Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Нарачки од Computer Universe

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Шпедиција 35 евра + шипинг 15-20 евра. Едниот шипинг мора да го платиш секако.
Да, тоа заборавив да го спомнам. А и за нарачка од над 800 евра, не вреди малтертирањето за да се разделуваат пратките според мене.

Гориво, нерви, чекање на шалтери, дупло уплатници,писма и провизии.

Истиот став го делам и за dhl, fedex, ups, колку пробуваш да заштедиш на крај излегува нивното ем поефтино ем со два повици и неколку мејла е завршена работата.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
524
Битола
Да, тоа заборавив да го спомнам. А и за нарачка од над 800 евра, не вреди малтертирањето за да се разделуваат пратките според мене.

Истиот став го делам и за dhl, fedex, ups, колку пробуваш да заштедиш на крај излегува нивното ем поефтино ем со два повици и неколку мејла е завршена работата.

А дали шпедицијата е нешто што сам мора да бараш, во смисла како што кажа документација, да одиш директно таму, или може да се истурка онлајн, во смисла да им дадеш сите потребни информации и само да ти извршат достава и да си платиш се дома ?

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
А дали шпедицијата е нешто што сам мора да бараш, во смисла како што кажа документација, да одиш директно таму, или може да се истурка онлајн, во смисла да им дадеш сите потребни информации и само да ти извршат достава и да си платиш се дома ?
Разгледајте ја темава, имам цел водич напишано детално со сите телефонски броеви, сите чекори и локации, сите суми давачки и уплатници.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
524
Битола
Разгледајте ја темава, имам цел водич напишано детално со сите телефонски броеви, сите чекори и локации, сите суми давачки и уплатници.

Фала ти многу ! доста добро објаснето. Поздрав и секое добро.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Имам едно прашање само. Зошто кога ја отворам производ како гостин (не логиран) ми дава една цена, кога се логирам ми дава поскапи?

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Имам едно прашање само. Зошто кога ја отворам производ како гостин (не логиран) ми дава една цена, кога се логирам ми дава поскапи?

Excl. VAT или со вклучен VAT. Што адреса имаш ставено во My Account?

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10

По дефолт, како готин ти дава цени со ДДВ (германско), ако се логираш со адреса надвор од ЕУ ти дава цена без ДДВ, затоа што се смета за извоз надвор од ЕУ што е ослободено од ДДВ.

naumovski-andrej

read-only
26 април 2021
38
198

Јас се слагам со тебе - големи работи од CU ги нарачувам со UPS најчесто - ем побрзо ќе стигне ем немам замарање никакво. Ама сакав да му го одговорам прашањето :)

• ми се допаѓа
Реакции: Cika

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905

I mene mi se slucuva istoto, a namesteno mi e MK, izgleda e nekoj bug so nekoi useri.
Imam naracuvano dosta proizvodi od CU vo minatoto, site bile bez VAT.

Последна промена:

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Благодарам за инфо на сите. Излезе дека подобро ке биде да порачам и платам јас од тука, него ли да ми порачаат од Германија. :)

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Кога порачувам од CU, секогаш порачувам само производи кои ги нема кај нас.

Дури и да е нешто поскапо а го има кај нас, би го пазарил откај нас, поради convenience заради гаранции и слично.

Никогаш не заборавајте да го вкалкулирате и факторот време кога купувате нешто - времето што ќе го изгубите со влечканици и матканици по шалтери, магацини во Визбегово (откај па сеа ова ми текна? онака...) и шо ти ја знам, а сте можеле да заработите пари за тоа време, е нешто што и те како ми игра улога пред да одлучам да пазарам нешто. Освен ако сте тинејџер кој има време на претек, тогаш може. :)

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Кога порачувам од CU, секогаш порачувам само производи кои ги нема кај нас.

Дури и да е нешто поскапо а го има кај нас, би го пазарил откај нас, поради convenience заради гаранции и слично.

Никогаш не заборавајте да го вкалкулирате и факторот време кога купувате нешто - времето што ќе го изгубите со влечканици и матканици по шалтери, магацини во Визбегово (откај па сеа ова ми текна? онака...) и шо ти ја знам, а сте можеле да заработите пари за тоа време, е нешто што и те како ми игра улога пред да одлучам да пазарам нешто. Освен ако сте тинејџер кој има време на претек, тогаш може. :)
Зависи од поребите и можностите. Доколку заштедата е незначителна се слагам, не се исплати ангажманот, времето и компликации при евентуално активирање на гаранции.
Меѓутоа, нашиве продавници знаат да забегаат малце со цениве или едноставно да не носат одредени производи. Највеќе се исплати ако се купува речиси цел систем односно повеќе делови на пример MB+CPU+RAM+GPU+SSD, при што целиот износ да не надмине 800 евра заради дополнителн трошоци за шпедиција. Куќиште поради габарит и напојување поради 18% ДДВ, пожелно е да се купат локално.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Порачано мб+цпу. Матичната во Сетек 15.000, цпу во Анхоч 22.000 денари.
Заштеда од 100 евра, па немам намера д аим давам фазла пари тука. :)
Screenshot_20220302-102208_Samsung Internet.jpg

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Погледнете го атачментот 110600

Кога ќе стигнат, извести, како поминала доставата, од аспект време и евентуални дополнителни трошоци.
Патем, одличен избор на платформа, со здравје да си ги служиш.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Погледнете го атачментот 110600

Sea sleduvaat komentari od tipot:
Wow pa za 100e kako ti se zamarase? Pa ne im davam na svabite 100e, ke si kupam od nasite, da im pomognam na nasite firmi! Nemas garancija! Sto ako ne raboti! I taka nataka....

Da, ke im pomogneme, koga ke se svestat malce so cenite, koga na germanec so standard x10 pati od nasiot mu se isplati da ni ja prati opremava do fucking makedonija za 100e poeftino, ete togas ke gi poddrzuvame. Do togas neka si gi podrzat ...... :)

Последна промена:

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
За жал, се наоѓаме во маѓепсан круг. Мал пазар - послаб избор и поголеми цени..
Едно нешто што нема да им простам на нашиве е што не сакаат да се потрудат да направат саглам страна со пребарување по филтри на ниво на Computer Universe. Со вакво нешто и на нас, и самите на себе ќе си помогнат со тоа што ќе го олеснат процесот на избор на производ. Да сакаш да купиш некое поспецифично куќиште кај нас, треба да се окозиш и да отвораш по 20 таба и се да читаш, а тука фино лепо си ставаш колку 3.5" слотови ти треба, колку простор за височина на ладилник за процесор и слично..

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
Sea sleduvaat komentari od tipot:
Wow pa za 100e kako ti se zamarase? Pa ne im davam na svabite 100e, ke si kupam od nasite, da im pomognam na nasite firmi! Nemas garancija! Sto ako ne raboti! I taka nataka....

Da, ke im pomogneme, koga ke se svestat malce so cenite, koga na germanec so standard x10 pati od nasiot mu se isplati da ni ja prati opremava do fucking makedonija za 100e poeftino, ete togas ke gi poddrzuvame. Do togas neka si gi podrzat ...... :)
Eпа фала му на некои луѓенца што го измислиле форумов и што постои за сите да споделиме и да се информираме предобро без да не скалпираат. <3

Последна промена:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Не се с'клдисвајте за гаранција и враќање. Враќаат без проблем и шипингот за враќање е мал. Успешно вратено на 2 наврати (еднаш пари ми вратија еднаш замена продукт) без никакви прашања од нивна страна.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Благодарам екипо, ке пишам секако подетално кога ке пристигнат. Цпу то претходната вечер беше готов за испорака, ама сабајлево го снемало, така да ке морам да го чекам до 8 Март изгледа па да го пуштат.

Верувам дека ако затреба нешто понатаму гаранција нема да биде проблем.

Декса, баш така е муабетот, само што 100 евра се пари и немам намера да им ги давам тука за 2 листа гаранција.
Со тие пари ке си купам рам од тука, да не речат еве вие поштениве дека само во странство се оставаат пари...

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Аман што правдање стори ко компонентите да не се увозни енивеј туку растат тука како јаболките во Ресен. Бркај работа и да те служат. И пиши го искуството

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Направив нарачка од CU, тракинг бројче одприлика кога праќаат?

ps: 5900х е 385 евра.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578

Би пробал да ти одговорам но јас влегов во групата на купувачи кои чекаа веднаш после Нова Година. Ако сепак те интересира, добив бројче недела и пол по исплатата а пакетот престигна две недели после и уште една недела досада со Царина.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643

Кога ќе те известат дека ти е процесирана нарачката (и веројатно испратена).
Јас вчера нарачав графичка, денес ми стигна меил дека е процесирана нарачката и во истиот меил тракинг број од ДХЛ.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно