Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Почекај ја и јануаската сметка, па после. И се зависи како грееш, на колку, каков конфор преферираш, врти ли цел ден, итн...

Sent from my ТЕЛЕФОН using Tapatalk
Греено само со Вивакс Аери 18, нов стан 60м2 во Битола.

Погледнете го атачментот 121369

Погледнете го атачментот 121368

Околу 1500 денари трошиме во месеци кога не се грее/лади, така да климата потрошила околу 1500 ден или 220-230Кwh. Не знам со некоја Јапонска клима колку подоле од ова би одело.

Јануарска сметка, овај пат за 34 дена, 643Kwh потрошени.

EVN01.png
EVN2.png

Атачменти

• EVN01.png
    EVN01.png
    36,5 KB · Прегледи: 35

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8
Па се слагам и јас имам Vivax Aeri 5.5 купена е летово 2022, генерално задоволен со греењето за ладење не ја користам,и со потрошувачката,грејам скоро 70м2,куќа 8см стиропор пвц столарија,да не ве бунат тие 70м2,имам добра изолација,но напомена до 0с и над 0, минатата недела кога беа во -5 - 10,ја затворав вратата и греев само 43 м2 дневната и кујната 26с,27с,700 до 800 watti,можев цел спрат но нема комфорт треба да ја силам на 28,29с најка фан3,тогаш троши 1300 до 1500w.Над 0с може и цел спрат,е сега одлучив да земам уште една 3.5 за во детската и ходникот т.с детска 16 м2 ходник 12м2 =28м2 таа да ја пуштам само кога ќе бидат - Температура -5-10 и тн.но се мислам што да земам дали пак Аери 3.5,или да одам на Haier Tundra или Tyde 3.5,Gree pular premium 3.5 или нешто друго само да има ниска потрошувачка до 35.000 ден мах. т.с модулација дајте предлог.подоле слика од моменталната потрошувачка на 26с ставена и за јануари има потрошено 311 kwh од кој 3 дена не е работена значи до 350Kwh би одела.

Sent from my GM1910 using Tapatalk
a75643bf54633b91d1f11f4929d68451.jpg

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Па се слагам и јас имам Vivax Aeri 5.5 купена е летово 2022, генерално задоволен со греењето за ладење не ја користам,и со потрошувачката,грејам скоро 70м2,куќа 8см стиропор пвц столарија,да не ве бунат тие 70м2,имам добра изолација,но напомена до 0с и над 0, минатата недела кога беа во -5 - 10,ја затворав вратата и греев само 43 м2 дневната и кујната 26с,27с,700 до 800 watti,можев цел спрат но нема комфорт треба да ја силам на 28,29с најка фан3,тогаш троши 1300 до 1500w.Над 0с може и цел спрат,е сега одлучив да земам уште една 3.5 за во детската и ходникот т.с детска 16 м2 ходник 12м2 =28м2 таа да ја пуштам само кога ќе бидат - Температура -5-10 и тн.но се мислам што да земам дали пак Аери 3.5,или да одам на Haier Tundra или Tyde 3.5,Gree pular premium 3.5 или нешто друго само да има ниска потрошувачка до 35.000 ден мах. т.с модулација дајте предлог.подоле слика од моменталната потрошувачка на 26с ставена и за јануари има потрошено 311 kwh од кој 3 дена не е работена значи до 350Kwh би одела.

a75643bf54633b91d1f11f4929d68451.jpg
Супер потрошувачка од виваксов, за условите шо ги кажа!
Ако прикупваш уште еден инвертер, каков и да е, само грее да не е!
Тундрата ти е добар избор.

Испратено од телефоно.

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8
Реално имам,слушано позитивни коментари за Gree,но и дека не се совршени како што имаат реклама, биле со многу поголема потрошувачка слаба модулација е сега што е вистина незнам,некој ако имал искуство т с ако има Gree до ценивен ранг 35.000 ден.дали било Pular premium i li Fairy нека сподели.

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8
Реално имам,слушано позитивни коментари за Gree,но и дека не се совршени како што имаат реклама, биле со многу поголема потрошувачка слаба модулација е сега што е вистина незнам,некој ако имал искуство т с ако има Gree до ценивен ранг 35.000 ден.дали било Pular premium i li Fairy нека сподели.

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8
Како се овие Favorit 3.5kw, познато ли е како грејат како трошат,исто ме интересира VOX 3.5?

18 август 2019
1.219
1.193

Gree U Crown 12, платена 40 000 плус монтажа, не модулира (ретко паѓа под 800W), потрошувачка голема, температурна разлика во соба 5°. Вклучи-исклучи, вклучи-исклучи... Тоа е моето искуство. За вработените во салонот и сервисот да не правам муабет. Ужас се.

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8
U Crown тој е постар модел ,да за него гледав на you tube вистина е дека троши слабо модулира,е сега демек поновите како Fairy i Pular premium биле средени со модулација.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
U Crown тој е постар модел ,да за него гледав на you tube вистина е дека троши слабо модулира,е сега демек поновите како Fairy i Pular premium биле средени со модулација.

Грее не би ти препрaчaл oд причинa штo имаaт прилично висoкa мoдулaцијa сервисoт нa Грее е ужaс
Мнoгу пoдoбрa опција oд Грее ти е Хaиер Тундрa и Вивaкс Аери
Нo искренo Грее не би ти препoрaчaл.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Држи се подалеку од GREE.
Толку.

Испратено од телефоно.
Ногу јак аргумент, Свака част.

Јас користам Гри Фери веќе трето зимо 3.5ка 22 квадрата соба неизолирана и сум задоволен.
Модулација слабо има, кога ке постигне температура се гаси и после пак пали.
За потрошувачка не се замарам. Пред покачувањето на струјата отприлика разликата на сметка беше околу 1700 ден откако ке почне грејна сезона. Сега сигурно е 2000 до кај 2500 макс.
Ја избрав оти даваат 10 години гаранција со тоа шо секоја година се плаќа 900 ден за продолжување на гаранција. Избрав грее оти ми беше битно да е од локална продавница со нивна монтажа (газдите на продавницата монтираат).

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Ногу јак аргумент, Свака част.

Јас користам Гри Фери веќе трето зимо 3.5ка 22 квадрата соба неизолирана и сум задоволен.
Модулација слабо има, кога ке постигне температура се гаси и после пак пали.
За потрошувачка не се замарам. Пред покачувањето на струјата отприлика разликата на сметка беше околу 1700 ден откако ке почне грејна сезона. Сега сигурно е 2000 до кај 2500 макс.
Ја избрав оти даваат 10 години гаранција со тоа шо секоја година се плаќа 900 ден за продолжување на гаранција. Избрав грее оти ми беше битно да е од локална продавница со нивна монтажа (газдите на продавницата монтираат).
Да, доволно силен аргумент е.
А од твоето искуство кое го пренесе тука, не гледам како е побиен тој аргумент?

Испратено од телефоно.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Да, доволно силен аргумент е.
А од твоето искуство кое го пренесе тука, не гледам како е побиен тој аргумент?

Испратено од телефоно.
Буразер бе. Се чудам како не сфаќаш. Не даваш никакви аргуемнти, ни искуство ни ништо.
Туку само: Немој грее и толку. Како човек може да прифане здраво за говото таков совет?
Неможе никако! Значи наброј нешто.
Ако мене ме питаш , како корисник шо цел живот се греел на дрва и прешол на клима, искуството е....да можам уште утре климата ќе ја фрлам у ѓубре. Ама ради тие мали ситници шо не се замараме со палење оган се нафативме. Така да и најдобрата клима со најдобрите црни модулации и штедња за мене тоа греење е едноставно лошо, непријатно. Тако да нема разлика која клима.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Буразер бе. Се чудам како не сфаќаш. Не даваш никакви аргуемнти, ни искуство ни ништо.
Туку само: Немој грее и толку. Како човек може да прифане здраво за говото таков совет?
Неможе никако! Значи наброј нешто.
Ако мене ме питаш , како корисник шо цел живот се греел на дрва и прешол на клима, искуството е....да можам уште утре климата ќе ја фрлам у ѓубре. Ама ради тие мали ситници шо не се замараме со палење оган се нафативме. Така да и најдобрата клима со најдобрите црни модулации и штедња за мене тоа греење е едноставно лошо, непријатно. Тако да нема разлика која клима.
Доволно е да прочита малку наназад во темата (15-20 страни, не мора подлабоко).
Има споделени искуства, мислења, сертифицирани резултати, има мерења, има субјективни, но и објективни размислувања и видувања.
Многу од нас по неколку пати сме ги споделувале искуствата, по не знам колку пати сме ги повторувале едни исти совети.
Се разбира дека и фичо е подобро од коњска запрежна кола, ама не мора во денешно време да препорачуваме фичо, ако веќе има и стоедно, па и ренолче. Посебно ако ценовно ренолчето веќе не е толку повисоко од фичото.
Исто и тебе сме ти давале совети, уште ко не знаеше што се филтри и дали воопшто постојат, а уште помалку дека се мијат од прашината повремено.
Можда тогаш ти сеуште не беше Буразер, можда беше бате саше, или можда беше рукфаш....Небитно, да не излегувам премногу надвор од темата.

Значи: GREE не!

Испратено од телефоно.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Доволно е да прочита малку наназад во темата (15-20 страни, не мора подлабоко).
Има споделени искуства, мислења, сертифицирани резултати, има мерења, има субјективни, но и објективни размислувања и видувања.
Многу од нас по неколку пати сме ги споделувале искуствата, по не знам колку пати сме ги повторувале едни исти совети.

Испратено од телефоно.
Петко Трајко, па тогаш оти фино лепо не линкнеш одреден посто од пред 15-20 страни и корисникот фини лепо ќе прочита. Иначе тешко некој да го натераш да се враќа назад Х страници да се чита.
Искуствата ако се корисни стално треба да се споделуваат, попто само така се корисни.
Не се корисни у твојот случај: Врати се назад во темата 15-20, 150-200 страници и замарај се читај 5 дена, месец дена.
П.С. Фала шо се потсети на постоењето на филтлрите, не сум ги чистел од лани.

18 август 2019
1.219
1.193
Ја избрав оти даваат 10 години гаранција со тоа шо секоја година се плаќа 900 ден за продолжување на гаранција.
Не дај боже да ти почнат ситни кварови. Тогаш ќе видиш дека немаш 10-годишна гаранција. Џабе секоја година плаќаш по 900 денари.
Се разбира дека и фичо е подобро од коњска запрежна кола, ама не мора во денешно време да препорачуваме фичо, ако веќе има и стоедно, па и ренолче.
Не ми го навредувај фиќото. На одредено место каде поминувам со него не поминува ниту едно возило освен мали трактори... :)
Иначе тешко некој да го натераш да се враќа назад Х страници да се чита.
Кој има потреба ќе чита. И јас малку читав, затоа сега плачам.

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8
По дифолт би требало предност да има ЛГ како корејска спрема овие другите турски/кинески. Но, се зборува дека ЛГ и Самсунг имаат понежна електроника, а ако се расипе во тој дел никој не (може да) ги поправа.
LG,мислам дека како што видов Индија ги прави т.с или склопува.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Gree како и сите кинески не се разликуваат премногу една од друга( Мидеа, Вивакси, Тундри, штагод). Работата е што Gree навлече негативност ради сервисот и препродавачите кај нас што ги има по форуми.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Gree како и сите кинески не се разликуваат премногу една од друга( Мидеа, Вивакси, Тундри, штагод). Работата е што Gree навлече негативност ради сервисот и препродавачите кај нас што ги има по форуми.
Да, тоа со препродавачите доста негативни последици си имаше, ама не би било тоа најголемиот проблем, доколку хардверот што го продава Gree е малку подобар, посебно за парите кои ги бараат, особено нивните нови цени кои константно растат.
Пошто, на крајо на дено, го купуваш и носиш дома хардверо, продавачо ќе си остани таму кај шо е :)
Ако пред неколку години (до пред околу 2 години) имаше јасна ценовна граница и разлика помеѓу грее и јапонските инвертери, па беше полесно да се одлучи што да се купи или препорача од аспект на ограниченост со буџет.
Во меѓувреме таа ценовна разлика се растопи, јапонските инвертери кои и претходно беа скапи, и понатаки се скапи, и истите не поскапеа во толкава мера и стапка како ефтиниве кинези, и сега таа ценовна разлика од висока средна класа јапонец и ниска (ентри левел) класа на кинез инвертер е многу помала.
Па се јавува логичниот заклучок: зошто би се одело со неквалитетен (а скап) кинески инвертер, ако за мала ценовна разлика се купува посигурен и поквалитетен јапонец?

Испратено од телефоно.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Многу си грешка, се разликува и тоа многу.

Sent from my SM-G998U1 using Tapatalk

18 август 2019
1.219
1.193
Работата е што Gree навлече негативност ради сервисот и препродавачите кај нас што ги има по форуми.
Точно е со негативностите од форуми. Арогантноста да ја оставиме на страна, ама пласираат скриншотови од разни форуми (кои всушност се нивни објави) каде се гледа дека U Crown модулира на 180W. Истото ова го тврдат и во салонот, пред да ти ја утрапат климата. Потоа во салонот си признаваат дека не може ниско да модулира, а по форумите сеат само навреди и омаловажувања.
Затоа - подалеку од Gree ако не сакате непотребни нервози.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Го разбирам хејтот према Gree, I really do. Ама од искуство, користев Мидеа, а и кога излегоа податоците на Еуровент се виде дека не се разликуваат многу од останатите кинези. Фала богу дека не се споредуваат со јапонци, а и не знам зошто муабет правиме за цената, кога сите кинези се тука некаде со цена.

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Во меѓувреме таа ценовна разлика се растопи, јапонските инвертери кои и претходно беа скапи, и понатаки се скапи, и истите не поскапеа во толкава мера и стапка како ефтиниве кинези, и сега таа ценовна разлика од висока средна класа јапонец и ниска (ентри левел) класа на кинез инвертер е многу помала.
Како надополнување... во мојот случај лани за во спална се распрашував за помал инвертер 2,5ка и прва опција ради цените и нели како помошна клима ми беше да купам некоја најевтина. Вивакс мислам дека беше околу 22 000 денари со условна гаранција 5 год ( 5 години * 1000 ден секоја година / значи + 5000 ден ), грее мислам дека беа малку поскапи ( со условна гаранција 10 год * 1000 ден ). По некоја случајност во риверсофт имаа акција на мицубиши електрик ХР25 за 36 000 денари, а денот кога бев да прашам имаа додатен роденденски попуст само тој ден и така климата беше 34 000 ден со 3 год безусловна гаранција. Да не ме разбере некој погрешно секој денар го ценам и е важен, само за ваква долгогодишна инвестиција и ќе речам со минимална разлика воопшто не се двоумев и ја зедов јапонската.

18 август 2019
1.219
1.193
Го разбирам хејтот према Gree, I really do. Ама од искуство, користев Мидеа, а и кога излегоа податоците на Еуровент се виде дека не се разликуваат многу од останатите кинези. Фала богу дека не се споредуваат со јапонци, а и не знам зошто муабет правиме за цената, кога сите кинези се тука некаде со цена.
Што и да користиш, треба да работи онака како што е декларирано. Продавачите не треба да те лажат. Малку пари имаш, купуваш нешто ефтино и знаеш дека има лоши перформанси. Ама кога ќе го платиш скапо (затоа што излажале), а се однесува како ефтините, не е во ред. Тундрата беше 65% од цената на краунот, јас се одлучив за „подобрата“ варијанта. На крај излезе дека квалитетот на краунот е 65% од квалитетот на тундрата.
Инаку немам искуство со други клими. Имам следено Даикин, со монтажа исто колку краун без монтажа, ама знаеше да модулира многу ниско. Работеше под 200W. Не се слушаше дека работи, за разлика од краунот кој работи како трактор.
Да не ме разбере некој погрешно секој денар го ценам и е важен, само за ваква долгогодишна инвестиција и ќе речам со минимална разлика воопшто не се двоумев и ја зедов јапонската.
Не, не си платил поскапо. Си платил поефтино кога ќе ја земеш во предвид разликата во потрошувачката.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно