Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.509
2.961
Здр,дали некој од вас го имаа бојлеров? Да сподели искуство
Пааа, бољер е.
Најобичен.
Не знам шо поќе да се кажи за него.
Ако има 5 год.гаранција, супер.
Ако не, барај некој со подолга гаранција на казанот.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Kaj mene doma vrtat cefkite i brzo se troshi, t.e. go gree zidot.bashka imat dobar ptotok. Ovde sk kaj shto seda poslab pritisakot e Mojs 2h da se slapas.
~~~~~~~~~~
Protocna za doma zedovme muhler, 1 nedela posle garancijata se rasipa, sega za sk zedov od 700 denari ( od cento vo dukjanot " se za 79, sproti as), a i za doma planira takva da zema. Mozhda se malce po tenki plastikite, ama toa e apsolutno nebitno, oti isto gree, kolegi shto zemale eve po 2 god maka nemaat. I da crkne za 2 god...

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.283
Скопје
hackitfree.github.io
Здраво,
Кај мене дома го имаме бојлерот, што да се кажи за бојлерот незнам, топли убо, гледам да го гаснам додека се туширам, полни до крај, за 2ца да се истушираат со едно полнење брка работа по 40л по особа и за цената брка работа. Само треба да го чистиш мислам од време на време од бигор у то, бараат бојлерите одржување.
ПС: Полни го на ефтина струја и за секој бојлер то важи, оти трошат или ко ќе се наполни на ефтина нека остани вклучен, а ко ќе влезиш во купатило угаси го.
Ќути - година да го оставиш Скопскава вода каква е тврда - тон бигор фаќа - па стругај , треси па у солна киселина остај го - на година минимум мора...
dali imate iskustvo so ovoj boljer, ili dajte preporaka do 10k za klasicen boljer,

Мислењето е автоматски споено:

dali imate iskustvo so ovoj boljer, stoi deka ima keramicki greac koj ne e vo kontakt so voda,
ili dajte preporaka do 10k za klasicen boljer,

Ете убаво решение тоа со керамички грејач во емајлиран сад - без допир до вода - ама садот емајлиран да не фати бигор после - нема сигурно ни пристап тој да се исчисти ?
Којзнае - нови се овие - времето ќе покаже колку се добри.. Не верувам некој да има - барај по интернет нешто ?
Иначе цената не е лоша - и јас баш го загледав сега ..

Едит -Со оглед на тоа дека во апаратче за греење вода- чај дома што имам - дното е емајлирано супер Се и пак фаќа бигор - мислам дека и на бојлеров ќе фати околу емајлираниот сад па после којзнае дали може да се пристапи до него да се исчисти .
Нема спас значи - во мојот болјер и електрода шипка има од цинк - само за да спречи создавање на бигор и пак џабе .. :(

Последна промена:

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@antikmkd го имам претходниот модел, речиси 3 години го користиме, со скопската вода, работи +/- како од првиот ден. До сега немало никаква потреба од чистење.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Некој да сподели искуство со проточен бојлер за домашни услови во зграда, како дел од купатило? Кој модел и која е процедурата? Слушам различни искуства од луѓе, како не смеело поради можно горење на кабел од зграда и се одговарало кривично и слични муабети. Фала.

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Некој да сподели искуство со проточен бојлер за домашни услови во зграда, како дел од купатило? Кој модел и која е процедурата? Слушам различни искуства од луѓе, како не смеело поради можно горење на кабел од зграда и се одговарало кривично и слични муабети. Фала.

Стај си асален кабел (5х10 минимум) и асални осигурачи (и во стан и во влез/саат), нема да имаш никаква мака. 18KW ти е доволен, барај некој со 0.5 или 0.25 бари работен притисок. Немаш потреба од дигитален дисплеј или подесување на водата во степени, освен ако не ти е мерак (и да доплатиш повеќе).

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.283
Скопје
hackitfree.github.io
Мене парното ми е 16KW (2x8KW греачи) и имам посебно од саатот влечено прописен кабел .
Сакам да кажам околу и над таа снага - обавезно посебен кабел ..

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово

Стај си асален кабел (5х10 минимум) и асални осигурачи (и во стан и во влез/саат), нема да имаш никаква мака. 18KW ти е доволен, барај некој со 0.5 или 0.25 бари работен притисок. Немаш потреба од дигитален дисплеј или подесување на водата во степени, освен ако не ти е мерак (и да доплатиш повеќе).

зависи што кабел имаш/имаат пуштено од разводна до твој стан - тоа е најбитно
ако е нова градба - стави 4*10 бакар кабел до разводна табла и потоа 4*6 кабел до бојлер (нормално со адекватни осигурачи)
како што напиша @-={K-O-R-U-N}=- 18кв ќе заврши работа (ги има некои 18/21/24кв се бира со џампер на колку да работи)
јас користам STIEBEL ELTRON веќе четири години и сум презадоволен

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
И јас stiebel eltron 21kw користам 6 месеци негде. Фала богу сега за сега без проблеми.
Покрај советите погоре во врска со кабелот за струја, провери и притисокот на вода дали имаш доволно. На низок притисок, нема да функционира.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.509
2.961
Кога веќе ја рестартиравме темава за проточни бољери, дали некој има искуство со Clage (Клаге?) проточни бољери за во купатило? Размислувам некое време да монтирам кај мене, и се разбира прво ќе викнам електричар да провери дали имам соодветна електрична инсталација потребна за проточен бољер (станот го купив со котле за индивидуално парно со греачи 2х6kW (или 2х8?), со посебна инсталација и осигурачи за него).

Да, знам, Stiebel Eltron/Siemens?Bosch се тие FTW, но ете, има доста модели во Сетек од овие, наводно се германски, па си реков да ги подискутираме троа, можда не се така лоши?
Еве ги: Проточни бојлери - .

Посебно ме збунуваат овие два модели: Модел 1 и Модел 2?
На 230 волти се приклучуваат, но, колку ќе обезбедат вода за туширање?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Кога веќе ја рестартиравме темава за проточни бољери, дали некој има искуство со Clage (Клаге?) проточни бољери за во купатило? Размислувам некое време да монтирам кај мене, и се разбира прво ќе викнам електричар да провери дали имам соодветна електрична инсталација потребна за проточен бољер (станот го купив со котле за индивидуално парно со греачи 2х6kW (или 2х8?), со посебна инсталација и осигурачи за него).

Да, знам, Stiebel Eltron/Siemens?Bosch се тие FTW, но ете, има доста модели во Сетек од овие, наводно се германски, па си реков да ги подискутираме троа, можда не се така лоши?

Wow, good luck со осигурач од 50А.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.283
Скопје
hackitfree.github.io

1742845625308.png

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.509
2.961
Wow, good luck со осигурач од 50А.
Колку да нема недоразбирање: котлето е демонтирано, користам инвертери за греење/ладење.
Него го спомнав во контекст дека имам постоечки кабел кој е спроведен до дома, ама не се употребува.
Ок.
Благодарам.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Колку да нема недоразбирање: котлето е демонтирано, користам инвертери за греење/ладење.
Него го спомнав во контекст дека имам постоечки кабел кој е спроведен до дома, ама не се употребува.
Нема недоразбирање, јас само посочив каков осигурач ке треба да ставиш на водот кон "бољерчето". Многу веројатно е дека осигурачите кај струјомерот се под оваа вредност, така да, нема ни поента да го ставаш тој 50 амперскиот кај тебе на табла.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Дечки, дали сеуште се препорачува да се оди со тинг како најдобра опција за бојлер? Имам проблем до Аристон после 5 години (го чистев па сега напати како каллива вода исфрла пред да истечи убаво, шо мислам е лош знак)? Во нептун гледав, 50 литарскиот е 13К. Слободно споделете мислење

fcwizard

hello world
26 март 2018
63
69
Дечки, дали сеуште се препорачува да се оди со тинг како најдобра опција за бојлер? Имам проблем до Аристон после 5 години (го чистев па сега напати како каллива вода исфрла пред да истечи убаво, шо мислам е лош знак)? Во нептун гледав, 50 литарскиот е 13К. Слободно споделете мислење
Веќе не не заради неквалитет туку оти немаат достапни резервни делови после горе доле 5 години од продажба.
Цел ден изгубив да најдам греач за него што е основен резервен дел, немаше ни во една продавница или железара во цел град. Сакав да го сменам цел дел сосе фланшата, ама за жал немаше ниту со фланша ниту без фланша.

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Како шо читав, clage dex 12 next е најефикасен од сите. Е скап, не велам не, но од она шо разбарав, најдобра серија им е dex и најефикасна за потрошувачка
Па ако имаш предвидено дома во бањата поддршка за 35-50А, т.е. 3х10мм2 тогаш терај.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно