Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
ова е планот на стан од 79м2 надградбе е со железна конструкција и панели зиден 8цм и кровен 5цм, прозори со 4 сезони стакло, имам пуштени цевки за парно со пелети но шпоретот после 1/2 години ке се стави. местото за клима е планирано над врата, 2 години поминати со калорифер од 2kw со бебе ноќе греено е спалната дење дневната најскапо е дојдено во јануари 2017 - 5470ден. планирав ДАИКИН 40000ден (не знам кој модел но знам дека на влажно/магла паузира не дува топло).
кој модел ми предлагате 40-60000ден. и дали да ладам/греам спална ходник и дневна или само дневна? може и со wifi.

фала ви однапред на совети.

FullSizeRender.jpg

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
ова е планот на стан од 79м2 надградбе е со железна конструкција и панели зиден 8цм и кровен 5цм, прозори со 4 сезони стакло, имам пуштени цевки за парно со пелети но шпоретот после 1/2 години ке се стави. местото за клима е планирано над врата, 2 години поминати со калорифер од 2kw со бебе ноќе греено е спалната дење дневната најскапо е дојдено во јануари 2017 - 5470ден. планирав ДАИКИН 40000ден (не знам кој модел но знам дека на влажно/магла паузира не дува топло).
кој модел ми предлагате 40-60000ден. и дали да ладам/греам спална ходник и дневна или само дневна? може и со wifi.

Погледнете го атачментот 52804

Toshiba Suzumi plus 4,5 kw
Со монтажа некаде 65 000 ден

http://energija.com.mk/wp-content/uploads/2015/07/Toshiba-Suzumi-Plus-inverter-Model-2015reduced.pdf

Може и нешто попуст да ти дадат па ќе ти излезе 61к. :)
Не експериментирај со кинези ...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Неколку можни опции, не се по редослед.
1. Mitsubishi FH35VE тоа ти е опција за максимална ефикасност, проверена марка, докажани еуровенти тестирања и што се не. Негативност е што е скапичка. Одличен избор ако планираш маста да и ја извадиш постојано и да го носи на грб целото греење, со тоа што може да и треба помош ако е премногу ладно - но ќе си ја исплати помошта со високиот COP остатокот од времето.

2. Gree Lomo 18ka тоа ти е опција за некој попристоен буџет, без некои којзнае какви сертифицирања, но со добар глас. Би требало да нуди повеќе од доволно според укажувањата од луѓе. Нема еуровент, ама има други тестови. Би требало да е океј.

3. Vivax AERI 18ka (може и две) или една 24ка. Тоа ти е опција за буџет без којзнае какви сертифицирања, но со добар глас. Би требало да нуди многу топлина за наши услови. LG компресор и феноменална цена. Нема еуровент но генерално задоволство од народ има. Со 2 единици гарантирано е дека ќе добиеш премногу топлина, а и со 24ка исто.

4. Хансол 12ка тоа е опција за буџет ако си загрижен за прениски температури. Се тврди дека има нордиски карактеристики но со 09 компресор е. Би требало по укажувања да е солидно решение, но е доста скапо. Едно време беше 40000 па после стана 50000, и тоа е негативната работа.

5. Хансол 18ка тоа е опција за повисок буџет ако си загрижен за прениски температури. Наводни нордиски карактеристики но овој пат со доста појак компресор кој се нуди во големи и поскапи единици (укровн). Доста скапо но тврди голема стабилност во разни услови. Големо задоволство од оние кои го имаат.

6. Даикин за овие цени има некои комромисни модели, кои е прашање дали се Даикин Даикин. Би рекол дека има океј избор ама треба убаво да се разгледа секој модел. Имаат еуровент и лесно може да се заклучи за секој модел дали исполнува или не. Тешко со точка 1 да може да излезе некој модел на крај, освен можеби модели над 2000еур.

7. Тошиба има во понуда 13ка и 16ка, но бидејќи имаат еуровент лесно може да се каже дека точка 1 FH35VE е подобар избор според мерењата.

8. LG има модели кои парираат но не се мерливи со точка 1.

9. Фуџицу 18ка, нуди бајаги топлина. Малку послаба економија, но затоа многу силни карактеристики. Ако приматот е да се добие максимална топлина мислам дека е добар избор. Најдоле е на долната табела прикажан.

Има и други модели и производители кои не ги спомнав или не ги знам. Грубо вака доаѓа. Точките 2/3/4/5 да имаа еуровент многу лесно ќе ги класифициравме и нив, ама зошто немаат мора вака описно да се снаоѓаме. Еве ти табела која ја правев околу нова година од некои клими кои ги имав во обѕир во моментот најдоле тие без име се фујитсу другите се со име:
9TDPb22.png

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Кај си бе педерче...Овој GGTT1 е најнеомилениот лик од кајгана форумот попознат како Стрелец.
Инаку ќе го препознаете по тоа што нон стоп ќе ги препорачува Gree како бренд.
работи како продавач на гри.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
имам пуштени цевки за парно со пелети но шпоретот после 1/2 години ке се стави
Нема поента да инвестираш во квалитетна клима, па да се префрлиш на пелети. Понатаму купи си уште две 2.5ки за спалната и детската и завршена работа. Не знам колку си упатен, ама греењето на пелети ќе те кошта годишно 2 до 3 пати повеќе во споредба со греење на клими.

местото за клима е планирано над врата
За да имаш што е можно помали разлики во температура, климата се става на средина на собата. Ако ја ставиш во ќош како што ти е планот, рачунај дека на спротивната страна од собата ќе ти биде и до 3 степени поладно, во зависност од надворешната температура и изолацијата. Јас би ја ставил кај што пишува 0.71, ако има можност.

и дали да ладам/греам спална ходник и дневна или само дневна?
Ако мислиш со една клима, нема теорија преку дневната да ја стоплиш спалната.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

Да грееш и спална, ходник и дневна тешко, можеш да ја подгнеш само температурата неколку степени во спалната ама да ја стоплиш комплетно тешко.
Ако инвеститаш во квалитетен климатизер џабе ти се после пилети, како што напоменаа две по основни модели во спална и во детската соба и комплетен си. Дури и сега со буџет до 60К ке можеш да земиш една солидна 12ка во дневната и една 9ка или некоја послаба 12ка за во спалната и ке бидеш скоро комплетиран.

Мала исправка кај @mdeni 12ка хансол и 9ка хансол користата ист компресор, незнам од каде информација дека компресорот е 9ка. Многу често 9ки и 12ки користата исти компресори со тоа што на во 9ките ги намалуваат перформансите, обично компресорите се 12ки во нив. Нема логика да се стави компресор за 9ка клима во 12ка ?! Како ке ги зголемат перформансите ?! По логично е и двете да имаат 12ка компресор и да ги намалат перформансите на 9ките.
Воедно и за цената на нордик ХАНСОЛ моделот цената е 49990ден ( 50К ) имаше 20 дена промоција во јануари на 46К, никогаш не била 40К па да се зголеми на 50К климата.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864

Кога веќе имаш инсталација за парно оди со топлинска пумпа, ако е над буџетот тогаш две клими, се две клими земи си две гри ломо и уживај.

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: sumi

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Кај си бе педерче...Овој GGTT1 е најнеомилениот лик од кајгана форумот попознат како Стрелец.
Инаку ќе го препознаете по тоа што нон стоп ќе ги препорачува Gree како бренд.
работи како продавач на гри.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
малку промашив :)
моја грешка,јавно му се извинувам на членот GGTT1,не е стрелец и не е продавач на гри.
GGTT1 има лг и хансол клима :) се знаеме од друг форум
администраторот нека корегира

InnerVision

read-only
8 февруари 2017
3
0
Zdravo iskusni luge , bi sakal da mi dadete sovet za izbor na klima ured.
Se raboti za prostorija od 50m2 no so visina od 2.20m , solidna izolacija i samata soba e pomegju drugi sobi samo edna strana e nadvoresna.
Momentalno ima klima ured on/off Daewoo 3.5kw so 550m3 protok na vozduh.
Do 0 stepeni moze da go zadovoli greenjeto vo prostorijata ,megjutoa vekje od minus samo ja zamlacuva sobata.
Bi sakal da stavam inverter i dolgo vreme gledam i nemozam da se odlucam.
Razgleduvam Vivax 3.5 i 5ka , Gree ,Carrier ,Haier , Panasonic ,Toshiba i Mitsubishi.
Neznam dali da se odi na podobar nekoj model so dobri karakteristiki za greenje (3,5kw - 4kw) ili pak na 5ka.
Kolku e bitno da ima jonizator ? I kolku e biten protokot na vozduh ? Dali ke mi zadovoli model do -15 ili da se odi na model -20 ? Bi sakal i mislenje koj bi bil postedliv dali 3,5-4kw da raboti na maksimalno (ili pogolemo opteretuvanje - brzina) ili pak 5ka so pomalo opteretuvanje (pomala brzina)? Dali ima razlika na modelite so koja temperatura duva od vnatresnata edinica i dali nekoj dava takva informacija vo specifikacijata? Bi sakal da mi kazete vie vo ovoj budzet , sto bi odbrale vie , koj model balansirano cena/kvalitet.
Vo kukjata imam i parno ,no bi sakal model koj bi zadovolil i bez upotreba na parno greenje.
Biten moment e potrosuvackata na elektricna energija i cenata se razbira. Budzetot e od 25000 do 50000den.
Vi blagodaram odnapred.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Zdravo iskusni luge , bi sakal da mi dadete sovet za izbor na klima ured.
Se raboti za prostorija od 50m2 no so visina od 2.20m , solidna izolacija i samata soba e pomegju drugi sobi samo edna strana e nadvoresna.
Momentalno ima klima ured on/off Daewoo 3.5kw so 550m3 protok na vozduh.
Do 0 stepeni moze da go zadovoli greenjeto vo prostorijata ,megjutoa vekje od minus samo ja zamlacuva sobata.
Bi sakal da stavam inverter i dolgo vreme gledam i nemozam da se odlucam.
Razgleduvam Vivax 3.5 i 5ka , Gree ,Carrier ,Haier , Panasonic ,Toshiba i Mitsubishi.
Neznam dali da se odi na podobar nekoj model so dobri karakteristiki za greenje (3,5kw - 4kw) ili pak na 5ka.
Kolku e bitno da ima jonizator ? I kolku e biten protokot na vozduh ? Dali ke mi zadovoli model do -15 ili da se odi na model -20 ? Bi sakal i mislenje koj bi bil postedliv dali 3,5-4kw da raboti na maksimalno (ili pogolemo opteretuvanje - brzina) ili pak 5ka so pomalo opteretuvanje (pomala brzina)? Dali ima razlika na modelite so koja temperatura duva od vnatresnata edinica i dali nekoj dava takva informacija vo specifikacijata? Bi sakal da mi kazete vie vo ovoj budzet , sto bi odbrale vie , koj model balansirano cena/kvalitet.
Vo kukjata imam i parno ,no bi sakal model koj bi zadovolil i bez upotreba na parno greenje.
Biten moment e potrosuvackata na elektricna energija i cenata se razbira. Budzetot e od 25000 do 50000den.
Vi blagodaram odnapred.
Просторијата е прилично ниска 2.2М НО СО ОГЛЕД дека има буџет за поевтин а добар модел на 5.5KW клима мој совет е да одеш до нејзе. 30m2 просторија има околу 80м3 воздух, твојата некаде 109-110. Посигурен избор е 5kW клима уред, да постигнува температура и солидно да не работи постојано на максимум.

Со оглед на твојот буџет ова се мој предлог модели:
VIVAX ACP-18CH50AESI = ~ 35K
VIVAX ACP-18CH50AERI = ~ 37K
AUX 18 ASW - H18E1A4/FCRI = ~37K
HAIER Tundra AS18TD2HRA/1U18BE8ERA = ~ 40K
GREE LOMO ECO GWH18QD-K3DNC4E = ~ 40K
VIVAX ACP-18CH50AEVI = ~42K
CARRIER iPlus 42QHC018DSA / 38QHC018DSA = ~ 50K
GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G = ~50K

Сите се -15 ОСВЕН GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G и VIVAX ACP-18CH50AEVI моделот кој се -20. Генерално -15 би била доволна со оглед дека оваа зима се смета за исклучок. претежно имаме потопли зими.

Јас би одбрал клима со греачи а тоа од мојата листа се три модели VIVAX ACP-18CH50AERI, VIVAX ACP-18CH50AEVI и GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G .

VIVAX, GREE, HAIER, CARRIRE се клима уреди кој нудат одличен и висок квалтет по прифатлива цена и влегуваат во категорија на најдобар сооднос на цена/перформанси.
Ако имаш желба за марка како што е PANASONIC, DAIKIN, TOSHIBA, MITSUBISHI ке треба да зголемиш буџет ИЛИ да одеш со некоја 3.5/4kW клима уред кој како што напоменав не е мој предлог. Евентуално тука може да влезе TOSHIBA MIRAI RAS-16BKV-E/RAS-16BAV-E која чини околу 52К.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
5.5 kw клима гледај за таа квадратура,немој помала.

Испратено од Redmi Note 2 преку IT.mk форум апликација

Обавезно 5.5kw
Грее Хансол нордикот до -30. Или Ломо варијантата, но ако сакаш најдобро fh50ve, ем ефтина струја ем греење ем ќе се стоплиш.

Sent from my iPhone using Tapatalk

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580
5.5 kw клима гледај за таа квадратура,немој помала.

Испратено од Redmi Note 2 преку IT.mk форум апликација
^^This

Ја имам 55м2 со 3 и нешто висина и 3.5 Carrier инвертер, и пошто не живеам таму треба саат време да се стопли од старт. Требаше да рокнам 5, не ја прави истата грешка.

На друго место имам Грее Ломо 5 и од тоа кратко што ја имам користено е сосема ок за 50м2, надворешната и внатрешната единица се гоолеми.

InnerVision

read-only
8 февруари 2017
3
0
Fala vi za sovetite , imam moznost i za mal eksperiment , na vtoriot sprat nemam klima a prostorijata e okolu 35m2 , mozam da odam i na varijanta sega da zemam 3.5/4 i da testiram ovaa-slednata godina , vo slucaj da ne zadovoli , ke ja stavam 3,4/4kw na gorniot sprat a ke zemam nova 5ka za ovaa prostorija od 50m2.

InnerVision

read-only
8 февруари 2017
3
0
Просторијата е прилично ниска 2.2М НО СО ОГЛЕД дека има буџет за поевтин а добар модел на 5.5KW клима мој совет е да одеш до нејзе. 30m2 просторија има околу 80м3 воздух, твојата некаде 109-110. Посигурен избор е 5kW клима уред, да постигнува температура и солидно да не работи постојано на максимум.

Со оглед на твојот буџет ова се мој предлог модели:
VIVAX ACP-18CH50AESI = ~ 35K
VIVAX ACP-18CH50AERI = ~ 37K
AUX 18 ASW - H18E1A4/FCRI = ~37K
HAIER Tundra AS18TD2HRA/1U18BE8ERA = ~ 40K
GREE LOMO ECO GWH18QD-K3DNC4E = ~ 40K
VIVAX ACP-18CH50AEVI = ~42K
CARRIER iPlus 42QHC018DSA / 38QHC018DSA = ~ 50K
GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G = ~50K

Сите се -15 ОСВЕН GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G и VIVAX ACP-18CH50AEVI моделот кој се -20. Генерално -15 би била доволна со оглед дека оваа зима се смета за исклучок. претежно имаме потопли зими.

Јас би одбрал клима со греачи а тоа од мојата листа се три модели VIVAX ACP-18CH50AERI, VIVAX ACP-18CH50AEVI и GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G .

VIVAX, GREE, HAIER, CARRIRE се клима уреди кој нудат одличен и висок квалтет по прифатлива цена и влегуваат во категорија на најдобар сооднос на цена/перформанси.
Ако имаш желба за марка како што е PANASONIC, DAIKIN, TOSHIBA, MITSUBISHI ке треба да зголемиш буџет ИЛИ да одеш со некоја 3.5/4kW клима уред кој како што напоменав не е мој предлог. Евентуално тука може да влезе TOSHIBA MIRAI RAS-16BKV-E/RAS-16BAV-E која чини околу 52К.

Bi sakal da te prasam za modelot Gree LOMO GWH12QC-K3DNB4G , dali e klima so greaci ?
Gledam deka ima protok na vozduh od 660m3 i raboti na -20. Imam opcija sega da zemam vakva klima pa vo slucaj da ne mi zadovoluva potrebite , slednata godina da ja stavam na vtoriot sprat vo soba od 35m2 a za sobava od 50m2 da zemam 5ka.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Bi sakal da te prasam za modelot Gree LOMO GWH12QC-K3DNB4G , dali e klima so greaci ?
Gledam deka ima protok na vozduh od 660m3 i raboti na -20. Imam opcija sega da zemam vakva klima pa vo slucaj da ne mi zadovoluva potrebite , slednata godina da ja stavam na vtoriot sprat vo soba od 35m2 a za sobava od 50m2 da zemam 5ka.
Да, тој е со греачи. Комбинациите дали и како можеш со преместување си ги знаеш сам :).

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Ovaa e dobra ako ja ima GREE COZY GWH18MC-K3DNE3G по супер цена од 41.990 ден.

COZY GWH18MC-K3DNE3G
ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):A++ (6.1/4.0)

МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ:6600.00 W

МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ:6800.00 W

ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ:5275/5800 W

ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ:1625 W

ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ГРЕЕЊЕ:1760 W

ПРОТОК НА ВОЗДУХ:850.00 m3

КАПАЦИТЕТ НА ОДВЛАЖНУВАЊЕ:1.80 l/h

НИВО НА БУЧАВА:45.00 dB

РАБОТНА ТЕМПЕРАТУРА:ОД -15 ℃ ДО 45 ℃

МАСА ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА:12.00 kg

МАСА НАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА:45.00 kg

ПРЕПОРАЧАНА ПОВРШИНА:60 м2

ФРЕОН:R410A

ФИЛТРИ:Bio-филтер, Филтер за прашина

ДИМЕНЗИИ НАДВ. ЕДИНИЦА:955 X 700 X 396 mm

ГАРАНЦИЈА:5 ( 1 + 4 ) години

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Fujitsu asyg18lfca за 70.990 денари во Хидросет нуди безобразни перформанси. 5.2KW на -7 и 4.81KW на -15! Тоа се запрепастувачки добри еуровент резултати.
960b584d3143471fbbae6e923425a54b.png

http://www.fgnordic.se/media/57640/ASYG18LFCA_AOYG18LFC_SI.pdf
http://www.frigotrade.hu/webshop/letoltesek/Fujitsu ASYG LFCA 18-24-30 sevice technical manual (4,4 MB).pdf

DC компресор со 18-130rpm со греач на под 5*C.
Максимална потрошувачка 3.1KW! Просечна 1.71KW.
Компресор Sanyo модел C-6RVN93H0T
600048d407d3488d9b1d8b957d17ce6b.png

Само каде и кога да се најде за поефтино е работата, како да се изведе тој момент? Ја има ли некаде оваа со пониска цена или со попуст?

P.S. Вака гледано оваа е иста цена со Хансол 18ка. Што ми вели дека Фуџицуто е подобар избор за иста цена.

Последна промена:

darjar

read-only
8 февруари 2017
16
6
Поздрав до сите, барав форум каде да го адресирам моето прашање и сакав прво на кајгана ама со оглед на она што го прочитав на последните страници не би ни припарил таму. Некултурни членови има и треба да се опоменат ама тоа не е ништо ново, она што не сум сретнал никаде е такво самоволие дрскост и суета на администратор. Банира членови за безазлени шали и за несогласување со неговата тиранија трајно без опомена без објаснување и згора на се и ги навредува. Случајно дознавам дека уствари се работи за ко-сопственикот на гореспоменатиот форум, трагедија...
Како и да е би ве замолил за мислење за позиционирање и избор на клими инвертери во стан во изградба.
8e9f27a092f900baae7f00b3ec4bc2f5.jpg

Анализирајки можни места обележив алтернативни позиции со црвени бројки:
6409c9db8235469ba3286bafb5e9bbcb.jpg

Би сакал со 3 единици по 2.5kw да го покријам цел стан. Се работи за мала зграда ке се прави по сите прописи за ефикасна изолација за стан кој ке биде на 2ри и последен спрат, над него кров и три надворешни ѕида ко што се гледа на скицата. Во бањата и во малото wc би ставил електрично подно греење. Особено ми е битно вашето мислење околу позиционирањето на климите. Благодарам.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Единствено ако хансолот е поекономичен, вака на спецификации вика дека е поекономичен. И секако twin rotarry компресор е подобра опција од сингл. И самото тоа што фуџитсуто има греач на компресор за под 5 степени кажува дека компресорот не е баш предвиден за -15 и дека не е самозаштитен. Радо би клима која нема греач на компресор, на тачна декако дека е пожелно да се има за да не се таложи мразот ама на компресор не. Тоа кажува доста.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Поздрав до сите, барав форум каде да го адресирам моето прашање и сакав прво на кајгана ама со оглед на она што го прочитав на последните страници не би ни припарил таму. Некултурни членови има и треба да се опоменат ама тоа не е ништо ново, она што не сум сретнал никаде е такво самоволие дрскост и суета на администратор. Банира членови за безазлени шали и за несогласување со неговата тиранија трајно без опомена без објаснување и згора на се и ги навредува. Случајно дознавам дека уствари се работи за ко-сопственикот на гореспоменатиот форум, трагедија...
Како и да е би ве замолил за мислење за позиционирање и избор на клими инвертери во стан во изградба.

Би сакал со 3 единици по 2.5kw да го покријам цел стан. Се работи за мала зграда ке се прави по сите прописи за ефикасна изолација за стан кој ке биде на 2ри и последен спрат, над него кров и три надворешни ѕида ко што се гледа на скицата. Во бањата и во малото wc би ставил електрично подно греење. Особено ми е битно вашето мислење околу позиционирањето на климите. Благодарам.

Буџет?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999

Добро си ги поставил креветите на јасни внатрешни ѕидови. Незнам само за дуплиот кревет дали кај главата ти е ставен на внатрешен ѕид. Ако не тогаш би ти препорачал да ставиш дополнителна изолација на тој дел.
Ако е кон надвор на тој ѕид кај главата да му ставиш 10цм тервол, и гипскартон. А ако е кон друг стан да си ставиш звучна изолација кон тој стан за помирен сон. Провери си тука Комплетна звучна изолација на стан од Децибел за да ти го средат тој дел со акустична изолација, многу е важно особено ако си во градба сеуште да не си прљаш откога ќе си наместиш по дома. Особено што не е скоро никаква значајна инвестиција, а разликата е огромна. Исто ѕидот кај 4 и 5 осигурај се дека е со многу добра изолација инаку нема да успееш ефикасно да се згрееш зошто при седење на каучите секогаш ќе ти е ладно на грбот ако тој ѕид е ладен.

Тоа е првична сугестија од скицава, можеби благо офтопик но во ред. Не би сакал да продолжиме со оваа тематика во тема назначена клима уреди. Само онака реторички го кажав.

Да се вратиме онтопик. Ќе ги анализирам локациите една по една.
1. Дали воопшто можеш да поднесеш клима во спална? Второ прашање, дали воопшто е потрбно греење во спална? Климата бучи, колку и да е добра сепак на спиење ќе е евидентен звукот. Јас не би поставувал клима во спална. Според мене во добро изолирана спална нема потреба од дополнително греење зошто би требало да е доволно од остатокот од станот. Јас порано греев како луд во неизолирана спална. Но овие две години со добро среден распоред и изолација во спална не греевме. Дури ни на -20. Немаше потреба. За спиење секако. Ако престојуваш во собата и преку ден и не спиеш тогаш е во ред клима. Така да оваа локација треба да се размисли. Океј си е.
2. Бесцелна локација. Освен ако сакаш да оставаш врата од спална за помалку да ти бучи климата, да не ти е во самата соба. Па се ограничуваш да си со отворена врата. многу глупава локација.
3. Супер локација за клима за греење, но не и за ладење. Овде треба да стои многу високо квалитетна клима со многу голема издувна температура и многу слаба издувна моќ. Круцијално е да има Cold Air prevention и најдобар софтверски менаџмент за спречување на издувување на ладен воздух. Тука ќе се покаже кој е кој. Ова е главната клима за оние страшни периоди. Со оваа клима ќе се напојува каучот и дневната, а ладна точка ќе биде телевизорот. Одлично.
4. Лошо место за клима. Ладна точка е кауч на надворешен ѕид. Овде не би ставил клима ниту за ладење ниту за греење зошто на каучот ќе е непријатно да се седи во секое време кога таа клима лади или грее.
5. Феноменално место за клима. И за греење, а особено за ладење. Ладна точка е трпезариско столче кое не е критично, а ќе има покритие од другата клима на локација 3. Оваа ќе ја покрие кујната, трпезаријата и ходникот одлично, но ако е соодветна и спалната!

Јас би одел со избрани локации на 1,3,5. Со особено внимание на број 3.

Единствено ако хансолот е поекономичен, вака на спецификации вика дека е поекономичен. И секако twin rotarry компресор е подобра опција од сингл. И самото тоа што фуџитсуто има греач на компресор за под 5 степени кажува дека компресорот не е баш предвиден за -15 и дека не е самозаштитен. Радо би клима која нема греач на компресор, на тачна декако дека е пожелно да се има за да не се таложи мразот ама на компресор не. Тоа кажува доста.

Не гледам логика да е поекономичен. Во ниеден случај. Кога ќе намали потреба од максимална моќ COP на Fujitsu ќе се крене значително. А со тој масивен компресор веројатно како и на сите добри клими во понуда ќе е ефикасноста. Со таа разлика што оваа може да испорача 4.8KW додека другите неможат.

Ова е табела од друга клима но идејата е иста. На максимална сила од 4.8KW ќе е понизок COP факторот нормално, но ако таа се намали на 3.5KW колку што можат другите да испорачаат и COP ќе се покачи, и тоа можеби и над оние другите клими само заради големиот капацитет на оваа клима.
CXbvrJZ.png

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

На врв