Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Предлог Новиот дизајн на it.mk порталот

Статус
Затворена за нови мислења.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Зошто кога ќе пишам forum.it.com.mk, првин ме пренасочува на http://it.mk/forum/ , па морам да одам до менито, да одберам форум и да ме однесе до форумот. ? Зошто не го направите одвоено, да може директно да се пристапи во форумот и ако сакам, да ги sирнам новостите на главната страна, да одам на тој линк. ? Не е поокеј ова второво?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Пошто форумот е на .com
Може да се среди не е проблем.

ЕДИТ
Мене forum.it.com.mk ме носи до форум а не до почетна.

Кај сите е тоа што го наведе причина?

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Кај мене не прави, директно си оди до форумот as usual.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
На Chrome така ми прави, еве пробав и на Edge, исто така ми прави итаму, други браузери не користам.

D

Администратор
31 март 2007
4.018
4.200
www.aqtos.com
forum.it.com.mk носи директно до форум. Пробај со исчистен cache или рефреш на DNS.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.694
12.537
Skopje
www.wemaxa.com
@prichina сигурен си дека кога отвараш Chrome, инстинктивно не кликаш на сликичките што Хром ги генерира на бланко страната до најпосетувани страни наместо на букмарк барот?

Can4sta

Баниран/a
19 јануари 2008
308
354
Новиот дизајн според мое мислење е за никаде, најискрено не ми се влегува да читам новости сега, многу непрегледан и неорганизиран изгледа.
Јас да сум како админот покрај сите овие негативни коментари би го сменил одма.

mmm121

hello world
10 февруари 2011
192
101
Гевгелија
mmm121's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon II 445 (4 x 3.1) UNLOCK
Motherboard
Асус М4н78 про
Storage
80ГБ Сата
PSU
Хантол 535
RAM
3гв ДДР2
Video card
нвидиа гт240
Case
АТХ
Mouse
Гениус ПС/2
Keyboard
Обична
Audio
Онборд
Monitor
Ацер в223
OS
Виста Стартер
Уште еден незадоволен корисник...

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Ние и така не го посетуваме сајтот, дремеме на форум само, па сеедно ни е каков изглед ќе има.

Не е лош дизајнот, мене ми се свиѓа, иако претходниот полесен ми беше некако.

Ама и до навика е како на фејсбукот што го сменија на 300 начини па сите се бунеа за да после си легнат на брашно.

Последна промена:

nik0la_

lurker
5 јануари 2012
720
1.380
nik0la_'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 1600 Processor
Motherboard
Gigabyte AB530m-Gaming1
Storage
Force Series™ MP500 120GB M.2 SSD - Corsair & 500GB Western Digital HDD
PSU
EVGA 600 BQ, 80+ BRONZE 600W
RAM
16 GB 2x8 VENGEANCE® LPX DDR4 DRAM 2400MHz C14
Video card
Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB
Case
ATX Midi Tower Case SAMA Vision III Gaming
Mouse
Bloody v7m
Keyboard
Sharkoon SKILLER MECH SGK3 mechanical RGB
Monitor
Philips 23" Full HD LED IPS
OS
Windows 10
Концептот и не е така лош, може да се поработи малце на првиот наслов, мислам дека фонтот и сликата се преголеми, друго што ме иритира е тоа што намсто како претходно имаше директен линк до форумот сега треба да отвораме јазиче па бираме Форум.
Сепак некој вложил труд, воздржете се од коментари како `тапа` `катастрофа` и сл. и споделете што ви/не се допаѓа околу новиот дизајн.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
@prichina сигурен си дека кога отвараш Chrome, инстинктивно не кликаш на сликичките што Хром ги генерира на бланко страната до најпосетувани страни наместо на букмарк барот?
Сигурен сум нормално, а и по повод да бидам 100 проценти сигурен, горе ја пишував и адресата рачно...постојано вака ме води, првин на таа страна, ми го менува автоматски линкот откако ќе го пишам точно...и ме носи на таа страна

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Што знам но мене ми е ок некако.Можеби треба малку оваа белава боја да ја направите накај сивкаста али и вака е во ред.

D

Администратор
31 март 2007
4.018
4.200
www.aqtos.com
Како што реков и претходно,тука сме и ги слушаме и критиките и позитивните мислења. Но оние конструктивните. :)

Генерално има и доста позитивни мислења надвор од форумов за сајтот, така да не е се така црно. Потегот е малце невообичаен што идеме толку многу минималистички и на големо, но има цел зад сето тоа. Една и поглавна е истакнување на содржината која имаме за цел да ја подобруваме со квалитет а и оптимизација на страната за повеќе уреди бидејќи сите веќе сме со телефони во раце.

IT.mk не е портал што турка по 100 новости дневно и апдејтира трачеви, така да одлучивме да промениме пристап со цел да понудиме нешто ново според последните трендови - големи слики, скрулање, минималистички дизајн и сл.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.921
8.414
Дефинитивно новиот дизајн е КАТАСТРОФА, во буквална смисла на зборот. За да го прескокнам дирек отварам forum.it.com.mk што е толку лош за очи , и нема никаква прегледност и компактност. Вратете се на стриот old scool дизајн што го имате досега, пошо и повеќето од коментарите на членовите без против новиот дизајн што го вметнавте.

IT.mk не е портал што турка по 100 новости дневно и апдејтира трачеви, така да одлучивме да промениме пристап со цел да понудиме нешто ново според последните трендови - големи слики, скрулање, минималистички дизајн и сл.

Баш ова и смета на поголемиот дел од членовите !!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Сајд барот да се шири како на матичната it.com.mk страна и таму на едно место да имаме линкови до се и сешто)
Остатокот ќе биде [sic] со минималистички дизајн.
Нешто слично како што има старата Opera Browser (а сега и Vivaldi Browser)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Месец дена потоа, дизајнов сеуште не ми легнал воопшто. Мислам дека тука имав подолго мислење ама по грешка се избриша, ме мрзи да го прекуцувам.

Гледам интересна статија, како на пример оваа: http://it.mk/nekolku-igri-koi-mora-da-si-gi-kupite-so-novogodishnata-rasprodazhba-na-steam/

И влегувам да ја читам. Како прво, видеата се преголеми и доминанти за 19 инчен монитор. На маусот среќа имам FreeScroll (без кликови, Logitech MX1100), па некако можам да скролам полесно надолу. Текстот од друга страна несреден, игри со линкови во мали пасуси, да се изгубиш при читање.

Споредете го тоа со поминималистички дизајн како на пример овде:

http://www.phonearena.com/news/6-hi...-forward-to-in-the-first-half-of-2016_id76826

Дури и да кликнете View as one page, пак убаво се сортирани работите со наслови, поднаслови и слики со пристојна големина.

Не знам, може е до мене, ама новиов дизајн (и самиот стил и структура на статии) ми дава едно хаотично чуство, наместо смирувачко чуство кое треба да го даде портал, да те релаксира на 5 минути додека одмараш од работните обврски.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Не е битно колку инчен е мониторот, битно е на која резолуција прикажува. Претпоставувам 16:9 1366x768 или 4:3 1280x1024 резолуција, па нормално е да не изгледа добро на таква резолуција. Затоа на 1080p па нагоре изгледа ОК. A денес бар пола од корисниците на компјутери кои го читаат порталот имаат монитори со 1080p. Многу логично е дизајнот да биде оптимизран токму за резолуција на која прегледува мнозинството (над 50%), а тоа што не изгледа добро кај мал дел(под 5%) од читателите е прифатлив компромис за креаторите.
Проблемот со малиот 19" монитор се решава така што ќе го продадеш за 1000-1500 денари и ќе доплатиш уште 2000-3000 денари за да си купиш половен 24". :D

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Не е битно колку инчен е мониторот, битно е на која резолуција прикажува. Претпоставувам 16:9 1366x768 или 4:3 1280x1024 резолуција, па нормално е да не изгледа добро на таква резолуција. Затоа на 1080p па нагоре изгледа ОК. A денес бар пола од корисниците на компјутери кои го читаат порталот имаат монитори со 1080p. Многу логично е дизајнот да биде оптимизран токму за резолуција на која прегледува мнозинството (над 50%), а тоа што не изгледа добро кај мал дел(под 5%) од читателите е прифатлив компромис за креаторите.
Проблемот со малиот 19" монитор се решава така што ќе го продадеш за 1000-1500 денари и ќе доплатиш уште 2000-3000 денари за да си купиш половен 24". :D

Прочитај уште еднаш, на работа сум, не е мој монитор. На работа сите имаат над 20 инчни монитори? Кај нас се сите 19-ки, зависи веројатно од компанијата. Резолуцијата е 1440 x 900, сосема стандардна и компатабилна со 22-ки на 1650 x 1080 пиксели и 24-ки на 1920 x 1080.

Дополнително, ако кликнеш на вториот линк, ќе видиш дизајн кој изгледа убаво и читливо на сите монитори, без разлика на големината. Проблемот е очигледно друг, штом останатите сајтови се како што треба.

Проблемот ќе се реши со тоа што за IT.mk ќе направиме Minimum system requirements:

22-24 инчен FullHD/QuadHD монитор
Лесен скрол на маусот за прелистување
Дополнете ја листата...

D

Администратор
31 март 2007
4.018
4.200
www.aqtos.com
Благодариме на критиките @TylerMkD , истите ќе ги разгледаме и доколку имаат реална основа ќе се направат измени.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Проблемот ќе се реши со тоа што за IT.mk ќе направиме Minimum system requirements:

22-24 инчен FullHD/QuadHD монитор
Лесен скрол на маусот за прелистување
Дополнете ја листата...

Еј, дајте ве молам немојте со такви работи (Minimum system requirements) затоа што го ограничуваш и те како корисникот на резолуција шо му е достапна. Еден форум, веб базиран, треба да биде приспособлив и на пониски резолуции, така да ова шо ти е кажано нема смисла. исто ти е ко да кажуваш: јас од убав телефон шо е минимум HD резолуција, можам да го гледам форумот, или од комп со 1366 х 768, а ти ако имаш помала резолуција, кој те врти, снајдисе на поголем уред да гледаш. Барем за web development, е прилично лесно да се направи сајтот респонзивен. е сеа тоа шо е користен XenForo, е дополнителна како да кажам ... препрека за оптимизација на цел форум да биде респонзивен.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Еј, дајте ве молам немојте со такви работи (Minimum system requirements) затоа што го ограничуваш и те како корисникот на резолуција шо му е достапна. Еден форум, веб базиран, треба да биде приспособлив и на пониски резолуции, така да ова шо ти е кажано нема смисла. исто ти е ко да кажуваш: јас од убав телефон шо е минимум HD резолуција, можам да го гледам форумот, или од комп со 1366 х 768, а ти ако имаш помала резолуција, кој те врти, снајдисе на поголем уред да гледаш. Барем за web development, е прилично лесно да се направи сајтот респонзивен. е сеа тоа шо е користен XenForo, е дополнителна како да кажам ... препрека за оптимизација на цел форум да биде респонзивен.

Тоа и ми беше поентата, добар веб-дизајн е да работи на сите големини и уреди како што треба. Смешно е денес да нема scaling како што треба. Мене форумов ми е на 90%, не е идеално, ама тоа е.

D

Администратор
31 март 2007
4.018
4.200
www.aqtos.com
Без навреда, мислам дека малце празни муабети вртиме. И порталот и форумот се респонсив и се прилагоден за сите резолуции, е сега, секако дека нема баш на сите резолуции да биде и нормално дека нема да работи и на internet explorer 6.

Конструктивни критики секогаш прифаќаме, но да ги пласираме соодветно и издржано. :)

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
секако дека да, да не се вртиме во круг со празни муабети. секогаш ќе постојат и најмали работи што треба да се штелуваат, макар и запирка да е :) идеално = утопија, барем според мене (во однос на различни платформи, прелистувачи итн). ама засега, пак, мое мислење е дека е цакум пакум форумчето и страната. козметика секојпат ќе има по нешто шо треба да се промени, но генерално, јас сум задоволен, и прегледен и функционален ми е форумот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв