Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Така е, можеби погрешно се изразив. Мислев медитеранска во стил потопла од умерена, а не тропска.

Ајде вака, дека сме потопли од average зоната, и во никој случај поладни од average зоната. Average, накај Warmer сме. Барем за Скопје. Во никој случај не треба да се интересираме за перформанси на Colder Climate параметрите. Се надевам се сложуваш.
Секако. Само во најладните зими ја достигаме умерената зона, остатокот е потопол. Ладна зона не доаѓа
во обѕир.

Еве и графички како тоа отприлика изгледа, каде е нашиот просек и како се движи опесегот во однос на зоните.
Oska.png

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Секако. Само во најладните зими ја достигаме умерената зона, остатокот е потопол. Ладна зона не доаѓа
во обѕир.

Еве и графички како тоа отприлика изгледа, каде е нашиот просек и како се движи опесегот во однос на зоните.
Погледнете го атачментот 93266

Дали може да се процени каде би се наоѓал просекот за Берово, како најладен град во МК?
Сигурно подесно од Скопје но дали би било од другата половина на умерена накај ладна?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Дали може да се процени каде би се наоѓал просекот за Берово, како најладен град во МК?
Сигурно подесно од Скопје но дали би било од другата половина на умерена накај ладна?
Јас би играл -5 до -10 степени поладно Берово од Скопје, оти обично Струмица ми е потопла од Скопје за 5 степени, а Гевгелија +5 од Струмица.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Секако дека може, доколку имаме податоци за Берово. Нив би требало да ги има на сајтот на УХМР, но таму едвај моменталната температура ја има. Веројатно на барање би ги доставиле, но до толку не планирам да се замарам.
А доколку некој или некаде ги има, би се нафатил да пресметам.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Мал update за модулирањето кај Gree LCLH 18. Изгледа на пониски температури подобро модулира, утрово а и други утра на 2 или 5 степени надвор а внатрешна поставена 24 степени си држи константно околу 860W.
ea9b44a3eb57ccaa32b3f51cb4e585cf.jpg

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Мал update за модулирањето кај Gree LCLH 18.
Две-три страни поназад напишав зошто графиконот на SP3S не е меродавен за носење закључок за модулација.
Мерните точки се на секои 10 минути. Помеѓу нив може да се случува свашта а апликацијата да апроксимира па да испадне еден убав, прекрасен и рамен графикон кој дава лажно чувство дека климата модулира ниско.
Другата апликација, e-Control, е дибидус. Таа црта на секои 30 минути.

Всушност кај тебе има пик на графиконот на 1800W кои никаде не се прикажани.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Две-три страни поназад напишав зошто графиконот на SP3S не е меродавен за носење закључок за модулација.
Мерните точки се на секои 10 минути. Помеѓу нив може да се случува свашта а апликацијата да апроксимира па да испадне еден убав, прекрасен и рамен графикон кој дава лажно чувство дека климата модулира ниско.

За жал и Xiaomi AC контролерот во графикот дава потрошувачка на секои 5 минути, за разлика од Xiaomi AC gateway 3 кој ги даваше резултатите во секој момент, но морав да го преместам на бојлерот бидејќи тој може да се користи и како прекинувач.

Sent from my Mi using Tapatalk

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Имам едно прашање офф топик.
Не се разбирам многу и сакам да прашам:

Дали клима инвертер во зима да работи подолго време, да грее, да не се исклучува отколку само при потреба да се вклучува?

Кој метод е подобар? Кој не троши многу струја?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.998
Имам едно прашање офф топик.
Не се разбирам многу и сакам да прашам:

Дали клима инвертер во зима да работи подолго време, да грее, да не се исклучува отколку само при потреба да се вклучува?

Кој метод е подобар? Кој не троши многу струја?
Да работи цело време е поекономично да работи инвертер. Тоа е целата поента на инвертерите.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548

Точно, отчитува на интервали од 10 минути и измеѓу исцртува апроксимации.... притоа може да не означи краткотрајни пикови.
Меѓутоа не е толку незабележителна модулација.
Еве јас имам ист Broadlink SP3S мерач и на Мицу LN35 и на Грее Hansol12 и двете работат 24/7

Еве од Мицу LN35 - сеуште грее цел спрат 65м2 разотворени соби поставена на 22 степени - снимено вчера доцна навечер кога надворешната беше -1 во Прилеп
https://streamable.com/64j1v3

Еве од Грее Hansol12 - грее една соба од 17м2 поставена на 25 степени - снимено попладнево - може да се види како и Хансолот модулира ниско преку ден кога собата ја грее сонце
https://streamable.com/jjcc9g

Мислам дека е доволно очигледно за носење закључок за модулација, иако се сложувам дека не се фаќаат сите пикови особено не кратките.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Мислам дека е доволно очигледно за носење закључок за модулација,
Инсталирај ја e-Control. Уште пониска "модулација" прикажува.

А онаа апликација со убав графикон може во 10:10 да забележи 300W, во 10:20 повторно 300W а од 10:11 до 10:19 може да троши 450W и повтоено да исцрта права линија на 300W.

Нормално, тоталната потрошувачка за 24 часа, е точна и од неа може да се извади просек кој ќе биде точен ако климата е 24/7.

Уосталом де покажи статистика за начин на работа од MELCloud во последните 24 часа (питата)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Инсталирај ја e-Control. Уште пониска "модулација" прикажува.

А онаа апликација со убав графикон може во 10:10 да забележи 300W, во 10:20 повторно 300W а од 10:11 до 10:19 може да троши 450W и повтоено да исцрта права линија на 300W.

Нормално, тоталната потрошувачка за 24 часа, е точна и од неа може да се извади просек кој ќе биде точен ако климата е 24/7.

Уосталом де покажи статистика за начин на работа од MELCloud во последните 24 часа (питата)

Добро де, нема да ги фатиш сите секунди ама дава доволно добра слика, особено за уред со педантна работа кој не троши еднаш 100w па по 2 минути 500w па по наредни 2 минути 1500w.

Ишала ваљда му дојде редот да го упдатираат MELCloudot... еве што ми дава моментално.
mel.png

Пред 10тина дена имав еден пост за потрошувачката до крај на Октомври, таму ставив и пита за цел Октомври можеш да ја видиш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Добро де, нема да ги фатиш сите секунди
Hold my beer
14-11-2020 Overview - Home Assistant (1).png 14-11-2020 Overview - Home Assistant.png

Конечно ми успеа. Ама не со Broadlink-от.

Ова погоре е со резолуција на 5 секунди. Што е сулудо брзо ама еве го како proof of concept
Сега сум уморен. Ваљда утре ќе го исполирам, се надевам.

Штета што немам Raspberry. Вака морам со виртуелка.

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64
Земав VIVAX ACP-09CH25AEQI 3kw Инвертер е сега ме интересира дали може да се врзе на WiFi со овој модул доле под капакот има слот за усб-то проверив тоа.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Добро де, нема да ги фатиш сите секунди ама дава доволно добра слика, особено за уред со педантна работа кој не троши еднаш 100w па по 2 минути 500w па по наредни 2 минути 1500w.

Ишала ваљда му дојде редот да го упдатираат MELCloudot... еве што ми дава моментално.
Погледнете го атачментот 93470

Пред 10тина дена имав еден пост за потрошувачката до крај на Октомври, таму ставив и пита за цел Октомври можеш да ја видиш.
Кај мене работи без проблем, не ми се појави вакво нешто, секојдневно го проверувам.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Кај мене работи без проблем, не ми се појави вакво нешто, секојдневно го проверувам.

Претпоставувам ми излегуваше поради тоа што пробував да извадам извештај за еден ден (ставав ист датум од и датум до) еве и сега така ми јавува ако изберам од и до 14ти денес...
А ако ставам датум од 13ти вчера, датум до 14ти денес.... или било кој распон од датуми си работи нормално...

mel1day.png

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Претпоставувам ми излегуваше поради тоа што пробував да извадам извештај за еден ден (ставав ист датум од и датум до) еве и сега така ми јавува ако изберам од и до 14ти денес...
А ако ставам датум од 13ти вчера, датум до 14ти денес.... или било кој распон од датуми си работи нормално...

Погледнете го атачментот 93501
Не можеш да ставиш од денешен ден бидејќи сеуште е тековен. Најрано од вчерашниот ден можеш да видиш статистика.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Да прашам за мислење, што препорачувате за греење на спална соба? Сега се греам на термо печка ама рагледувам други опции. Да сподели некој што се грее на клима дали му смета струењето на воздухот.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Да прашам за мислење, што препорачувате за греење на спална соба? Сега се греам на термо печка ама рагледувам други опции. Да сподели некој што се грее на клима дали му смета струењето на воздухот.

Јад нооогу одамна на термо печка, коа струјата не беше воолку скапа. После многу години на дрва од пред 2 недели на Инвертер Gree Fairy 3иполка.
22 квадрата соба у куќа неизолирана супер е сега за сега. Ке си ја поставеш на место кај шо нема дирек на дува у тебе. Ем се насочува аголот на дувањето на воздухот. Ако имаш тераса обавезно надворешната единица на тераса за да не ти зуе по зидовите :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.998

Во спалната имаш термо печка? Не ја менувај, само стави тајмер за да неможе никогаш да се вклучи во скапа струја. И само подесувај си го термостатчето зависно колку е ладно надвор. И секако најважно, никогаш не ја пуштај да дува.

Тоа ти е најефтина опција.

Секако парапетна единица е поефтино долгорочно, ама треба да ја купиш и има звук кој може да пречи за ви спална.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Во спалната имаш термо печка? Не ја менувај, само стави тајмер за да неможе никогаш да се вклучи во скапа струја. И само подесувај си го термостатчето зависно колку е ладно надвор. И секако најважно, никогаш не ја пуштај да дува.

Тоа ти е најефтина опција.

Секако парапетна единица е поефтино долгорочно, ама треба да ја купиш и има звук кој може да пречи за ви спална.
Така и ја користам, имам тајмер само за ефтина струја. Разгледувам опции и за клима па затоа прашувам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.065
5.998
Урачунај си цена на климата и бучава. А за соба која примсарно се користи во ефтина тарифа треба да е голема.

Незнам колку трошиш ама ако е 900 денари месечно печката (лупам) клима со цоп 3 еве да работи тоа ќе е 300 денари. Башка треба да се чисти повремено, 20-40000 почетна инвестиција. Тоа мора сам да си видиш.

Друго е за стан од 6000 денари да симнеш на 2000 денари со клими. Или пак за куќа од 30000 на 10000 месечно.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Урачунај си цена на климата и бучава. А за соба која примсарно се користи во ефтина тарифа треба да е голема.

Незнам колку трошиш ама ако е 900 денари месечно печката (лупам) клима со цоп 3 еве да работи тоа ќе е 300 денари. Башка треба да се чисти повремено, 20-40000 почетна инвестиција. Тоа мора сам да си видиш.

Друго е за стан од 6000 денари да симнеш на 2000 денари со клими. Или пак за куќа од 30000 на 10000 месечно.
Просек потрошња околу 1000 - 1500 ден месечно само од печката, ама и морам да држам повисока температура заради мало бебе. Главно греење ми е на клима за цел спрат ама за спална не сум сигурен баш, башка треба да ја наместам над креветот внатрешната единица.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Најдобрата клима од Грее - UCrown, не може да спушти под 750W при греење. Работи како он оф клима.
Настрана што беше преценета ама премалку податоци даваш.
На колку наместена, надвор колку, колкава просторија и колку висока и најбитно - колку простор има над неа.

Премал вентилатор ќе трупа околу неа, преголем ќе прави сафра и нелагода.
Тука треба да се експериментира.

Последни теми

Последни огласи

На врв