Кој модел на Haier беше добар за зимање од Сетек ? Овој модел или Haier Tundra PLUS SMART U50MEGFRA/AS50TDDHRA-CLC
Јас го имам истото со on-off клима, во темава добив одговори дека така требало, па сега не знам, само знам дека е бескорисна ако е наместена на 22-23.Дали некој има слично искуство, климата работи цело време, кога е на греенје, на било која температура во мод на греење, одереден период топли потоа поцнува да дува ладно наместо само да се исклучи па кога ќе се излади собата да почни да топли, овај е моделот на климата Midea Extreme Save AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series MSAGBU-12HRFN8-QRD1GW
На колку ја местиш за да работи? Повеќе од 23? Зошто постарите клими не работеа така ако така требалоЈас го имам истото со on-off клима, во темава добив одговори дека така требало, па сега не знам, само знам дека е бескорисна ако е наместена на 22-23.
На 30, само тогаш не гаси, тибам климата...На колку ја местиш за да работи? Повеќе од 23? Зошто постарите клими не работеа така ако така требалово ауто мод веќе не знаи што праи климата
![]()
ОК тогаш секако нема да гаси и ке топлиНа 30, само тогаш не гаси, тибам климата...
На LG наводно kompresorite сега не ги правеле во Јапнија.. Ја пробувам мојава на ауто мод, предходно ја исклучувам па ја местам температурата, па ја вклучувам, инаку ако вклучена и го сменам модот скроз не знае што работиЗа LG Bio се работи, не знам дали е дефект или фјучр, само знам дека ќе лета во канта за извесно време, баш така е како што кажуваш, грее, па после го лади тоа што го стоплило и фактички само џабе троши струја и галами. Добрата страна кај мене е што сум на градско парно и ја користам само за догревање, понекогаш, ретко, кога ќе ми се пожали понежната половина дека долго време сум ги држел прозорите отворени.![]()
А кога ги правеле во Јапонија? ЛГ се корејци.На LG наводно kompresorite сега не ги правеле во Јапнија.. Ја пробувам мојава на ауто мод, предходно ја исклучувам па ја местам температурата, па ја вклучувам, инаку ако вклучена и го сменам модот скроз не знае што работивака ко ќе подесам и треба малку време да издува, дува ладно па после и ја наголемувам температурата од 22 на 23 на пример и почнува да работи понормално, понекогаш се гаси ко ќе постигни температура ама понекогаш почнува со ладно дување, па ќе се исклучи или цело време ќе продолжи со ладно дување.. и сега да го прашаш тоа кинезот оти бе така копук еден и ако кажи што годе да го стрелаш.. толку да не се знае да се направи термостатот да исклучи туку требало вака па онака да работи. Кога греалката ќе се расипеше тогаш не гасеше туку дуваше ладно па мајстри ќе го сменеја термостатот, овие кинезива што учеле на чколија треба да му ја сменат наставата..
Најповеке користат компресори од Toshiba, Mitsubisi i Hitachi, и подобрите кински се со такви компресори, како Haier i Midea.. Daikin незнам кои компресори ги користат.. А за поновиве LG покрај компресорите наводно и не ги составувале во кореја ни евентуално јапонија.. е сега колку се точни тие муабети.. продавациве за да шитнат Vivax ili Hisense разни муабети прават, дури и дека кинескте компресори биле подобри.. затоа на еден корисник нов купен Hisense му работел цели 2 дена и му се расипалА кога ги правеле во Јапонија? ЛГ се корејци
Исклучија oд штекер и пoсле 5 минути уклучијa Не јa пуштaј нa Auto Mode туку стисни Mode пуштија нa греење ( Heat - или сoнце ) и нa 25°C Fan Speed ( брзинa нa вентилaтoр нa внатрешната единицa ) 3-тa брзинa Нa Auto Mode не се пуштa туку зa греење ( Heat ) зa лaдење ( Cool ) и Fan Speed 1-вa 2-рa или 3-тa фaн брзинaНа LG наводно kompresorite сега не ги правеле во Јапнија.. Ја пробувам мојава на ауто мод, предходно ја исклучувам па ја местам температурата, па ја вклучувам, инаку ако вклучена и го сменам модот скроз не знае што работивака ко ќе подесам и треба малку време да издува, дува ладно па после и ја наголемувам температурата од 22 на 23 на пример и почнува да работи понормално, понекогаш се гаси ко ќе постигни температура ама понекогаш почнува со ладно дување, па ќе се исклучи или цело време ќе продолжи со ладно дување.. и сега да го прашаш тоа кинезот оти бе така копук еден и ако кажи што годе да го стрелаш.. толку да не се знае да се направи термостатот да исклучи туку требало вака па онака да работи. Кога греалката ќе се расипеше тогаш не гасеше туку дуваше ладно па мајстри ќе го сменеја термостатот, овие кинезива што учеле на чколија треба да му ја сменат наставата..
3-та брзина му е најголема? на овај инвертер брзините му се, 20%, 40%, 60%, 80%, 100% и ауто, кога е на heat или cool модИсклучија oд штекер и пoсле 5 минути уклучијa Не јa пуштaј нa Auto Mode туку стисни Mode пуштија нa греење ( Heat - или сoнце ) и нa 25°C Fan Speed ( брзинa нa вентилaтoр нa внатрешната единицa ) 3-тa брзинa Нa Auto Mode не се пуштa туку зa греење ( Heat ) зa лaдење ( Cool ) и Fan Speed 1-вa 2-рa или 3-тa фaн брзинa
Зaвиси oд мoделoт нa климaтa имa мoдели сo 3 брзини нa внатрешната единицa кaј твoјoт мoдел бидејќи имaш 20% тoa е 1-вa брзинa 40% е 2-рa брзинa 60% е 3-тa брзинa 80% е 4-тa брзинa и 100 % е 5-тa брзинa нa вентилaтoр нa внатрешната единицa ( климaтa требa дa рaбoти нa Cool зa лaдење и нa Heat зa греење ) не нa Auto Mode3-та брзина му е најголема? на овај инвертер брзините му се, 20%, 40%, 60%, 80%, 100% и ауто, кога е на heat или cool мод
Во ауто мод брзините неможи да се менуваат, само во мод на ладенје или греење можи да се сменатNa vnatresnata edinica kako da ne raboti auto fan nitu 1 i 2 brzina, koga e vo ovie brzini vnatresnata nitu pravi promeni a temp vo soba si page a koga stavas 1 i 2 brzina duri nema ni razlika tolku bavno rqboti sto mislenje moe e deka auto fan/1 i 2 brzina se edno isto, dodeka vo 3ta brzina najjakata si rqboti normalno. Sto moze da e problemot?
Јас никаде не спомнав ауто мод и климата никогаш не е работила во ауто мод само реков дека кога климата е на аутофан,1 и 2 брзина исто како да ги нема ниту реагире на некакви промени на темп а кога е во тие фанови темп паге во соба, само под фан 3 работи добро.Во ауто мод брзините неможи да се менуваат, само во мод на ладенје или греење можи да се сменат
20 Вати троши само вентилаторот.Синоќа на 5,6ч работа спушти до 20W.
Здраво, ми треба совет околу купување нов клима уред првенствено наменет за греење во зимскиот период.
Ситуацијата е следна.
2 спрата (40 квадрати секој)
На горниот спрат веќе има инсталирано Самсунг клима 3.5 kW (минимум работна температура -7 С што во зима моментално знае да е недоволно) која потенцијално може да се демонтира ако се оди со опцијата за мулти сплит.
Целта е на двата спрата да имам по една глава.
Опциите се следни:
1. Една нова надворешна единица со две нови глави внатре (мулти сплит - по една на спрат).
2. Нова клима само за долниот спрат (ќе се користи само за греење во зима), и Самсунгот да си остане горе (ќе се користи воглавно за ладење во лето и ,,догрејување'' во зима)
Објектот има 10/10 изолација и 6-7 kW вкупно е повеќе од доволно моќност.
За во екстремни услови имам две бек-ап опции со резисторски грејни тела, така што нема голем ризик од ,,смрзнување''.
Ми треба совет околу бренд, опција и дали главите е подобро да бидат високоѕидни или парапетни.
Буџет:
80-90k - опција 1
60-70 k - опција 2
Фала многу на одговорот. И јас сум повеќе за оваа опција со нова клима само доле, бидејќи нема врати помеѓу спратовите и топлиот воздух природно си се качува горе, така што потребата за греење на долниот спрат е секогаш поголема, а Самсунгот ќе брка работа ако треба да догрее.Јас мислам дека Тошиба Шораи Еџ 16ка или 18ка би било таман за доле, а горниот дел да си тера дур тера тој Самсунгот каков-таков. Е сега ако веќе се фрла тој самсунг зошто се тапа за греење и доста мрзнат самсунзите задачата е потешка и ќе треба да се гледа некој мултисплит. Ама буџетов тешко да стигне. А и за 10/10 според мене приоритет би било ниско спуштање што мултисплит потешко го работи. Ама можда Хаиер ќе може да понуди некоја 18-22 со 2-3 единици. Ама кнап ќе е цената.
Другото ќе е забегано скапо како ЛН35 или Уруру...
Sent from my SM-S911B using Tapatalk
VGA ASUS DUAL RX 9060 XT 16GB GDDR6 2xDP, HDMI, Black, 90YV0LG2-M0NA00
31.950,00 ден
USB Flash Drive 3.2 512GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-512G-G46
3.220,00 ден
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower NORTH, 2x140mm Aspect 4-pin PWM fans, w/WINDOW TEMPERED GLASS DARK, Side Mesh+Front wood panel, Charcoal Black, FD-C-NOR1C-02
10.050,00 ден
SOUND AUDIO MIXER ELGATO WAVE XLR MK.2, 10MAN9901
10.480,00 ден
HEADPHONES CORSAIR Gaming-Headset HS55 Wired w/microphone, PC/PS5/PS4/MAC, Carbon, CA-9011260-EU
4.710,00 ден
MONITOR STAND GEMBIRD, 2 MONITOR, 17"-32", VESA 100/75mm, Vertical, Tilt, 2x8kg, MA-DA2-02
3.230,00 ден