Не си прочитал доволно. Јас имав пишано за мултусплит системи, имам со парапетни Мицу( од кој сум презадоволен) и имав со ѕидни Мидеа од кој не бев воопшто задоволен и го вратив и си стави единачна.Здраво,
Вртев тука по форумов деновиве и генерално добив претстава за кои брендови се препорачуваат и слично.
Но некако не видов информации / мислења за мулти-сплит системите и предности / недостатоци во однос на сингл-сплит системите.
Објектот е:
- Куќа, 40м2 основа
- Приземје (дневна 20м2 + спална и канцеларија 15м2)
- Спрат + подкровје поврзани со внатрешни скали (галерија) и речиси целосно отворен простор.
- Солидна термо изолација (2цм внатре, 8цм надовр, средна класа врати и прозори со соодветни стакла, 30цм камена волна на подкровјето)
- Со добро луфтирање куќата е релативно поднослива (освен неколку часа попладне) преку лето и без клима, а и зимно време е релативно топла. Моментално трошам околу 2-2.5т пелети за цела грејна сезона 24ч на 20С.
Сепак деца, компјутери и слично почнува да станува жешко, а и системот за греење уште некоја година и ќе треба да се обновува. Се решив да ставам инвертер клими, со догревање кога е ептен ладно. Првично мислев една 3.5 KW клима за приземје и 5-7 KW за спрат, ама видов дека за да климатизирам две одвоени простории (дневна, спална + канцеларија) мора да е мулти-сплит систем. Па се мислам ако веќе ставам мулти-сплит дали не е подобро да одам на еден појак 7-8KW систем за целиот простор (приземје + спрат). Ретко имам потреба сите три простории да ги климатизирам во исто време, па би можел да правам некои коммбинации доколку спратот излезе позахтевен во некој период. Три одвоени клими ми е некако претерано, особено што двете простории на приземје се мали сами по себе. Знам дека колку поголема надворешната единица толку погласен и компресорот, ама па две мали нели бучат повеќе од една голема ?
Ваше искуство, мислење и препорака ?
Би претпочитал решение до кај 2000е, ама во интерес на квалитет и тишина би можел да одам и нешто повеќе.
Моите во станот се греат на Gree мутли-сплит (незнам точно кој модел) и освен што надворешната единица е малку како трактор до сега (3-4 години) немале некој друг проблем .
Фала,
pmi
p.s. Mitsubishi electric или Mitsubishi heavy industries ?
Јас имам Екошпар Аурига 24KW, купена 2014. Кога ја купував беше меѓу ретките котли со подостапна цена. Знам уште неколку луѓе што имаат Екошпар, од кој комшијата има иста купена во исто време (одприлика исто време местевме парноNe znam dali e off topic, do sega ne sretnav kontkretna tema za peleti, kamini i kotli na peleti. Reagirajte ako ne e za tuka prasanjevo...
Sakam da prasam dali ima nekoj iskustvo so ohridskite Ecospar KOTLI na peleti?! Gledam deka imaat dobra cena, specifikacija i tn.. Baska ja imaat kilovatazata sto mi treba.
ОК, фалаВиди си Хаиер што нудат од мултисплит, евентуално грее или вивакс.
А инаку ако се има финансии оди на Мицубиши ЕЛЕКТРИК. Секако тоа ќе е најмалку 2-3 пати поскапо.
И оди на по али единици, и повеќе на број. 2.5 или максимум 3.5кв. сите на една надворешна.
Фала, сега откако се зачленив на форумов, пребарав и најдов претходни дискусии за мулти-сплит.Не си прочитал доволно. Јас имав пишано за мултусплит системи, имам со парапетни Мицу( од кој сум презадоволен) и имав со ѕидни Мидеа од кој не бев воопшто задоволен и го вратив и си стави единачна.
Прво, по мене ако одиш на мултисплут ќе треба да одиш на јапонски и ќе те кошта доста пари. Второ кинеските не знаат да спуштаат модулација па имав ситуација каде 2.5кв во зима трошеше цело време 750-850 вати на температура од 5 степени и гасеше и се палеше нон стоп, а притоа надворешната ми ги тресеше џамовите од тоа колку многу вибрации ствараше.
По мене, оди со три засебни клими ако не ти се дава многу пари за мултисплут кој освен што е попрактичен и естетика, нема друго никаква предност.
Јас имам Екошпар Аурига 24KW, купена 2014. Кога ја купував беше меѓу ретките котли со подостапна цена. Знам уште неколку луѓе што имаат Екошпар, од кој комшијата има иста купена во исто време (одприлика исто време местевме парно).
Повеќето се ОК и кога ќе разговарам со нив одговорот е - ОК е печка како печка. Јас лично сум маанџија и приметувам проблеми:
Бидејќи таа плоча не е главен дел од телото на котелот овојпат решив да не се замарам.
- Едно од капачињата за чистење не диктуваше добро (телото на печката е свиткано таму) и првата година имав проблеми со ефикасност, пепел и слично. Тој што ми правеше редовен сервис исто ништо не ми кажа.
- После тоа испука една плоча (слично како што пукаат плочите на шпоретите за дрва). Две години ме маткаа од Екошпар додека да пратат некој да санира. На крај моравме да дојдиме до инспекции и тужби за да пратат некого.
- Прово пробаа да санираат со заварување на пукнатината - и како што кажа и заварувачот пак пукна
- После тоа ме изгњавија уште пола година, ама знаеа дека претходниот пат завршивме со инспекции па пратија некој малку побрзо. Овој пат ја сменија плочата.
- По две години и таа пукна, така да првичните прикаски дека е поради микро пукнатина и слично не држат вода.
- итн.
Со други зборови ОК се, ама ако дојдиш до момент да треба да рекламираш нешто / да активираш гаранции ќе се намачиш. Јас кога ја земав печката имаше 7 години гаранција. Сега разбрав дека ги намалеле на 2 или 1.
И не очекувај дека тој што ќе ти инсталира ќе ја испрограмира соодветно за твоите потреби. Со следење на параметрите и ре-програмирање со тек на време јас имам добиено барем 20-30% ефикасност. Ама за тоа треба малку да се позамараш да најдиш кодови на интернет итн.
Исто така пелетите што ќе ги користиш прават голема разлика. Барај А1+ класа, што се поскапи ама па помалку ќе потрошиш, со други зборови ќе дигаш помалку вреќи и ќе чистиш пепел многу поретко. Не се зафркавај со пелети од зимзелени дрва.
Мислењето е автоматски споено:
ОК, фала
Фала, сега откако се зачленив на форумов, пребарав и најдов претходни дискусии за мулти-сплит.
Инаку 414 страници се, читав рандом од пред некоја година па наваму мислења, ама секако сум испуштил нешто
Може и со три одделни да завршам - уште се мислам.
Ако ставам мулти-сплит претпоставувам и доста копање ќе има по фасадата, што ако не се направи добро може да ми направи проблеми со изолацијата итн.
5.5 никако, па и 3.5 не за таа квадратура. Ќе одиш со 2.5, итоа јапонска по можност, ама прво барем PVC.Дечки што би препорачале за соба од 15m2 без изолација и ПВЦ?
Дали да се оди на моќност 3.5 или 5.5?
Дали Gree се солидни, и зошто Daikin се толку скапи? Не сум многу упатен по овие работи.
Јапонски клими ти се поскапите. Останатите со дупло поефтина цена ти се кинески.А која е разликава во изработка да земиме Mitsubishi, Gree vs Daikin? Разликата во цена е скоро дупла, секако, немам слушнато поплаки ни од едни ни од други.
Пожелно е и да грее, зошто? Битно е да е тивка (за спиење).Само ќе лади или треба и да грее?
Ако ти е само за ладење, било која клима (да, клима -не мора да е инвертер), ќе ти заврши работа.+ за последното прашањеИ мене ми е во план виваксов за мала просторија за ладење, ама ако искусните кажат дека вреди плус 100 евра да се даде за подобра фирма, би размислил
![]()
Земи си ја Хаиерот и не се мисли. Си има Еуровент и знаеш бар што земаш. Виваксот ти е Мидеа но не знаеш точно што е вградено и кои карактеристики ги има.Здраво. Планирам да купам клима за мала просторија (10 квадрати). Се двоумам помеѓу овие два модели:
VIVAX ACP-09CH25AEMIs
HAIER TUNDRA GREEN AAS25TADHRA-CL
Ваши мислења? Вреди ли Haier за плус 5000 денари?
За соба од 10 квадрати земи си ја Виваксот, супер си е. По мое нема потреба да даваш +5к за Хаиерот.Здраво. Планирам да купам клима за мала просторија (10 квадрати). Се двоумам помеѓу овие два модели:
VIVAX ACP-09CH25AEMIs
HAIER TUNDRA GREEN AAS25TADHRA-CL
Ваши мислења? Вреди ли Haier за плус 5000 денари?
За толкај малецки простори навистина е проблем да се најди толку малецка клима, а уше помалце инвертер.Исто за ептен мала просторија од 8 квадрати, нели е подобро инвертер поради ефикасност* и бучава? Во таа или друга исто толкава просторија (ако се монтира таму) ќе се спие. Само за ладење. Колкава јачина воопшто е препорачлива за тоа? Цена не е проблем, ќе се најдат пари ако е потребно. Би замолил за генерална препорака на марки и модели, а најдобро квалитетни фирми кај нас (дали ќе се „одоброволат“ да направат поквалитетна монтажа ако купам од кај нив?).
* ефикасност и во смисла да не е предимензионирана и во смисла на помала потрошувачка на струја.
ICS Group мислам има 2.0 kW, ептен ти е мала собата, па види некој јапонски инвертер, 2.0кW ако најдеш.Да, сфатив, немаат помали од 2,5 kW, затоа прашувам за инвертер.
Од пингвинот се откажа?Да, сфатив, немаат помали од 2,5 kW, затоа прашувам за инвертер.
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
CASE KOLINK ATX Inspire X3 Glass ARGB w/Tempered glass, 1x120mm A-RGB fan, Black, GEKL-072A
2.750,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING F-GT PRO Cockpit, 150kg, BLACK, NLR-R003
78.600,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, White, CC-9011345-WW
6.130,00 ден
PSU 1000W CORSAIR RM1000E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020294-EU
10.710,00 ден
MONITOR 24" SAMSUNG LS24F320GAUXEN, IPS Panel, 1920x1080, 120Hz, VGA,2xHDMI, 5ms, LS24F320GAUXEN
5.770,00 ден