Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Лични податоци на неколку илјади студенти се шират по и-мејл

Makedonec^

hello world
21 ноември 2012
169
123
Ќе ве замолам да ми ја препратите и мене, бидејќи се осеќам засегнато во случајов.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Другaри aкo мoжете и нa мене. Дa си рaскстaм зa тoa дaли ме имa или не, мaдa 99% сум сигурен декa ме имa. фала однапред

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ееее како направивте како да се споделени податоци на агенти од ЦИА. :)

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.424
Мислам дека ми ја потековте 9 - ката сабајлечки. Чил аут момци и да ве има и да ве нема исто ви се фаќа. Сменете лозинка ако се сметате загрозени и тоа е тоа. Што паника дигнавте за 4000 информации што некој по грешка ја расфрлил по мејл на студенти.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Дали некој намерно или случајно ја пуштил у јавност, ке треба некој да си има одговорност.
А сите оние студенти кој додатно ја споделиле или испратиле на други да се проверат е ОК? До сега мислам дека цела Македоија ги има сите овие информации на своите компјутери.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Jaс пак мислам дека сето ова е некоја лага. Ако воопшто го имало досега ќе беше објавено.
Еве ако е точно нека го прати некој.
А вака испаѓа цела мк го има ама и сите го бараат, што значи никој го нема :)

ThundeR

hello world
7 октомври 2009
240
54
Скопје
Во претходните страни имаше изјави од некои членови дека има...
Сепак ако може некој да ми ја прати базата во пп да си проверам дали ме има и мене да можам вечер мирно да спиам ?

Нема цел матичен број внатре, има само дата на раѓање и место = фалат последните 3 бројки од матичниот.

Можеби некој има оставено матичен како password, не го проверував детално ехелот.

*Исто, подобро да направиме некаква апликација за проверка од колку да си го препраќаме фалјот самите

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.424
Како некој да ви ги земал 500-те евра во банка, така импулсивно реагирате. Оладете ај плис. Ептен се напнавте.

D

Администратор
31 март 2007
4.019
4.200
www.aqtos.com
Како некој да ви ги земал 500-те евра во банка, така импулсивно реагирате. Оладете ај плис. Ептен се напнавте.

Еден од поголемите проблеми е токму ова.
Оправдување неправди и злоупотреби со општествено "не си кул ако паничиш и ептен се напнавте."

Државен факултет испорачува рандом база = оладете ај плс ептен се напнавте.

500 години турско у гените, јбг.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.424
Еден од поголемите проблеми е токму ова.
Оправдување неправди и злоупотреби со општествено "не си кул ако паничиш и ептен се напнавте."

Државен факултет испорачува рандом база = оладете ај плс ептен се напнавте.

500 години турско у гените, јбг.
Грешно ме разбра. Не реков дека е кул државни институции да споделуваат приватни информации ама стварно се напнавте ептен како за на форум. оставете институциите да си го решат ова. Јас сум далеку од тоа турското, без гајле. ;)

ThundeR

hello world
7 октомври 2009
240
54
Скопје

брат ако не сакаш да читаш, не читај
или како викаат на тв, смени канал.

Најверојатно нема ништо да се случи, но има листа со 5к редови - име, презиме, дата на раѓање, маил, адреса, број, username, password - си шета.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Доволно е еден од тие мејлови и пасворди да се погоди на нечив paypal или е-банкарство за да се направи голема штета. Ама Македонче ко Македонче, кога на другите им се случува фаќа сеир, кога него ќе му се случи одма скока/рипа/пцуе влада, систем/крши/тепа и се остало. Ама дур не го чепнат него кој ги врти другите. Е од тоа си патиме.

D

Администратор
31 март 2007
4.019
4.200
www.aqtos.com
Не реков дека е кул државни институции да споделуваат приватни информации ама стварно се напнавте ептен како за на форум.

Стварно се напнавте во тема посветена и наменета токму за напнување околу ситуацијава? За жал не ти е валиден коментарот.

Секој што се наоѓа на таа листа, а и секој што знае дека негови лични податоци се на универзитетските сервери треба да паничи и да се загрижи и да преземе нешто, макар тоа било и испраќање формално барање до својот факултет за да потврдат дека ги преземаат потребните чекори.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Лични податоци на цела држава беа изложени на сајтот на ДИК, институција која беше во центарот на вниманието цела година. Луѓе реагираа, поднесуваа претставки, никој не одговараше. Во ваква банана држава со неодговорни граѓани на кои реакцијата за прислушкување им е „па нека ме снимаат, нема што јас да кријам“ треба да си луд да веруваш дека институциите би го решиле ова.
Во секој случај, добро е засегнатите да си поднесат претставка до ДЗЛП, друго е кога го имаш црно на бело, џабе кукаме по социјални мрежи и форуми ако остане на тоа.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.424
Лични податоци на цела држава беа изложени на сајтот на ДИК, институција која беше во центарот на вниманието цела година. Луѓе реагираа, поднесуваа претставки, никој не одговараше. Во ваква банана држава со неодговорни граѓани на кои реакцијата за прислушкување им е „па нека ме снимаат, нема што јас да кријам“ треба да си луд да веруваш дека институциите би го решиле ова.
Во секој случај, добро е засегнатите да си поднесат претставка до ДЗЛП, друго е кога го имаш црно на бело, џабе кукаме по социјални мрежи и форуми ако остане на тоа.
Ова ! Кога цела база со лични податоци беше достапна од страна на ДИК и можеше да се дојде до адреси, и остали податоци никој не коментираше, сеа сите го божем загрозени, изиграваат жртви. Едно е јасно, во оваа држава лични податоци ке најдеш и на улица , во некој партиски список итн итн, т.е податоците се скоро јавно достапни.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.170
Иако ова не е ни прво ни последно кај нас и во светот треба да се реагира и да се преземат мерки колку што може. Мора да се бара одговорност како од личности така и од правните лица. Имаме Закон за заштита на лични податоци. Постојат надлежни институции.

Немам време да читам наназад. Видов дека има статија од адвокат но не знам дали има насоки што треба да се направи од страна на оние чии податоци се објавени. Да сменат пасворди, да креираат нови акаунти на сајтови каде се логирале и сл. т.е. ние како ИТ заедница да им помогнеме со тоа што можеме и да ги едуцираме.

D

Администратор
31 март 2007
4.019
4.200
www.aqtos.com
Кога цела база со лични податоци беше достапна од страна на ДИК и можеше да се дојде до адреси, и остали податоци никој не коментираше, сеа сите го божем загрозени, изиграваат жртви. Едно е јасно, во оваа држава лични податоци ке најдеш и на улица , во некој партиски список итн итн, т.е податоците се скоро јавно достапни.

Епа токму затоа треба да се паничи, да се крева хистерија за вакви ситуации, да се објасни сериозноста на како се може да се злоупотребат податоците... а не да се вика еееј многу испаничивте, има и полошо и оладите малце.

Потребно е да се крене свеста кај луѓето за вакви ситуации.

D

Администратор
31 март 2007
4.019
4.200
www.aqtos.com
Видов дека има статија од адвокат но не знам дали има насоки што треба да се направи од страна на оние чии податоци се објавени. Да сменат пасворди, да креираат нови акаунти на сајтови каде се логирале и сл. т.е. ние како ИТ заедница да им помогнеме со тоа што можеме и да ги едуцираме.

Адвокатите се ограничени од комора при давање на такви јавни совети... но затоа ние не сме:
Што да правите доколку вашите лични податоци се злоупотребени на студентската листа ⋆ IT.mk

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.170
Адвокатите се ограничени од комора при давање на такви јавни совети... но затоа ние не сме:
Што да правите доколку вашите лични податоци се злоупотребени на студентската листа ⋆ IT.mk

Одлично. Супер е срочено. Сигурно може членовите и да даваат сугестии за дополнување на листата.

• ми се допаѓа
Реакции: D

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Не треба да се паничи, али добра датабаза за некој да си пополни слободно време со брут форс :)

Последни теми

На врв Дно