Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
Излегоа ли за нив различни „млазници“? Таа што доаѓа со нив има глуп млаз како повеќе прскалки и не можев да монитрам онакво ситно сито за да не прска зашто беше некоја бош димензија.

се продава на пазар додаток за да му монтираш ако сакаш поинаков млаз. Иако јас сум задоволен од мојата, добар млаз вади ако имаш добар притисок. Сега знае бигор да се насобере али го чистам тоа од време на време.

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
ovoj drugar e katasrofa, provereno kd drugari. bolje idi so Stiebel eltron vo Elipso ili so Clage vo Setec

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
имаш некој систем за третман за вода? само тоа ме секира со ваквие, не гледам за чистење како се отвараат и дал има можност за лесно чистење.

Го имам инаку истово веќе година дена, до сега нема проблеми, ама пошто ми е врзано директ на скопка малце .. ќе видиме како ќе тера.
За омекнување на вода? Немам.
Попатно искуство: Не кујнски ама имам проточен бојлер во бањата кој се користи окулу 8 години. Ги викнав од сервис да го исчистат. Имено направија многу згради во маалово, ама нормално не сменија инфраструктура и сите се на иста водоводна инсталација во населбата па притисокот е намален, и тоа прави проблеми со хидраулично активирани релеа, механички контролирани проточни бојлери. Тие што имаат електроника (т.н. дигитална контрола) немаат такви проблеми (ама имаат други проблеми).

Субјективно видов многу мала разлика после чистењето...
Практично сум немал некои приметливи наслаги на бигор дури и после 8 години редовно користење. Но сметај дека проточните бојлери за во бања просечно водата ја греат до кај ~40с на излез од славина, а грејачите претпостувам нека се загреани некаде од 45 до 55с. Тоа не се некои големи температури за создавање бигор, сигурно далку од температурите на грејачите од класичните бојлери каде водата се загрева на многу повисоки температури.

Проточен бојлер може и во домашна режија да се исчисти. Се прави затворен систем со цевки и пумпа, и се циркулира киселина (не ми текнува точно каква).Така нешто кажаа дека го исчистиле и мојот бојлер. Има упатства на нет, кој има време и волја да се занимава со тоа.

Тл:др
Поскап проточен бојлер е повеќе за имање мир на умот од аспект на безбедност. Поевитните очигледно работат... И очигледно има пазар за различни муштерии.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
За омекнување на вода? Немам.
Попатно искуство: Не кујнски ама имам проточен бојлер во бањата кој се користи окулу 8 години. Ги викнав од сервис да го исчистат. Имено направија многу згради во маалово, ама нормално не сменија инфраструктура и сите се на иста водоводна инсталација во населбата па притисокот е намален, и тоа прави проблеми со хидраулично активирани релеа, механички контролирани проточни бојлери. Тие што имаат електроника (т.н. дигитална контрола) немаат такви проблеми (ама имаат други проблеми).

Субјективно видов многу мала разлика после чистењето...
Практично сум немал некои приметливи наслаги на бигор дури и после 8 години редовно користење. Но сметај дека проточните бојлери за во бања просечно водата ја греат до кај ~40с на излез од славина, а грејачите претпостувам нека се загреани некаде од 45 до 55с. Тоа не се некои големи температури за создавање бигор, сигурно далку од температурите на грејачите од класичните бојлери каде водата се загрева на многу повисоки температури.

Проточен бојлер може и во домашна режија да се исчисти. Се прави затворен систем со цевки и пумпа, и се циркулира киселина (не ми текнува точно каква).Така нешто кажаа дека го исчистиле и мојот бојлер. Има упатства на нет, кој има време и волја да се занимава со тоа.

Тл:др
Поскап проточен бојлер е повеќе за имање мир на умот од аспект на безбедност. Поевитните очигледно работат... И очигледно има пазар за различни муштерии.
од ова има неколку верзии со јачина (ваљда си видел), најслабово може да вози на моно, за поголемите веќе треба малце екстра, нели зависно колку топла вода сакаш. На макс проток овој кај мене (најслабиот) вади "лесно" топла вода :) треба да намалам проток ако сакам жешка пример (неудобна на рака)

незнам за бигор, најверојатно држи вода ова што викаш дека не грејат толку многу (посебно најслабово моделче) .. ама брат ми имаше "исто"вакво само Сименс .. што му изби нешт по цефките (незнам детали) после некој 2 години

идентично е вака освен брендот лепенката :) (незнам внатрешно, ама. ништо чудно да е истото)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Дихтунзи на спојките? Ек вентили, или како се викаа... Со тоа ако му испаднало проблем, тоа нема врска со исправност/неисправност на бојлерот. Мада и не знам, дефекти се секогаш можни дури и кај поквалитетните уреди. Поквалитетен уред не значи и нерасиплив уред.
Мислењето е автоматски споено:

ovoj drugar e katasrofa, provereno kd drugari. bolje idi so Stiebel eltron vo Elipso ili so Clage vo Setec
Што е катастрофа, на кој модел/бренд мислиш?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Дихтунзи на спојките? Ек вентили, или како се викаа... Со тоа ако му испаднало проблем, тоа нема врска со исправност/неисправност на бојлерот. Мада и не знам, дефекти се секогаш можни дури и кај поквалитетните уреди. Поквалитетен уред не значи и нерасиплив уред.

Што е катастрофа, на кој модел/бренд мислиш?
баш ќе го распрашам по детално, ама да може да е нешто без врска или некој оутлајнер случај не викам не .. сепак еве ја пак се одлучив за такво ( и ич не жалам ) .. особено колку малку место зафаќа во елемент доле :)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Ајде малку да се уклучам во муабетот на кујнски бојлери бидејќи имав лично искуство со неколку конкретни типови.
Имав бојлер од производителот Vaillant кој работи на монофазен напон. MINIVED 4,2kW со проток од 2 до 3,3 литри во минута ( во суштина со регулирање на протокот се регулира и температурата на загреаната вода ).
За жал бев максинамллно незадоволен со она што го добив како фидбек за вложеното. После само 6 месеци од користењето бојлерчето престана да ја подгрева водата. На сервис ми рекоа дека нашата вода е проблем, што во голема мерка има се разбира влијание.
Него го одбрав бидејќи се изначитав еден куп рецензии каде што беше највисоко рангиран во неговата класа, споредбено со Бош, Штибел, а другите не ги ни коментирам.
Прво на максимален проток, кога млазот е употреблив, водата е млака. Кога млазот е неупотреблив, водата знае да достигне некоја поголема температура. 4,2 кW грејач не е доволен да загрее вода со употреблив млаз.
Бидејќи сметам дека топла вода во кујна се користи онолку колку што има потреба, повторно најдобра и најислатлива варијанта би било вградување на проточен бојлер но КОЈ?
Проблемот беше што кабелот за довод на ел.енергија е 3х2,5 мм2, а не е трофазен за да се стави помоќен бојлер.
Гуглајќи наидов до една одлична опција, која што и ден денес ја користам, еве веќе скоро 11 години.
Се работи за бојлер производен во соседна Р.Србија од производителот Termil - Kraljevo кој работи на меѓуфазен напон и е идеален за комбинацијата на кабли 3х2,5 мм2. Moќноста му е 7 kW ( на 380 волти ) што го прави идеален за во кујна. Проток нормален 3,2л во минута температура 40 степени како што треба за кујна без да има потреба од мешање со ладна вода. По мене идеален во секој поглед.
Принципот на конструкција и работа е малку различен од овие модерниве и е "по-отпорен" на бигор. Чистен е само еднаш, работи одлично и е дупло поефтин од сите европски брендови.
Моја топла препорака за него.

Термил Краљево

Порано го носеа во Агротехна, ама сега веќе не постои таа продавница, прекрстена е во друго име, а и не сум сигурен дали повеќе ги увезуваат.
Исто така е важно да обрнете внимание дали ви треба ниско монтажен или високо монтажен, дали ви треба за висок или за низок притисок.
Најчесто продавачите не знаат ни што продаваат ниту да објаснат. Важни се ознаките и обележувањата на самиот производ.

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Од каде 380 волти на 3х2,5мм? тоа е моно фазен кабел (фаза, нула и уземјување)?
Ајде малку да се уклучам во муабетот на кујнски бојлери бидејќи имав лично искуство со неколку конкретни типови.
Имав бојлер од производителот Vaillant кој работи на монофазен напон. MINIVED 4,2kW со проток од 2 до 3,3 литри во минута ( во суштина со регулирање на протокот се регулира и температурата на загреаната вода ).
За жал бев максинамллно незадоволен со она што го добив како фидбек за вложеното. После само 6 месеци од користењето бојлерчето престана да ја подгрева водата. На сервис ми рекоа дека нашата вода е проблем, што во голема мерка има се разбира влијание.
Него го одбрав бидејќи се изначитав еден куп рецензии каде што беше највисоко рангиран во неговата класа, споредбено со Бош, Штибел, а другите не ги ни коментирам.
Прво на максимален проток, кога млазот е употреблив, водата е млака. Кога млазот е неупотреблив, водата знае да достигне некоја поголема температура. 4,2 кW грејач не е доволен да загрее вода со употреблив млаз.
Бидејќи сметам дека топла вода во кујна се користи онолку колку што има потреба, повторно најдобра и најислатлива варијанта би било вградување на проточен бојлер но КОЈ?
Проблемот беше што кабелот за довод на ел.енергија е 3х2,5 мм2, а не е трофазен за да се стави помоќен бојлер.
Гуглајќи наидов до една одлична опција, која што и ден денес ја користам, еве веќе скоро 11 години.
Се работи за бојлер производен во соседна Р.Србија од производителот Termil - Kraljevo кој работи на меѓуфазен напон и е идеален за комбинацијата на кабли 3х2,5 мм2. Moќноста му е 7 kW ( на 380 волти ) што го прави идеален за во кујна. Проток нормален 3,2л во минута температура 40 степени како што треба за кујна без да има потреба од мешање со ладна вода. По мене идеален во секој поглед.
Принципот на конструкција и работа е малку различен од овие модерниве и е "по-отпорен" на бигор. Чистен е само еднаш, работи одлично и е дупло поефтин од сите европски брендови.
Моја топла препорака за него.

Термил Краљево

Порано го носеа во Агротехна, ама сега веќе не постои таа продавница, прекрстена е во друго име, а и не сум сигурен дали повеќе ги увезуваат.
Исто така е важно да обрнете внимание дали ви треба ниско монтажен или високо монтажен, дали ви треба за висок или за низок притисок.
Најчесто продавачите не знаат ни што продаваат ниту да објаснат. Важни се ознаките и обележувањата на самиот производ.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Од каде 380 волти на 3х2,5мм? тоа е моно фазен кабел (фаза, нула и уземјување)?
Затоа се учи електротехника. Меѓуфазен напон користи две фази L1 и L2, се разбира и заземјување.
Во многу случаи нулата и заземјувањето се врзани во една точка, дали во трафостаница дали како на старите "нуловани системи" и во самите разводни табли, но тоа е небитно во случајов.
Така да просто објаснето, од разводна табла на кабел 3х2,5 се пушта фаза1, фаза 2 и жолтозелен кабел заземјување. Така имаш две фази потребни да го врзеш бојлерот. Плус наместо 1 осигурач од 20 А кој се бара за класично проточно бојлерче, на овие две фази се поставуваат два 16А осигурачи.
Просто ко пасуљ, што би рекле нашите соседи.
Ако добро ја погледнеш шемата на линкот кој го постирав, убаво е нацртано и обележено.
:coffee:

:cool:

edit:
Мало училиште за електротехника

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Некој ако лоцира локален извор за спомнатиов бојлер Termil - Kraljevo, нека пренесе информации... Ќе се распрашам и јас.

Сега го гледам овој модел:

Истото решение со 400 волти, или како што пишуваат на елипсо.мк „двофазна струја“.
Арно ама Стибелот е 13660 ден, а Термилот е ~6000 денари ако цениве се точни овде: Termil PGV 7 KW VM bojler

Еве го Стибелот:

1709651071240.png

Инаку овде гледаме и моменти како некои се задоволни и со помала моќност како чешмите со вграден бојлер. Ме мрзи да барам спецификации ама секако се под 3 киловати. На Сале 4+ кв не му се доволни, а со ~7кв е задоволен.

За мене лично секогаш е добро да се има резерва, па макар и да не се користи целата моќност.
Исто така претпочитам модели со хидраулична/механичка контрола а не електронска. Поедноставно е подобро, комфорот е на страна на електронските ама механичките се поедноставни/потрајни а температурата човек се учи како да ја подеси преку додавање и одземање од силината на млазот со вода.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Прашање до поискусните домаќини, за монтажа на нискомонтажен болер за во куна. ТИНГ, дали има потреба при монтажа да се стави сигурносен вентил на влезот од цревото за ладна вода или може и без тоа.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.256
Прашање до поискусните домаќини, за монтажа на нискомонтажен болер за во куна. ТИНГ, дали има потреба при монтажа да се стави сигурносен вентил на влезот од цревото за ладна вода или може и без тоа.
Може и без тоа, ама 250 денари кошта. Башка бојлеров ќе и стои на домаќинката/домаќинот до глава, јас во никој случај не би ризикувал.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
иначе да дадам резиме од едногодишно користење на проточна чешма. Презадоволен сум. Колку е тврда водава ни сум имал потреба да ја исчистам дури. При вакви изуми за ич пари не вреди да се замараш со бојлери и да плаќаш неколку илјадарки за струја месечно.

Gligorov

hello world
25 февруари 2021
114
128
Ако го поврзуваш како што е прикажано на упатсвото од тинг за N.M. мора да има, бидејќи бојлерот е под притисок.
Ако го поврзуваш без притисок, не треба, и да ставиш ќе нема никаква функција.
Можеш да го поврзеш како сакаш, ако веќе имаш чешма тогаш тие со три црева се за поврзување на ниско монтажен бојлер без притисок. Со две црева за бојлер под притисок.

Еве како се поврзува со три црева: 1.jpg

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ако го поврзуваш како што е прикажано на упатсвото од тинг за N.M. мора да има, бидејќи бојлерот е под притисок.
Ако го поврзуваш без притисок, не треба, и да ставиш ќе нема никаква функција.
Можеш да го поврзеш како сакаш, ако веќе имаш чешма тогаш тие со три црева се за поврзување на ниско монтажен бојлер без притисок. Со две црева за бојлер под притисок.

Еве како се поврзува со три црева:Погледнете го атачментот 140950
Фала за деталното објаснување. Имам, чешма со три црева која треба да се постават на нискомонтажен болер (по истава шема за поврзување како на сликава што ја постираше). Од друга страна од интернетов добивам контрадикторни информации дека сепак требало сигурносен вентил. Затоа тоа ми беше прашањето, да не пропуштам нешто.. па да не отиде долната глава на домаќинот :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
иначе да дадам резиме од едногодишно користење на проточна чешма. Презадоволен сум. Колку е тврда водава ни сум имал потреба да ја исчистам дури. При вакви изуми за ич пари не вреди да се замараш со бојлери и да плаќаш неколку илјадарки за струја месечно.
Пиши која, што, модел, сликичка, линк. Ете да знаеме од која има позитивно искуство.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
Пиши која, што, модел, сликичка, линк. Ете да знаеме од која има позитивно искуство.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

оваа ја имам. Ја има насекаде, и по пазари дури под други производители. Но во техномаркет ја има го 1 година гаранција. Малце поскапа е така, али вреди мислам. И мислам дека оваа од Мухлер е бољи квалитет. Пошто роднини мои земаа од железарија иста ваква за 1,500 но не Мухлер и некако квалитетот не е тој. Можно е тие да се понеквалитетни копии на овој дизајн.

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: marv
18 септември 2020
932
874
Македонија
Здр,дали некој од вас го имаа бојлеров? Да сподели искуство
Здраво,
Кај мене дома го имаме бојлерот, што да се кажи за бојлерот незнам, топли убо, гледам да го гаснам додека се туширам, полни до крај, за 2ца да се истушираат со едно полнење брка работа по 40л по особа и за цената брка работа. Само треба да го чистиш мислам од време на време од бигор у то, бараат бојлерите одржување.
ПС: Полни го на ефтина струја и за секој бојлер то важи, оти трошат или ко ќе се наполни на ефтина нека остани вклучен, а ко ќе влезиш во купатило угаси го.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно