Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Фала многу на одговорот. И јас сум повеќе за оваа опција со нова клима само доле, бидејќи нема врати помеѓу спратовите и топлиот воздух природно си се качува горе, така што потребата за греење на долниот спрат е секогаш поголема, а Самсунгот ќе брка работа ако треба да догрее.

Тошибава е на граница од буџет ама ако е најдобра опција во тој ранг може и да е кандидат број 1. Митцубиши се доста поскапи ко што видов, така што отпаѓаат од опција.

Само овој дел од коментарот не ти го сфатив, ако може да подобјасниш што точно мислиш со:

"А и за 10/10 според мене приоритет би било ниско спуштање што мултисплит потешко го работи. "
За 10/10 изолација ко што викаш, битно е да може климите да работат со мала ватажа околу 350w.

Некои клими не можат да спуштат на 350w. Затоа е битно за кај тебе да работат на 350w, затоа што 95% од сезоната ќе се на тој ранг.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Здраво, ми треба совет околу купување нов клима уред првенствено наменет за греење во зимскиот период.
Ситуацијата е следна.
2 спрата (40 квадрати секој)
На горниот спрат веќе има инсталирано Самсунг клима 3.5 kW (минимум работна температура -7 С што во зима моментално знае да е недоволно) која потенцијално може да се демонтира ако се оди со опцијата за мулти сплит.

Целта е на двата спрата да имам по една глава.
Опциите се следни:
1. Една нова надворешна единица со две нови глави внатре (мулти сплит - по една на спрат).
2. Нова клима само за долниот спрат (ќе се користи само за греење во зима), и Самсунгот да си остане горе (ќе се користи воглавно за ладење во лето и ,,догрејување'' во зима)

Објектот има 10/10 изолација и 6-7 kW вкупно е повеќе од доволно моќност.

За во екстремни услови имам две бек-ап опции со резисторски грејни тела, така што нема голем ризик од ,,смрзнување''. :)

Ми треба совет околу бренд, опција и дали главите е подобро да бидат високоѕидни или парапетни.

Буџет:
80-90k - опција 1
60-70 k - опција 2
Каква поточно изолација има чим е 10/10 ?

igor.mitrik

read-only
20 ноември 2022
11
17
Е па дечки заврши и Март, ајде да споделиме како поминавме, сепак помагаме на луѓе што размислуваат за набавка на инвертер климатизер.
На Mitsu LN35, TP Link Tapo P110 мерачот ги прикажа следните резултати:

Атачменти

• Screenshot_2023-04-01-15-45-36-56_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    Screenshot_2023-04-01-15-45-36-56_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    365,4 KB · Прегледи: 47

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Здраво, препорака за 5,5 KW инвертер, буџет до 47000 плус монтажа, ама ако е и поевтино :). Сетек имаат попуст уште некој ден па се мислам помеѓу Hair, Hi- Sense и Midea , имаат повеќе модели. Што е најдобро во однос цена - квалитет. Инвертерот би се користел за греење, околу 45 квадрати, многу ретко за ладење. Не мора да е од Сетек, исто така и друга препорака е добродојдена. Фала другари

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Можеби на некој ќе му биде од корист па да споделам еден некомплетен список направен пред 3 недели.
* HC = heat capacity. Податоците се препишани од еуровент за полесна споредба и со акцент за греење.

Untitled-1.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Вака ако редиш Тундрата секогаш тепа. Уште јас кога правев вакви пресметки пред 5-10 години. Сепак тогаш цената на FH35 беше многу поволна и немаше логика да се зема кинез, кога за 55000 имаше јапонски хиперинвертер од највисока класа.

Ама тие времиња поминаа.

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Само за споредба е табелата и полесна споредба, а се подразбира зависно од можностите секој си одбира што му одговара. Инаку некои од овие модели се и со двојни греачи.

А тие времиња како што кажуваш поминаа. Продавачот уште пред 2 години ми велеше се очекува да поскапат инвертерите и тогаш си мислев дека намерно ми така кажува за да купам што побрзо. Колку за споредба Мицубиши хеви СРК50ЗС тогаш со монтажа ме чинеше 70 500 ден, а последно што видов е 90 000 ден без монтажа :(

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Здраво, препорака за 5,5 KW инвертер, буџет до 47000 плус монтажа, ама ако е и поевтино :). Сетек имаат попуст уште некој ден па се мислам помеѓу Hair, Hi- Sense и Midea , имаат повеќе модели. Што е најдобро во однос цена - квалитет. Инвертерот би се користел за греење, околу 45 квадрати, многу ретко за ладење. Не мора да е од Сетек, исто така и друга препорака е добродојдена. Фала другари

Зa 45м2 Best Buy 5.5кв мoдели се:

VIVAX AERI +

HAIER TUNDRA

AUX

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
А тие времиња како што кажуваш поминаа. Продавачот уште пред 2 години ми велеше се очекува да поскапат инвертерите и тогаш си мислев дека намерно ми така кажува за да купам што побрзо. Колку за споредба Мицубиши хеви СРК50ЗС тогаш со монтажа ме чинеше 70 500 ден, а последно што видов е 90 000 ден без монтажа :(
Ја гледам цената на Mitsu AP35VG и запрепастен кај отишле. Јас ја земав пред две години 54к (60 - 10%), и тоа VGK моделот со вифи модул, плус монтажа платив. :oops:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Ја гледам цената на Mitsu AP35VG и запрепастен кај отишле. Јас ја земав пред две години 54к (60 - 10%), и тоа VGK моделот со вифи модул, плус монтажа платив. :oops:
AP по цена од LN...
Страшно ама тоа е што сакаш.... кинески 3.5ki по 60к ги продаваат....

Asinhron

read-only
15 февруари 2018
5
5
Копам по страниве онлајн да споредам цени за Тошиба Шораи. Горе-доле сите се слични освен Елипсо каде што се доста поефтини (скоро 10к) . Имаат грешка некоја во моделите или што е фората? Убаво проверив дека за истите модели се работи. Некој инфо да не има?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Копам по страниве онлајн да споредам цени за Тошиба Шораи. Горе-доле сите се слични освен Елипсо каде што се доста поефтини (скоро 10к) . Имаат грешка некоја во моделите или што е фората? Убаво проверив дека за истите модели се работи. Некој инфо да не има?
И во аиркон се тие цените као на промоција...

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ако можиш да го зголемиш буџетот тогаш би ти ја препорачал GREE бидејќи има подобри карактеристики по Еуровент, ако буџетот ти е ограничен тогаш HAIER TUNDRA
Мислењето е автоматски споено:

Кој модел на Haier беше добар за зимање од Сетек ? Овој модел или Haier Tundra PLUS SMART U50MEGFRA/AS50TDDHRA-CLC
Haier tundra

Во Телеком климите имаат ок цена, истава на клими.мк е 79к

Македонски Телеком – Најдобрата мрежа во Македонијa
1703 x 48 = 81744

Можеби на некој ќе му биде од корист па да споделам еден некомплетен список направен пред 3 недели.
* HC = heat capacity. Податоците се препишани од еуровент за полесна споредба и со акцент за греење.

Погледнете го атачментот 124419
Додај ја и ова

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Фала многу на одговорот. И јас сум повеќе за оваа опција со нова клима само доле, бидејќи нема врати помеѓу спратовите и топлиот воздух природно си се качува горе, така што потребата за греење на долниот спрат е секогаш поголема, а Самсунгот ќе брка работа ако треба да догрее.

Тошибава е на граница од буџет ама ако е најдобра опција во тој ранг може и да е кандидат број 1. Митцубиши се доста поскапи ко што видов, така што отпаѓаат од опција.

Само овој дел од коментарот не ти го сфатив, ако може да подобјасниш што точно мислиш со:

"А и за 10/10 според мене приоритет би било ниско спуштање што мултисплит потешко го работи. "
Јас би ти ја препорачал ова,

Последна промена:

aleksandar88

read-only
6 април 2023
6
2
Zdravo moze li da mi preporacate klima ured za greenje 5.5 kw
Jas se mislam za hisense pa ako znae nekoj ve molam da mi kazete dali se dobri ili da mi preporacate druga marka otprilika do 50000 fala vi

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Jas se mislam za hisense pa ako znae nekoj ve molam da mi kazete dali se dobri ili da mi preporacate druga marka otprilika do 50000 fala vi
Haier Thundra , за Hisense немам добар збор чуено.

Кога веќе бараш препорака напиши

Простор, димензии , изолација, тип на објект и сл.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Aко неможеш да одвоиш поголем буџет ова
Ако можеш да одвоиш 60000 денари тогаш ова и нема да зрешиш

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19

Еве да не биде дека се нема чуено добар збор за Hisense: синот ја има скоро 2 години, одлично работи, тивка и надворешната и внатрешната. Тоа беше најефтината 3,5-ка која Hisense ја имаше во понуда, летото 2021 е замена цца 22,000 ден. Има и вграден WiFi за таа цена, кој функционира без проблем.
Инаку Hisense е огромна фирма а во бизнис со климите се неколку години, кој ги склопува и чии делови има неам појма, ама секако не ми изгледа дека се најлошите на македонскиот пазар. Далеку од тоа дека се и најдобри, но меѓу кинеските се средна класа, и сосем задоволителни за парите.

aleksandar88

read-only
6 април 2023
6
2

Zdravo prostorot e kuka vtori sprat so fasada bez stiropor drvena stolarija okolu 45 m2 fala ti pozz

Aко неможеш да одвоиш поголем буџет ова
Ако можеш да одвоиш 60000 денари тогаш ова и нема да зрешиш
Fala

Fala

Addonexus

read-only
30 ноември 2018
16
2
Ne bi ti preporacal toshiba, ja imam istata shorai 13 i od prv den problemi so zvuci, svirenje, zuenje, se rasipa motorceto, posle se rasipa kompresorot, se toa vo prvite 2 godini, a servisot e katastrofa, ne vrsat zamena ako ima problem. Ist problem go ima so toshiba i vo sosednive drzavi vo istocna evropa, najverojatno skartot go prakaat, prebaraj malku i okolu tie raboti preed da kupis, oti da ne frlis 1000 evra kako mene, a sega planiram i klimata da ja frlam i da baram druga

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв