igor_xxxx
Practice makes perfect
- 10 септември 2010
- 1,272
- 1,530
И 15% попуст на Gaggia-та за "црн петко", според известувањето од Интерфуд.За тие пари имаш Gaggia Classic плус Eureka Mignon Silenzio (по 22 илјади парче), локално, со гаранција.
И 15% попуст на Gaggia-та за "црн петко", според известувањето од Интерфуд.За тие пари имаш Gaggia Classic плус Eureka Mignon Silenzio (по 22 илјади парче), локално, со гаранција.
Гаранција во Македонија.... Јас сум за, ќе платам разумно поскапо ама да имам тука важечкка гаранција. Тука што се случува (најсвеж пример), купува дечкото напајање од сетек (coolermaster околу 6500 ден.), истиот ден го монтира и слуша дека напајањето гласно брчи. Се враќа да го рекламира, во продавницата му велат во ред ќе го пратиме во сервис да го поправат. WTF, прво што ќе првиш без напајање додека ти го поправат, второ кога купам ново сакам ново исправно, а не поправано пред да почне со работа.
Во рок од 10 дена МОРААТ да го заменат производот или да вратат пари без никакви дополнителни прашања. Се разбира ако не е отстранета заштитната налепница.Проблем со ново напојување - Перката гребе на решетката...
CM Silent Pro M2 620W - прво уклучување и перката закачува на металната решетка... Ако го свртам наопаку, со перките нагоре, нема гајле... Чаре? :) Очигледно е фабрички сј*бано... Да не знае некој каква е политиката на SET за вакво нешто? Не е ваља да се фатат и да пробаат да го направат...? Ако...forum.it.mk
15% царина 18% данок, 25-50 еур шипинг и 15-20 евра плаќање со картичкаДали некој има идеја колку би искочило ДДВ + Царина + Поштарина за робот правосмукалка (Roborock S5 Max), излегува 340 евра со достава до мк од computeruniverse?
Не се исплати кога ќе ги собереш сите давачки, и јас ја разгледував таа варијанта пред да ја купам од тука.Дали некој има идеја колку би искочило ДДВ + Царина + Поштарина за робот правосмукалка (Roborock S5 Max), излегува 340 евра со достава до мк од computeruniverse?
плаќање со картичка е 5,91 €, а шипинг 26,40 €15% царина 18% данок, 25-50 еур шипинг и 15-20 евра плаќање со картичка
Шипингот зависи од габаритноста и тежината, кај мене редовно е од 25-50 еур, а со Халкбанк кога нарачувам секогаш ми земаат 15еу +. Можеби зависи и од продукт до продукт.плаќање со картичка е 5,91 €, а шипинг 26,40 €
Не е посигурно да се плаќа со PayPal во случај да настане некој проблем понатаму?Кога сме кај провизиите. Рачунајте дека во тоа влага и провизијата што ја наплаќаат од банките, за конверзија на валута. Во конкретниот случлај, покрај тие 5.91 евра што ги наплаќа CU, сигурно на 331.17 ќе има уште некој денар провизија од банката.
На пример при онлајн плаќање со картичка Стопанска Банка, еврото го рачунаат 61.9. Кај Payoneer па е по "берзанска цена", ама на тоа ти наплаќа 3.5% провизија и така натаму.
Поентата ми е, вклучувајте си ги и тие трошоци бидејќи влегуваат во финалната цена што ја плаќаме. Односно влијаат и врз ДДВ-то и царината што треба да се плати.![]()
Многу посигурно е. Али исто и PayPal ќе ти даде лош курс.Не е посигурно да се плаќа со PayPal во случај да настане некој проблем понатаму?
Мнооооогу лош, многу. А многу е тешко да наместиш ПејПал да ти работи со конверзија на банката, тој сетинг го кријат во дарк веб.Многу посигурно е. Али исто и PayPal ќе ти даде лош курс.
И јас вака постапив.прво што направив е подесување да не ми прави конверзија
Мала утеха, кога сте логирани на CU го одзема германскиот данок на додадена вредност (VAT) од цената. Нормално за адреси надвор од DE.Кога сме кај провизиите. Рачунајте дека во тоа влага и провизијата што ја наплаќаат од банките, за конверзија на валута. Во конкретниот случлај, покрај тие 5.91 евра што ги наплаќа CU, сигурно на 331.17 ќе има уште некој денар провизија од банката.
На пример при онлајн плаќање со картичка Стопанска Банка, еврото го рачунаат 61.9. Кај Payoneer па е по "берзанска цена", ама на тоа ти наплаќа 3.5% провизија и така натаму.
Поентата ми е, вклучувајте си ги и тие трошоци бидејќи влегуваат во финалната цена што ја плаќаме. Односно влијаат и врз ДДВ-то и царината што треба да се плати.![]()
Заради тоа купуваме од ЦУ веќе неколку години :/Мала утеха, кога сте логирани на CU го одзема германскиот данок на додадена вредност (VAT) од цената. Нормално за адреси надвор од DE.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Штета што Немците го намалија ватот од 19% на 16% па не е толку голема разликата.Заради тоа купуваме од ЦУ веќе неколку години :/
Привремено е како мерка да се раздвижи економијата.Штета што Немците го намалија ватот од 19% на 16% па не е толку голема разликата.
Муабето ми беше ако не си логиран ги гледаш повисоките цени со ВАТ. Да нема забуна ко ке се прај математикаШто има врска колку е VAT за немците? Тебе ти ги наплаќаат без VAT. Освен ако не купуваш кај нив, не те засега.
Ако основната цена на нештото е 100еур, дали у Немачка ќе биде 116 или 119еур тебе не те засега, пошто ти го рачуна продуктот без ват, 100еур. за у Македонија.
Друже има нешто што се вика MSRP и тоа си е стандард во Немачка, еве на пример службено Нвидија 3070 се продава за 499€ и сега нормално нема они да пресметат дека е помало вклученото ДДВ и да ја намалат цената. Но секако на тебе тој одбиток ќе ти биде помал. Ретки се производите кои ќе ја намалат цената во согласност со помалиот ддв.Што има врска колку е VAT за немците? Тебе ти ги наплаќаат без VAT. Освен ако не купуваш кај нив, не те засега.
Ако основната цена на нештото е 100еур, дали у Немачка ќе биде 116 или 119еур тебе не те засега, пошто ти го рачуна продуктот без ват, 100еур. за у Македонија.