Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Негативни искуства со продажба на хардвер/предмети (од членови на It.com.mk)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Не планирав да го пишувам ова, но ајде едно ако може да се нарече негативно искуство од страна на ДаркоКичево (мислам дека беше никот).
Продавав конфигурација, ми рече дека ке ја земе да му ја чувам. Океј тоа, ја чував а Дарко го немаше никаде недела дена. Не враќаше на ПП, едвај успеав да го контактирам преку друг МК форум (да не правам реклама). Иако ми се јавија уште 2-3 јца за коонфигурацијата, јас ја чував. По тие недела дена и 5-6 пратени ПП -а, конечно добив одговор од Дарко од другиот форум дека заминал на одмор и немало да се врати за брзо. Ова го сметам за тотално нефер од негова страна и затоа го пишувам тука.
Поздрав.
Ајде ако бил на некој егзотик остров со некоја цура управдано,ама ако бил охрид и се капел во ензероно,никако :D

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Еден предлог - земете некој денар капар при резервација, или нека ви стаат кредит на моб едно 500 ден па друг ќе биде муабетот.

Се надевам ова ќе му помогне на некој.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Еден предлог - земете некој денар капар при резервација, или нека ви стаат кредит на моб едно 500 ден па друг ќе биде муабетот.

Се надевам ова ќе му помогне на некој.

Ова со капарот не би можело да се реализира пошо продавачот и купувачот најчесто се од различни градови. А за кредит што знам, јас не би прифатил пошо би ми требале пари, а не кредит на мобилен :). На крај краева продавачот одлучува дали ќе резервира или не, на пример јас не би резервирал за некој неактивен/нов член, додека за некој постар активен член без проблеми би резервирал и сум резервирал.

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Ако се сака све се може - пари по карго, уплата на сметка. Ако некој е сигурен и му е побарано капар не гледам зашто би било проблем.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Ако се сака све се може - пари по карго, уплата на сметка. Ако некој е сигурен и му е побарано капар не гледам зашто би било проблем.

И тоа е многу замарање, не сите имаат сметки, пример јас како продавач немам сметка за уплата, а како купувач не би се ни нафатил да одам да се бутам во пошта и да кинам живци со пензионерине, додуша како купувач никогаш и не сум ни барал да ми резервираат, по разговорот/преговорот или купувам за сигурно или не купувам, али се е идивидуално, некој можеби би се нафатил.:mario:

lamja

hello world
1 октомври 2008
424
187
Skopje
Kako sto citam Darko od KICEO mnogu nekako gi raboti clenovive tuka kako saka... ja mislam treba veke posle nekolku pati da reagira administracija.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Не планирав да го пишувам ова, но ајде едно ако може да се нарече негативно искуство од страна на ДаркоКичево (мислам дека беше никот).
Продавав конфигурација, ми рече дека ке ја земе да му ја чувам. Океј тоа, ја чував а Дарко го немаше никаде недела дена. Не враќаше на ПП, едвај успеав да го контактирам преку друг МК форум (да не правам реклама). Иако ми се јавија уште 2-3 јца за коонфигурацијата, јас ја чував. По тие недела дена и 5-6 пратени ПП -а, конечно добив одговор од Дарко од другиот форум дека заминал на одмор и немало да се врати за брзо. Ова го сметам за тотално нефер од негова страна и затоа го пишувам тука.
Поздрав.

А чекај, не си ти продавница па да му го причуваш компјутерчево дур се врати од одмор човекот? Па како да ти врати на ПП кога е на одмор?!?

Се шалам нормално....

ban please за такви членови?

DarkoKicevo

Баниран/a
27 јуни 2012
107
20
Поздрав.

Ти беше кажано слободно да си го продаваш ако имаш друг купец. Незнам што сте зркнале сите во мене

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Kako sto citam Darko od KICEO mnogu nekako gi raboti clenovive tuka kako saka... ja mislam treba veke posle nekolku pati da reagira administracija.
Немоја така! Ги работи членовите некако звучи многу Геј!:p
Ајде бе не се замарајте толку,неможе секој да е совршен,а и секој кее згреши некогаш.Ми се има десено и мене да Обеќам хардвер(не на форумов) и после мој близок другар ме моли ,мене ми треба мене продајмиго ако не ке ти се налутам,и сега сто да се прави?Подобро и цел форум нека се лути,неможам на другар да не му се најдам.
Оставите малку лабаво.Со тоа со обеќавањето,сечите тами каде некој дал пари за нешто а добил расипано и слично.Кога сме кај обеќавањата никогаш не знаеме што точно се договарале членовите,нека си го решат меѓу себе и тоа е тоа

ЕДИТ: еве и јас малку го извртив на 386ка во врска со хардвер,му го обеќав него,во меѓувреме увидов дека нешто не е во најдобар ред со хардверот и превземав мерки да се замени,не успеав и 386ка џабе ме чекаше толку време,а знам како е кога нестрпливо чекаш за хардвер и му се извинувам јавно.Моја грешка е што прво го обеќав а после го проверив,верувајќи дека е ок хардевот затоа одма без да го проверам го обеќав.
Можам само да се извинам за малтретирањето,друго што можам?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Опомена за ДаркоКичево, на време да кажува шо прави со животот.

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.386
217
ЕДИТ: еве и јас малку го извртив на 386ка во врска со хардвер,му го обеќав него,во меѓувреме увидов дека нешто не е во најдобар ред со хардверот и превземав мерки да се замени,не успеав и 386ка џабе ме чекаше толку време,а знам како е кога нестрпливо чекаш за хардвер и му се извинувам јавно.Моја грешка е што прво го обеќав а после го проверив,верувајќи дека е ок хардевот затоа одма без да го проверам го обеќав.
Можам само да се извинам за малтретирањето,друго што можам?

Немај гајле, па и ти. А и така е, нема баш што да се прави. Мене ми е најмногу мило што си приметил дека има проблем со хардверот и се обиде да го замениш, а и не дозволи да го продадеш така место да ја прифатиш нивната сугестија дека се е ОК.

Тоа го ценам, другото, се случува, имам разбирање. :)

On topic, кога резервирам некој дел, делот останува резервиран се додека не расчистам со првиот член што го резервирал. Нормално, ако го снема членот долго време, подразбирам дека се откажал од договорот, а и да не го сторил тоа, неговото несериозно однесување претпоставува дека не е заинтересиран за купување, па продолжувам понатаму.

Не гледам многу кој е нов/стар член, но секако е убаво да нема истиот негативна репутација во оваа тема. :D

Поздрав! :)

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
А чекај, не си ти продавница па да му го причуваш компјутерчево дур се врати од одмор човекот? Па како да ти врати на ПП кога е на одмор?!?

Се шалам нормално....

ban please за такви членови?
Не побарав јас никаква казна за членот, само ја кажав ситуацијата.

Ти беше кажано слободно да си го продаваш ако имаш друг купец. Незнам што сте зркнале сите во мене
Како што кажав одговор добив по една недела... Не знам какко може да ти испадне ненадејно да одиш на одмор, не е ова за на кафе... :)
Како и да е, отиде тоа, мање више битно...

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.882
34.183
roka.mk
нема болја варијанта купување преку ,,интер" значи секој администратор на форумов треба да биде интер ако има од скоро сите градови кој ке му се прати делот него и парите он лично да го испроба да види дали работи ако работи да го испрати или да пише на форумов дека делот е исправен и е во одлична сојстојба и тогаш да се комплетира продажбата или купувачката тоа е нај сигурниот начин само администратори или модератори што се барем на нив може да им се верува
Се тоа убаво само две работи небива.
1. Примарната дејност на форумов не се огласи па толку да им се дава до значење (има правила за огласи во кои јасно стои дека it.com.mk не сносува никаква одговорност на она што се тргува на форумот)
2. Уште да бевме слободни и без никакви обврски супер ќе беше.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Се тоа убаво само две работи небива.
1. Примарната дејност на форумов не се огласи па толку да им се дава до значење (има правила за огласи во кои јасно стои дека it.com.mk не сносува никаква одговорност на она што се тргува на форумот)
2. Уште да бевме слободни и без никакви обврски супер ќе беше.

Ја не реков дека ит сноси некаква одговорност тоа ни на крај памет не ми беше него ако сакаме да купиме на сигурно и исправен начин тоа е одлично решение има тука членови на кој можеш да им веруваш на пример gOJDO xenon и други кој мислам дека не им било проблем да го видат делот или што и да биде па да напишат дека се е исправно може да го купуваш а башка за тоа и они ке бидат нагредени по една кутиа цигари или едно пиво или било што

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.879
Skopje
wemaxa.com
Медијација не е потребна, посебно со оглед на фактот дека "посериозните" членови се фамилијарни луѓе со деци и чуда или работат на случајот па секој момент е окупиран.

Би предложил следново: При купопродажба на одреден дел, членовите да разменат skype информации и да отворат едно чат видео прозорче во живо па фино да се види дека тој и тој дел е монтиран на машината и во моментот пред да се сретнат дека истиот дел е изваден од таа машина во функционална состојба. Може и преку телефон, сега секој втор телефон е со камера и скајп.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.976
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Купувајте од активни членови, и немате гајле. Најголем дел од активните членови се луѓе на место....

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Еве едно глупо искуство со членот @speedy. Договарав да го земам куќарето HAF 922 да ја израдувам женами, немав доволно пари и го побарав поевтино, нејќеше, стигна пата, договорив да го земам, момакот ми напиша како да се најдеме, но неможев да стигнам пошто бев на неколку саати надвор од Македонија. Дур се прибрав дома, брзиот се предомислил.
Сега место да ја израдувам љубената моја, ја разочарав... Ене ја псуе цел ден!

Speedy

lurker
21 август 2010
638
214
Никогаш не сум имал проблем со продавање/купување од форумов. Се што сум ставил на оглас било без око да не ми трепне. До пред некој ден. I'm not bad guy, and now i feel like one :(

FrukaZ

hello world
16 август 2013
317
429
Денеска отидов пошто пред 4 недели му испратив графичка на овој ТИП-- http://forum.it.com.mk/members/unknown-xx.3107/
unknown-xx
Ми делуваше добро детето си реков ајде да му испратам графичката карта 4 недели стое таму во скопје графичката и ДО ДЕН ДЕНЕС Не му текнало да отиде да ја земе ми се јавија дали да ми ја вратат па му реков да ми ја вратат затоа што не се јавувал му звонеле над 10 пати денеска ми ја расипа дента тој Г*Д што чекав цели 4 недели преку 3 дена му пишев да ја земе и само ми вракаше Утре ке ја земам,Чекам да ми се јават,Утре денеска бев заузет па ми дојде преку...
НИКОЈ НИШТО ДА НЕ ПРАКАЛ ИЛИ КУПУВАЛ ОД ОВОЈ ЧЛЕН сега треба да плакам превоз натаки-наваки заради него ....

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Еве едно глупо искуство со членот @speedy. Договарав да го земам куќарето HAF 922 да ја израдувам женами, немав доволно пари и го побарав поевтино, нејќеше, стигна пата, договорив да го земам, момакот ми напиша како да се најдеме, но неможев да стигнам пошто бев на неколку саати надвор од Македонија. Дур се прибрав дома, брзиот се предомислил.
Сега место да ја израдувам љубената моја, ја разочарав... Ене ја псуе цел ден!

Jaс куќиште на женами да и однесам од глава ке ми го удри!Кај ги наоѓате жениве!Ентузијастки.:D
Инаку многу се нервирате за глупости,се замарате за ситници.Па се дешава човек и да се предомисли,не земајте толку за зло,големо чудо ако се предомислил,здрави и живи да сме.И секогаш оставајте капар доколку не сакате да се предомисли човекот,додека немате платено дел од цената нема бунење,тоа е тоа.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Ми беше познат членот не ми текнуваше сега побарав по пораките и ми текна дешавкава е точно од пред една година. Со него имав едно искуство со трампа помал HDD за поголем со доплата.

Го договаравме дилот и откако се договоривме се најдовме и работата беше завршена. Откако го однесов хардот истиот беше пред умирање, брзина на читање ужасно спора, истиот го препознаваше али на тестовиве се гледаше веќе крајот. Значи да не разглобувам понатаму, се договоривме да го врати назад мојот и доплатата, а неговиот да си го земе.

Инаку еве ги пораките да прочитате сами реакција:

poraka_xx1.JPG poraka_xx2.JPG poraka_xx3.JPG

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Ми беше познат членот не ми текнуваше сега побарав по пораките и ми текна дешавкава е точно од пред една година. Со него имав едно искуство со трампа помал HDD за поголем со доплата.

Го договаравме дилот и откако се договоривме се најдовме и работата беше завршена. Откако го однесов хардот истиот беше пред умирање, брзина на читање ужасно спора, истиот го препознаваше али на тестовиве се гледаше веќе крајот. Значи да не разглобувам понатаму, се договоривме да го врати назад мојот и доплатата, а неговиот да си го земе.

Погледнете го атачментот 11435 Погледнете го атачментот 11437 Погледнете го атачментот 11439

ццццццц катастрофа блок делете на ваквите од форумов и ајт у пм.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420

Погледнете го атачментот 11435 Погледнете го атачментот 11437 Погледнете го атачментот 11439

Добро те изработил па уште и кажува од продавница да си купиш а што е нај интересно он знаел дека HDD не го бива мора да се блокираат вакви нелуге за утре некој друг да не наебе lol

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно