долу кај саатот..

И во рок од 3 мин. апликацииве целосно се повлекуваат.

335aas8.jpg

66g6cy.jpg

NetworX

lurker
3 мај 2009
959
46
ваков вирус со во лик на антивирус ми се закачи мене (не сакајки кликнато) и после само со обичен scan го исчистив...

kicedz007

Баниран/a
7 декември 2008
215
10
сум го имал и сум го поминал и не сакам пак да го имам (малце е тежок за бришење, но се брише....)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно