Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
805
622
Значи купување на телефон само преку Сетек, Анхоч, @DonFrozex, тебе и Дуна Компјутери. Може и тој од Битола што продава на Реклама 5 да е овластен али не е сигурно.
Вицкасто нема збор... Пак сѐ се сведува на гаранцијата... Ќе купуваме од било каде ќе одлучиме ние да си ги трошиме нашите пари, и еве настанува брик (многу веројатно веднаш при првиот ота апдејт или по некое одредено време од недела, две или три) - одиме во продавница X од каде сме купиле и го оставаме да го поправат или да ни дадат нов уред. За тие со авантуристички дух што купиле од овде онде нека ѝм е среќно.

Sent from my MI 4W using Tapatalk

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Користел телефон што не бил за негов пазар, веројатно купен од сет.
Немој да ми ги чепкаш овластените дистрибутери на Xiaomi за Македонија. Овој телефон е земен преку дечкото од Радовиш.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
U3gAyGN.jpg

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Не сум пробал со процедурава за да тврдам за процедурава, но мислам ако се следи опишаното во XDA објавата, и ако си малку tech-savvy - нема да си го брикнеш телефонот.

Целата поента е да си го провериш прво преку конзола дали за твојот има веќе Anti-Rollback имплементирано.

Тоа го правиш така што отвараш конзола и пишуваш
Код:
fastboot getvar anti
ако ти пишува бројка - тоа е Roll back индексот на твојот тековен РОМ.

Откако ќе утврдиш дека има (ако има) - го отвараш flash-all.bat фајлот со Нотепад++ (или сличен текстуален едитор) од Новиот РОМ кој сакаш да го флешуваш и му го читаш Roll-back индексот.

Тоа би било оваа линија:
Код:
set CURRENT_ANTI_VER = 4

Ако индексот на новиот РОМ кој сакаш да го флешнеш е ист или поголем од твојот тековен - тогаш е ОК да флешуваш. Ако е помал - тогаш НЕМОЈ да го флешуваш тој ром.

Цитат од XDA директно во врска со индексите:
  • If the current rollback index is less than the rollback index in the images to be flashed, then the images will be flashed and the current rollback index will be incremented to match the new rollback index.
  • If the current rollback index is equal to the rollback index in the images to be flashed, then the images will be flashed and the rollback index won’t change.
  • If the current rollback index is greater than the rollback index in the images to be flashed, then the images will be rejected if you’re flashing via fastboot or Mi Flash. (TWRP does not check the rollback indices before flashing, which is why nearly all bricks were the result of downgrading via TWRP.)

Мислам дека се е убаво објаснето во постот од XDA, ако промашувам нешто - мејкер исправи ме :)

Сфаќам дека си штитиш интереси и како официјален дистрибутер би требало сите да земаме од кај тебе, но и сам си свесен во која вукојебина живееме и како сите се снајдуваме да преживееме. Не би било фер да даваме false alarms (бар не тука кај што сме сите ИТ едуцирани на некој начин) и да ги прикриваме начините на кои некој проблем може да биде среден.

Од досегашното искуство, секој некој заеб што бил во врска со Шаоми телефоните - после Х време му биле најдено чаре, дали со ЕДЛ, дали со рачно отварање на телефон и допирање два пина, дали...

Пак ќе речам: ако грешам - исправете ме, би сакал и јас да бидам на правиот пат :)

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Значи купување на телефон само преку Сетек, Анхоч, @DonFrozex, тебе и Дуна Компјутери. Може и тој од Битола што продава на Реклама 5 да е овластен али не е сигурно.
Сет, Анхоч и други немаат врска со официјална продажба, поддршката нивна е како они ќе замислат. Одлуката си е сепак ваша.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Не сум пробал со процедурава за да тврдам за процедурава, но мислам ако се следи опишаното во XDA објавата, и ако си малку tech-savvy - нема да си го брикнеш телефонот.

Целата поента е да си го провериш прво преку конзола дали за твојот има веќе Anti-Rollback имплементирано.

Тоа го правиш така што отвараш конзола и пишуваш
Код:
fastboot getvar anti
ако ти пишува бројка - тоа е Roll back индексот на твојот тековен РОМ.

Откако ќе утврдиш дека има (ако има) - го отвараш flash-all.bat фајлот со Нотепад++ (или сличен текстуален едитор) од Новиот РОМ кој сакаш да го флешуваш и му го читаш Roll-back индексот.

Тоа би било оваа линија:
Код:
set CURRENT_ANTI_VER = 4

Ако индексот на новиот РОМ кој сакаш да го флешнеш е ист или поголем од твојот тековен - тогаш е ОК да флешуваш. Ако е помал - тогаш НЕМОЈ да го флешуваш тој ром.

Цитат од XDA директно во врска со индексите:
  • If the current rollback index is less than the rollback index in the images to be flashed, then the images will be flashed and the current rollback index will be incremented to match the new rollback index.
  • If the current rollback index is equal to the rollback index in the images to be flashed, then the images will be flashed and the rollback index won’t change.
  • If the current rollback index is greater than the rollback index in the images to be flashed, then the images will be rejected if you’re flashing via fastboot or Mi Flash. (TWRP does not check the rollback indices before flashing, which is why nearly all bricks were the result of downgrading via TWRP.)

Мислам дека се е убаво објаснето во постот од XDA, ако промашувам нешто - мејкер исправи ме :)

Сфаќам дека си штитиш интереси и како официјален дистрибутер би требало сите да земаме од кај тебе, но и сам си свесен во која вукојебина живееме и како сите се снајдуваме да преживееме. Не би било фер да даваме false alarms (бар не тука кај што сме сите ИТ едуцирани на некој начин) и да ги прикриваме начините на кои некој проблем може да биде среден.

Од досегашното искуство, секој некој заеб што бил во врска со Шаоми телефоните - после Х време му биле најдено чаре, дали со ЕДЛ, дали со рачно отварање на телефон и допирање два пина, дали...

Пак ќе речам: ако грешам - исправете ме, би сакал и јас да бидам на правиот пат :)
Така некако. Но пак, се изгуби гаранцијата ако нешто тргне наопаку.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Сет, Анхоч и други немаат врска со официјална продажба, поддршката нивна е како они ќе замислат. Одлуката си е сепак ваша.
А вие као сте официјални? Као еден стикер на сајт да ве прави официјални дистрибутери. Муабетот ви е као Дедомразовците на плоштад пред Нова Година, се караат пред децата и родителите кој е вистинскиот Дедо Мраз.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
@the_maker Незнам дали знаеш, ама линковите во потписот ти ги тргнале од администрација. Изгледа не си платил за реклама. Знаеш дека е строго на форумов...поготово кога станува збор за пари.

Се извинувам за ОФ.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.442
11.498
Скопје
@the_maker Незнам дали знаеш, ама линковите во потписот ти ги тргнале од администрација. Изгледа не си платил за реклама. Знаеш дека е строго на форумов...поготово кога станува збор за пари.

Се извинувам за ОФ.
Ксенфоро е ретардиран во врска со потписи, некогаш се покажуваат, некогаш не.
Или моменталнава верзија е багната.
Или има некое „правило“ што не го знаеме за кога се појавуваат кога не се појавуваат потписи.
На некои постови му го има потписот, на некои не.
Ова го имам приметено одамна и за други членови.

^пост од 3 октомври 11:11 на кој НЕ го покажува потписот

^пост од 3 октомври 11:10 на кој ГО покажува потписот

^пост од 2 октомври на кој НЕ го покажува потписот

Xiaomi Mi8 6/128GB Blue - Нов, неотпакуван
^пост од 16 септември на кој ГО покажува потписот

^пост од 14 септември на кој НЕ го покажува потписот

Знам дека има опција да одбираш дали да ти го покажува или не потписот ама не верувам некој често да ја чепка таа.
Мислам дека имаше опција и кога некој отвора тема да одбере дали да се прикажуваат постовите на членовите но не сум сигурен.

А инаку, сменети се линковите, пишува histore демек а линкот води до it.мк а ФОРУМ MIUI Македонија води до it forum :D а фејсбукот пејџот до фејсбук хоум пејџ

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Ксенфоро е ретардиран во врска со потписи, некогаш се покажуваат, некогаш не.
Или моменталнава верзија е багната.
Или има некое „правило“ што не го знаеме за кога се појавуваат кога не се појавуваат потписи.
На некои постови му го има потписот, на некои не.
Ова го имам приметено одамна и за други членови.

^пост од 3 октомври 11:11 на кој НЕ го покажува потписот

^пост од 3 октомври 11:10 на кој ГО покажува потписот

^пост од 2 октомври на кој НЕ го покажува потписот

Xiaomi Mi8 6/128GB Blue - Нов, неотпакуван
^пост од 16 септември на кој ГО покажува потписот

^пост од 14 септември на кој НЕ го покажува потписот

Знам дека има опција да одбираш дали да ти го покажува или не потписот ама не верувам некој често да ја чепка таа.
Мислам дека имаше опција и кога некој отвора тема да одбере дали да се прикажуваат постовите на членовите но не сум сигурен.

А инаку, сменети се линковите, пишува histore демек а линкот води до it.мк а ФОРУМ MIUI Македонија води до it forum :D а фејсбукот пејџот до фејсбук хоум пејџ
Потписот ти го покажува само на првиот пост на страната. Пример на страна 212 ако си постирал 2 пати, потписот ќе ти стои само на првиот пост. Инаку линковите се сменети, пошто не си платил такса човекот.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Ве молам ќе може ли да ми кажете мислење за овој Xiaomi на Анхоч? Дали е добар избор за тој ценовен ранг што е наведен на сајтот?

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
ок, а алтернативен еквивалент на тој ценовен ранг од оваа марка? На пример, Redmi 5? Гледам нема таков чипсет, туку Qualcomm.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Xiaomi почна и во бизнис моделот да ги копира Епл и тоа во екстреми. Значи некој ако купил телефон од неовластени пред известувањето наебал исто како и овие што купиле потоа...

Екстремни мерки, ама пак од друга страна се веројатно и потребни за да се заштитат официјалните дистрибутери.

Последна промена:

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Xiaomi почна и во бизнис моделот да ги копира Епл и тоа во екстреми. Значи некој ако купил телефон од неовластени пред известувањето наебал исто како и овие што купиле...

Екстремни мерки, ама пак од друга страна се веројатно и потребни за да се заштитат официјалните дистрибутери.
Планот ми е ако купувам модел од оваа марка телефони да го купам од Анхоч.

Krk198

hello world
14 септември 2016
339
308
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Официјални вака така... Колку време помина нема ништо од галантерија? Нажалост како и во други сфери и во оваа килава работа сакам да сум официјален вака така ама нема да има се немам буџет, не се исплати итн итн.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно