Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Ќе се читне.

Него тастатурава е или со ОЕМ или Чери, али не ми бркаат сега работа такви, ги надраснав хаха. Барам стриктно MOA, XDA или DSA. Помалку ради естетика, а повеќе ради тоа што површината каде што се буквите им е најголема на овие 3 типа на профили.
Мислењето е автоматски споено:

Сеа сакал нејќел и Јапански ќе научиш. Кој вика не е корисно хобиво.

Убаво си напишал ама јас не сум дочитал.

Мислев дека бараш да најдеш ист профил неколку капачиња во друга боја за да ја прошараш малку белата на тастатурата. Извини.

Чери се малку пониски па сум скоро (80%) сигурен дека сегашните ти се ОЕМ профил. Најчест пример на шајн тру капачиња по али, тему и сл. се чери профил. МОА, XDA и ними слични е многу тешко да најдеш шајн тру. Сите се без да прошуштаат светлина низ легендите зашто така бараат најголем број ентузијасти. Едноставно кинезите не инвестираат во калапи за лиење на такви профили да бидат шајн тру односно дабл шот.

Во нексио имаш CSA профил ако не се лажам. Тие се PBT дабл шот и мислам дека се провидни. Но се скапички. Некои 1600 денари и мислам дека не ти се исплати освен ако не го гледаш како инвестиција за во иднина и некоја друга тастатура.

Инаку обично шајн тру капачињата имаат помали легенди т.е карактери заради осветлувањето да не дречи многу навечер. Плус и мислам дека ентузијастите не сакаат легенди преку цело копче.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Убаво си напишал ама јас не сум дочитал.

Мислев дека бараш да најдеш ист профил неколку капачиња во друга боја за да ја прошараш малку белата на тастатурата. Извини.

Чери се малку пониски па сум скоро (80%) сигурен дека сегашните ти се ОЕМ профил. Најчест пример на шајн тру капачиња по али, тему и сл. се чери профил. МОА, XDA и ними слични е многу тешко да најдеш шајн тру. Сите се без да прошуштаат светлина низ легендите зашто така бараат најголем број ентузијасти. Едноставно кинезите не инвестираат во калапи за лиење на такви профили да бидат шајн тру односно дабл шот.

Во нексио имаш CSA профил ако не се лажам. Тие се PBT дабл шот и мислам дека се провидни. Но се скапички. Некои 1600 денари и мислам дека не ти се исплати освен ако не го гледаш како инвестиција за во иднина и некоја друга тастатура.

Инаку обично шајн тру капачињата имаат помали легенди т.е карактери заради осветлувањето да не дречи многу навечер. Плус и мислам дека ентузијастите не сакаат легенди преку цело копче.
Демек од такви почна работата како фабричките и најдов неколку варијанти 200-400 ден. , али се отвори дупкава. Така да ќе морам изгледа да си правдам капачиња како инвестиција и за идни тастатури :), пошто какви што сега сакам нема апла ефтини.

Засега на овие ми е изборот застанат
Баш како што сакам, со широка површина. Ниско профилни се, така да претпоставувам повеќе би се мешале боите од диоди што се една до друга ако се со различни бои пошто се пократки во долниот дел. Работа што многу веројатно не би ми пречела.
Да не има некој момент што промашувам да земам во предвид? Дајте инпут вие поискусните механичари.

Мислев дека ќе има прилично видлива празнина меѓу страните/телото на тастатурата и капачињата(ради тоа што се пократки) , али го најдов видевцево доле, и личат убаво. Па дури и неколку милиметри ја намалуваат висината на тастатурата, момент кој претпоставував дека не се менува без разлика какво капаче се користи, што искочи дека не е така.
View: https://www.youtube.com/watch?v=K6Xg_IG3OXQ

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Демек од такви почна работата како фабричките и најдов неколку варијанти 200-400 ден. , али се отвори дупкава. Така да ќе морам изгледа да си правдам капачиња како инвестиција и за идни тастатури :), пошто какви што сега сакам нема апла ефтини.

Засега на овие ми е изборот застанат
Баш како што сакам, со широка површина. Ниско профилни се, така да претпоставувам повеќе би се мешале боите од диоди што се една до друга ако се со различни бои пошто се пократки во долниот дел. Работа што многу веројатно не би ми пречела.
Да не има некој момент што промашувам да земам во предвид? Дајте инпут вие поискусните механичари.

Мислев дека ќе има прилично видлива празнина меѓу страните/телото на тастатурата и капачињата(ради тоа што се пократки) , али го најдов видевцево доле, и личат убаво. Па дури и неколку милиметри ја намалуваат висината на тастатурата, момент кој претпоставував дека не се менува без разлика какво капаче се користи, што искочи дека не е така.
View: https://www.youtube.com/watch?v=K6Xg_IG3OXQ

Еве како и обично јас прв ќе одговорам. Овие капачиња ќе одговараат според спецификација. До сега не сум ги видел а и цената е релативно ОК доколку навистина се PBT и дабл шот. Црни копчиња ќе доведат до помал отсјај назад кон плочата под нив па ќе добиеш ефект на намалување на осветлувањето. Би требало малку да се намали и светлината кон легендите зашто бели капачиња нудат повеќе осветлување и низ карактерите.

Води сметка дека тренд кај кастом механички тастатури е јужно осветлување. Поверојатно е дека твојата наредна тастатура, ако загазиш во хобиво, ќе биде таква. Капачиња чии легенди се осветлени од горната страна на капачето нема да ти одговараат во таков случај.

Но цената не е лоша т.е. не е крај на светот. Па може да си направиш мерак.

Чисто како headsup. Доколку се внесеш во хобиво наредна сфера на анализа многу веројатно ќе ти биде звукот и филингот при куцање. Нема ни една добра тастатура за таа работа која доаѓа со северно осветлување. Сите се со јужно заради можен конфликт со некои постари чери профил на капачиња. Можеби евентуално само некоја нископрофилна тастатура но не сум истражил дали овие капачиња што сакаш да ги купиш би одговарале.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Води сметка дека тренд кај кастом механички тастатури е јужно осветлување. Поверојатно е дека твојата наредна тастатура, ако загазиш во хобиво, ќе биде таква. Капачиња чии легенди се осветлени од горната страна на капачето нема да ти одговараат во таков случај.
А какви се тие за јужно, подоле на површината им се буквите? Пушти некој пример да ги видам. Мислам дека скоро се што изгледав деновиве буквите им беа горе. Освен оние нинџите со буквите на страната према тебе на капачето.
Да не мора стриктно нинџа за јужно осветлување?
И дај мислење за тие нинџите, пошто видов имаше постирано дека си земал такви. Не се чудни за користење ради положбата на буквите?

Иначе превртев едно капаче, и да, скоро неупотребливо е светлото ако не е на правата страна диодата. Моментално веројатно негде на 10% осветлување ја користам тастатурава(Максимален фактор кај РГБ 75, и на 1/4 од нивоата на јачина).
Со превртено капаче(буквата доле), ргб 255 255 255 и јачина на осветлување 4/4, беше горе доле еднакво на моиве 10%. Плус нели Ocean свичовиве се целите проѕирни и повеќе светлина пропуштаат, со свич со непрозирно пластиче доле би било далеку полошо па дури и неупотребливо.

Нема некои универзални, пример со буквите на средина и со добар дифузер, или што ти го знам?

Иначе ќе потпобарам уште некој ден, можда искочат од негде поефтини ниско профилни, ABS.

Чисто како headsup. Доколку се внесеш во хобиво наредна сфера на анализа многу веројатно ќе ти биде звукот и филингот при куцање.
Ќе си направам една скрипта со Autohotkey и пар вавчиња, на секое притискање на копче од звучки звук да ми искача, сакам клак сакам ток, по желба :).

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
А какви се тие за јужно, подоле на површината им се буквите? Пушти некој пример да ги видам. Мислам дека скоро се што изгледав деновиве буквите им беа горе. Освен оние нинџите со буквите на страната према тебе на капачето.
Да не мора стриктно нинџа за јужно осветлување?
И дај мислење за тие нинџите, пошто видов имаше постирано дека си земал такви. Не се чудни за користење ради положбата на буквите?

Иначе превртев едно капаче, и да, скоро неупотребливо е светлото ако не е на правата страна диодата. Моментално веројатно негде на 10% осветлување ја користам тастатурава(Максимален фактор кај РГБ 75, и на 1/4 од нивоата на јачина).
Со превртено капаче(буквата доле), ргб 255 255 255 и јачина на осветлување 4/4, беше горе доле еднакво на моиве 10%. Плус нели Ocean свичовиве се целите проѕирни и повеќе светлина пропуштаат, со свич со непрозирно пластиче доле би било далеку полошо па дури и неупотребливо.

Нема некои универзални, пример со буквите на средина и со добар дифузер, или што ти го знам?

Иначе ќе потпобарам уште некој ден, можда искочат од негде поефтини ниско профилни, ABS.

Ќе си направам една скрипта со Autohotkey и пар вавчиња, на секое притискање на копче од звучки звук да ми искача, сакам клак сакам ток, по желба :).

За жал универзални капачиња што одговараат на северно и јужно осветлување истовремено многу тешко. Можеби ќе најдеш некои со поголеми легенди но се многу ретки. А дури и тие не се идеални за јужно осветлување зашто профилот на копчињата треба да дава добар отсјај од долниот ѕид на копчето. Инаку нема да се подеднакво осветлени по цела површина на легендата.

Имаш и капачиња од PC материјал кои се целосно проѕирни (или со млечна боја) кои блештат а легендите се ласерски гравирани. Баш има наназад по сликите едни такви што ги имам. Но дали такви би те бендисале е ствар укуса.

Со јужно осветлување најдобро легнуваат тие ти што ги викаш нинџи. Супер се гледаат легендите и не пречи при куцање. Но има еден друг проблем. Јужно осветлување прави дел од светлината под копчето да се пробива па може да ти блешти во очи (деректно од лед диодата). За RGB, северно осветлување е мајката.

Имам три четири пара на копчиња за јужно осветлување (нинџи). Поретко ги користам. На Keychron двете што ги имам најчесто имам капачиња кои не се шајн тру.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Имаш и капачиња од PC материјал кои се целосно проѕирни (или со млечна боја) кои блештат а легендите се ласерски гравирани. Баш има наназад по сликите едни такви што ги имам. Но дали такви би те бендисале е ствар укуса.
Убаво изгледаат за празници, којзнае како би легнала таква варијанта за делници. Ќе ги имам предвид за во иднина.

Фала ти на целава информација. Сега некој ден одмор, да легне малку знаењево :).

KrylonXD

read-only
31 декември 2025
1
6
Сега за сега endgame билд

Тастатура: Geonworks F1-8X V2
Свичеви: Cherry MX Blacks Clear Top (Nixies) - L+F со Geon 22mm 62.5g springs
Капс: GMK Hyperbeige

OCVbpWP.jpeg

DraganIron

read-only
18 јануари 2017
11
36
www.artstation.com
Здраво на сите!
Пред некој ден ми стигна 8BitDo Retro 87 - Mecha Break edit.
-kailh glaze jellyfish pro linear свичеви.

Тастатурата за мој вкус е одлична. Се изненадив од тоа како е изработена. Прилично е тивка, предходно сите тастатури ми беа клики. Сега за сега одлична!

keyboard2-xl.jpg

Mecha_Break_01.png
Mecha_Break_02.png
Mecha_Break_03.png

DraganIron

read-only
18 јануари 2017
11
36
www.artstation.com
Ауууу, љубов на прв поглед.
Колку пари и од каде ја порача?
Од Maxgaming ја нарачав. Околу блек фрајдеј периодот ја начекав за 85 евра плус 5 евра транспорт. (ја нарачав во германија, се погоди да имам кој да ми ја донесе баш тој период)

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.725
4.298
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Предобро изгледа друже, тек сега се отвара вратата за нарачување нова тастатура.
п.с знам дека @gokica веќе крои планови како да ја нарача, а дома да не каже !!!!

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Убави подароци за нова година! Со здравје да си ги служат сите кои се подновија и споделија информација тука со нас.

Нека е среќна и бериќетна 2026 за сите, посебно на оние членови кои партиципираат во темава. Мене ми е мерак што интересот за механички тастатури на форумов полека се зголемува.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
После преку 15 години штракање на Стилсериес со чери блек линеарни, помислив дека е време да земам од овие новите, со светење и со менвање на дирките шо се :giggle:

IMG20260102115022~2.jpg

Од кај Анхоч по New year-New gear цени, Thor 303 за 2.890 ден. и портокаловите капаци за 290 ден.
Занимација за празниците, среќни да бидат на сите на темата и форумов!

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Бидејќи ми ја „украдоа“ Keychron Lemokey X1 од чичко Анхоч, барам препорака за механичка тастатура, да не е гласна, ќе се користи 99.9% за гејмање и макс буџет е 50 европски.
TKL да е.
Од тука или нет порачана, не е битно, можам да чекам, не е итно.
Ер џе бе задолжително јер повеќе фпс.

Tnx.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Бидејќи ми ја „украдоа“ Keychron Lemokey X1 од чичко Анхоч, барам препорака за механичка тастатура, да не е гласна, ќе се користи 99.9% за гејмање и макс буџет е 50 европски.
TKL да е.
Од тука или нет порачана, не е битно, можам да чекам, не е итно.
Ер џе бе задолжително јер повеќе фпс.

Tnx.

Барем ти имаш повеќе искуство па знаеш поточно што ти одговара.

Јас си ја нарачав Aula F87 уште еднаш но сега би требало да е со ледови на горна/северна страна од свичот:

Аула нема провидни копчиња и не е баш тивка. Дали ќе има северно осветлување ќе потврдам дури откако ќе ја добијам.

Можеш да појдеш до Нексио да ти покажат некои модели на Dark Project. За 3500 денари имаш Fuji 2 која е осветлена, со провидни капачиња и тивка.

На тему и алиекспрес имаш избор од Shark Attack и некои слични меѓутоа сум немал искуство за да ти потврдам дал се добри.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Барем ти имаш повеќе искуство па знаеш поточно што ти одговара.

Јас си ја нарачав Aula F87 уште еднаш но сега би требало да е со ледови на горна/северна страна од свичот:

Аула нема провидни копчиња и не е баш тивка. Дали ќе има северно осветлување ќе потврдам дури откако ќе ја добијам.

Можеш да појдеш до Нексио да ти покажат некои модели на Dark Project. За 3500 денари имаш Fuji 2 која е осветлена, со провидни капачиња и тивка.

На тему и алиекспрес имаш избор од Shark Attack и некои слични меѓутоа сум немал искуство за да ти потврдам дал се добри.
Те чекав тебе :D
Нема да одам до Скопје во скоро време од приватни причини, па немам можност да тркнам за сега до Нексио.
Моментално пак сум на Redragon Ratri K595 ама еднаш кога ќе навикнеш на TKL, некако тешко е после да користиш исцело.
Инаку да, мора да е тивка бидејќи ќе ме избркаат од дома :D

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Интересно тастатурче ми улета ненадејно у разгледување по шопинг платформиве.

Полека идеме накај моментот кога тастатурана од Арт Лебедев(каде сите копчиња се екранчиња) ќе стане достапна реалност(пааааааа, сега гледам дека од 2007 е концептот и прототипот), уште да смислат како на механички тастер да ги монтираат екраните :).
Ептен фраерска работа со екранчињава што мењаат слика во зависност што функција има копчето, а може и повеќе групи да се креираат и со тркалце да се шалтаат групите.
Од останати ствари ми личи како да е во тек со сите настани... Гаскет, неколку слоја за дампирање на звук, и негде прочитав дека е со свичеви со 5 пина(мислам на алибаба, на тему колку што гледам не ги пишува).

View: https://www.youtube.com/watch?v=kONVIVjSvH0

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Интересно тастатурче ми улета ненадејно у разгледување по шопинг платформиве.

Полека идеме накај моментот кога тастатурана од Арт Лебедев(каде сите копчиња се екранчиња) ќе стане достапна реалност(пааааааа, сега гледам дека од 2007 е концептот и прототипот), уште да смислат како на механички тастер да ги монтираат екраните :).
Ептен фраерска работа со екранчињава што мењаат слика во зависност што функција има копчето, а може и повеќе групи да се креираат и со тркалце да се шалтаат групите.
Од останати ствари ми личи како да е во тек со сите настани... Гаскет, неколку слоја за дампирање на звук, и негде прочитав дека е со свичеви со 5 пина(мислам на алибаба, на тему колку што гледам не ги пишува).

View: https://www.youtube.com/watch?v=kONVIVjSvH0

Се тоа убаво изгледа. Извини не сакам да ти го кршам атерот. Ама кога слушнав како тропа пластиката на куќиштето знаев како ќе биде и звукот при куцање. И така и бидна кога куцна ривјуерот на кочињата. Ова е тешка пластикарија. На хартија е супер. Но во реалност звучи како тастатура од Дедо Ное.

Тастатура со екранчиња наместо копчиња е стар трек гимик. Верувам прекрасно ќе изгледа во темна просторија а може да се подобри и функционалноста во однос на обична тастатура. Само што не може да понуди звук и филинг како квалитетна механичка.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Се тоа убаво изгледа. Извини не сакам да ти го кршам атерот. Ама кога слушнав како тропа пластиката на куќиштето знаев како ќе биде и звукот при куцање. И така и бидна кога куцна ривјуерот на кочињата. Ова е тешка пластикарија. На хартија е супер. Но во реалност звучи како тастатура од Дедо Ное.

Тастатура со екранчиња наместо копчиња е стар трек гимик. Верувам прекрасно ќе изгледа во темна просторија а може да се подобри и функционалноста во однос на обична тастатура. Само што не може да понуди звук и филинг како квалитетна механичка.
Ма какво кршење атер, не ја планирам, некој од вас ако ја земе па да се фали :).
Иначе спомиња овој во видеово дека ефтин филинг има пластиката, али ова за звукот шо викаш шознам. Ваљда со мењање на свичови би се постигнал посакуван ефект? Пошто со црвени иде и покрај на пластика сигурно штеделе и на свичеви, пошто реално е прилично ниска цената со оглед на уникатноста. Ако се како црвениве фабрички што ги имаше торов онли веј из ап.
А и сигурно ќе излезе некој попремиум модел од истава/слична тастатура кај и да е.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Ма какво кршење атер, не ја планирам, некој од вас ако ја земе па да се фали :).
Иначе спомиња овој во видеово дека ефтин филинг има пластиката, али ова за звукот шо викаш шознам. Ваљда со мењање на свичови би се постигнал посакуван ефект? Пошто со црвени иде и покрај на пластика сигурно штеделе и на свичеви, пошто реално е прилично ниска цената со оглед на уникатноста. Ако се како црвениве фабрички што ги имаше торов онли веј из ап.
А и сигурно ќе излезе некој попремиум модел од истава/слична тастатура кај и да е.

Куќиштето игра огромна улога за звукот при куцање. Каков материјал но и како е склопено. Твојата џенесис има каде каде подобра пластика од оваа.

Инаку и слоевите за звук се од различни материјали. А од материјалот зависи дали и колку ќе имаат ефект.

Алуминимумска тастатура која е и солидно склопена со соодветни навртки и пасент ивици, гаскет маунт, за мене има најдобра акустика. На Keychron Q6 ги слушам само свичевите и капачињата без одек и ехо од пластики и шуплини во нив. Не дава да се пренесува звук ни преку биро. Ама затоа е преку 2 килограми.

Е сега и пластика си има свој шмек. Ама материјалот треба да е таков да кога ќе поминеш со прсти по неа да е што е можно потивка. Мека нежна пластика. Оваа од видето погоре со екранчињата има пластика како некоја најефтина кинеска кутија за штрафчиња.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Оваа од видето погоре со екранчињата има пластика како некоја најефтина кинеска кутија за штрафчиња.
Да да, и од око се гледа дека е ефтина пластиката. Али па јас кога ја слушнав дур ја штракаше младичот не ми ни падна на ум демек види како лошо звучи. Не ми влегле сеуште до толку бубачките :).
Чим ја видам во подобра изведба потенцијално од друг производител, одма те пуштам да земеш една :p

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
@gokica пошто ти се разбираш брат која е разликата помеѓу бојата на свичовите? кај мене се црвени и задоволен сум не е толку гласна :)
Декстер, немој, не оди во таја зајачка дупка!

(Немој после да речиш дека не сум ти рекол).

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно