Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

win311

read-only
10 јули 2013
3
0
Здраво,

Поздрав до сите.
Ако може совет или мислење за клима, претежно за ладење, Се работи за одлични изолиран стан со греење на градско парно од БЕГ.
s1-povrsina.png
Би се ладеле само дневната и кујната + отворенио ходник.
Поставена е инсталација (дупка во зид + штекер за струја) за клима како на сликата за поставување во положба на црвеното правоаголниче, но ми препорачуваат поставување во положба како зеленото правоаголниче.
Нема слободен простор до таван како што се препорачува 10-15 cm. Така да ќе биде залепена за таван затоа што балконската врата и сите прозорци се доста високи, има простор само 30 cm. до таван, таман колку за климата и најверојатно ќе има потешкотија при вшмукување на воздух од горната страна.

Дали ќе биде доволно 2,5 или 3,5 KW
Дали ќе вршат работа поевтиниве или треба некоја од поскапите?

-Haier AS25TADHRA-CL / 1U25BEEFRA Tundra Green: 24.500 ден.
-Haier AS35TADHRA-CL / 1U35MEEFRA Tundra Green: 26.00 ден.
-Toshiba Mirai RAS-B10BKVG-Е1 R32: 29.000 ден.
-Toshiba Seiya RAS-B10J2KVG-Е / RAS-10J2AVG-E: 37.000 ден.
-Carrier 42QHB09D8S / 38QHB09D8S Infinity: 32.000 ден.
-Carrier 42QHB12D8S / 38QHB12D8S Infinity: 37.000 ден.

Или друг предлог

Благодарам

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Здраво,

Ми треба клима уред за греење и ладење. Се мислам да земам Daikin FTXF50A од RiverSoft (https://riversoft.mk/?product=daikin-ftxf50a). Од RiverSoft чини 56.080 ден. и е за околу 4000 ден. поефтина од ICS Group кој е официјален застапник за Македонија (DAIKIN SENSIRA FTXF-A (R-32) - ICS GROUP - Environment friendly climate solutions) а од КЛИМИ.мк (DAIKIN FTXF50A/RXF50A по супер цена од 66.890 ден.) е за околу 10.000 ден. поефтина. Што мислите за изборот на моделот и продавачот?

Просторијата е со површина од 35 m^2 а висината е 2,6 m, гледа на север и е на втор спрат од вкупно три. Се работи за стара градба (1970 г.) и ѕидовите немаат соодветна термичка изолација, прозорците и терасната врата ги менував пред 4-5 години и се дрвени од Rollplast со три стакла.

Буџетот ми е околу 1000 евра, имате ли некој подобар предлог во тој ранг?
Зимај

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Даикинот без размислување земај го , за таа цена во риверсофт е одлична зделка. Прашај си само за гаранција што како е. Мислам дека во ицс имаат 3 години безусловна гаранција.
И пренеси искуство овде ако ја земеш од таму.
Здраво,

Ми треба клима уред за греење и ладење. Се мислам да земам Daikin FTXF50A од RiverSoft (https://riversoft.mk/?product=daikin-ftxf50a). Од RiverSoft чини 56.080 ден. и е за околу 4000 ден. поефтина од ICS Group кој е официјален застапник за Македонија (https://www.icsgroup.mk/каталог-на-производи-продавница/daikin-sensira-ftxf-a-r-32/) а од КЛИМИ.мк (DAIKIN FTXF50A/RXF50A по супер цена од 66.890 ден.) е за околу 10.000 ден. поефтина. Што мислите за изборот на моделот и продавачот?

Просторијата е со површина од 35 m^2 а висината е 2,6 m, гледа на север и е на втор спрат од вкупно три. Се работи за стара градба (1970 г.) и ѕидовите немаат соодветна термичка изолација, прозорците и терасната врата ги менував пред 4-5 години и се дрвени од Rollplast со три стакла.

Буџетот ми е околу 1000 евра, имате ли некој подобар предлог во тој ранг?

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

alfred

read-only
2 декември 2019
18
7
Здраво,

Поздрав до сите.
Ако може совет или мислење за клима, претежно за ладење, Се работи за одлични изолиран стан со греење на градско парно од БЕГ.
Погледнете го атачментот 88563
Би се ладеле само дневната и кујната + отворенио ходник.
Поставена е инсталација (дупка во зид + штекер за струја) за клима како на сликата за поставување во положба на црвеното правоаголниче, но ми препорачуваат поставување во положба како зеленото правоаголниче.
Нема слободен простор до таван како што се препорачува 10-15 cm. Така да ќе биде залепена за таван затоа што балконската врата и сите прозорци се доста високи, има простор само 30 cm. до таван, таман колку за климата и најверојатно ќе има потешкотија при вшмукување на воздух од горната страна.

Дали ќе биде доволно 2,5 или 3,5 KW
Дали ќе вршат работа поевтиниве или треба некоја од поскапите?

-Haier AS25TADHRA-CL / 1U25BEEFRA Tundra Green: 24.500 ден.
-Haier AS35TADHRA-CL / 1U35MEEFRA Tundra Green: 26.00 ден.
-Toshiba Mirai RAS-B10BKVG-Е1 R32: 29.000 ден.
-Toshiba Seiya RAS-B10J2KVG-Е / RAS-10J2AVG-E: 37.000 ден.
-Carrier 42QHB09D8S / 38QHB09D8S Infinity: 32.000 ден.
-Carrier 42QHB12D8S / 38QHB12D8S Infinity: 37.000 ден.

Или друг предлог

Благодарам

Daikin FTXF35A, кај зелено квадратче

srle89

hello world
20 март 2013
71
60
Здраво дечки, ми треба препорака за клима уред за 50 метри кв. стан. Прикачив аматерска скица, станот има 2 огромни соби, дневната со се кујна е околу 35 квадрати, спалната 15.

Највеќе би се користела за греење, изолацијата е супер во зградава и со оглед дела беше блага зимава, преживеав без парно и минимално користење на една стара, но веќе бездушна клима. Сепак не сакам да ризикувам и да предвидувам каква ќе биде следната зима. :)

Буџет: 30-35k

Ви благодарам однапред.

Атачменти

• skica.jpg
    skica.jpg
    36,7 KB · Прегледи: 58

antikmkd

read-only
3 јули 2016
40
6
Дечки, предлог за инвертер до 30к, 3.5ка, претежно ќе се користи за греење. Што мислите за овие 3модели:
1.VIVAX 12CH35AERI R32 --25к
2.GREE LCLH GWH12 ACC-K6DNA1D--26к
3.GREE G-TECH GWH12AEC-K6DNA1A--30к
или предложете друг модел во тој буџет.
Фала ви.

bm8284

read-only
17 октомври 2019
7
0
Здраво до сите барам добар инвертер за греење од 5.5кв кој инвертер е идеален со квалитед , економичен во енергија и на зима да биде издржлив на ладно.
ке ве молам кажетеми модел и од кај можам да го набавам позрав...

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Фала ви дечки за темава и препораките. Отидов со Gree Fairy LCLH 18(5.5) за дневна и lomo lc 3.5 за мала спална на поткровје. Па здравје зимава ќе апдејтирам.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
129
Deneska mi ja montiraa za vo spalna od 20kv ,i po malo testitlranje na ladenje namestena na 22 (sto e mnogu ladno no za test)dostigna temp i recisi da ne se slusa fenot ,namestena na auto,po specifikacija e 21db
Preku dalecinko ima podesuvanje i za horizontalnite perki ,jonizator koj ima moznost da se iskluci ,preku aplikacija programiranje za cela nedela vreme na vklucuvanje i isklucuvanje po ednas vo denot ili online sto sakas toa podesuvas od bilo kade bilo koe vreme, imam i vivax 5.5 aedi koja ima samo 3brzini na fen i mozam da recam e mnogu bucna vo odnos na g tech
Mozi da se podesi vertikalno nagore ili nadolu duvanjeto ,za sekoja funkcija ladenje ,greenje auto predefinirani temperturi nasocuvaci na vozduh ,i nadvoresnata edinica e tivka

Со здравје да си ја користиш! И мене денеска ми ја монтираа во соба од 16 квадрати, ама ќе лади и ходник и друга соба, околу 35 квадрати. Внатрешната единица е огромна, се извадив од памет кога ја видов а богами и сега кога седам баш под неа :) И надворешната не е мала, му требаше малку повеќе време на монтерот да ја намести. За бучината се согласувам дека внатрешната е тивка кога ќе се стави на првите две подсеувања т.е Silent И Low, ама било што над тоа е бучно барем за мене. Надворешната не е воопшто тивка дури кога е ставено на silent, плус некако чудно ми зуе при работа, среќа не се слуша внатре (го прашав мајсторот вика дека е нормално тоа). Си ебав векот со апликацијата од Gree што е на google playstore, неќеше никако да ја види климата, и на крај по тоа коментарите најдов друга апликација "EWPE Smart", и со неа одма средив работа. Сега останува да видиме како ќе тера летово, па здравје и зимата...

Strezo

read-only
6 јуни 2020
7
3
Здраво друштво, гледам доста богата темава за клими, потрошив доста време во истражување и читање.. Но никогаш до сега не сум користел клима, па да си прашам тука за искуства, се надевам некој ќе ми поможи околу дилемиве.
Значи станот е 90м2, дневна 35м2 на југ добро изолирана со нови пвц и дополнителна изолација од камена волна и кнауф. Сакам 1 клима во дневна највероватно 5ка и во другите 2 соби по една клима од 3.5.

Дилема за 5ка, буџетот ми е максимум 50 000, прво бев убеден за GREE AMBER -30 GWH12YD-S6DBA1A , но читам нешто мерките за коефициенти не им биле според европска регулатива, па гледам се жалат од потрошувачка на пониски температури итн.
Ме интересира предлог клима за греење до оваа сума, сега гледам во сет тек PANASONIC CS-Z35VKE / CU-Z35VKEW cena 51 000 , SAMSUNG AR18TXFYAWKNEU / AR18TXFYAWKXEU cena 48 000 , па си викам јапонциве се некако посигурни од кинезите и сто комбинации ми се вртат.

Во другите 2 соби би одел со клими околу 25 000, грее би зел без многу мислење таму, но за оваа поскапава не сум 100% сигурен.

Секое искуство е добредојдено, сакам без проблем да имам 22-23 степени на зима, затоа и одам на 5ка.

Darko-Sk

read-only
17 јуни 2020
3
1
Здраво!

И јас сум со ист “проблем“ како Strezo, имам сличен буџет, барам 5-ка за поголем дел од станот, поточно дневна со трпезарија со ходник (40-43м2).

Од тоа што досега го читав по форуми и интернет, изборот се сведе на:
Toshiba Seiya или Mirai
Carrier Ventus Supreme

За Toshiba колку-толку, успеав да најдам по некое искуство, ама досега ниедно од Carrier.
Зарем никој не ги користи? :)

Strezo

read-only
6 јуни 2020
7
3
Ако има добра опција и за 40 000 или 45 уште подобро :) мене 50 ми е некоја горна граница

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.501
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

krema

OG
24 јуни 2009
15.718
15.813
youtu.be
Јасно е тоа, но во последно време сите одат на високо буџетни клими, така да се товари магарето во матно. :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
А се појави и Gree на еуровент и сега поинаку се играат картите :)
Пуче пи*да, разј*ба се друштво кај Gree таборот на "жутиот" форум.

Од прва до последна работат до - 10.
А претходно: Грее ова, Грее она. Па како биле tope, zimaj djabe plakate za japanki I daikin ima kompresor od Gree...

Да не си им во кожата.
Ваљда се чувствуваат ко Бојко Борисов сликан со дрон во спавача соба.
Ништо страшно ама..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Се потврди муабетот дека без Еуровент неможе да се утврди валидноста на спецификациите.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Здраво!

И јас сум со ист “проблем“ како Strezo, имам сличен буџет, барам 5-ка за поголем дел од станот, поточно дневна со трпезарија со ходник (40-43м2).

Од тоа што досега го читав по форуми и интернет, изборот се сведе на:
Toshiba Seiya или Mirai
Carrier Ventus Supreme

За Toshiba колку-толку, успеав да најдам по некое искуство, ама досега ниедно од Carrier.
Зарем никој не ги користи? :)
Не си побарал п'убоо.
Јаска користам кериер, и имам споделено искуство на форумов, во оваа тема, најмалце во два наврати.
Пребарај тро.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Се потврди муабетот дека без Еуровент неможе да се утврди валидноста на спецификациите.
Тоа е јасно како ден.
Друга работа е што има ликови што во сѐ гледаат завера и не го признаваат како веродостоен.

7n00dle7

Баниран/a
26 февруари 2012
566
360
Скопје
А се појави и Gree на еуровент и сега поинаку се играат картите :)
Пуче пи*да, разј*ба се друштво кај Gree таборот на "жутиот" форум.

Од прва до последна работат до - 10.
А претходно: Грее ова, Грее она. Па како биле tope, zimaj djabe plakate za japanki I daikin ima kompresor od Gree...

Да не си им во кожата.
Ваљда се чувствуваат ко Бојко Борисов сликан со дрон во спавача соба.
Ништо страшно ама..

Ако не ви е тешко појаснување(за помалку упатените ко мене) или потврда ако сум разбрал добро, за таа цена да не летаме кон Gree, пошто баш и не грее, така?
Да прашам пак, имав побарано совет неколку страни поназад, како што видов и после мене беа побарани совети на кои не беше одговорено, претпоставувам ви е здосадено а и можеби веќе покриено со одговор претходно но не видов/најдов совет за нешто(инвертер) со мојот буџет 20-25к све е над 30к. Треба да посочам конкретни модели или? Мислев да не има нешто што го препорачувате, модел што е сосема задоволителн кај евтините инвертери...

Darko-Sk

read-only
17 јуни 2020
3
1
Не си побарал п'убоо.
Јаска користам кериер, и имам споделено искуство на форумов, во оваа тема, најмалце во два наврати.
Пребарај тро.

Се зачленив на форумов специјално за да побарам совет, и прав си, не сум побарал поубаво.
Како и да е, бидна веќе, се сторив со Ventus Supreme 42QHC018D8SW / 38QHC018D8SW.
Ако сум згрешил, нека изгорам.
А во однос на бучавата, моментално имам две стари on-off 3.5-ки, трактори тоа надворешните единици. Сигурно новава ќе биде потивка. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Ако не ви е тешко појаснување(за помалку упатените ко мене) или потврда ако сум разбрал добро, за таа цена да не летаме кон Gree, пошто баш и не грее, така?
Да прашам пак, имав побарано совет неколку страни поназад, како што видов и после мене беа побарани совети на кои не беше одговорено, претпоставувам ви е здосадено а и можеби веќе покриено со одговор претходно но не видов/најдов совет за нешто(инвертер) со мојот буџет 20-25к све е над 30к. Треба да посочам конкретни модели или? Мислев да не има нешто што го препорачувате, модел што е сосема задоволителн кај евтините инвертери...
Не дека не грее туку дека не толку колку што пишува дека грее. Имено пак си се океј во поглед на другите кинески клими, со кои се конкуренти. Особено во делот под 30000 каде не ни има некој избор на друго освен кинеско.

Важното кај еуровент е што сега знаеме колку греат, претходно немавме соодветна споредба и нагаѓавме. Некои од нас (повеќето) си знаеја правилно да проценат, највеќе бидејќи знаеме што нуди конкуренцијата. И грее мора да е тука некаде, не дека имаат некоја којзнае каква технологија, тоа е тоа. Грее се билдаше кај нас на енергетските налепници кои испадна дека пишува 3.2KW, а на еуровент измерено е 2.7KW. Што да се разбереме 2.7KW не е лош резултат, бидејќи останатите конкутренти од слична цена имаат 2.4-2.8KW. Ама кога ќе видиш 3.2KW веднаш на сите им беше многу сомнително, ама така пишуваше на нивните спецификации. И испадна дека не било точно. Грее си биле слични со конкурентите. Што е и многу очекувано.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно