Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Па ако имаш предвидено дома во бањата поддршка за 35-50А, т.е. 3х10мм2 тогаш терај.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
ти фали уште една жица, 3 фази и граунд

башка тој пиша модел што работи на 220-240 волти, не сум сретнал некој да споделил

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
ти фали уште една жица, 3 фази и граунд

башка тој пиша модел што работи на 220-240 волти, не сум сретнал некој да споделил
Не ми фали ништо. Моделот е монофазен на 230В, затоа и влече толку на фаза, и затоа и треба толкава дебелина на проводник.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Не ми фали ништо. Моделот е монофазен на 230В, затоа и влече толку на фаза, и затоа и треба толкава дебелина на проводник.

во право си (се префрлив на појаките), сега гледам на тој може и соларно преку него (70 степени)

на хартија изгледа како добра опција

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
во право си (се префрлив на појаките), сега гледам на тој може и соларно преку него (70 степени)

на хартија изгледа како добра опција
Изгледа, ама да се најде уште кај нас некој што има 10ка кабел до дома, а камо ли до бања.

MusicFreak

lurker
18 јуни 2009
990
115
Што е подобро послаб проточен или појак? Го гледав овај. Не сум сигурен дали ќе брка работа. Ако е послаб помалку ќе троши, логично. Ме интересира пример дали би имал сила да ја загрева водата, посебно во зима кога е ладна-камен.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Што е подобро послаб проточен или појак? Го гледав овај. Не сум сигурен дали ќе брка работа. Ако е послаб помалку ќе троши, логично. Ме интересира пример дали би имал сила да ја загрева водата, посебно во зима кога е ладна-камен.

Не верувам овој да брка работа за во зима искрено. Јас имам трофазен 18/21/24KW мислам дека ми е ставен на 18 да работи и е ок, загрева, со тоа што сум во урбана средина, во стан. Ако си во куќа, влезната температура на водата знае да е доста пониска, може да е проблем. Гледам имаат тука некои бројки дефинирано, 28 степени разлика на влез и излез, 5 литри во минута... теоретски, ако ти треба вода за туширање на 40, значи на влез треба да е барем 12 степени, а ти секако ке користиш максимален проток. Јас би идел на посигурна варијанта, барем 18КW и Бош/Сименс. Овие мислам сет ги носи, ако не се лажам, а сет не ми се нешто многу доверливи.
Од мое искуство, проточен бољер е супер ствар... кога е работи. А знае да биде доста зезнато да го подесиш, имам мислам пишувано тука и објаснувано, ама сега ме мрзи.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Од аспект „послаб/појак“: Скопје си? Скопската вода зимно време е некаде меѓу 5 до 10 степени температура зависно од х моменти кои нема да ги разглабаме. Така да барем 18 киловати моќност. Тоа е горната граница, но има и чекори надолу. Пошто зависи и протокот колку треба да биде.

Од мое искуство гледам дека 24 киловати се оверкил, ама да земам сега под 18кв не би одел иако веројатно и со нешто помалку ќе се помине.

Пази и на притисокот на водата, припази спецификациите колку бараат минимум и колку реално имаш.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.695
12.538
Skopje
www.wemaxa.com
Кој е моментално сервис или каде може да се купат делови за Ariston (Velis) бојлер? Ми требаат гуми за греачите и магнезиумски аноди. Некои си БСБ солар ги дава ама тие податоци им се од пред 11 години. Најдобро би било ако некој знае каде има продавница/сервис сам да си набавам делови, неам нерви за наши т.н. сервисерчиња.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
759
1.175
Прашај во Темс (скопјанка).
Ја од таму купувам греач + дихтон за фланшата, ама гледам дечките имаат многу роба.
Константно имаат луѓе, па може да не ти кренат на мобилен, од прва.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Кој е моментално сервис или каде може да се купат делови за Ariston (Velis) бојлер? Ми требаат гуми за греачите и магнезиумски аноди. Некои си БСБ солар ги дава ама тие податоци им се од пред 11 години. Најдобро би било ако некој знае каде има продавница/сервис сам да си набавам делови, неам нерви за наши т.н. сервисерчиња.
Прашај во ТЕМС.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно