Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Еве да не биде дека се нема чуено добар збор за Hisense: синот ја има скоро 2 години, одлично работи, тивка и надворешната и внатрешната. Тоа беше најефтината 3,5-ка која Hisense ја имаше во понуда, летото 2021 е замена цца 22,000 ден. Има и вграден WiFi за таа цена, кој функционира без проблем.
Инаку Hisense е огромна фирма а во бизнис со климите се неколку години, кој ги склопува и чии делови има неам појма, ама секако не ми изгледа дека се најлошите на македонскиот пазар. Далеку од тоа дека се и најдобри, но меѓу кинеските се средна класа, и сосем задоволителни за парите.
Клима за 22000 од кој и да е бренд не може да биде клима освен името клима.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
ve molam da mi pomognete koja klima e podobra

Према Еуровент двете имат исти карактеристики. Зимај ја поевтината.
Мислењето е автоматски споено:

За камп, за викендица летна, за летна кујна, за влезови... Си има намена.
Во право си, за ладење на камп, летна викендица, летна кујна, влез, ќе брка работа, ама за греење тешко, а за ефикасноста и потрошњата да не правиме муабет.

Последна промена:

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94

Браво другар за прашањево и мене истото ме интересира, гледам дека ознаките на внатрешните единици се различни - CLC и THC, претпоставувам дека е до компресорот , понов и подобар на TLC , ама добро е ако некој има искуство да сподели.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Браво другар за прашањево и мене истото ме интересира, гледам дека ознаките на внатрешните единици се различни - CLC и THC, претпоставувам дека е до компресорот , понов и подобар на TLC , ама добро е ако некој има искуство да сподели.
Се е исто, компресорот е во надворешната единица, до дозајнот на внатрешнате единица е, но разликата во цена е голема. Земете си ја поевтината додека трае Велигденскиот попуст во Сетек

Последна промена:

Addonexus

read-only
30 ноември 2018
16
2

Najverojatno se isti, imaat potpolno isti performansi i opcii. Jas gi razgleduvav haier Flexis modelite od 4.2Kw, i isto imase nekoi razliki vo oznakite, a sprema opisot bea isti, vo Klimi mk bese 50k, vo Setec 45k, a na akcija koga e go pustaa za 39-42k. Mislam deka edinstvena razlika e sto Setec sam gu uvezuva, a Klimi gi kupuva od Energija koi imaat za 10-20% povisoki ceni vo odnost na ostanatite uvoznici, a 0 usluga ako imas nekakov problem (od licno iskustvo so Toshiba kupena od kaj niv). ne velam deka Setec se najsjajni, i od niv ima poplaki od luge, no barem e poeftino i vrsat zamena dokolku ima problem za razlika od Energija koi nema sansi da ti zamenat rasipan ured (a Klimi mk bi go pratile kaj niv na servis ako ima problem, samo pretpostavka oti imaat potpolno isti ceni, pa mislam deka gi zemaat od kaj niv)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Немам намера да го рекламирам Сетек но тренутно со Велигденски попуст имаат најповолна понуда и ви ги предлагам следните клими.
Ова се добри клими од средна класа за помалку вложување.
Други не гледајте.
Кој има можност нека си гледа повисока класа МITSUBISHI, TOSHIBA, FUJITSU, DAIKIN...
Мислењето е автоматски споено:

Najverojatno se isti, imaat potpolno isti performansi i opcii. Jas gi razgleduvav haier Flexis modelite od 4.2Kw, i isto imase nekoi razliki vo oznakite, a sprema opisot bea isti, vo Klimi mk bese 50k, vo Setec 45k, a na akcija koga e go pustaa za 39-42k. Mislam deka edinstvena razlika e sto Setec sam gu uvezuva, a Klimi gi kupuva od Energija koi imaat za 10-20% povisoki ceni vo odnost na ostanatite uvoznici, a 0 usluga ako imas nekakov problem (od licno iskustvo so Toshiba kupena od kaj niv). ne velam deka Setec se najsjajni, i od niv ima poplaki od luge, no barem e poeftino i vrsat zamena dokolku ima problem za razlika od Energija koi nema sansi da ti zamenat rasipan ured (a Klimi mk bi go pratile kaj niv na servis ako ima problem, samo pretpostavka oti imaat potpolno isti ceni, pa mislam deka gi zemaat od kaj niv)
Гледај да се погоди климата, а за дефекти и рекламации сите се исти, ќе те мотат со месеци..

Последна промена:

aleksandar88

read-only
6 април 2023
6
2
Се е исто, компресорот е во надворешната единица, до дозајнот на внатрешнате единица е, но разликата во цена е голема. Земете си ја поевтината додека трае Велигденскиот попуст во Сетек
fala poz

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Го следам https://www.youtube.com/@TechnologyConnections редовно и гледам дека ова американциве се позитивно изненадено со работи кои овдека (во Европа) ги земаме здраво за говотов,

Он не, пошто е паметен момам и знае знаење, ама беше фасциниран од принципот на работа на обична сплит клима и како тоа е ефикасна и не троши.
Денес гледам како е фасциниран од машина за сушење алишта со топлотна пумпа.

Она што е интересно е што кај нив се фураат болјери со топлотна пумпа. Кај нас ова се нарекува бафер и е поврзан на топлотна пумпа од калибарот на Mitsubishi Zubadan ама сепак..болјер со компресорче, и додатен греач.
Идеално за некаков голем бафер од 300-500 литри. Ќе се загрее за ич пари

david taleski

read-only
10 април 2023
1
0

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Здраво, сакам да купам клима за дома за околу 35-40 квадрати со дрвена дограма па ни ги препорачаја cooper & hunter. Мислење за нив? Се двоумевме меѓу овие две.

Прво. Тие клими C&H ти се ребренд на GREE. Ako веќе земаш од тој ранг тогаш земи си го оригиналниот бренд. Јас би ти ја препорачал од зидните оваа која е многу подобра а цената е иста.
Второ. Дрвената дограма да ја смениш иначе било која клима во зимо на греење нема да ти врши работа, имаш големи губитци на енергија што климата неможе да ги надокнади. Друго се дрва...

aleksandar88

read-only
6 април 2023
6
2
Ve molam za sovet dali ke mozm da zagrejam prostorija salon od 45 m2 fasada bez stiropor kuka vtori sprat drvana stolarija vo dobra sostojba so Haier tundra 5.5 kw

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Ve molam za sovet dali ke mozm da zagrejam prostorija salon od 45 m2 fasada bez stiropor kuka vtori sprat drvana stolarija vo dobra sostojba so Haier tundra 5.5 kw
Кратко кажано, не.
Висина на плафон 2,5м и 45 квадрати се премногу голем залак за било која сплит клима.

До кај 0 и макс -5 некако ќе грее. Под ова, не.
И тоа под услов да работи 24/7

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342

Мoј сoвет ти е oвaa 5.5 кв климa

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Уште еднаш ќе кажам. 45 квадрати, без изолација и дрвена дограма со обично термопан стакло во којзнае каква состојба се префизвик да ги грееш со клима.

Дрвената дограма ако дихтува добро не е толкав проблем како што е стаклото кое на нула степени надвор има макс. 10 до 12 степени.

Тој има, без претерување, загуба од 100-ина вати по квадрат. На крајот има маргина од 1 до 1,5 kW на располагање.

Кога ќе видиш дека на грото кинески клими COP - от е повеќе од преполовен на 0 тогаш ќе се сетите на мојот пост.

Јас лично би инвестирал во менување на дограма или стакла. По можност трослојни.

Ако менуваш дограма и не ставиш три стакла а истата не затвора барем на три гумици џабе трошиш пари.

Дали се 5 комори или 40,небитно.Оковот е главната компонента.

Затоа повеќе не давам совети овдека. Не е ова "буцни прачка, пиј вино"

Дотолку повеќе што кинеските клими моментално се безобразно скапи, лажат во спецификации и не се квалитетни.

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Мое мислење ако нема на план да менува столарија тогаш нека си купи камин и дрва.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Мое мислење ако нема на план да менува столарија тогаш нека си купи камин и дрва.
Или пак "и дрва"
Супер заштеда на дрва плус ако ти се падне ваква мека зима ќе поминеш и без дрва или, како зимава, со 2-3 кубици максимум.

Тоа што на поединци на форумов им се крева веѓата на секое спомнување на дрва нека се обратат "у влада" за да ни ги зголемат платите и нам за едно 80%.
Тогап нема да користиме дрва.

Asinhron

read-only
15 февруари 2018
5
5
Ne bi ti preporacal toshiba, ja imam istata shorai 13 i od prv den problemi so zvuci, svirenje, zuenje, se rasipa motorceto, posle se rasipa kompresorot, se toa vo prvite 2 godini, a servisot e katastrofa, ne vrsat zamena ako ima problem. Ist problem go ima so toshiba i vo sosednive drzavi vo istocna evropa, najverojatno skartot go prakaat, prebaraj malku i okolu tie raboti preed da kupis, oti da ne frlis 1000 evra kako mene, a sega planiram i klimata da ja frlam i da baram druga
Мислам дека си ептен баксуз со вакво искуство за Тошиба. Имам комшија со тошиба нема никаков проблем веќе 3-4 години со нејзе.
Веќе земав Шораи Еџ 10ка инаку, ќе одмара преку лето сеа, па ќе видиме како ќе се покаже наредна зима.
Од ,,Енергија" ја купив, 5 години гаранција, делуваа доста професионално како фирма така што не се секирам ни за сервис сеа за сеа.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Генерално проблеми за секоја клима се јавуваат во првите година-две. Ако нема проблем во тој период климата ќе вози барем 10 години. Тошиба Сеја 3.5KW ги топли моите доле во 50 квадрати веќе втора година, никаков проблем. Виваксот 5.5KW горе кај мене од 2016-та дува нема мака, единствено што морав да ги сменам лагерите на вентилаторот минатото лето, премногу беше гласно дувањето.

Не е проблем до брендот Тошиба во неговиот случај, проблем се нашите фирми/дистрибутери и оваа северна МакеДУИнија, никој не презема одговорност оти не функционира ниедна институција, судството/инспекторатите се напупени на тој шо ќе даде најмногу пари, здравството исто, образованието е ојдено, се штанцаат димпломи/докторати без учење..

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Генерално проблеми за секоја клима се јавуваат во првите година-две. Ако нема проблем во тој период климата ќе вози барем 10 години. Тошиба Сеја 3.5KW ги топли моите доле во 50 квадрати веќе втора година, никаков проблем. Виваксот 5.5KW горе кај мене од 2016-та дува нема мака, единствено што морав да ги сменам лагерите на вентилаторот минатото лето, премногу беше гласно дувањето.

Не е проблем до брендот Тошиба во неговиот случај, проблем се нашите фирми/дистрибутери и оваа северна МакеДУИнија, никој не презема одговорност оти не функционира ниедна институција, судството/инспекторатите се напупени на тој шо ќе даде најмногу пари, здравството исто, образованието е ојдено, се штанцаат димпломи/докторати без учење..
Внатрешниот вентилатор или надворешниот.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв