Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Дали некој има слично искуство, климата работи цело време, кога е на греенје, на било која температура во мод на греење, одереден период топли потоа поцнува да дува ладно наместо само да се исклучи па кога ќе се излади собата да почни да топли, овај е моделот на климата Midea Extreme Save AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series MSAGBU-12HRFN8-QRD1GW

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Дали некој има слично искуство, климата работи цело време, кога е на греенје, на било која температура во мод на греење, одереден период топли потоа поцнува да дува ладно наместо само да се исклучи па кога ќе се излади собата да почни да топли, овај е моделот на климата Midea Extreme Save AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series MSAGBU-12HRFN8-QRD1GW
Јас го имам истото со on-off клима, во темава добив одговори дека така требало, па сега не знам, само знам дека е бескорисна ако е наместена на 22-23.

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Јас го имам истото со on-off клима, во темава добив одговори дека така требало, па сега не знам, само знам дека е бескорисна ако е наместена на 22-23.
На колку ја местиш за да работи? Повеќе од 23? Зошто постарите клими не работеа така ако така требало :) во ауто мод веќе не знаи што праи климата :)

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
На колку ја местиш за да работи? Повеќе од 23? Зошто постарите клими не работеа така ако така требало :) во ауто мод веќе не знаи што праи климата :)
На 30, само тогаш не гаси, тибам климата...

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
На 30, само тогаш не гаси, тибам климата...
ОК тогаш секако нема да гаси и ке топли :) работата е ко ќе е на греење мод, па и на ауто мод, кога ќе достигни температура од 23 или 22 или 25 да прекини да работи и собата да остани топла па да се вклучи кога ќе се излади собата, а не да лади тоа што го столило, секоја нормална греалка, електрична печка или овие на пелети што се со вентилатор така работат, а не ладат.. тоа кинезите не научиле како да направат нешто ко шо треба.. порано климите пред 10-15 години се исклучуваја кога ќе ја загреат собагта на дадената температура..

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
За LG Bio се работи, не знам дали е дефект или фјучр, само знам дека ќе лета во канта за извесно време, баш така е како што кажуваш, грее, па после го лади тоа што го стоплило и фактички само џабе троши струја и галами. Добрата страна кај мене е што сум на градско парно и ја користам само за догревање, понекогаш, ретко, кога ќе ми се пожали понежната половина дека долго време сум ги држел прозорите отворени. :D

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
За LG Bio се работи, не знам дали е дефект или фјучр, само знам дека ќе лета во канта за извесно време, баш така е како што кажуваш, грее, па после го лади тоа што го стоплило и фактички само џабе троши струја и галами. Добрата страна кај мене е што сум на градско парно и ја користам само за догревање, понекогаш, ретко, кога ќе ми се пожали понежната половина дека долго време сум ги држел прозорите отворени. :D
На LG наводно kompresorite сега не ги правеле во Јапнија.. Ја пробувам мојава на ауто мод, предходно ја исклучувам па ја местам температурата, па ја вклучувам, инаку ако вклучена и го сменам модот скроз не знае што работи :) вака ко ќе подесам и треба малку време да издува, дува ладно па после и ја наголемувам температурата од 22 на 23 на пример и почнува да работи понормално, понекогаш се гаси ко ќе постигни температура ама понекогаш почнува со ладно дување, па ќе се исклучи или цело време ќе продолжи со ладно дување.. и сега да го прашаш тоа кинезот оти бе така копук еден и ако кажи што годе да го стрелаш.. толку да не се знае да се направи термостатот да исклучи туку требало вака па онака да работи. Кога греалката ќе се расипеше тогаш не гасеше туку дуваше ладно па мајстри ќе го сменеја термостатот, овие кинезива што учеле на чколија треба да му ја сменат наставата..

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
На LG наводно kompresorite сега не ги правеле во Јапнија.. Ја пробувам мојава на ауто мод, предходно ја исклучувам па ја местам температурата, па ја вклучувам, инаку ако вклучена и го сменам модот скроз не знае што работи :) вака ко ќе подесам и треба малку време да издува, дува ладно па после и ја наголемувам температурата од 22 на 23 на пример и почнува да работи понормално, понекогаш се гаси ко ќе постигни температура ама понекогаш почнува со ладно дување, па ќе се исклучи или цело време ќе продолжи со ладно дување.. и сега да го прашаш тоа кинезот оти бе така копук еден и ако кажи што годе да го стрелаш.. толку да не се знае да се направи термостатот да исклучи туку требало вака па онака да работи. Кога греалката ќе се расипеше тогаш не гасеше туку дуваше ладно па мајстри ќе го сменеја термостатот, овие кинезива што учеле на чколија треба да му ја сменат наставата..
А кога ги правеле во Јапонија? ЛГ се корејци.

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
А кога ги правеле во Јапонија? ЛГ се корејци
Најповеке користат компресори од Toshiba, Mitsubisi i Hitachi, и подобрите кински се со такви компресори, како Haier i Midea.. Daikin незнам кои компресори ги користат.. А за поновиве LG покрај компресорите наводно и не ги составувале во кореја ни евентуално јапонија.. е сега колку се точни тие муабети.. продавациве за да шитнат Vivax ili Hisense разни муабети прават, дури и дека кинескте компресори биле подобри.. затоа на еден корисник нов купен Hisense му работел цели 2 дена и му се расипал :) ова е информација од сервисери за клими..

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Исклучија oд штекер и пoсле 5 минути уклучијa Не јa пуштaј нa Auto Mode туку стисни Mode пуштија нa греење ( Heat - или сoнце ) и нa 25°C Fan Speed ( брзинa нa вентилaтoр нa внатрешната единицa ) 3-тa брзинa Нa Auto Mode не се пуштa туку зa греење ( Heat ) зa лaдење ( Cool ) и Fan Speed 1-вa 2-рa или 3-тa фaн брзинa

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Исклучија oд штекер и пoсле 5 минути уклучијa Не јa пуштaј нa Auto Mode туку стисни Mode пуштија нa греење ( Heat - или сoнце ) и нa 25°C Fan Speed ( брзинa нa вентилaтoр нa внатрешната единицa ) 3-тa брзинa Нa Auto Mode не се пуштa туку зa греење ( Heat ) зa лaдење ( Cool ) и Fan Speed 1-вa 2-рa или 3-тa фaн брзинa
3-та брзина му е најголема? на овај инвертер брзините му се, 20%, 40%, 60%, 80%, 100% и ауто, кога е на heat или cool мод

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
3-та брзина му е најголема? на овај инвертер брзините му се, 20%, 40%, 60%, 80%, 100% и ауто, кога е на heat или cool мод
Зaвиси oд мoделoт нa климaтa имa мoдели сo 3 брзини нa внатрешната единицa кaј твoјoт мoдел бидејќи имaш 20% тoa е 1-вa брзинa 40% е 2-рa брзинa 60% е 3-тa брзинa 80% е 4-тa брзинa и 100 % е 5-тa брзинa нa вентилaтoр нa внатрешната единицa ( климaтa требa дa рaбoти нa Cool зa лaдење и нa Heat зa греење ) не нa Auto Mode

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Na vnatresnata edinica kako da ne raboti auto fan nitu 1 i 2 brzina, koga e vo ovie brzini vnatresnata nitu pravi promeni a temp vo soba si page a koga stavas 1 i 2 brzina duri nema ni razlika tolku bavno rqboti sto mislenje moe e deka auto fan/1 i 2 brzina se edno isto, dodeka vo 3ta brzina najjakata si rqboti normalno. Sto moze da e problemot?

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Na vnatresnata edinica kako da ne raboti auto fan nitu 1 i 2 brzina, koga e vo ovie brzini vnatresnata nitu pravi promeni a temp vo soba si page a koga stavas 1 i 2 brzina duri nema ni razlika tolku bavno rqboti sto mislenje moe e deka auto fan/1 i 2 brzina se edno isto, dodeka vo 3ta brzina najjakata si rqboti normalno. Sto moze da e problemot?
Во ауто мод брзините неможи да се менуваат, само во мод на ладенје или греење можи да се сменат

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Во ауто мод брзините неможи да се менуваат, само во мод на ладенје или греење можи да се сменат
Јас никаде не спомнав ауто мод и климата никогаш не е работила во ауто мод само реков дека кога климата е на аутофан,1 и 2 брзина исто како да ги нема ниту реагире на некакви промени на темп а кога е во тие фанови темп паге во соба, само под фан 3 работи добро.

mobfors

hello world
23 јули 2009
115
44
Ако е во аутофан, тогаш работи автоматски и ги менува брзините автоматски по потреба од температурата, ако се селектира брзина тогаш не е во аутофан.. обично брзините се 1,2,3 и аутофан брзини, или во проценти кај некои клими, 20%, 40%, ... 100% и аутофан..

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Midea Nordic AG 5.5KW, 24C auto fan. Моментална Собна температура 21C.
При вклучување повлекува до 1.6kw.

7b0d3e2ac0cb206d2d1c97b6973255fa.jpg

Од кога изгаси моторот спушти ~40. Синоќа на 5,6ч работа спушти до 20W.
13699cbae22ef512ee6dd102474f2bdf.jpg

985116e994d7176231b332b2d711b6b9.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Да да знам. Мислам дека е океј потрошувачката за оваа клима.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Asinhron

read-only
15 февруари 2018
5
5
Здраво, ми треба совет околу купување нов клима уред првенствено наменет за греење во зимскиот период.
Ситуацијата е следна.
2 спрата (40 квадрати секој)
На горниот спрат веќе има инсталирано Самсунг клима 3.5 kW (минимум работна температура -7 С што во зима моментално знае да е недоволно) која потенцијално може да се демонтира ако се оди со опцијата за мулти сплит.

Целта е на двата спрата да имам по една глава.
Опциите се следни:
1. Една нова надворешна единица со две нови глави внатре (мулти сплит - по една на спрат).
2. Нова клима само за долниот спрат (ќе се користи само за греење во зима), и Самсунгот да си остане горе (ќе се користи воглавно за ладење во лето и ,,догрејување'' во зима)

Објектот има 10/10 изолација и 6-7 kW вкупно е повеќе од доволно моќност.

За во екстремни услови имам две бек-ап опции со резисторски грејни тела, така што нема голем ризик од ,,смрзнување''. :)

Ми треба совет околу бренд, опција и дали главите е подобро да бидат високоѕидни или парапетни.

Буџет:
80-90k - опција 1
60-70 k - опција 2

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Здраво, ми треба совет околу купување нов клима уред првенствено наменет за греење во зимскиот период.
Ситуацијата е следна.
2 спрата (40 квадрати секој)
На горниот спрат веќе има инсталирано Самсунг клима 3.5 kW (минимум работна температура -7 С што во зима моментално знае да е недоволно) која потенцијално може да се демонтира ако се оди со опцијата за мулти сплит.

Целта е на двата спрата да имам по една глава.
Опциите се следни:
1. Една нова надворешна единица со две нови глави внатре (мулти сплит - по една на спрат).
2. Нова клима само за долниот спрат (ќе се користи само за греење во зима), и Самсунгот да си остане горе (ќе се користи воглавно за ладење во лето и ,,догрејување'' во зима)

Објектот има 10/10 изолација и 6-7 kW вкупно е повеќе од доволно моќност.

За во екстремни услови имам две бек-ап опции со резисторски грејни тела, така што нема голем ризик од ,,смрзнување''. :)

Ми треба совет околу бренд, опција и дали главите е подобро да бидат високоѕидни или парапетни.

Буџет:
80-90k - опција 1
60-70 k - опција 2

Јас мислам дека Тошиба Шораи Еџ 16ка или 18ка би било таман за доле, а горниот дел да си тера дур тера тој Самсунгот каков-таков. Е сега ако веќе се фрла тој самсунг зошто се тапа за греење и доста мрзнат самсунзите задачата е потешка и ќе треба да се гледа некој мултисплит. Ама буџетов тешко да стигне. А и за 10/10 според мене приоритет би било ниско спуштање што мултисплит потешко го работи. Ама можда Хаиер ќе може да понуди некоја 18-22 со 2-3 единици. Ама кнап ќе е цената.

Другото ќе е забегано скапо како ЛН35 или Уруру...

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Asinhron

read-only
15 февруари 2018
5
5
Јас мислам дека Тошиба Шораи Еџ 16ка или 18ка би било таман за доле, а горниот дел да си тера дур тера тој Самсунгот каков-таков. Е сега ако веќе се фрла тој самсунг зошто се тапа за греење и доста мрзнат самсунзите задачата е потешка и ќе треба да се гледа некој мултисплит. Ама буџетов тешко да стигне. А и за 10/10 според мене приоритет би било ниско спуштање што мултисплит потешко го работи. Ама можда Хаиер ќе може да понуди некоја 18-22 со 2-3 единици. Ама кнап ќе е цената.

Другото ќе е забегано скапо како ЛН35 или Уруру...

Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Фала многу на одговорот. И јас сум повеќе за оваа опција со нова клима само доле, бидејќи нема врати помеѓу спратовите и топлиот воздух природно си се качува горе, така што потребата за греење на долниот спрат е секогаш поголема, а Самсунгот ќе брка работа ако треба да догрее.

Тошибава е на граница од буџет ама ако е најдобра опција во тој ранг може и да е кандидат број 1. Митцубиши се доста поскапи ко што видов, така што отпаѓаат од опција.

Само овој дел од коментарот не ти го сфатив, ако може да подобјасниш што точно мислиш со:

"А и за 10/10 според мене приоритет би било ниско спуштање што мултисплит потешко го работи. "

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно