Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

Jovan123

read-only
6 декември 2012
43
65
Во моментот кога ги пишувате овие небулози, можеби не ви е јасно во прв момент но, откако ќе ги препрочитате, би требало да ви стане јасно дека едноставно, не ја разбирате материјата. Ништо лично, нити пак насочено кон некого конкретно. Не може да толкува секој закони по сопствена волја и според четџипити. Не е поентата да навредам никого. Се извинувам искрено ако се најде некој навреден.

Иако денес е достапно тргувањето на странски берзи во Македонија, преку сиве овие онлајн брокер апликации, ако не знаете во што се впуштате, нити пак како е тоа регулирано, подобро е воопшто да не го правите тоа. Дополнително, фактот дека во секое второ ќоше на планетава се вртат муабети за берзи, вклучувајќи го тука и овој форум, кажува во кој сентимент сме.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.129
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Во моментот кога ги пишувате овие небулози, можеби не ви е јасно во прв момент но, откако ќе ги препрочитате, би требало да ви стане јасно дека едноставно, не ја разбирате материјата. Ништо лично, нити пак насочено кон некого конкретно. Не може да толкува секој закони по сопствена волја и според четџипити. Не е поентата да навредам никого. Се извинувам искрено ако се најде некој навреден.

Иако денес е достапно тргувањето на странски берзи во Македонија, преку сиве овие онлајн брокер апликации, ако не знаете во што се впуштате, нити пак како е тоа регулирано, подобро е воопшто да не го правите тоа. Дополнително, фактот дека во секое второ ќоше на планетава се вртат муабети за берзи, вклучувајќи го тука и овој форум, кажува во кој сентимент сме.
Па едуцирај не. Затоа е форумов.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.295
1.319

Повеќе е дека нашите законодавци не ја разбираат материјата отколку ние. Но еве доколку знаеш не знам зошто не би кажал ако веќе знаеш како. :) Јас како и сите други пишаа споделија мислење од тебе ништо конкретно не добивме.

За жал како што објаснив јас и членот подоле што ќе го цитирам, толкувањето очигледно е на средина што доведува до следново:
Моментално на IBKR имам остварено $1000 добивка, и $1000 загуба. Сулудо е да морам да платам $100 данок, а ги немам повлечено парите во банка, јер нели, ги изгубив.
Што значи јас неделава ако направам 5 трејда, 3 сум во плус, 2 во минус, сега како што е треба да пријавам и платам следниот месец данок на овие 3 што сум во плус, ама никаде никој не спомнува за пријавување на капиталните загуби. Сите овде што ги прашав баш ова, како ова тогаш да го решиме што тврдат дека треба да се пријави на секоја добивка, не добив никаков одговор :). На крај ќе испадне дека државава и за ова се ку*опецава со нас како и за се друго.

kirev

senior
31 мај 2010
9.049
7.723
1. Отворете фирма и тргувајте преку неа.
Или
2. Правете како мислите и бидете спремни ако треба и на суд да се жалите и да се докажувате дека не може да бидете даночени за ќаровите а не и ослободени заради загубите.

Tommy P

hello world
4 април 2011
94
91

На кои небулози конкретно мислиш, да ги продискутираме?

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
217
89
Молам? Нема логика ова што го збориш.
Еве најпроста математика: Денес почнувам со трејдинг, 1000 долари вложувам. На трејд добивам 400 долари профит денес (да речеме сите сум ги стаил на тој 1 трејд). Значи сум 1400. Утредента на друг трејд губам 800, значи сум 600 сега салдо (исто сите 1400 ставени на тој трејд). И одлучувам третиот ден да ги извадам, 600 долари вадам на своја сметка. Која е капиталната добивка тука? По твојава логика ја сеа треба на УЈП да им платам уште 40 долари? Арни ли сте? Math aint mathing a?
Абе веројатно е како во кладилница со ливчината, на секое добитно плаќаш данок, на секое изгубено - никому ништо...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв