Nightingale
lurker
- 28 јануари 2014
- 618
- 533
Ако можи исто и мене, благодарам.
Во претходните страни имаше изјави од некои членови дека има...
Сепак ако може некој да ми ја прати базата во пп да си проверам дали ме има и мене да можам вечер мирно да спиам ?
Како некој да ви ги земал 500-те евра во банка, така импулсивно реагирате. Оладете ај плис. Ептен се напнавте.
Грешно ме разбра. Не реков дека е кул државни институции да споделуваат приватни информации ама стварно се напнавте ептен како за на форум. оставете институциите да си го решат ова. Јас сум далеку од тоа турското, без гајле.Еден од поголемите проблеми е токму ова.
Оправдување неправди и злоупотреби со општествено "не си кул ако паничиш и ептен се напнавте."
Државен факултет испорачува рандом база = оладете ај плс ептен се напнавте.
500 години турско у гените, јбг.
Како некој да ви ги земал 500-те евра во банка, така импулсивно реагирате. Оладете ај плис. Ептен се напнавте.
Нема цел матичен број внатре, има само дата на раѓање и место = фалат последните 3 бројки од матичниот...
Не реков дека е кул државни институции да споделуваат приватни информации ама стварно се напнавте ептен како за на форум.
Ова ! Кога цела база со лични податоци беше достапна од страна на ДИК и можеше да се дојде до адреси, и остали податоци никој не коментираше, сеа сите го божем загрозени, изиграваат жртви. Едно е јасно, во оваа држава лични податоци ке најдеш и на улица , во некој партиски список итн итн, т.е податоците се скоро јавно достапни.Лични податоци на цела држава беа изложени на сајтот на ДИК, институција која беше во центарот на вниманието цела година. Луѓе реагираа, поднесуваа претставки, никој не одговараше. Во ваква банана држава со неодговорни граѓани на кои реакцијата за прислушкување им е „па нека ме снимаат, нема што јас да кријам“ треба да си луд да веруваш дека институциите би го решиле ова.
Во секој случај, добро е засегнатите да си поднесат претставка до ДЗЛП, друго е кога го имаш црно на бело, џабе кукаме по социјални мрежи и форуми ако остане на тоа.
Кога цела база со лични податоци беше достапна од страна на ДИК и можеше да се дојде до адреси, и остали податоци никој не коментираше, сеа сите го божем загрозени, изиграваат жртви. Едно е јасно, во оваа држава лични податоци ке најдеш и на улица , во некој партиски список итн итн, т.е податоците се скоро јавно достапни.
Видов дека има статија од адвокат но не знам дали има насоки што треба да се направи од страна на оние чии податоци се објавени. Да сменат пасворди, да креираат нови акаунти на сајтови каде се логирале и сл. т.е. ние како ИТ заедница да им помогнеме со тоа што можеме и да ги едуцираме.
Адвокатите се ограничени од комора при давање на такви јавни совети... но затоа ние не сме:
Што да правите доколку вашите лични податоци се злоупотребени на студентската листа ⋆ IT.mk
GAMING FLOOR MAT NEXT LEVEL RACING, POLYESTER, ANTI-SLIP BASE, 165x60x0.3CM, BLACK, NLR-A005
2.850,00 ден
CONVERTOR EXTENSION/SPLITTER CABLE FOR 5V 3-pin ARGB ACCESSORIES 1-3 (30cm) KOLINK BLACK, ZUAD-1473
410,00 ден
UPS 1200VA / 600W POWERWALKER VI 1200 SH, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120050
9.120,00 ден
MONITOR 24" SAMSUNG LS24F320GAUXEN, IPS Panel, 1920x1080, 120Hz, VGA,2xHDMI, 5ms, LS24F320GAUXEN
5.770,00 ден
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM KEYS, Black, KB-MCH-05
480,00 ден
CASE KOLINK ATX OBSERVATORY HF Mesh, 3x120mm fan, Black, PGW-CH-KOL-128
3.450,00 ден