Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.798
3.981
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Значи добро си пишеа некои во коментари дека е греалка :))))

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.798
3.981
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
уште малку ќе биде акциска цена Vivax AERI ,една од подобрите клими за вложените пари,докажани во МК.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
256
Dali so prskanje na wd40 na lagerot na vnatresnata edinica bi pomognalo vo namaluvanjeto na zvukot kaj zapecen lager. Barem taka rekoa majstori koi tvrdat deka lagerot sto ja vrti perkata e zapecen.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.206
1.226
Скопје
Dali so prskanje na wd40 na lagerot na vnatresnata edinica bi pomognalo vo namaluvanjeto na zvukot kaj zapecen lager. Barem taka rekoa majstori koi tvrdat deka lagerot sto ja vrti perkata e zapecen.
WD40 e одмастувач, не е како што многумина мислат дека со него се подмачкува, за во случајов не знам дсли би вршело работа искрено

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово

лагерот треба да има грес маст внатре и неверувам дека отиден па да шкрипи :rolleyes:.
јас еднаш кога ја вадев перката - лежиштето е како гумено/пластика и имаше маст тука, можеби тука имаш прљавштина и го кочи ?
додека не растуриш нема да знаеш

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Многу јаки мајстори ти се погодиле...
Викни си мајстори вистински да средат како што треба работа, да не те маткаат со глупости...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
Најпрво треба да се извади оклопот па да можеш да прскаш или подмачкуваш како што треба и тоа под услов да има оставено отвор во гумицата.

WD40 не служи за подмачкување. Има спрееви кои се за подмачкување
Ако немаш спреј тогаш можеш со шприц да му капнеш силиконско масло или едноставно купи силиконски спреј па така подмачкувај.
Моторни масла и спрееви ќе ти ја оштетат гумицата која го држи лагерот односно синтерот па ќе си направиш проблем.
Најдобро е да го промениш тој лагер. Не е скап и не е дефект за паѓање во несвест.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
256
Најпрво треба да се извади оклопот па да можеш да прскаш или подмачкуваш како што треба и тоа под услов да има оставено отвор во гумицата.

Ако немаш спреј тогаш можеш со шприц да му капнеш силиконско масло или едноставно купи силиконски спреј па така подмачкувај.
Моторни масла и спрееви ќе ти ја оштетат гумицата која го држи лагерот односно синтерот па ќе си направиш проблем.
Најдобро е да го промениш тој лагер. Не е скап и не е дефект за паѓање во несвест.
Mene mi rekoa deka lagerot koj ja vrti horizontalnata perka na vnatresnata edinica trebalo da se izbiva pa da se stavi nov no toa nikoj ne go pravel zosto bil 6000 denari i ako puknelo nesto (nzn stobtocno) togas i klimata vo gubre.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.798
3.981
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
Чекајте малку..
Тој изгледа зборува за лагер на самиот мотор.

Ако е така и под претпоставка дека може да се замени тогаш тоа бара ептен стрплив и прецизен човек.

Отворањето на моторот е неверојатно пипава и ризична работа. Ако избиваат лагер, со чукање на пример, можат да ја пореметат осовината и толку од моторот.

Ако е во прашање синтерот односно пиксната која е лево и е поставена во гумицата тогаш тоа секој може да го направи.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
363
1.139
уште малку ќе биде акциска цена Vivax AERI ,една од подобрите клими за вложените пари,докажани во МК.

Го фатив последниот воз, оваa ќе оди на местото од Haier Tundra-та.

Втора Вивакс 18.000 бту клима во куќата, бидејќи првата се покажа одлично во минатите 6 години.

Атачменти

• 20241031_094651~2.jpg
    20241031_094651~2.jpg
    1,7 MB · Прегледи: 48

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.798
3.981
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
Извинете за офтопик..

Како да бидеш свој "Славчо Попоски" во 2 чекори.

Андроид!
Симнете ја апликацијата Windy. За временски провајдер одберете ECMWF и Display as > Meteogram
Profit!

Истото е и на web
windy.com

ECMWF - European Centre for Medium Range Forecast

Или уште подобро

Сега слободно можете да се ансбскрајбнете од кај тој шалабајзер.

fcwizard

hello world
26 март 2018
64
70
За тие што очекуваат Министерство за енергетика, рударство и минерални суровини

Ајде препорака за 3,5 кв инвертер до 25-6 000 максимум.
Да те надополнам со капацитет на греење до -15, COP минимум 3 и со налепница од А+ за греење.

А за препорака јас ја меркам

VIVAX ACP 12CH35AERI+​

околу 30 000 плус монтажа.
Најевтина(26 000) е на клими мк ама неможеш да земеш од нив со ваучер зошто не се на листата.
ако не ти е во буџет тогаш

VIVAX ACP-12CH35AENI R32​

Интересно ќе биде со фактот што треба да го искористиш ваучерот до 31/11/24
а има 6 000 ваучери коишто имаат можност да се потрошат во 40 фирми.
Што значи дека секоја фирма во просек треба да продаде и монтира 150 клими во просек во рок од дваесетина дена :rolleyes:

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
лагерот е отиден ако вие или тие што чистеле ви прскале со средство кое е на база на хлор
за подмачкување пробајте со ВД40,ако е ок терајте ако не подмачкувајте со што ќе најдете :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
лагерот е отиден ако вие или тие што чистеле ви прскале со средство кое е на база на хлор
за подмачкување пробајте со ВД40,ако е ок терајте ако не подмачкувајте со што ќе најдете :)
Да, но WD40 не е препорачлив за подмачкување на вентилатор.
јас би му верувал на членот @FLEGMA

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Вентилаторот секако не се подмачкува, него сакаат да ти кажат лагерот. WD не е подмачкувач, но помага за да се очистат и нагризат нечистотиите, но само толку...И да се одстрани проблемот, тоа е многу краткотрајно. Дури можеби и ден два, ако не и неколку часови.
Само замена на моторот ако има економска исплатливост.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно