Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Што и да користиш, треба да работи онака како што е декларирано. Продавачите не треба да те лажат. Малку пари имаш, купуваш нешто ефтино и знаеш дека има лоши перформанси. Ама кога ќе го платиш скапо (затоа што излажале), а се однесува како ефтините, не е во ред. Тундрата беше 65% од цената на краунот, јас се одлучив за „подобрата“ варијанта. На крај излезе дека квалитетот на краунот е 65% од квалитетот на тундрата.
Инаку немам искуство со други клими. Имам следено Даикин, со монтажа исто колку краун без монтажа, ама знаеше да модулира многу ниско. Работеше под 200W. Не се слушаше дека работи, за разлика од краунот кој работи како трактор.

Не, не си платил поскапо. Си платил поефтино кога ќе ја земеш во предвид разликата во потрошувачката.
Значи 3 јапонски клими имам дома, знам што значи ниска модулација( имам прикачувано и видеа тука на форумов). Тоа што они го продавале по таа цена е нивна кривица, не на Грее. Имав Мидеа и не спушташе под 750 вати и ја вратив назад и си купив јапонска.
Никој не ги споредува јапонските со кинеските( на овој форум) ама имаш на пример кинески клими за 24к денари. Најди јапонска во моментов за близу таа цена, HR25 моментално е над 40к.

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8

Дали има некој и инфо за Neo инвертер,погоре линк од нејзе, претежно за греење да се користи.

МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ 4400 W

ВЛЕЗНА МОЌНОСТ НА ГРЕЕЊЕ 941 W
ПРОТОК НА ВОЗДУХ 550 М3

МАСА НА ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА 8,5 КГ
МАСА НА НАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА 31 КГ

Доста е тешка надворешната единица.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Па се слагам и јас имам Vivax Aeri 5.5 купена е летово 2022, генерално задоволен со греењето за ладење не ја користам,и со потрошувачката,грејам скоро 70м2,куќа 8см стиропор пвц столарија,да не ве бунат тие 70м2,имам добра изолација,но напомена до 0с и над 0, минатата недела кога беа во -5 - 10,ја затворав вратата и греев само 43 м2 дневната и кујната 26с,27с,700 до 800 watti,можев цел спрат но нема комфорт треба да ја силам на 28,29с најка фан3,тогаш троши 1300 до 1500w.Над 0с може и цел спрат,е сега одлучив да земам уште една 3.5 за во детската и ходникот т.с детска 16 м2 ходник 12м2 =28м2 таа да ја пуштам само кога ќе бидат - Температура -5-10 и тн.но се мислам што да земам дали пак Аери 3.5,или да одам на Haier Tundra или Tyde 3.5,Gree pular premium 3.5 или нешто друго само да има ниска потрошувачка до 35.000 ден мах. т.с модулација дајте предлог.подоле слика од моменталната потрошувачка на 26с ставена и за јануари има потрошено 311 kwh од кој 3 дена не е работена значи до 350Kwh би одела.

a75643bf54633b91d1f11f4929d68451.jpg
Јас не се слагам со оваа зошто ми нема логика. Аери+ 5.5 може да грее 55квадрати само доколку темп е над 5 степени, од 5 до 0 веќе ќе семачи за тие 55кв а под 0та веќе нема да постигнува темп. А ова што си го пишал дека грееш 70кв со 5.5 е научна фантастика за во стан а во куќа и со 100ка стиропор нема шанси макар и во гевгелија да живеш мора да имаш помош од друга клима. Јас греем 60 квадрати со две вивакс аери 5.5 и 3.5 па кога е под 0степени поставени на 25 степени фан 3 и фан 2 климите одржуват 22.5 степени а имам 10ка стиропор и пвц па 5.5 за јануари истроши 450кв а малата 270кв.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342

Дали има некој и инфо за Neo инвертер,погоре линк од нејзе, претежно за греење да се користи.

МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ 4400 W
emoji848.png

ВЛЕЗНА МОЌНОСТ НА ГРЕЕЊЕ 941 W
ПРОТОК НА ВОЗДУХ 550 М3
emoji846.png

МАСА НА ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА 8,5 КГ
МАСА НА НАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА 31 КГ
emoji56.png

Доста е тешка надворешната единица.

НЕO се прaвaт вo Грее не би ти препoрaчaл НЕO исти се кaкo Грее
Мнoгу пoдoбaр избoр се Хaиер Вивaкс ЛГ нo Грее и НЕO не би ти препoрaчaл.

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8
Јас не се слагам со оваа зошто ми нема логика. Аери+ 5.5 може да грее 55квадрати само доколку темп е над 5 степени, од 5 до 0 веќе ќе семачи за тие 55кв а под 0та веќе нема да постигнува темп. А ова што си го пишал дека грееш 70кв со 5.5 е научна фантастика за во стан а во куќа и со 100ка стиропор нема шанси макар и во гевгелија да живеш мора да имаш помош од друга клима. Јас греем 60 квадрати со две вивакс аери 5.5 и 3.5 па кога е под 0степени поставени на 25 степени фан 3 и фан 2 климите одржуват 22.5 степени а имам 10ка стиропор и пвц па 5.5 за јануари истроши 450кв а малата 270кв.
Таман си е ти оваа што го кажуваш,но кога Т се во Минус -0 јас ја затварам вратата и грејам 43 м2 иначе еве и денес моментално сега се е отворено климата е на 28 фан 3 и грејам се Т во детска 20с во дневна 23сшто да ти кажам,навечер не се исклучува цело време е на 24с Фан 2,нормално нема комфорт вака затао сакам уште една да ставам за ти 28м2 двете да бидат е по друго можеби и потрошувачка ќе биде и Иста како со една,зато барам друга 3.5Kw нешто што модулира добро колку толку за парите до 35К мах.ја пофалија Haier Tundra 3.5kw 36.999ден.од кинескиве имала најниска потрошувачка т.с модулација,но некако се мислам пак да си земам Vivax Aeri 3.5 36.999 ден.кажи ми ти кај тебе како модулира Аери 3.5kw.имаш ли мерач да знам на што сум ако земам уште еден aeri.

• ми се допаѓа
Реакции: Riku

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Таман си е ти оваа што го кажуваш,но кога Т се во Минус -0 јас ја затварам вратата и грејам 43 м2 иначе еве и денес моментално сега се е отворено климата е на 28 фан 3 и грејам се Т во детска 20с во дневна 23сшто да ти кажам,навечер не се исклучува цело време е на 24с Фан 2,нормално нема комфорт вака затао сакам уште една да ставам за ти 28м2 двете да бидат е по друго можеби и потрошувачка ќе биде и Иста како со една,зато барам друга 3.5Kw нешто што модулира добро колку толку за парите до 35К мах.ја пофалија Haier Tundra 3.5kw 36.999ден.од кинескиве имала најниска потрошувачка т.с модулација,но некако се мислам пак да си земам Vivax Aeri 3.5 36.999 ден.кажи ми ти кај тебе како модулира Аери 3.5kw.имаш ли мерач да знам на што сум ако земам уште еден aeri.

Јас ова година само еднач затворив врати кога во Струмица беше -9/10 ама јас имав проблем со 5.5кв не работеше како што треба ако си читал претходни постови. За 3.5кв само обична аери е мојава купена 2021 год. Не е аери+ што да кажам супер климава фрла огин модулација најниско што сум ја видел е било 320вати(стандардна модулација 350вати), кога темп е околу 0 троши од 400 до 600вати цел ден е на 25степени навечер е само на ауто фан преку ден фан2. Screenshot_20230214-221949_Smart Life.jpg

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Што знам.. моето искуство е поинакво и мислам дека 5.5ка клима може без проблем да загрее добро изолиран стан од 55-60м2, па дури и на температури од -5 или -10 ко што беа пред недела дена. Е сеа, конкретно Vivax Aeri можда нема толку снага, ама мислам дека било која low-budget јапонска, Mitsubishi HR, Toshiba Seiya и сл. би немале проблем.

Јас на пример загревам 60м2 во „средно“ изолиран стан (нова столарија, а на ѕидови без било каква изолација) со Daiseikai 13 (3.5ка) и немав никаков проблем на овие минусните температури. До душа, кај мене помагаат цевките од парно што проаѓаат низ стан, ама за таа сметка ќе ставиме дека немам никаква изолација на ѕидовите и буквално зрачи ладно коа ќе се доближам до нив :ROFLMAO:

Така што, мислам дека во добро изолиран стан од 55м2, една 5.5ка или комбинација 1х3.5 + 1х2.5 би биле доволни. Е сеа, од овие комбинации, ја би идел на втората варијанта ради комоција, немање потреба цело време да ти се отворени сите врати, подобро контролирање на температура и сл.

Ама ај да не зборам мн. хипотетички, ако има некој реално искуство со ваков тип на клими, во ваков простор, нека сподели искуство.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Што знам.. моето искуство е поинакво и мислам дека 5.5ка клима може без проблем да загрее добро изолиран стан од 55-60м2, па дури и на температури од -5 или -10 ко што беа пред недела дена. Е сеа, конкретно Vivax Aeri можда нема толку снага, ама мислам дека било која low-budget јапонска, Mitsubishi HR, Toshiba Seiya и сл. би немале проблем.

Јас на пример загревам 60м2 во „средно“ изолиран стан (нова столарија, а на ѕидови без било каква изолација) со Daiseikai 13 (3.5ка) и немав никаков проблем на овие минусните температури. До душа, кај мене помагаат цевките од парно што проаѓаат низ стан, ама за таа сметка ќе ставиме дека немам никаква изолација на ѕидовите и буквално зрачи ладно коа ќе се доближам до нив :ROFLMAO:

Така што, мислам дека во добро изолиран стан од 55м2, една 5.5ка или комбинација 1х3.5 + 1х2.5 би биле доволни. Е сеа, од овие комбинации, ја би идел на втората варијанта ради комоција, немање потреба цело време да ти се отворени сите врати, подобро контролирање на температура и сл.

Ама ај да не зборам мн. хипотетички, ако има некој реално искуство со ваков тип на клими, во ваков простор, нека сподели искуство.
Јас со 2 x 3.5 Vivax Aeri загревам 90м2
1 спрат - дневна , ходник , кујна , купатило
2 спрат - 2 спална ,ходник
отворено целосно сите врати
Едната клима ми е во дневна подесена на 26*c на 2ка вентилатор и со неа го загревам првиот спрат, другата клима исто на 26*c 2ка вентилатор ми е горе во ходник и со неа го загревам вториот спрат кој е целосно отворен со првиот спрат.
Температури се следни : Дневна 25*c , а сите други простории 23.5-7
И на минусните температури изминатиот период немаше намалување

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82

Многу важен е и распоредот, некој распоред можеби ќе дозволи полесен проток на топлиот воздух. Конкретно кај мене просторот кој моментално го загревам од 52 квадрати(10цм изолиран стан на прв спрат со северозападна ориентација со надворешни зидови на две страни) е во форма на буквата П и многу тешко топлината оди од еден до друг крај. Доколку си статичен, цело време се чувствува од една топло, а од друга страна ладно струење. 5ката (mits. heavy premium) мораше цело време да работи на посилен фан 3 или 4 и на повисока температура 26/27 степени, по потреба догревање во ладниот дел со греалка и со тоа повеќе потрошена струја.
Друг најбитен момент е што подразбираме под доволно топло и колку сме по дома зимурливи, за некого е доволно 20 степени, за друг 23 за трет 26 степени. Лани со неделниот програм ми беше програмирана на различни режими (24 или 26 степени) зависно дали сме дома или отсутни, оваа година 5ката цело време е на 24 степени и 3 фан, 2,5ката на 22 степ. и 2 фан, секаде е рамномерно топло 23/24 степени и климите си работат смирено, без форсирање како лани и со тоа имам помалку потрошена струја и 24 часа констатна топлина. Лани поради програмирањата и менувањето од еден во друг режим, форсирањето за да надокнади температура инвертерот правеше почести дефрости, како регуларни така и превентивни дефрости ( на пример промена од 24 на 26 степени ќе направи дефрост да биде целосно спремна за посилниот режим на работа ).
Кај мене малку проблем е немањето поповолна (поцентрална) положба за монтирање на внатрешната единица. 5ката е позиционирана ептен во агол над врата од тераса и перките се цело време свртени на страна. Да е на средина тогаш би било уште поефикасно.

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Во однос на температура, од коментарите на форумов и у една група за клими на ФБ, заклучив дека повеќе од 95% од луѓето преферираат измеѓу 22 и 24 степени. Така што, мислам дека е safe to assume дека "нормална" температура би била негде у овие граници.

Под нормално, мислам да нема потреба да облакаш 2 пара чорапи и џемпер за по дома, или па да се соблакаш по гаќи :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Во однос на температура, од коментарите на форумов и у една група за клими на ФБ, заклучив дека повеќе од 95% од луѓето преферираат измеѓу 22 и 24 степени. Така што, мислам дека е safe to assume дека "нормална" температура би била негде у овие граници.

Под нормално, мислам да нема потреба да облакаш 2 пара чорапи и џемпер за по дома, или па да се соблакаш по гаќи :)
Не е така. 22 и 24 е огромна разлика и во енергија и во се друго. А некои преферираат и 26, а други пак 20ц.

Тука е најголемата разлика во коментарите.

Со една клима лесно се држи 24ц во дневна и трпезарија со 21ц спални. Со две може да се држи 23 со 22ц. Ама за луѓе кои сакаат 24/26ц низ цела куќа не може со една клима. Нема капацитет. Со 3 клими да пумпаат топлина цело време макар на минимум ќе стигне 24/26ц насекаде.

Ама тоа е преференца. Мојата преференца е 22ц во дневна/трпезарија и 21 во спални. Затоа и постигнува сама FH35, ама ако сакаш да крене до 26ц е невозможно зошто нема сила толкава разлика да направи во овој простор кога е ладно. Така и во нордискиов дел греат со една FH35 греат цела куќа. Затоа што ја ставаат доле и на максимум фен и 26ц. И колку загрее толку. И готово. Ама зошто ние сме навикнати да грееме на 26ц и прозорот на кипање да е, за да влага чадот од ќумбето кое го ложиме за да е 26ц тоа е друг муабет.

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Друштво,Midea extreme 3.5 Како се покажани,викаат дека се подоброи од Nordik Midea,тс подобра култура и помала потрошувачка т.с модулација да пренесе некој искуство.

На минусна температура брчи зуи како трактор надворешната единица, над нула тивка и нема никаков проблем... Искуство од мојата msagbu што и да е... Ја купив кога беше 30 илјади...

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Хитачи-во на работа, мислам дека прави дефрост ама не се гаси со дување, т.е си дува топло. Можно е ова?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Хитачи-во на работа, мислам дека прави дефрост ама не се гаси со дување, т.е си дува топло. Можно е ова?
Можно е
Хитачи е единствен бренд кој што ми е познат што умее да прави дефрост и да дува топло истовремено.

Има на Јутубе. Ако најдам ќе постирам

18 август 2019
1.219
1.193
Можно е
Хитачи е единствен бренд кој што ми е познат што умее да прави дефрост и да дува топло истовремено.

Има на Јутубе. Ако најдам ќе постирам
На кој начин би можело тоа да се направи? Два изменувачи во надворешната единица или???

Tarantino

read-only
14 јуни 2020
15
6
Здраво дечки. Дали Вивакс се добри клими за ладење? За греење сигурно нема да се користат (нов стан со парно), и ќе ми требаат само за ладење. 3,5 во дневна, по 1,5 во собите за спиење, инвертери.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Здраво дечки. Дали Вивакс се добри клими за ладење? За греење сигурно нема да се користат (нов стан со парно), и ќе ми требаат само за ладење. 3,5 во дневна, по 1,5 во собите за спиење, инвертери.
Ваљда мислиш 5.5 во дневна а 2.5 во собите за спиење така? Или?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.710
3.834
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Хммм, интересно...
На прф поглед звучи ко интересна појдовна точка за донесвање некој заклучок за нубови ко ќе сакааат да го сменат системо на греење.
Ќе подразглем тро денојве (сеа ме мрзи, а и не ми гори под нозе :D )

Dackomkd86

read-only
11 јуни 2019
20
8
Јас купив две Vivax Aeri едната пред 7 месеца таа е 5.5+кw и пред 4 дена земав Иста Aeri 3.5+kw,ги користам за греење 5.5 на греење троши од 600 до 800 watti поставена на 25 & 26с во 45м2,ова што ја земав Aeri 3.5+ пред некој ден поставена на 24&25c во 26м2 супер ја одржува Температурата со потрошувачка од 260w до 320w,оваа го кажувам на одржување и позитивно сум изненаден од 3.5 aeri,е сега ќе видиме како ќе се покажаат понатаму и двете,за ладење сигурно овој модел Aeri дали 3.5 и 5.5 ќе те задоволува и со потрошувачката јас не го користам за Ладење,сигурно има и подобри од нив нека споделат искуства другите

3.5 на одржување
ccc04cb6c3e3fc01b21da4899ebbaf07.jpg

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Од кој уред е сликава со мерењево?

Не се гледа баш убаво, ама 2,48 ампери струја на мрежа од 220 (235) волти, не се 270 вати, туку нешто повеќе од дупло.

Нешто тука не е како што треба.
Ако вклучува и PF у пресметката и те како може на клима да е реално. PF од 0.5 и ете ти. А може и не го фатил баш моментот пошто оваквите мерачи малце каснат со пресметките.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно