Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Поентата ми беше дека со тие пари што ќе ги фрлиш на рехау, половината можеш да ја инвестираш во појака клима или да го изолираш плафонот ако сеуште не си, за да добиеш оптимално затоплување за парите.
Секогаш се стремам да најдам оптимум за парите што ги давам, јбг. :)

А што се однесува до пожолтување, се додека се пуши кај тебе, и рехау да ставиш ќе пожолти. Од кога ги сопрев цигарите и се префрлив на електрични, немам ништо пожолтено дома, а пвц-то најмногу страдаше.

Sent from my A0001 using Tapatalk

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Поентата ми беше дека со тие пари што ќе ги фрлиш на рехау, половината можеш да ја инвестираш во појака клима или да го изолираш плафонот ако сеуште не си, за да добиеш оптимално затоплување за парите.
Секогаш се стремам да најдам оптимум за парите што ги давам, јбг. :)

А што се однесува до пожолтување, се додека се пуши кај тебе, и рехау да ставиш ќе пожолти. Од кога ги сопрев цигарите и се префрлив на електрични, немам ништо пожолтено дома, а пвц-то најмногу страдаше.

Sent from my A0001 using Tapatalk

Не не се пуши а изолација немам сеуште (мислам имам фасаса, само стиропор нема ставани), најверојатно догодина и исто на таван ќе се става, сега прозори па до почетокот на наредната сезона. А се надевам со почетокот на наредната грејна сезона да се купи соодветна клима.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Сигурно има соодветна тема за изолации и прозори, а тоа не е оваа.

Реално секојдневно прашање. Многу фино смислено за да се избегне фаворизирање на марки. За реон Скопје. Простор од 50тина квадрати, салон. Неизолирана или благо изолирана фасада. Пристојни прозорци. Ова е просечниот човек во Скопје. Сака да се грее за ичпари како и сите други. Климата во реонот е Скопска. Внатре сака ~23 степени.

Гледа две клими кои се потполно иста марка и потполно иста цена:
GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G по супер цена од 49.990 ден.
GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E по супер цена од 49.990 ден.
Која од овие ќе му препорачате да ја стави и зошто?
KxYP1v8.png
ZxkXkSb.png

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Hansolot 5,5KW Nordik verzijata e blizok so Fh35vehZ a ne so FH35ve...greska u cekori imas za edno golemo Z.
2 Elektroluxa se kupuvaat so tie pari za eden VEHZ.

Procitaj ja oznakata na nadvoresnata, ima Z vo nea vehZ.
Za toa i Vlavot ti napisa na prethodnata strana ama ti si citas oznaki kako si sakas.
E toa Z=ZUBADAN odnosno klima Nordik varijanta na FHVE deklarirana do -25, ili pojasno moze ke bide ako se kaze deka e toa EVI tehnologija ili slicno so 2-stage kaj Hansolot Nordik sto e daleku od obicen twin-rotary koj se dobiva vo VE verzijata do -15 od 60000.
VEHZ kaj nas se nosi po poracka(ako se donese), posledna prasana cena objavena po nasive forumi za 35VEHZ e 90.000 den. A toa od 90000 vidis nije isto so FH35VE do -15 od 60000.
Првен добро објаснето, второ некако постот барем мене ми изгледа агресивен, имај респект кон другите членови, малку по малку ке се створи нервоза и провокација ке има од сите страни. Мислам на делот "...ama ti si citas oznaki kako si sakas..." незнам каков е контакстот и намерата ама овој дел мене ми го прави агресивен постот. Преферирајте кирилица.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Сигурно има соодветна тема за изолации и прозори, а тоа не е оваа.

Реално секојдневно прашање. Многу фино смислено за да се избегне фаворизирање на марки. За реон Скопје. Простор од 50тина квадрати, салон. Неизолирана или благо изолирана фасада. Пристојни прозорци. Ова е просечниот човек во Скопје. Сака да се грее за ичпари како и сите други. Климата во реонот е Скопска. Внатре сака ~23 степени.

Гледа две клими кои се потполно иста марка и потполно иста цена:
GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G по супер цена од 49.990 ден.
GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E по супер цена од 49.990 ден.
Која од овие ќе му препорачате да ја стави и зошто?
KxYP1v8.png
ZxkXkSb.png
GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G по супер цена од 49.990 ден. Затоа што сепак е 5.5kW. Некако во 50м2 3.5kW клима ми е ризик иако е хансол, сепак е голем простор. Не дека нема шанси да заврши работа ама мислам подобро решение му е 5.5kW клима.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Викаш ќе има разлика? На -10 или 0 степени како Скопска клима? Издувите им се 740 и 800м3 доста блиску се по бројки. А сигурно и издувна температура ќе е иста или слична.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Еве го на слика од 12ката хансол на слика, како изгледа дво/троен изменувач. Незнам дали е 18ката ваква, мислам дека не е колку што гледав по спецификации.
q2ztuJN.jpg

Хансол 12ка, поентата е како да го постигнеме ова:
VL1PvwB.jpg

А не 51,52 како што нормално даваат.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Според пресметките што ги направив, математиките, за топлотна загуба ми испаѓа дека на просторв дневна и трпезарија со променети пвц столарија површина од 33м2 со тоа што куќата е градеба со блок со шуплина каде U=2.1w/m2 според http://ceprosard.org.mk/MK/pdf/25.11_april_Obuka_za_energetski_kontrolori.pdf каде на прозорите ставив U=1w/m2 а на таван 2w/m2 на под и внатрешни ѕидови ставив 1w/m2 со тоа што делта Т при рачунањето на внатрешните ѕидови ја ставив помала поради повисоките температури внатрешни во другите соби пример делта Т при мерење на внатрешни ѕидови ја ставив од 10 до 16 степени а на надворешни делта Т ја ставив 38 степени. Ако ми ја разбере некој математиката утепај ме :D Ако сум добро израчунал испаѓа дека на -15 имам топлотна загуба од околу 4-4.5kw. Што значи ми треба клима која на -15 ќе зрачи со околу 4.5kw. Хм... Шо значи fh35ve ќе биде малку fh50ve би се добро снашла со просторов ноо скапа, па единствено хансолот 5.5 да знам колку w емитува на -15 супер ќе биде.

edit: рачунав внатрешна температура да е 23 C

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Еве го на слика од 12ката хансол на слика, како изгледа дво/троен изменувач. Незнам дали е 18ката ваква, мислам дека не е колку што гледав по спецификации.
q2ztuJN.jpg

VL1PvwB.jpg

Добро зарем 18ката хансолот не достига исти температури 63.5 како 12 ката. Гледам двоен изменувач, бар вака на лист Хансолот е стварно ѕвер од клима.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
И 12ката не постигнува 63. Најчесто е 53-54, ретко повеќе.
Едино при монтирање да се стави поголема изолација на самите бакарни цевки за да се исцеди уште 1-2 степени целзиусови. Незнам како постигнал 63 дечково. Ете нека измери некој колку ќе му извади дома.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Намести ја на максимална температура, максимален издув, турбо мурбо ако има, се тоа вклучи, остави ја сондата некое време да ја дува топол воздух, ќе добиеш и над 70. Таа слика ништо не кажува.

Кај мене фуџитсуто постојано дува со 42-43, мицубишито 38-40. Краток период после дефростот креваат за десетина-петнаесет степени повеќе и после се враќаат на исто. Ако ги запнам креваат и над 60.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
q2ztuJN.jpg

VL1PvwB.jpg

18 kata hansolot Nordic nema potreba od 2.5reden izmenuvac. ima pogolema nadvoresna po dimenzija I tezina od 51 kg I kompresor 12cm3 twin stage twin-rotary od Ucrown. Ako hansolot 12 kata Nordic dava 3.3 kw na -15 togas 18 kata nordik hansol ke odi okolu 4-4.5kw kako od zafrkancija

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
@mdeni
Овие слики се од финскиот форум
Ова е најверојатно хансол санио постариот модел.
Ај ако сакаш пусти линк

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Еве ја сликата: Green Hansol 35 kulutus

Еве еден тест кај што ребрендирано хансол (можеби?) би требало да вади:
liTxH6C.png

Tynset 6500 Extreme

Ама за 18ка е табелава изгледа? Или можда за 12ката... 5100w.
JSuyOD2.png

Да се окозиш дур најдеш бројки, наместо златен еуровент стандардизиран... А жалосно е зошто имаат стварно со што да се покажат.

Еве го за UCROWN 12 исти ли се хансол и укровн?
http://www.airtradecentre.bg/PDF/new/Certificates/GREE U-crown/GWH12UB-K3DNA4F--ERP.pdf

Ucrown 18:
http://www.airtradecentre.bg/PDF/new/Certificates/GREE U-crown/GWH18UC-K3DNA4F--ERP.pdf

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Еве ја сликата: Green Hansol 35 kulutus

Еве еден тест кај што ребрендирано хансол (можеби?) би требало да вади:
liTxH6C.png

Tynset 6500 Extreme
JSuyOD2.png

Да се окозиш дур најдеш бројки, наместо златен еуровент стандардизиран... А жалосно е зошто имаат стварно со што да се покажат.
Сликата со температурата на издув ја имав видено ама не ми текнуваше на која тема од финскиот форум.
Овај хансол што е тестиран на издув е стариот модел со санио компресор S3DNA1B- мојот е поновиот модел со санио S3DNA1D. - сега како мојот модел се продава таму на север.

А ова за Wilffa 6500 Ekstreme ( имаше за ова на кајгана форумот) е всушност Хансол Нордик до -30 како сто се продава кај нас со twin-rotary twin stage kompresor топ од клима усте позната на север под INOVA, ELEKTROLUKS.SKANWARM
А од тест репортот се гледа колку е силна и можеш да замислиш колку е силен Хансол 18 ка Нордик до -30 степени со компресор од Ucrown, истиот компресорот кој Carier го користи всушност Carier ги користи двата компресори и од Хансол и
Ucrown за американски пазар.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Пробувам да замислам ама тест ми треба за да замислам.
Според тестовиве 3.5ката вади 3kw на -10 и на -15 или грешам? Малку ми личи. А и на 0 околу 3.2kw?
Може некој да протолкува?

Колку може да извадат апсолутен максимум на -10 или -15? Тоа ми треба. Верувам и на сите им треба. А ако имаме и cop уште поарно ама ајде не мора.

Земи измери сега на 6 степени и 100% влажност колку вади...

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Пробувам да замислам ама тест ми треба за да замислам.
Според тестовиве 3.5ката вади 3kw на -10 и на -15 или грешам? Малку ми личи. А и на 0 околу 3.2kw?
Може некој да протолкува?

Колку може да извадат апсолутен максимум на -10 или -15? Тоа ми треба. Верувам и на сите им треба. А ако имаме и cop уште поарно ама ајде не мора.

Земи измери сега на 6 степени и 100% влажност колку вади...
Табелата е за 12 ка хансол Нордик за ладна зона еве на -22 вади скоро 3 kw со 100hz od максимални мислам 120 hz јас мислам дека не е малку.
Ова се вредности колку е дизајнирана климата од производителот на различни температури.Кај сите производители има слични табели.
А на -7 степени дава 2.9 кw со 67 hz e сега ако заврти на 100 hz ако треба сигуpно преку 4 кw.
Тестот е рачунај за 20 степени внатрешна температура.
А за 18 ката хансол до -30 реков дека има ист компресор како Ucrown не дека се исти. не може да се исти Ucrown e највисока класа.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Хансол 12ка има компресор:
02SIs4b.png

Укровн 12ка има компресор:
Vnb0lwC.png

Хансол 18ка има компресор:
aC7a8q0.png

Укровн 18ка:
PkE4snf.png

Од приложеното може да заклучиме дека Хансол 18ка, и Укровн 12ка и 18ка имаат ист компресор.

За разлика од нив Ломо 18ка има:
Vf06q24.png

Koj е ист со Коузи 18ка, и Чејнџ 24ка.

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Според сервисите Хансолот 18 ка Нордик до -30 и Ucrown 18 ka се скоро идентични затоа велам дека хансолот 18 ка е топ клима
Crown-Hansol18k.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Се поставува прашањето за поднебјето. По форумиве се дискутира дали воопшто вреди кај нас да се става комплексен компресор од типот на хансол кога надворешната температура е во просек доста висока околу -5 степени. Со кратки испади под тоа. А останатите 6 грејни месеци е ~0 степени. Прашањето е дали премногу ефикасност жртвуваш за тие 5 месеци во однос на тој еден месец.
Значи сакам да кажам ако климата работи 5 месеци лабаво со над COP4, a еден со COP2.5, дали е за кај нас подобро да се оди на клима од типот на Ломо/АЕРИ која би имала 5 месеци над COP4, а еден со COP2. Со тоа што е значително поефтина. Со други зборови дали покомплексниот компресор на Хансол и Укровн има негативности при употреба на температури околу 0? Или не?

Зошто кај нас реално тоа е потребата од клима. 5 месеци да е ултраефикасна на температури над 0 и еден месец ја баталуваш ефикасноста и гледаш колку KW може да произведе на -15. Толку.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Се поставува прашањето за поднебјето. По форумиве се дискутира дали воопшто вреди кај нас да се става комплексен компресор од типот на хансол кога надворешната температура е во просек доста висока околу -5 степени. Со кратки испади под тоа. А останатите 6 грејни месеци е ~0 степени. Прашањето е дали премногу ефикасност жртвуваш за тие 5 месеци во однос на тој еден месец.
Значи сакам да кажам ако климата работи 5 месеци лабаво со над COP4, a еден со COP2.5, дали е за кај нас подобро да се оди на клима од типот на Ломо/АЕРИ која би имала 5 месеци над COP4, а еден со COP2. Со тоа што е значително поефтина. Со други зборови дали покомплексниот компресор на Хансол и Укровн има негативности при употреба на температури околу 0? Или не?

Зошто кај нас реално тоа е потребата од клима. 5 месеци да е ултраефикасна на температури над 0 и еден месец ја баталуваш ефикасноста и гледаш колку KW може да произведе на -15. Толку.
Ова го читаше на финскиот форум за Ucrown. и twin stage.
Ама по ова јас мислам дека разликата е много минимална незначителна само што twin stage компресорот има поголеми капацитети на пониски температури а на повисоки температури е пак доста економичен.
Затоа видија табелата со споредба мегу компресорите па кажи што мислиш.
А за Gree мое мислење е дека повеке наликуваат на Fucicu -греење без компромис а не на Даикин со кого Грее е во тесна соработка. И јас лично не купував два Хансоли ако не беа добри - за парите нема подобро на пазарот што да се купи.- тенк од клима е тоа
GREE 2-stage (QXAT)  vs Sanyo twin rotary Performance comp..JPG

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

ОВА ЦЕЛО ВРЕМЕ ГО ЗБОРАМ ЈАС. Луѓето купуваат клими по 1000еу и многу поскапи во соодност на тоа како грееле и штеделе на -20. За тоа јас препорачувам најчесто ЛОМО како добар соодност или во НАЈКРАЕН случај ХАНСОЛ бидејќи е прилично многу моќна за наше поднебје а сепак финсиски не е екстремно скапа во споредба со други модели. Ако бараш супер моќна а да не е екстремно скапа да ХАНСОЛ е најдобар избор, BEST buy цена-перформанси ЛОМО е најдобар избор.
Неколку пати го ставаш АЕРИ во ист кош со ЛОМО ама искрено ЛОМОТО е многу подобра од АЕРИ според мене, не дека АЕРИ е лоша клима ама стави ги надворешните една до друга 18ки на пример ЛОМОТО изгледа како 24ка клима а не како 18ка.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.999
Аери е 13к поефтина од Ломо. И согласно тоа и ја ставам. :) А пак си има ЛГ компресор и греач. Како буџет верзија. 37000 денари аери VS 50000 денари ломо.

Само се утепав од барање да најдам што компресор користи АЕРИ за да можам убаво да ја истражам.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно