Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

15 септември 2012
1.164
1.300
И ти веруваш на приказнава, 400 км се возеле без еркондишн и на сите телефоните им стоеле на шалт табла и се грееле, а кога застанал вклучил еркондишн го оладил ,рестартирал и добил мрежа. Абе ајде бегај

Sent from my MI 5X using Tapatalk

Те молам извади ги розевите очила и повторно прочитај ја мојата порака, па прочитај што си напишал во твојата порака.
Мислам дека погрешно си го сфатил напишаното во мојата порака:

Никаде не пишува дека сме се возеле без климатизер.
Никаде не пишува дека телефоните им стоеле на шалт табла.
Никаде не пишува дека кога сум застанал сум пуштил еркондишн.

Да, да, знам дека е до розевите очила... :)

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Замисли,мојот телефон на Водафон по 6 до 8 саата на плажа (без еркондишн) на LTE/H+ врзан си работеше беспрекорно.И што сега , на кого да верувам
Те молам извади ги розевите очила и повторно прочитај ја мојата порака, па прочитај што си напишал во твојата порака.
Мислам дека погрешно си го сфатил напишаното во мојата порака:

Никаде не пишува дека сме се возеле без климатизер.
Никаде не пишува дека телефоните им стоеле на шалт табла.
Никаде не пишува дека кога сум застанал сум пуштил еркондишн.

Да, да, знам дека е до розевите очила... :)

Sent from my MI 5X using Tapatalk

15 септември 2012
1.164
1.300
Пак купувајте Xiaomi.

Реално калкулирано, односот price / performance на мобилни телефонски апарати кои се застапени на нашиот пазар е најдобар кај шаоми.
Заради ниската цена на апаратите треба да сме свесни дека не е се така идеално кај нив. Ама пак од друга страна, не смее да се случува да на апаратот не функционира основната функција - пренос на говор, заради нормални временски услови (топло време во лето е нормална временска состојба кај нас). Кај други произведувачи се случува во одредени екстремни временски услови да се некои функции забавени, ама по нормализирањето на условите, апаратите функционираат нормално.
Затоа и напишав дека до сериозен произведувач на мобилни апарати, шаоми има уште пат да изоди...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Да и Iphone XS има проблем со полнење, т.е. Неполни
Самсунг има розеви линии, а во екстремни случаи експлодираа.
Хуавеи заклучува БЛ, Сони знае да лупне TFT екран со дизајн од 2012.

Ај сега ти олади малце. Да не почнуваме во секоја тема за мобилни да трупаме трол постови. Си имал шаоми и прегреал, ок и сега автоматски нечинат. Гајле ми е. Кога 10-20 корисници тука на форумов ќе пријават прегревање тогаш може да се дискутира.

Проблеми со жолти линии имаа пред 3 генерации, 99% е решен проблемот. Особено на Tianma панелите.

А ти и онака не си требал да го користиш телефонот во екстремни околности. RTFM

Use the device at a temperatures between 0 °C and 35
°C, keep the device and accessories within range of -20
°C to 45 °C. If the ambient temperature is too high or too low, it may cause a malfunction of the equipment.

https://files.xiaomi-mi.com/files/Mi_Phone_User_Guide/Xiaomi_Mi_8-EN.pdf

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
По одличното искуство на внук ми и јас земав Redmi Note 5. Одма ми стигна надградба на MIUI 10. Презадоволен сум од телефонот. 2 дена батерија, нема сецкање, нема кочење и не бара јава. Камерата може да биде подобра али мене не ми игра улога.

15 септември 2012
1.164
1.300
Ај сега ти олади малце. Да не почнуваме во секоја тема за мобилни да трупаме трол постови. Си имал шаоми и прегреал, ок и сега автоматски нечинат. Гајле ми е. Кога 10-20 корисници тука на форумов ќе пријават прегревање тогаш може да се дискутира.

Разбирам фиреру, ќе оладам.

Забележувам дека ти е „Гајле“. Само тебе.

Многу ми е драго што како ГАЗДА на форумов ги постави новите стандарди за пријавување на проблеми на форумов.

А ти и онака не си требал да го користиш телефонот во екстремни околности. RTFM

Use the device at a temperatures between 0 °C and 35
°C, keep the device and accessories within range of -20
°C to 45 °C. If the ambient temperature is too high or too low, it may cause a malfunction of the equipment.

https://files.xiaomi-mi.com/files/Mi_Phone_User_Guide/Xiaomi_Mi_8-EN.pdf

Каде прочита дека сум напишал дека сум го користел телефонскиот апарат во екстремни околности? Или така ти одговара за да се најдеш во приказната.

Јас напишав мој предлог до членот кој имаше проблем, базиран на лично искуство. Ти проба да ме провоцираш со безобразно однесување: „не лупетај“, иако не ме познаваш лично за да можеш да употребуваш таков речник и такво однесување. Не го почитуваш моето пишано мислење и продолжи да се однесуваш препотентно...

За жал, не сум во твојата лига, па тука ќе ја прекинам мојата конверзација. Сега можеш да ги вратиш слободно твоите розови очила.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.040
1.010
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Oд личнo искуствo, oстaвaње телефoн вo кoлa, нa мaсa или другo местo излoженo нa дирекно сoнце ЈOК. Сум се зaебaл пoрaнo и јa нaучив лекцијата.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Сега на крај излезе дека телефонот прегреал сам од себе. Значи стандард приказна, каде што клучниот фактор кој допринел до таквата состојба никогаш не се кажува...и после имаш „Абе сам вака се напраи, незнам како“.

Не е дека шаоми се сјајни, квалитетот на изработка од аспект на издржливост при паѓање е многу слаб. Се имам уверено со два телефона. Меѓутоа друг проблем со Шаоми до сега немам сретнано, а имам повеќе уреди. Соодност цена/перформанси се х2 за разлика од другите брендови. Единствено каде што не нудат доволно е во премиум телефоните, меѓутоа за прв пат оваа година имаат Амолед екран кој според мене е must have за флегшип телефон. Да поработат на камерата и ќе имаат совршен телефон.

Тие „тинејџерски“ проблеми веќе ги надминаа, мислам дека се на добар пат.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.055
Skopje
Единствено каде што не нудат доволно е во премиум телефоните, меѓутоа за прв пат оваа година имаат Амолед екран кој според мене е must have за флегшип телефон. Да поработат на камерата и ќе имаат совршен телефон.

Мислиш "за прв пат", кај флегшип телефоните или воопшто?

Xiaomi Redmi Pro - Full phone specifications

btw, јас прегреав еден Xiaomu Note 2, ама си признавам до мене беше: вклучен GPS, телефонот ставен на шал-табла, месец јули...
Идеална комбинација за жолта штрафта на екранот

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.055
Skopje
Кај флегшипите. :) Го знам твојот поранешен телефон :p
Е па тогаш се сеќаваш и на "burn" проблемот. Се надевам дека во меѓувреме поработеле на ова. Глупо е да пукнеш 500+ евра за телефонче и да мораш да пазиш на дисплејот да не се појават сенки, па го превртуваш одвреме-навреме како душек...

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Е па тогаш се сеќаваш и на "burn" проблемот. Се надевам дека во меѓувреме поработеле на ова. Глупо е да пукнеш 500+ евра за телефонче и да мораш да пазиш на дисплејот да не се појават сенки, па го превртуваш одвреме-навреме како душек...
Верувам дека го средиле и тој проблем. Нормално не е 100% отстранет, меѓутоа еве и кај Самсунг се помалку има “burn“. Пак ќе кажам ептен камера ми требаше, инаку пак ќе купев Жаомије.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ за инсталирање на MIUI 10 ОС на телефони кои се за Кинески пазар!

Почитувани Mi Фанови,
Ви проследуваме многу ВАЖНО известување пред да инсталирате или купите Mi (Xiaomi) телефон кој е за Кинескиот пазар, вон Кина.

1. Mi телефоните произведени за Кинескиот пазар (Chinese version) НЕМА ДА МОЖАТ да користат MIUI Global ROM верзија.
2. Mi телефоните произведени за Глобалниот пазар (Global version) нема да можат да користат MIUI China ROM верзија.

Ви препорачуваме да купувате Mi телефони исклучиво преку Авторизирани продавачи и да ја проверите информацијата и на кутијата и на самиот телефон во About пред да го апдејтирате телефонот, дали рачно или преку OTA. Има големи шанси тие телефони кои не се во согласност со политиката на Mi да останат трајно заклучени, без можност за де-блокирање.

43021721_2351145465109023_7116836997896863744_n.jpg

Листа на телефони кои се во групата за регионално заклучување:
  • Xiaomi Mi 6X (“wayne”)
  • Xiaomi Mi 8 (“dipper”)
  • Xiaomi Mi 8 EE (“ursa”)
  • Xiaomi Mi 8 SE (“sirius”)
  • Xiaomi Mi 8 Lite (“platina”)
  • Xiaomi Mi 8 Pro (“equuleus”)
  • Xiaomi Mi Max 3 (“nitrogen”)
  • Xiaomi Mi Mix 2S (“polaris”)
  • Xiaomi Mi Pad 4/Mi Pad 4 Plus (“clover”)
  • Xiaomi Poco F1/Pocophone F1 (“beryllium”)
  • Xiaomi Redmi Note 5A (“ugg”)
  • Xiaomi Redmi Y1 Lite (“ugglite”)
  • Xiaomi Redmi Y2/Redmi S2 (“ysl”)
  • Xiaomi Redmi 5 (“rosy”)
  • Xiaomi Redmi 5A (“riva”)
  • Xiaomi Redmi 6 (“cereus”)
  • Xiaomi Redmi 6A (“cactus”)
  • Xiaomi Redmi 6 Pro (“sakura” and “sakura_india”)
  • Xiaomi Redmi Note 5/Redmi 5 Plus (“vince”)
  • Xiaomi Redmi Note 5 Pro/Redmi Note 5 AI (“whyred”)
  • Xiaomi Redmi Note 6 Pro (“tulip”)
Втората новина е АВТОРИЗИРАНО користење на EDL Mode (со MiFlash програмот) за преинсталирање на MIUI ОС на телефонот, со која ќе се забрани на трети препродавачи да инсталираат неовластен софтвер, или пак неавторизирано пристапување на туѓ телефон со помош на оваа алатка. Тоа значи дека само Авторизирани Сервис Центри ќе можат да ги преисталираат телефоните (сем ако ви е отклучен BL - Bootloader-от).

42895157_2351146968442206_7009836722464751616_o.png

Во напорите да се справи со НЕОВЛАСТЕНИ продавачи и дилери, Mi го промени времето за чекање за одобрување за отклучување на BL, се со цел да се намали неовластената трговија, на 30-60 дена. Ова не важи за Pocophone F1 за кого е од 3-5 дена време на чекање за добивање дозвола за отклучување на BL.

НЕОВЛАСТЕНО ПРЕИНСТАЛИРАЊЕ НА MI УРЕД МОЖЕ ДА ГО БРИКУВА ВАШИОТ ТЕЛЕФОН !

КУПУВАЊЕ НА ТЕЛЕФОН ПРЕКУ НЕОВЛАСТЕНИ ПРОДАВАЧИ, ИЛИ ЗА ПОГРЕШЕН ПАЗАР МОЖЕ ДА РЕЗУЛТИРА СО ПОНАТАМОШНО БЛОКИРАЊЕ ОД СТРАНА НА MI !

MIUI Македонија

П.С. Линкови за подетално техничко обајснување:
  1. http://en.miui.com/thread-3831680-1-1.html
  2. Xiaomi's Anti-Rollback Explained: How to avoid bricking your phone
  3. PSA: Flashing MIUI Global on these Xiaomi devices may brick your device

Avid

senior
21 јануари 2009
6.442
11.498
Скопје
и да ја проверите информацијата и на кутијата и на самиот телефон во About пред да го апдејтирате телефонот, дали рачно или преку OTA.
Како бе OTA?
OTA апдејт на телефон за кинески пазар може да ми даде апдејт за глобал, и обратно????????????????????

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.525
Како бе OTA?
OTA апдејт на телефон за кинески пазар може да ми даде апдејт за глобал, и обратно????????????????????
Може кинезот бил флешнат со глобал 9ка и на ОТА ке ти стигне 10 глобал и можно е да се поебе.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

dule_

hello world
7 март 2015
264
158
ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ за инсталирање на MIUI 10 ОС на телефони кои се за Кинески пазар!

Почитувани Mi Фанови,
Ви проследуваме многу ВАЖНО известување пред да инсталирате или купите Mi (Xiaomi) телефон кој е за Кинескиот пазар, вон Кина.

1. Mi телефоните произведени за Кинескиот пазар (Chinese version) НЕМА ДА МОЖАТ да користат MIUI Global ROM верзија.
2. Mi телефоните произведени за Глобалниот пазар (Global version) нема да можат да користат MIUI China ROM верзија.

Ви препорачуваме да купувате Mi телефони исклучиво преку Авторизирани продавачи и да ја проверите информацијата и на кутијата и на самиот телефон во About пред да го апдејтирате телефонот, дали рачно или преку OTA. Има големи шанси тие телефони кои не се во согласност со политиката на Mi да останат трајно заклучени, без можност за де-блокирање.

• Xiaomi Mi 6X (“wayne”)
  • Xiaomi Mi 8 (“dipper”)
Втората новина е АВТОРИЗИРАНО користење на EDL Mode (со MiFlash програмот) за преинсталирање на MIUI ОС на телефонот, со која ќе се забрани на трети препродавачи да инсталираат неовластен софтвер, или пак неавторизирано пристапување на туѓ телефон со помош на оваа алатка. Тоа значи дека само Авторизирани Сервис Центри ќе можат да ги преисталираат телефоните (сем ако ви е отклучен BL - Bootloader-от).

Во напорите да се справи со НЕОВЛАСТЕНИ продавачи и дилери, Mi го промени времето за чекање за одобрување за отклучување на BL, се со цел да се намали неовластената трговија, на 30-60 дена. Ова не важи за Pocophone F1 за кого е од 3-5 дена време на чекање за добивање дозвола за отклучување на BL.

КУПУВАЊЕ НА ТЕЛЕФОН ПРЕКУ НЕОВЛАСТЕНИ ПРОДАВАЧИ, ИЛИ ЗА ПОГРЕШЕН ПАЗАР МОЖЕ ДА РЕЗУЛТИРА СО ПОНАТАМОШНО БЛОКИРАЊЕ ОД СТРАНА НА MI !

MIUI Македонија

А на пример за отклучување bootloader јас морав да флешнам кина девелопер ром бидејќи со глобалниот несакаше. Дали тоа сега може да го брикне телефонот?

Sent from my MI 6 using Tapatalk

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
А на пример за отклучување bootloader јас морав да флешнам кина девелопер ром бидејќи со глобалниот несакаше. Дали тоа сега може да го брикне телефонот?

Сега може да. Процедурата за BL Unlock ќе се промени да не мораш да имаш Кина верзија пред отклучување.

dule_

hello world
7 март 2015
264
158
Сега може да. Процедурата за BL Unlock ќе се промени да не мораш да имаш Кина верзија пред отклучување.
Ако има измена те молам пиши ми зошто сакам да отклучам на друг телефон. За ми6 како што гледам уште не важи ова.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Како се проверува на самиот телефон дали може или не?

OTA да брикне!?
Ако е понова кинеска верзија, а има веќе Глобал РОМ или некој Вендор РОМ на база на .еу или на база на глобал, ќе прими ОТА и ќе се бутлупира во Рекавери. Ако е Кинеска верзија и има кинески ром, тогаш треба да си остане корисникот на таа верзија, или да отклучи БЛ и да стави Кастом ром, не официјален Глобал (постои можност за брик).

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Ако е понова кинеска верзија, а има веќе Глобал РОМ или некој Вендор РОМ на база на .еу или на база на глобал, ќе прими ОТА и ќе се бутлупира во Рекавери. Ако е Кинеска верзија и има кинески ром, тогаш треба да си остане корисникот на таа верзија, или да отклучи БЛ и да стави Кастом ром, не официјален Глобал (постои можност за брик).
А ако е нова кинеска верзија и го отклучи бутлоадерот и инсталира еу ром и потоа прави ота само на еу ромот тогаш се би било ок?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.525
А ако е нова кинеска верзија и го отклучи бутлоадерот и инсталира еу ром и потоа прави ота само на еу ромот тогаш се би било ок?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Јес оф корс.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Mr Bean ^.-

hello world
2 октомври 2017
127
58
И ќе има некој проблем ако се купи од анхоч шаоми телефон кој е за глобален пазар?

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

Почитувани Mi Фанови,

• Xiaomi Mi 6X (“wayne”)
  • Xiaomi Mi 8 (“dipper”)

MIUI Македонија

Значи купување на телефон само преку Сетек, Анхоч, @DonFrozex, тебе и Дуна Компјутери. Може и тој од Битола што продава на Реклама 5 да е овластен али не е сигурно.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно