Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

MAX TV Receiver hdd swap

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Поздрав дечки, дали/како може да се замени hdd-то во старите уреди на Телеком? Многу стана бучен, имам вишок ссд и 2.5 хдд, па би се позмарал ако има начин.

max-tv.jpg

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
Ова е еден од најдобрите ресивери кои телеком ги имаше од почетокот кога почнаа.
Не дека е тешко да го замениш туку проблемот е дали ќе проработи.
Лесно се прави фактори ресет на ресиверот за да повлече софтвер од почеток има дугме позди.
Но проблемот е дали ќе го препознае другиот хард диск или ссд што ќе го ставиш.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Целиот рисивер во замени го во Телеком со друг. Кажи им веќе не го бива, многу брчи.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Поздрав дечки, дали/како може да се замени hdd-то во старите уреди на Телеком? Многу стана бучен, имам вишок ссд и 2.5 хдд, па би се позмарал ако има начин.
Единствено со клонирање со Acronis и тоа ќе му кажеш sector by sector

Options > Advanced > Image creation mode > Back up sector-by-sector + Back up unallocated space

објаснување:
You can use these parameters to create an exact copy of your whole partitions or hard disks, and not only the sectors that contain data. For example, this can be useful when you want to back up a partition or disk containing an operating system that is not supported by Acronis True Image. Please note that this mode increases processing time and usually results in a larger image file.

Ова заради разните DRM сра*а и можноста снимачот да си го побара серискиот број од дискот (не хардверскиот)

Единствен услов дискот е да е ист по големина. Ако е поголем остатокот од просторот ќе остане unallocated кој подоцна можеш да го споиш. Битно, да проработи.

K3nPa4i

read-only
2 декември 2015
38
48
Мислам дека тешко "out of the box" да ти помине... каков сакаш image clone напрај од него на друг диск, самиот харфвер ќе додели нов UUID бидејќи е нов диск.

Зависи што OS е самиот ресивер позадински и дали би иницирал автоматска генерација на bootloader во случај да не ја најде оригиналната boot партиција. Ако се избилдаат нови сетинзи за bootloader-от ќе помине со image cloning како што спомна Флегма.

Во најлош случај може да пробаш и ако не ти се rebuild-а самото да старта, тогаш врати го оригиналнот назад.

Но сето ова ако ти е ќејф да пробуваш вакви ентузијастички работи - најодбро е да ти го заменат од Телеком за да не си правиш дополнителни трошоци а тоа спаѓа под нивни трошок ако им отвориш проговор дека е функционален но многу бучен.

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404

max-tv.jpg
Слободно смени, ресетирај, ќе повлече софтвер и ќе работи
Во постарите имаше WB 160gb blue, поновите имаат 320gb

mambo2

read-only
28 јануари 2019
9
4
Се јавив во телеком и утредента ми го сменија.
Многу чукаше хард дискот

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
80327b352e898646daa4085137d184a7.jpg

495153899ce0834dbe55a986704cacab.jpg

Последна промена:

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Го сменија со исто, си спие сега :)
Мислењето е автоматски споено:

Држи воде док мајстор не оде. Цофна :D идеме на трета мајка.

Изменето од модератор:

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Донесе дечкото уште 3 од старите(видливо користени), ниеден не проработе, еден работеше кратко па заглави на boot loop, другите воопшто не се уклучуваа. Демек штекерот не чинеше, па кабелот за струја, па мрежниот.....на крај донесе нов рисивер, одма проработе, АПП полиса на компанијата.

Битно решен проблем и тоа во Недела, браво Телеком. Новово е побрзо, 3х помало, не испушта никаков звук дури и со уво залепен до него не се слуша ништо = ТОА СЕ БАРАШЕ. Даљинското изгледа комично ама функционира најнормално и попрегледни се копчињата, немам замерки.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
@Molec не ми се веруе да изгоре тој ресивер :) хахахаха ти ќе бидеш првиот корисник во телеком кој има изгорено таков ресивер :)
Кај мене едно 10 години еве го, уште како подмачкан работи дискот, плус одоздола му ставив гумени анти-вибрациски ногарки и не се слуша воопшто.
Екстра ресивер, малце е спор во споредба со новиве, ама ништо страшно.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Кај мене едно 10 години еве го, уште како подмачкан работи дискот, плус одоздола му ставив гумени анти-вибрациски ногарки и не се слуша воопшто.
Екстра ресивер, малце е спор во споредба со новиве, ама ништо страшно.
Не ти работи линкот у потпис.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.249
5.579
Скопје
И кај мене тропа дискот, имам од оние Циско уредите. Брз е, нема никаков порблем, ама од такт ме вади дискот. Се мислев дали може да се замени со некое SSD или друг диск. Би можел да пробам со клон по предлогот на @FLEGMA, па ќе пишам исход.

А новово даљинско не можело да биде по бит-пазарско!

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
И кај мене тропа дискот, имам од оние Циско уредите. Брз е, нема никаков порблем, ама од такт ме вади дискот. Се мислев дали може да се замени со некое SSD или друг диск. Би можел да пробам со клон по предлогот на @FLEGMA, па ќе пишам исход.

А новово даљинско не можело да биде по бит-пазарско!
Зошто клон, ставаш нов диск и почнува со преземање софтвер

smole

poweruser
18 април 2007
3.908
4.587
Донесе дечкото уште 3 од старите(видливо користени), ниеден не проработе, еден работеше кратко па заглави на boot loop, другите воопшто не се уклучуваа. Демек штекерот не чинеше, па кабелот за струја, па мрежниот.....на крај донесе нов рисивер, одма проработе, АПП полиса на компанијата.

Иста случка со струен адаптер за рутерот на Телеком.

Јас: Дечко пробај со нов адаптер, вака ми се случуваше на POE свич, не се палеше една IP PTZ камера, малце ампери даваше.
Он: Не бе, нема шанси до тоа да ти било, ок се користениве адаптери!
(После 3 користени адаптери вади нов)
Он: Еј друже си имал право!

Кај се видело во МК мајстор да прифати сугестија на клиент од прва.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.249
5.579
Скопје
Зошто клон, ставаш нов диск и почнува со преземање софтвер
Ќе работи така? Која е процедурата? Да го исклучам, расклопам, сменам диск и да го вклучам? Треба нешто да се ресетира низ чекориве?

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Ќе работи така? Која е процедурата? Да го исклучам, расклопам, сменам диск и да го вклучам? Треба нешто да се ресетира низ чекориве?
На постарите работеше баш така
Ако несака да повлече, тогаш ресетирај, само најди како се ресетира твојот уред.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Шо знам..
Јас на времето пробував да "зголемам" диск на Samsung DVD/HDD снимач и постапката покрај клонирање бараше да се направи "чупање" на стариот и подметнување на новиот за време на работа.
Дисковите беа IDE и мене ми беше посер тоа да го направам за да не останам без снимач.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com

Отвори вади стар диск стави нов, ако нејќе врати стар и чекај јас да пробам :D

Јас исто од првите имам. Тропа и кај мене. 160ГБ незнам дали е IDE или SATA.

IMG_20210209_155928.jpg

bookoo

hello world
12 декември 2017
246
115
Отвори вади стар диск стави нов, ако нејќе врати стар и чекај јас да пробам :D

Јас исто од првите имам. Тропа и кај мене. 160ГБ незнам дали е IDE или SATA.

Погледнете го атачментот 97183
А зашто едноставно не побарате нов наместо да се малтретирате со дискови глупости? Па и Телеком нека ве награди за лојалноста, а не само сметки да наплаќа.

Испратено од Redmi Note 9S преку IT.mk форум апликација

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови