Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

VkriLAB

read-only
18 август 2011
8
0
...ги прочитав постовите наназад неколку страни +-5. Е сеа планирам да земам две клими, првенствено за греење па после за ладење. Едната би била за просторија од +-30м2 (термо фасада - стиропор 5цм, стари дрвени прозори кои не дихтуваат најдобро, но во средина на објекот/куќата - со една страна широка 4м изложена нанадвор) а другата за 16м2 (исти објект само оваа соба е со две страни изложена на надворешни влијанија).

Претпоставувам (од тоа што читав) треба да бирам меѓу Gree Lomo/Fairy, Haier Tundra или NEO (ребрендирани Gree) ...или можеби нешто друго? ...веројатно нема потреба да се идентични оти нели едната просторија е 30м2 другата 16м2?
Буџетот е до 62000 ден. ( :) сакам да аплицирам и за субвенции од Град Скопје, безразлика дали ќе добијам или не, веројатно касно е сега за тоа, но како и да е сакам да ставам клими).

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Некој со искуство за овие клими?
https://www.klimi.net.mk/index.php/...redi-25-c/arctic-5,5-kw-ch-s18ftxla-ng-detail
Ми треба инвертер 5.5 kw, или препорака од било која фирма , па макар и јапанец, без разлика на цена.

Sent from my Mi using Tapatalk
Ова е преблиску со цена до Даикинот ФТХФ50, а е поскапо од Тундра 18. Така да незнам која е целта.

Дури ако е за дуќан или огромен простор јас би видел и Тундра 7кв и чао пријатно.

mambo2

read-only
28 јануари 2019
9
4
Мислење за TUNDRA GREEN AS68TEBHRA-CL/1U68REFFRA
Или алтернатива

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Да споделам едно истражување што го правев за споредба на компресорите за моделот кој неодамна го купив LN35VG и неговиот претходник FH35VE.
Ако некој планира да зема Mitsubishi LN, и сака малку повеќе да се информира може ќе му се најде...

Првично споредував FH35 и LN35, ама пошто при рака ми беа сервисните и брошурите од компресорите, табелата ја проширив и за останатите модели од овие 2 серии.

LNvsFH.png

Морам да нагласам дека сите модели на компресори од оваа листа се Twin Rotary.
Воглавно ме интересираше разликата на компресорите меѓу FH35 и LN35 (првите 2 реда од табелата)
Мои заклучоци се дека новиот LN35 носи поприлично помал компресор (SVB092) од претходникот FH35 кој го носи (SNB140), меѓутоа во колоната Capacity Range може да се види дека иако помал поновиот компресор во LN35 при максимална оптеретеност може да испорача повеќе BTU/Hr. (21,360) одколку FH35 (18,301).
Како референтни вредности се земени капацитетите на компресорите при 60 rps (rotations-per-second) и под тие околности FH35 има капацитет од 13,239 BTU/Hr, а LN35 има доста помал капацитет од 9,861 BTU/Hr.
Се разбира тоа што LN серијата носи помали компресори а благодарение и на R32 фреонот, имаат помала потрошувачка на електрична енергија.
Колку тоа ќе влијае во пракса и реална употреба нека објасни некој ако има повеќе познавања.
Ова се мои заклучоци без никакви претходни познавања за тоа како работат и кои се "cons and pros" кај компресорите на климатизерите.

Исто така забележав дека LNxxVGHZ односно NORDIC моделите, ги носат компресорите од погорната линија, односно, 25ката HZ, го носи компресорот од стандардната 35ка (ја немам 25ката во табелата погоре пошто кај нас и ги нема 25ките, добро де ги нема ни NORDIC моделите ама ги додадов колку за споредба), 35ката HZ го носи компресорот од стандардната 50ка, а пак 50ката HZ го носи компресорот од стандардната 60ка

Многу сакав да направам споредба и со компресорот кој го носи Daisekai RAS-13 моделот на Toshiba, но до сега не успеав да најдам вакви податоци за неговиот компресор.
Ако некој има нешто да додаде, коментира, аргументира..... please do :)

@ps Некој да пријави дека не може да се додаваат attachements?!

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
за колку време од кога ќе поденесеш апликација за инвертер,ти враќаат со одобрување?
колку е максималниот број на апликанти и до која бројка се стигнати сега?
дали е касно сега или уште има шанси за аплицирање за субвенции?

дали се субвенционираат конзолните клими?
или само високомонтажните?

Последна промена:

PeGi998

hello world
3 октомври 2018
87
137
Мене ми вратија за 1 ден

Како што знам ќе даваат на 5 илјади луѓе, а стигнати се до 2 или 3 илјади апликации така да уште има време за поднесување.

За последното не знам точно
за колку време од кога ќе поденесеш апликација за инвертер,ти враќаат со одобрување?
колку е максималниот број на апликанти и до која бројка се стигнати сега?
дали е касно сега или уште има шанси за аплицирање за субвенции?

дали се субвенционираат конзолните клими?
или само високомонтажните?

Испратено од MI 9 преку IT.mk форум апликација

• ми се допаѓа
Реакции: maci

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
денес ми ја посочија HAIER FLEXSIS koja ima odlicni rezultati za 52000 den,А++
еве ова од енергија http://energija.com.mk/wp-content/uploads/2019/02/Haier-Flexis-R32.pdf

кога би споредил со SUZUMI PLUS 16,FLEXOT дава подобри резултати

и двете се А++,двете имаат еуровент

****SUZUMI (kapacitet 5.5 izduv 750 SCOP 4.2,pomala vnatresna 293x798x230 (10-13-16 imaat ista vnatresna) tezini v/n 10kg/34kg)
****FLEX (kapacitet 6 izduv 900 SCOP 4.6 pogolema vnatresna 327x1009x223,tezini v/n 11.9kg/37.8kg)

ако би ја земале и цената 60К наспроти 52К,според ова излегува да Флексот е подобра варјанта

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
и двете се А++,двете имаат еуровент
Ги спореди ли Tbiv резултатите? Која од нив колку има COP @Tbiv и кој е TOL - от и COP-от @TOL

И не се за занемарување резултатите за +2 (барем 80% од времето ќе работи на толку) и +7.

Веќе на - 7 и подолу на површина излегуваат маните или предностите на една клима наспроти друга.

"Најстрашно" е на - 3/-5 со магла отколку - 10 со сув воздух.
Затоа е битно надворешната да биде наместена непречено да усисува назад, од горе и лево + пред неа да нема пречки.
Да не се лепи во плафон ако е на тераса.

Внатрешната колку подолу толку подобро и ќе модулира како што треба.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Дечки, препорачајте ми инвертер клима за дневна, мало ходниче и спална, вкупно околу 40 квадрати. Исто доколку имаме човек од доверба на форумов шо се занимава со продажба и монтажа, препорачајте. Нема да барам попуст заради форумов :) буџет некаде околу 40 000 со монтажа.

Пинг @FLEGMA @sumi ако можите видете пп.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Ги спореди ли Tbiv резултатите? Која од нив колку има COP @Tbiv и кој е TOL - от и COP-от @TOL

И не се за занемарување резултатите за +2 (барем 80% од времето ќе работи на толку) и +7.

Веќе на - 7 и подолу на површина излегуваат маните или предностите на една клима наспроти друга.

"Најстрашно" е на - 3/-5 со магла отколку - 10 со сув воздух.
Затоа е битно надворешната да биде наместена непречено да усисува назад, од горе и лево + пред неа да нема пречки.
Да не се лепи во плафон ако е на тераса.

Внатрешната колку подолу толку подобро и ќе модулира како што треба.
Флегма,во се Haier Flexis 50 има подобри резултати од Toshiba Suzumi plus 16
плус Флексот има ви фи,сузумито нема

Атачменти

• SPOREDBA.jpg
    SPOREDBA.jpg
    60,2 KB · Прегледи: 50
Последна промена:

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Некоја препорака за 22ка (7KW) со карактеристики како Suzumi Plus 22 или подобри со приближна цена.
За преправање во топлинска пумпа ми треба , ќе се користи само електрониката од внатрешната единица и нормално надворешната со додавање на изменувач.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
За Тошибиве све си знам,дома имам 3 Сузуму Плус од Енергија купено и си цепаат без проблем, нешто у таа ценовна класа на сузуми плус 22ка ( 78900 ден. малопродажна ) мислев со слични или подобри карактеристики 7кв некој да препорача Даикин,Мицибуши....................или некој друг бренд.

За ова експериментов ако све биде како што планирам ке закачам слики

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Видено ама се молкнев по плажи, охриди и све тоа па не ми падна салам време да ти пишам.
Не е работава да те откачам и да ти кажам земи „тоа и тоа“
Јасно. Чим си во можност пиши ми.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Некоја препорака за 22ка (7KW) со карактеристики како Suzumi Plus 22 или подобри со приближна цена.
За преправање во топлинска пумпа ми треба , ќе се користи само електрониката од внатрешната единица и нормално надворешната со додавање на изменувач.
Дај кажи како ќе го изведеш тоа? Па уште и со инвертер сакаш. Да беше со обична 7ца (јас едно време имав таква идеја за Бекото он/оф) ама ја баталив.

Со он оф ќе ја контролираш со термостат во водата кога да се пали и гаси, а инвертериве имаат повеќе сензори за разни работи.

Некое единечно моноблокче не ти фаќа око? Јас за такво се мислам, ама со цениве не ми се јасни искрено.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Мене ми вратија за 1 ден

Како што знам ќе даваат на 5 илјади луѓе, а стигнати се до 2 или 3 илјади апликации така да уште има време за поднесување.

За последното не знам точно

што ти вратија за еден ден, дека документите ти се ОК, или пари?

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
И јас ја имав истата дилема, како што најдов тогаш нема некоја разлика. RXFB е понова и мислам дека само со таа идат сеа FTFX50. Земај не се мисли :). Спие кај мене, не се слуша надворешната.
Koja e razlikata na nadvoresnite edinici pomedju RXFA I RXFB kaj Daikin FTXF50???

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Dali ja imas podolgo vreme??Kako pomina zimata???
Не, пред 3 месеци ја купив. Ќе видиме зимото. На ладење е супер модулацијата, 180w-230w цело време на ладење 24ц .

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

PeGi998

hello world
3 октомври 2018
87
137
што ти вратија за еден ден, дека документите ти се ОК, или пари?
Известување и бројче ми пратија за еден ден како што пиша членот подоле. Инаку во барањето пишува дека ќе имаат 3 фази на работа што ќе траат по некој месец. Пари најверојатно за 5-6 месеца.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв