Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

On.net #mkfail

CofD

hello world
17 август 2010
259
24
Значи колку биле глупи овие македонциве тоа е врв на глупоста и иронијата. А ваква статија да биде објавена на една од „најчитаните“ македонски веб страници е показател колку неточни информации добиваме.

Значи еве за што се работи! Направив една страница на Фејсбук http://www.facebook.com/pages/Prviot-realen-hak-za-Fejsbuk/141923389189166 и сеа објавив да поканат сите пријатели и дадов линк демек од таму да го симнат хакот :LOL: а тоа беше моја веб страница на која пишува Не си ги поканил сите пријатели! и да ги поканиле пак тоа ќе се појави а овие од он.нет.мк напишале дека тие што го симнале програмот станале жртви и ми ги дале пасовите. (кој програм го симнале кога не објавив програм :LOL:)

Еве линк до статијата на он.нет.мк
http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=3DA3307E41C883449015BBA41DB1D96E

Тоа што го пишале за другата е точно ама мојата страна како би го симнале програмот што непостои па уште преку тој програм ќе сум им украдел пасови. :LOL::LOL:

Ова многу образовани ИТ луѓе имаат во он.нет! :ua:

Текстот на он.нет: (да не избришат статијата после ова)
ПИСМА НА НЕХАКНАТИ ЧИТАТЕЛИ
И ќе речат - им го хакнале пасвордот на Facebook... и ќе кукаат 1001 ноќ, а всушност тие самите го дале. Па еве уште еден пример за тоа колку IT неедуцирани и (оф Боже) колку наивни се Македонците. А сами знаете колку се приврзани особено младите (24/7) за своите Facebook профили. Денес е Facebook акаунтот, но утре ќе биде банкарската сметка !

Креаторот на овој Facebook fanpage, на стар начин им ги дознава податоците за логин на корисниците (user/pass):

http://www.facebook.com/pages/Prviot-realen-hak-za-Fejsbuk/141923389189166?v=wall

Многу е лошо што (очигледно) сеуште има овци за стрижење и се надевам дека со евентуален некаков ваш прилог во врска со случајов (а ги има/ло доста други) кај многу од Facebook корисниците ќе проработи свеста за постоењето на ваков начин за прибирање сензитивни податоци. Посебно затоа што сте еден од најчитаните медиуми.

Просто жално е ова што се случува, што постојат (во моментов) 14.452 наши Facebook корисници кои го Like-нале fanpage-от, и најверојатно повеќето од нив веќе го симнале понудениот "хакерски" програм кој, наводно нели, им овозможува да хакнат нечиј туѓ фб профил. Точно дека е хак програм, но прелажаните мислат дека со програмот стануваат "ловци", а всушност стануваат жртви. Хак да, ама самохак ќе испадне работава. А после, касно е...
:LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL:

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Mozebi ti ne razbiras kako tie raboti funkcioniraat ,znaes li ti deka dodeka im e otvoren facebookot so otvaranje na tvojata strana ako imas soodvetna skripta mozes da im gi doznaes site email adresi i passwordi potocno mozes da ja prevzemes kontrolata vrz nivniot profil?
Ne mora da znaci deka se nepismeni ,tuku ednostavno ne sakale da rizikuvaat za da vidat sto se slucuva.
Sedni malce citaj za kompjuterska bezbednost XSS i uste dosta drugi nacini i togas ke svatis sto e vsusnost toa :ua:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.789
33.906
roka.mk
Човекот пишувал со претпоставка дека 14.452 колку што ила страната фанови бар половина од нив наседнале на можниот хак за кој зборуваш...Не гледам овде ништо што е фејл.

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
OK , те сфаќам... Ти си направил обичен спам , демек ако ги поканиш сите пријатели ќе добиеш таков софтвер (кој не постои). И кога ќе ги поканиш пријателите , и ќе стиснеш на копчето - пак ќе ти пишува дека не си поканил.

Он.нет не се #fail , туку убаво си прочитале - и си виделе слика од хакот што си ја поставил ти. И убаво ги упатиле читателите во однос на сигурноста , фишингот што е закана за податоците.

BTW: Колку години имаш? :p

maximilian

user
26 март 2008
1.064
74
Ја читав статијата уште кога излезе, би рекол едно “браво“ за он.нет, пошто со ова им помогнале на повеќе нивни неинформирани читатели да се пазат. Е сеа ти шо не си го искористил тоа за вистински фишинг тоа е друга работа :D

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Значи најголем фејл се оние Stupid people кои веруваат дека можат да симнат хак. Постојат многу вакви страни само за да повикате пријатели, да има голем број членови и да спамира. Но очигледно дека Он.нет има уште по Stupid people затоа што си измислуваат глупости. Зборуваат за програм кој не постои.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
друже прво ти си #mkfail од тие таквите како тебе, кои неумеат да ги искористат добивките на фејсбук и седат по дома и отвараат глупи групи на другите им се смачи од фејсбук

оти константно добивам покани кон такви групи, и нешто асално да има нема да го видам оти не ја ни отварам страната за покани

море јас би направил 18+ на фејсбук, или потврда од психијатар, оти има превише луѓе кои денгубат и ги замараат другите со глупи и банални работи :ua:

dashbog

lurker
24 јуни 2008
567
809
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Ова како прво не е fail на он.нет.мк затоа што тие само го објавиле писмото на некој си кој што им го пратил.
А како второ ова според мене е голем fail не на тој што го пишувал писмото ами на тој што ја направил групата и сите тие пропратни глупости во кои нема нипто конструктивно ами е една голема глупост т.е. ТИ.

Alex

hello world
10 август 2008
340
169
CofD ти не да си #fail туку нема мерка која може да го измери твојот fail.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Мислам, фејсбук е целиот #globalFAIL затоа што ги изопачи луѓето. Незнам што корисно гледате во фејсбук?

Една голема играчка за неписмени луѓе и деца. Секој гледа да се докаже на фејсбук дека има добар профил, можност да се направи она што не е, да стаи што е можно поиќе слики, да треска глупости, да не спие до сабајле.

Ова што Кофд го направил е само доказ за она што го зборувам. И не го вреѓајте детето, НЕ е фејл.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
CofD ја знам оваа страна ме имаше еден покането ама јас симпли му манав игнор.
инаку ова се стари финти нови овци за стрижење:LOL:
Незнам што е крив кофд... Народот се лаже на тоа - а он може профит да прави од ваквиве страници

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk
Кога веќе темава е отворена за мислења еве и од мене едно мислење...

Не знам зошто го ругате детето, човекот не направил ништо лошо, имал право и го искористил правото да си креира Page на фејсбук, е сега содржината која е не е битно.. Да, се сложувам, има еден куп вакви вистински фишинг страници на фејсбук, што фала боже уште не сум се излажал, а и не верувам дека ќе се илажам да ги гледам.. Детево си креирал Fan Page, која му била намерата освен он никој друг не знае, па затоа нема никој право да погодува и да навредува.. За тоа што си направил страница на фејсбук, мое мислење е дека треба да има попаметна работа отколку да пробува бесмислени работи.

А тоа што ОнНет го напишале, тоа им е огромна утка и еве зошто така викам. Прво однапред да се извинам на сите ОнНет уредници и “новинари“ што го читаат ова мислење..
ОнНет се води за еден од првите и поголеми интернет медиуми за Македонија и не може и е смешно и глупаво да пишуваат и издаваат содржини кои се од нерелиабилни извори и неточни (како на пример овој). Една работа е како сега, да ги покријат трагите со тоа што ќе ја избришат таа содржина, ама да не пишуваат демант на тоа што го пишале и згрешиле? Што е со тие што го прочитале тоа и поверувале, после испаднало дека е лага а овие не знаат, ќе си останат со нивните лоши верувања..

Тоа е како да напишат приказна дека е откриена раса на пингвини што летаат, живеат во тропските предели, не снесуваат јајца како другите туку како цицачите, мајката ги раѓа.. Сега замислете ова да го прочита доста голема бројка на корисници, потоа ОнНет видат дека е грешка, го избришат постот и си ќутат, а овие што прочитале си имаат уште една интересна тема за разговор.. Сега, замислете седите во друштво со еден таков и ти кажува за пингвиниве и вие му се изнасмеете во фаца.. Кој е крив тука што тој испаднал идиот?

Такво новинарство не ни треба. Си има други портали за такви зафрканции, ОнНет не треба да е еден од нив.. Секако, има делови каде што вика забава, ама овој пост сигурно не се наоѓал во таа категорија..

Да резимирам, не го поддржувам CofD за тоа што го направил, тоа е само трошење на време, а ОнНет за мене веќе одамна не постои, таа содржина што ја имаат можам да ја најдам и на zolta, tocka, kafepauza, crnobelo и еден куп други портали, подобро напишана, со подобри зборови..

Zeratul

hello world
30 ноември 2008
242
29
Хм, не гледам тука проблем ни со CofD ни со он.нет... Он.нет објавува писма одвреме навреме, но јасно е дека не стои зад нив. Можеби и за нив бил феил меилот, па затоа го објавиле. Сум се изначитал еден куп писма на он.нет и не сите се порака до луѓето кои одат на тој портал.

А за CofD... Не гледам поента зад страницата, ама тоа си е негово време, тој си одлучува како ќе го потроши. Ако направил нешто погрешно, си има модератори на Фејсбук кои ќе го опоменат или казнат.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Случајно ја видов темава... тек сега.

Како за почеток да се претставам, NENO19 од Бад... форумот, инаку јас сум тој што ја напиша статијата и ја прати на оннет. За тоа дека статијата е fail лупам строго disagree, гледам некои сфатиле, некои ме критикуваат, мотивот со статијата ми беше добронамерен, насловот на fanpage-от (придружен па уште со dl линк!) беше апла deceptive, па секој според своите судења и познавања.
...па уште преку тој програм ќе сум им украдел пасови. :LOL::LOL:
Поради оваа реченица, дискусија со тебе по оваа тема би била излишна. Бар таков впечаток добивам.
и дадов линк демек од таму да го симнат хакот :LOL: а тоа беше моја веб страница на која пишува Не си ги поканил сите пријатели! и да ги поканиле пак тоа ќе се појави а овие од он.нет.мк напишале дека тие што го симнале програмот станале жртви и ми ги дале пасовите. (кој програм го симнале кога не објавив програм :LOL:)
1. Нудиш "реален" хак за facebook;
2. Нудиш линк за download;
3. Со оглед дека воопшто не постои првово...
4. Со оглед каква штета може да направи второво на секој што ќе реши да го симне она што се нуди во линкот...

Каков објективен заклучок преостанува да биде донесен ?!

Впрочем во нашето општество знаеш како е... Полиција прво тепа, па после прашува... ти може си сакал само лајкери да собереш, спамот е исплатлива работа, но здравиот разум кажува нешто друго. Како и да е, боље спречити него лечити... Ќе напишев многу повеќе во статијата да не беше 5 сабајле и да немав колоквиум за 3 часа...
Значи колку биле глупи овие македонциве тоа е врв на глупоста и иронијата
Преувеличуваш... читаш дека во статијата пишува:
колку IT неедуцирани и колку наивни се Македонците.
А ако цитатов ти го претворам во прашање, тогаш одговорот на прашањето колку би бил следниов (тековен):
prhzf.png

Сметам загрижувачки процент на наивни е тоа, зар не ? Негде 5% од МК FB популација. Тоа се многу пасворди... а колку само од нив ги користат истите пасворди и на посензитивни сајтови... Шит Вил Хеп'н.

btw... лани негде на форумов видов линк, checker дали сте еден од оние фб-ери чиј пасворд е "споделен", right ? МВР излезе со бројка од 20.000 ?
Само сакав да не се повтори нешто слично.

Благодарам на внимание.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно