Па пошто ми е на терата , а 2-30 цм изнад надворешната единица е другата тераса, така заштитена е колку толку од врење и збирање на снег.Тоа е знак дека околниот воздух има влага, и пошто на греење надвор испарителот е ладен и фино лепо се кондензира вода која истекува. Во зима на минус таа иста вода наместо да истекува инстантно мрзне (влагата се трупа) и од време на време климата влегува во дефрост да го истопи насобраниот мраз за да има правилна размена затоа што мразот е изолатор.
Ти во текот на зимава не треба да видиш две работи:
- Натрупан мраз во многу дебел слој (еден прст да речеме) по цела површина и покрај тоа што се случувале дефрости.
- Не смееш да видиш испарител кој е до половина замрзнат (горната половина) што индицира дека нема доволно фреон.
Во првиот случај најчесто се работи за неисправна работа на вентил или капилара.
И ова нема врска со врската. Брзината и комфорот ќе си ги одредиш сам врз основ на тоа како и колку загрева.
Quiet mode обично значи намалена снага и на надворешниот компресор и со тоа намалено топлење/ладење.
Друго што да ти се каже. Со здравје да се служиш. Играј, чепкај, подесувај. Нема да се расипе.
Не прави глупи работи како што се употреба при надворешна температура од 22~24 степени, не шалтај низ режимите премногу брзо на пример во две-три секунди од топлење на ладење па сушење па повторно топлење.
Иако за ова климата има заштита и компресорот не почнува со работа мин. 3 минути после промена на режим.
Редовно чисти филтри и тоа е тоа.
Подоцна ќе кажеш впечатоци.
Кога ќе стегне извади ја цуцлата за да не се собира мраз внатре, стави нешто под неа и тоа е тоа. Малку ќе шлака но во зима ионака не се врзмаме по тераси.
Ем ми рекоа дека овај модел не мрзнел демек
Иначе да, баш преска пребрзо шалтав по менито коа приметувам дека дува млако, Па ја исклучив малце и акнав на 30 степена на 3ка и пошо сам испод туш. Сречом након туша јоувјек духа топло
А у вези листење филтри, шо , сам треба да правам тоа? На колку време?
....Туку сега сега е добра. Мене ме занима на -10 како ке се понаша, пошо е декларирана да грее и до -22.
Кај и да е за 3-40 ден ќе почнат ладните денови, па ке пишеме импресии.
До тад Уз здрављот!