Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Moblin v2.0 Beta

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks

По подолго чекање, излезе и v2.0 beta верзијата на Moblin, верзија на линукс наменета за Нетбукови.
Според видеото изгледот на овој ОС е прекрасен, што ме радува :)
Бидејќи е наменет за нетбукови, резолуцијата е оптимизирана за нив, како и штедењето на батеријата.
Со самиот ОС доаѓаат вградени најкористените апликации како IM, Media Player, Status Updater (за друштвени мрежи) и други.
На прв поглед интересно изгледа, па сега ќе го пробам во виртуелна машина. Со повеќе updates подоцна :)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.602
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Интересната работа е дека Moblin го базира UI-то на Cluter, toolkit за векторско UI, базирано на сцени, со подршка за анимација и сл. (да речеме слично на flash).

Од тоа и следува дека Moblin би можел лесно да скалира на различни резолуции.

Maki

hello world
29 февруари 2008
135
3
UI-то е закон и за мали уреди и за телевизори и такви ствари, иако не ми се свиѓа што наликува ко UI на мобилен телефон.

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
Дополнение:
Многу е спор ако се бутува од ЦД, и има можност маусот да не го препознае... :ermm:
Али сега ќе го инсталирам право на ПЦто, па ќе ви пратам слики :)

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Дополнение:
Многу е спор ако се бутува од ЦД, и има можност маусот да не го препознае... :ermm:
Али сега ќе го инсталирам право на ПЦто, па ќе ви пратам слики :)

Ти кочи пошто е направен за нетбук а не за обичен пц.Сигурно има драјвери за тачпад од нетбуковите а не конвенционални мауси и слично

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
@the.Escapist
Дефинитивно е специфичен за хардверот...
Сега ќе пробам да го инсталирам на мојот, бар од ЦД се подигна колку толку.
@Aleks
Стави го на новиот нетбук и пробај :)

Garfield

hello world
9 декември 2007
277
5
Јас го пробав и колку што видов е доста брз, од USB меморија се подигна за 15 секунди од grub па натаму. Има одличен интерфејс, а може да се подигне и на laptop, desktop не мора netbook, само мора да биде се интел(процесор, графичка, чипсет).

Не знам колку е флексибилен и модуларен што е најбитно за мене, не го разгледав доволно. Ако не си останувам на Arch на netbook от.

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Го пробав на нет букот и јас. Да брз е при вклучување, иако го пробав како Лајв ЦД т.е. не го инсталирав. Лесен е за употреба за нормалните корисници но сега за сега имам многу забелешки.

Сеуште нема контролен панел, неможам вифито да си го подесам затоа што рутерот мој не дава ДХЦП (намерно). За да отворам терминал ми требаше неколку минути да го најдам. Нема десктоп, неможам со фајлови да работам... и тоа би било тоа.

Сѐ е убаво само што сеуште треба работа.

И да, базиран е на RPM менаџерот за пакети. Анд Ај Хејт Ит.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно