Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кој лаптоп за видео и фото едит?

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Некое време веќе се мислам што да земам, што е најпаметно, најкорисно и најдобро за парите.
Премиер про, афтер ефектс и фотошоп, тоа е генерално за што ќе се користи лаптопот.

Сакам се да биде смут и тајмлајнот да нема сецкање, кочење и слично. Времето на рендање не ми е битно дали е 2 минути или 5.

ПЦ е најдобро знам тоа сигурно и поефтино ќе искочи тоа е ми е јасно како бел ден, НО, мене ми треба портабилност така да дефинитивно треба да е лаптоп.

Кај нас на маркетов како што гледа ова се опцииве:

1. MacBook Pro со Touch Bar (има шанси и за 512гб варијантата)
2. Gaming Лаптоп ASUS GL504GS-ES056 15.6", i7-8750, 16/256GB SSD 1TB HDD, GTX 1070-8GB
3. Anhoch PC Market Online - Notebook HP OMEN Gaming i7-8750H/16GB/1TB+256GB/GTX1060 6GB/15.6" Full HD/Backlit Kb/Win10

Или со нарачка нешто вакво ако може од макпетрол XPS 15 Inch 9570 High Performance 4K Laptop with InfinityEdge | Dell United States

Или нешто друго?

Некој што работи ова да сподели искуство, мислење?

Дали реално вреди разликата што е кај мекот, не е мала за разлика од другите лаптопи.

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Сведува се на i7-8750H и GTX 1070 8Gb maxq тие компоненти во било кој лаптоп ќе имат исти преформанси +-5%
Ако имаш буџет за MackBook 160-180к денари тогај се наоѓа и нешто подобро или ова.

Робсо

Баниран/a
1 септември 2018
88
61
За премиер и фотошоп се супер, а за афтер зависи од проектот и резолуцијата, не се изненадувај ако треба да чекаш 10 секунди само за еден фрејм привју(не рендер) и тоа на 1/4. Најдобро е да си ги пробаш проектите на слична машина за да знајш шо да очекуваш, а ако работиш со елемент 3д во афтер тогаш асусот е подобар избор со појака графичка.
Пред скоро 3 години за истата намена купив асус рог 17 инчен, и мислам дека 15 е неупотреблив во случајов. Тогаш обавезно ти треба екстерен монитор и губиш од портабилноста.

Лаптопите над 100 000ден ти се непотребни пошто го носат истиот процесор како и другиве кој е главен рендач во адобе и разликата во перформанси би била тотално занемарлива и невредна за додатни 30-50000ден за разни финтици и лаптопска графичка.

Последна промена:
12 април 2017
1.918
1.259
Оти се мислиш меѓу Mac и Windows? Ако сакаш Mac OS, земај MacBook.
Почекај малку, изгледа ќе донесат RTX скоро. Ексклузивно во Нептун ROG Strix SCAR II

ЕДИТ:Најискрено, јас би земал ултрабук, со некоја минимална графичка како MX150. Многу побитно ми е да биде портабилен одколку да има малку подобри перформанси.
ЕДИТ2: Ако увезуваш веќе, пробај ASUS ZEPHYRUS S или MSI.

Последна промена:

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Ако си за половно да купиш провери го мојот дали ќе ти одговара

Продавам лаптоп ASUS ROG STRIX GL502VS

Ако си за ново и имаш пари 120 илјади да дадеш има од новите РТХ лаптопи и не му ја мисли провери си нептун и сет мислам имаа на залиха.

Едит : Во врска со мак ако имаш потреба и знаеш да го работиш и мислиш дека за тие пари вреди слободно земај и не му ја мисли меракот нема никој друг да ти го направи освен ти сам на себе.А во врска со спецификации разликата е огромна.Од мак боок до некој рог од 100 до 120 илјади ако правиме муабет за РТХ графичките.

Последна промена:

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Бараш алат за работа, или бараш играчка што добро ќе изгледа на маса у кафич?
Ако бараш алат за работа, види на линков
Ако бараш играчка види ги тие гејминг моделите. Ако сакаш џиџе, види јабуче.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Оти се мислиш меѓу Mac и Windows? Ако сакаш Mac OS, земај MacBook.
Почекај малку, изгледа ќе донесат RTX скоро. Ексклузивно во Нептун ROG Strix SCAR II

Ова изгеда доста интересно...

Инаку сите еве јутубери работат на мек, пиши на гугле најдобар лаптоп за видео едит доминатно искача мекбук про прв на листите...

Затоа се подзамислив викам чекај стварно ли е толку добар...

Последна промена:
17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Едит : Во врска со мак ако имаш потреба и знаеш да го работиш и мислиш дека за тие пари вреди слободно земај и не му ја мисли меракот нема никој друг да ти го направи освен ти сам на себе.А во врска со спецификации разликата е огромна.Од мак боок до некој рог од 100 до 120 илјади ако правиме муабет за РТХ графичките.

Се размислувам за мек поради една причина, до сега дали на ПЦ или на лаптоп, еве во моментов користам леново, многу пати премиере ми крешнал, а не зачуван проект, при рендање или таман при кликнување на експорт коа треба да одереш кај да се сочува документот, програмот се укочува и ќе крешне. Сум пробувал со милион верзии на софтверот и на сите знае така да напраи.

Иначе јас уште утре ќе го земам да знам дека вреди стварно за парите дадени, да дојде до некој момент коа ќе речам еве баш ради ова вредеше разликата да се земе.

Пример за 180к ако би го земал 512 гб поскапиот модел, за тие пари комотно може и лаптоп екстра и топ конфигурација да се направи.

Како и дае утре ќе поминам кај едно другарче пред брзо време зема мек бук про исто баш и со онаа тастатура со шорткати за едитирање па ќе видам реално исксутво како е...

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Од лично мое искуство со Асус ux360ua со i7 6600u процесор 8GB рам .
И сега со макбоок про 13 2018 год i5 - 8 generacija

Споредбено самото тоа што по некад палам Photoshop и Illustrator . Разликата на Мак и Виндос според мое мислење има:

Работа у фотошоп е многу по испеглана нема лагирање толку многу

Мислам дека сепак за твојата раб пре ке се пронајдеш со MacOs него до windows за твојата раб .

Сепак ова е мое мислење.

Последна промена:
17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Ако зимаш макбоок иди у Дуна . Можда ке почекаш некој ден плус ама ке го добиеш за многу боље цена него Istyle . Ова зборам ако зимаш од МК
ајстајл даваат некои 5 посто попуст за студенти. Инаку Дуна ги скинале не се веќе партнери со Епл така да... а башка го немаат новиот модел

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
ајстајл даваат некои 5 посто попуст за студенти. Инаку Дуна ги скинале не се веќе партнери со Епл така да... а башка го немаат новиот модел

Јас земав пред нова година 2018 модел на макбоол про 2018 со тачбар .

Јас отидов у ајстајл ама ми дадоа исто само 5% .
Отидов дуна ми дадоа повеке што не е малку на 140 000 ден лаптоп .
Само незнам колку точно дека на фирма беше и добив гаранција плус една година каско .

12 април 2017
1.918
1.259
Не зимај Мек. Точно е дека се постабилни од Виндоус, али не новите. Новите кои го имаат Т2 чипот крашираат МНОГУ повеќе од Виндоус. Едниот бенефит на МекБук ти е Final Cut, побрзо експортира. Ако ти е тоа битно, земај. Јас не би дал 150,000 за да заштедам 10 минути.
Ипак е до меракот, ако сакаш Мек земај мек.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Ги има ли кај нас негде на лагер овие?
Тоа се машини за работа, не се џиџиња. Правиш конфигурација каква што сакаш, нарачуваш и си плаќаш.
Со тоа што имаш опција за графички што се наменети за професионална работа и чинат повеќе од лаптопоите што и гледаш како опции.
Но штом не ти се проблем 3000евра, тогаш не знам зошто гледаш џиџиња наместо алат за работа.

O

Oliver!

Гостин
Крстете ме одма Оливер Офтопиковски, ама на колку тоа различни места треба да се пренесува лаптопот при работа со Premiere, After Effects и слично?

На пример, за 3000 еура, можеш да имаш комплетно улави 3 машини на 3 различни места со сè добри монитори за истата намена...

Ако веќе мора да е лаптоп, со дозвола на авторот, а ако има потреба - нека се брише постов:

Не е важно дали ги имаш средствата спремни или пак ти е малку потешко на душата да лупнеш 3 илјадарки на еден предмет - немој.
Ако го земеш "најјакото" на пазарот моментално, брзо со тек на времето ќе избледее заедно со верзиите на програмите.
Додека му пројде јачината на лаптопот и програмите во исто време ќе напреднат во додатоци и ќе бараат уште помоќни машини за подобри перформанси.

Во меѓувреме, пазарната вредност на твојата машина значително ќе опадне и во случај на потреба од купување нова ќе биде премногу бизарно да ја продадеш, а може да се случи да сакаш да купиш нова. Тогаш доаѓа прашањето - што к^&* сега?! :D

Наречи ме чудак, ама еве по 15 години интензивна работа со слични програми никогаш не сум ја купил најмоќната машинерија на пазарот.

Бројките отприлика одат нешто како:
- 500 еура е евтино
- 1500-2000 е скапо
- јас ја земам таа комбинација од 1000 и терам 4-5 години со неа...

По 5 години купувам нова.

Ми личи дека истото важи и за лаптоп.

Ако земеш сега нешто од макс. 2000 и го користиш неколку години, па и да го продадеш за 500 евра тогаш ќе има многу повеќе смисла затоа што ќе можеш да купиш пак уште еден нов од 2000 наместо да опнеш 3000+ сега без некоја особена потреба.

Premiere Pro сам по себе е заебан софтвер, патем :)
A After Effects го возам на i5 2400 повеќе години. i7 не сум поседувал во животот :)

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Крстете ме одма Оливер Офтопиковски, ама на колку тоа различни места треба да се пренесува лаптопот при работа со Premiere, After Effects и слично?

На пример, за 3000 еура, можеш да имаш комплетно улави 3 машини на 3 различни места со сè добри монитори за истата намена...

Ако веќе мора да е лаптоп, со дозвола на авторот, а ако има потреба - нека се брише постов:

Не е важно дали ги имаш средствата спремни или пак ти е малку потешко на душата да лупнеш 3 илјадарки на еден предмет - немој.
Ако го земеш "најјакото" на пазарот моментално, брзо со тек на времето ќе избледее заедно со верзиите на програмите.
Додека му пројде јачината на лаптопот и програмите во исто време ќе напреднат во додатоци и ќе бараат уште помоќни машини за подобри перформанси.

Во меѓувреме, пазарната вредност на твојата машина значително ќе опадне и во случај на потреба од купување нова ќе биде премногу бизарно да ја продадеш, а може да се случи да сакаш да купиш нова. Тогаш доаѓа прашањето - што к^&* сега?! :D

Наречи ме чудак, ама еве по 15 години интензивна работа со слични програми никогаш не сум ја купил најмоќната машинерија на пазарот.

Бројките отприлика одат нешто како:
- 500 еура е евтино
- 1500-2000 е скапо
- јас ја земам таа комбинација од 1000 и терам 4-5 години со неа...

По 5 години купувам нова.

Ми личи дека истото важи и за лаптоп.

Ако земеш сега нешто од макс. 2000 и го користиш неколку години, па и да го продадеш за 500 евра тогаш ќе има многу повеќе смисла затоа што ќе можеш да купиш пак уште еден нов од 2000 наместо да опнеш 3000+ сега без некоја особена потреба.

Premiere Pro сам по себе е заебан софтвер, патем :)
A After Effects го возам на i5 2400 повеќе години. i7 не сум поседувал во животот :)
Не е баш така.

Еве и јас работам на лаптоп од 1000 евра и не сум задоволен.

Многу работи зависат.

Инаку прашуваш на колку различни места треба да се пренесува лаптопоп, епа цело вррме патувам па ти види сеа.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

12 април 2017
1.918
1.259
Не е баш така.

Многу работи зависат.

Инаку прашуваш на колку различни места треба да се пренесува лаптопоп, епа цело вррме патувам па ти види сеа.

Ако нон-стоп патуваш, ROG Zephyrus S (GX531) | Laptops | ASUS Global или MSI GS75 Stealth - 17.3” Gaming Laptop
Не ти е толку потребно workstation графичка, RTX се повеќе од доволно добри за видео едитинг.

O

Oliver!

Гостин
Не е баш така.

Многу работи зависат.

Не, таа споредба ми беше за десктопи, за лаптоп знам дека ќе мора накај 2000 да идеш... туку тоа 3000 веќе ми изгледа ептен високо

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Не, таа споредба ми беше за десктопи, за лаптоп знам дека ќе мора накај 2000 да идеш... туку тоа 3000 веќе ми изгледа ептен високо
Па многу е, затоа прашувам дали вреди мек,
знам дека дупло поефтини лаптопи бркаат работа.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Цел свет глуп користи мекбук за видео едитирање, само ние Македонците најпаметни со РОГ гејминг лаптопи. :D

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Dell Precision 7720

i7-7820HQ
64GB DDR4
1TB+500GB m2 nvme
Quadro P5000 mobile
17" FHD - IPS - 72% color gamut

Ова чудо е (околу) 5000 евра парче. Ги набавивме од Ланком. Ако сакаш повеќе инфо / слики ќе ти пуштам. Да прескапо е за лаптоп, ама видео едитинг и фото станица е (тоа ако бараш за озбилна работа).

Адаптер колку 3 обични (250W или така нешто).

12 април 2017
1.918
1.259
Цел свет глуп користи мекбук за видео едитирање, само ние Македонците најпаметни со РОГ гејминг лаптопи. :D
Wow, и шо ако има јаболко позади? Новите лаптопи се шит, крашираат секој ден по 5 пати(не ме цитирајте :D). Т2 чипот прави проблеми во повеќето апликации кои не припагаат на Апл.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.186
18.830
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јас би ти рекол внимавај да не се разочараш од перформансите на Мекбук од 3000 евра. Јас го користам за лајтрум, цпу апликација е, скоро и да не користи графичка, ама не би рекол дека е драма. ТОа најверојатно важело некогаш пред да користат стандардни компоненти како и сите други.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Мек имам користено 5 пати у животов кога сум бил надвор на пат па ми треба за сериозен фото и видео едитинг. Земав дел пред некоја година за истиве потреби 17 инчи, за фото се трпи. За видео не очекувај дека ќе завршиш некоја сериозна работа ако немаш дополнително поголем монитор. За перформанси не би коментирал ама едитирање на 17 инчи е катастрофа, а не па помалце.

Дека мек го плаќаш брендот е факт. Ама исто и факт е дека премиер/фајнл кат работат по мазно иако имаат послаб хардвер.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно