Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Супер објаснување. Благодарам.
Eve jas će ti objasnam:
Toa e tkn uljna stapica da ne mu dozvoli na uljeto da patuva so freonot , da se natrupuva vo izmenuvačot, da dopre vo kompresorot, koj e pumpa za gas, a ne za tečnost i da go uništi ( so tkn voden udar) ako dopre vo kompresioniot prostor. Ova beše potrebno kaj klipnite kompresori i freon R22 so raboten pritisok do 25 bara.
Sega so freonot R410 i noviot R32 koi rabotat so pritisoci do 45 bara, brzinata na dviženje na freonot pomešan so uljeto e mnogu pogolema , nema taloženje vo izmenuvačite, pa ovie stapici ne se poveće od polza (si postoi vnatre pred kompresorot separator za uljeto), poradi sevo ova tie se NEPOTREBNI.
E sega ako ima višok cevka (inverterite najdobro rabotat so dolžini pogolemi od 3 m) monterite po navika pravat vakvi uljni stapici koj so ništo nema da im naštetat na modernite inverteri.

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Зад неа има доволно простор, од страните е слободна. Со цевките е направен еден круг ( некаде читав дека ова не е добро , зашто можело да се насобере уље кај што е лакот?)
Се надевам ќе ме грее наредно зимо.
:)
Коректно е изведено. Дифолт количината (волуменот) на фреон е предвидена за имплементација со цевки од ~3 до 5 метри. Пократки цевки и веќе се иде со одреден (мал) вишок на фреон, не би требало да направи некои големи проблеми ама корисници се жалат на наводна поголема „бучност“ при движењето на фреонот. Велам наводна пошто јас лично не сум имал прилика да слушнам... Но барем 3-4 метри цевки секако следуваат во цената на монтажата и во секој случај добро е што не се обиделе да заштедат еден метар цевки. Цевките правилно излегуваат од внатрешната единица, насочени нагоре. И убаво се изолирани, до крај. Обично мајсторите сакаат да ги остават слободни (видливи) краевите на цевките, за побрза дијагноза/сервисирање (ако затреба во иднина).

Ако баш мора да ситничариме за нешто, можеби малку повеќе оддалеченост од ѕидот би било подобро.

И да, таа цевката ќе ја тргнам зимото да не замрзне
Ако не ја тргнеш, секако самата ќе те потсети... Со замрзнување на надворешната единица (been there, done that). :p

Ве молам препорака за 30 квадрати соба без изолација, 2.70м плафон, во охрид, североисточна поставеност? За греење е. Дали ќе избрка работа 3.5 или 5.5 да земам? Дали да барам -15C или -20C со грејач надвор?
Незгодно за предвидување.
5.5 киловатна со сигурност ќе биде предимензионирана, но 3.5 киловатна може да не биде доволно - на граница е квадратурата со моќноста. Таму во Охрид имате нешто поблага клима, но грејач би бил предност со задршка дека постојат решенија каде не мора да има надворешни грејачи (подобри/поскапи модели). Грејачите се нешто како импровизрано решение за поевтините модели, па ако се зема таква (нешто поевтина) клима јас секако би гледал да има и грејач но тоа не би ми влијаело да не одберам подобра (јапонска) клима на која не е и треба грејач.

Во однос на 3.5 наспроти 5.5, јас би размислувал повеќе за квалитетна 3.5 со тоа што за добар избор ќе мора да знаеш поточно какви термални потреби имаш.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Коректно е изведено. Дифолт количината (волуменот) на фреон е предвидена за имплементација со цевки од ~3 до 5 метри. Пократки цевки и веќе се иде со одреден (мал) вишок на фреон, не би требало да направи некои големи проблеми ама корисници се жалат на наводна поголема „бучност“ при движењето на фреонот. Велам наводна пошто јас лично не сум имал прилика да слушнам... Но барем 3-4 метри цевки секако следуваат во цената на монтажата и во секој случај добро е што не се обиделе да заштедат еден метар цевки. Цевките правилно излегуваат од внатрешната единица, насочени нагоре. И убаво се изолирани, до крај. Обично мајсторите сакаат да ги остават слободни (видливи) краевите на цевките, за побрза дијагноза/сервисирање (ако затреба во иднина).

Ако баш мора да ситничариме за нешто, можеби малку повеќе оддалеченост од ѕидот би било подобро.

Ако не ја тргнеш, секако самата ќе те потсети... Со замрзнување на надворешната единица (been there, done that). :p

Незгодно за предвидување.
5.5 киловатна со сигурност ќе биде предимензионирана, но 3.5 киловатна може да не биде доволно - на граница е квадратурата со моќноста. Таму во Охрид имате нешто поблага клима, но грејач би бил предност со задршка дека постојат решенија каде не мора да има надворешни грејачи (подобри/поскапи модели). Грејачите се нешто како импровизрано решение за поевтините модели, па ако се зема таква (нешто поевтина) клима јас секако би гледал да има и грејач но тоа не би ми влијаело да не одберам подобра (јапонска) клима на која не е и треба грејач.

Во однос на 3.5 наспроти 5.5, јас би размислувал повеќе за квалитетна 3.5 со тоа што за добар избор ќе мора да знаеш поточно какви термални потреби имаш.

Фала. Гледам тошиба 3.5 а и даикин 3.5 се сите од -15C. А последниве неколку години, Охрид е anything but поблаг во клима. Моите грееја до пред една недела. Да даеш некој пример (една) поскапа и една поефтина што би избркала работа? Па нека е и предимензионирана. Околу 40 40 и нешто илјади буџет.

StarBoy29

read-only
16 мај 2020
13
8
Да даеш некој пример (една) поскапа и една поефтина што би избркала работа?
Извини што ти сугерирам, ама да го ѕирнеш и Виваксот. Мајсторов што монтираше стара клима кај мене ми спомна ако зимаш нова купи Вивакс. Е сега измеѓу Вивакс и Даикин, нормално дека ќе одберам Даикин. Меѓутоа ако се мислиш измеѓу Тошиба и Вивакс, јас би одбрал Вивакс.

Инаку на иста мака сме. Таванската висина кај мене е нешто помала од твојата и исто е без изолација. Виваксов што го меркам е за препорачана површина до 35 метри квадратни и работна температура од -20 до +50 степени. Еве ти линк па разгледај.
VIVAX ACP-12CH35AERI R32 по супер цена од 27.990 ден.
Истава клима ја имаш и во Нептун, а овие Клими.мк имаат салон во Капитол на прв кат мислам.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
@StarBoy29
Па, читајќи го форумов, таа ми беше во потесен избор, само, ме интересираше за грејачи или без, дали АЕМИ и останати се слични на АЕРИ, пошто глеам исти специфкации имаат.

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Да Ве поздравам, долго време ја тегнам работава со купување, имам и пишувано и прашувано, станот е 42 м2, дневната 20 м2 на западна страна ПВЦ без дополнителни модерни изолации. Дали оваа би била добра Haier BREEZE AS35S2SF2FA-CL/1U35S2SM1FA WiFi

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
Да ми даде некој препорака за клима уред за 40 метри квадратни, три простории (салон, соба и дневна), да може да постигне нормална температура 22-3 степени.
Не ми треба за греење, гледам да заштедам да не земам инвертер(ако тоа е аргумент)

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Да ми даде некој препорака за клима уред за 40 метри квадратни, три простории (салон, соба и дневна), да може да постигне нормална температура 22-3 степени.
Не ми треба за греење, гледам да заштедам да не земам инвертер(ако тоа е аргумент)
Druze nema da zastedis voopsto ke platis najevtinata e 13~15k,nagore 12ka ke ti trosi minimum 1kw/h ke buci ke korni* i kako vo frizider ke bidis...
so inverter od 18~20k( potrosuvacka okolu 300w) ke uzivas, a pred i po sezona ke mozes dase se podzatopluvas ... izborot si e tvoj.

Да Ве поздравам, долго време ја тегнам работава со купување, имам и пишувано и прашувано, станот е 42 м2, дневната 20 м2 на западна страна ПВЦ без дополнителни модерни изолации. Дали оваа би била добра Haier BREEZE AS35S2SF2FA-CL/1U35S2SM1FA WiFi
za 12ka izgleda skapo ,ako ima nekoj neka ti spodeli kakva e vo rabota

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Се решив да ги исфрлам дрвата. :) Ајде предлог пред се за локација на инвертер а може и препорака за марка/големина. Се работи за ходник, и спална (подоцна може да се активира и во уште една спална/детска соба. Во дневниот престој веќе монтирав (долниот дел од распоредот на сликата). Тој е решен. Куќата има стара фасада без изолација, таван гол се гледаат ќерамиди. Дограма рехау генео во сите соби. Бележано е со црвено кај што планирам да ја ставам па ме интересираат мислења. Жолтта линија е планот од кај да излагаат бакарните цевки. Локацијата е над вратата од бања. Е сеа незнам да не е далеку од спалната (околу 8метри до надворешниот ѕид на спалната). Во спалната ми треба температура околу 19ц. Квадратура само ходник и спална е околу 27м2. Е сега имам врата од ходник кон мало ходниче плус 5м2. И евентуално кога ќе ја користам бањата за капење да отварам врата и таму (ако ова држи вода). Таа е 6м2. И за година две планирам средната спална да ја користам за дете. Таа е 9м2. Значи минимум 27м2 максимум 47м2.
Дали да одам на 5.5 или 3.5 ќе врши работа само за ходник и спална , па понатаму за детска да мислам. И ако може препораки. Буџет околу 50000мкд.
П.с Во спалната имам одвнатре изолација на надворешниот ѕид , 10цм камена волна со парапропусна фолија и гипс картон. Screenshot%202020-05-18%2012.30.27__01__01.jpeg

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
Druze nema da zastedis voopsto ke platis najevtinata e 13~15k,nagore 12ka ke ti trosi minimum 1kw/h ke buci ke korni* i kako vo frizider ke bidis...
so inverter od 18~20k( potrosuvacka okolu 300w) ke uzivas, a pred i po sezona ke mozes dase se podzatopluvas ... izborot si e tvoj.

za 12ka izgleda skapo ,ako ima nekoj neka ti spodeli kakva e vo rabota
Значи тие 100 евра што ќе ги заштедам во старт ќе ги платам одма после тоа на сметка, ок штом е така ќе земам инвертер.
Колку киловати да барам ии најдобро да ми препорачаш некој модел
Фала ти

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Значи тие 100 евра што ќе ги заштедам во старт ќе ги платам одма после тоа на сметка, ок штом е така ќе земам инвертер.
Колку киловати да барам ии најдобро да ми препорачаш некој модел
Фала ти
vikas 3 prostorii i 40m2 toa e ni za 3.5ka ni za 5.5kw(odnosno ke ti treba dobra jaka 3.5ka ili najslaba 5.5kw) da e eden otvoren prostor 40m2 i so 3.5 ke se razladuvas

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки.
Ако може малце помош да се оладам дома.
Дали може да се монтира некој мулти сплит во станот (слично на ова)
Станот и посакувани локации
klima.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Супер објаснување. Благодарам.

Стручњакот што допатува од Кајгана е способен да напише многу и ништо да не каже. Значи има разлика помеѓу Oil Trap и Pipe Loop
Она за што тој кажува е Oil Trap. Она што го направиле кај тебе е пајп луп и служи за намалување на вибрации и спречува истите да допатуваат до внатрешната единица па оваа да ти резонира.
И да. Тотално е препорачливо и треба секаде да се применува (кругот од цевки)

Заради стручњаци како него има поплаки од луѓе во поглед на вибрации и резонирања/несакани звуци.
Толку гумиците под надворешната не помагаат како што помага кругот со цевки зад неа. Пошто ова е крута врска помеѓу компресорот и внатрешната единица.
Иако самиот компресор е положен на (најчесто) тру гумици, секој трзај што овој го прави директно се пренесува на цевките.

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
vikas 3 prostorii i 40m2 toa e ni za 3.5ka ni za 5.5kw(odnosno ke ti treba dobra jaka 3.5ka ili najslaba 5.5kw) da e eden otvoren prostor 40m2 i so 3.5 ke se razladuvas
Да, три простории се ама цело време вратите се отворени во лето поврзани една со друга преку салонот. Гледав 3.5kw пишува до 35 квадрати, 5.5kw од 40 do 55, а разликава во цена не е мала :)

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Фала. А некој предлог за погорниот мој пост имаш ли?
Стручњакот што допатува од Кајгана е способен да напише многу и ништо да не каже. Значи има разлика помеѓу Oil Trap и Pipe Loop
Она за што тој кажува е Oil Trap. Она што го направиле кај тебе е пајп луп и служи за намалување на вибрации и спречува истите да допатуваат до внатрешната единица па оваа да ти резонира.
И да. Тотално е препорачливо и треба секаде да се применува (кругот од цевки)

Заради стручњаци како него има поплаки од луѓе во поглед на вибрации и резонирања/несакани звуци.
Толку гумиците под надворешната не помагаат како што помага кругот со цевки зад неа. Пошто ова е крута врска помеѓу компресорот и внатрешната единица.
Иако самиот компресор е положен на (најчесто) тру гумици, секој трзај што овој го прави директно се пренесува на цевките.

Испратено од SM-T865 преку IT.mk форум апликација

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Да, три простории се ама цело време вратите се отворени во лето поврзани една со друга преку салонот. Гледав 3.5kw пишува до 35 квадрати, 5.5kw од 40 do 55, а разликава во цена не е мала :)
Sepak iako se 3 prostorii povrzani vo prvata kade sto ke bide klimata i vo tretata nema da bide isto* odi so nekoja sredno/niska 5.5kw sepak se 40m2

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.131
Куманово
одамна ја немам читано темата (сега се потсетив и зошто)
членот @dekomote има солиден буџет, зошто не јапанец ?? тошиба, даикин... НЕ. види вивакс

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Ќе ја биде ли оваа за ваму,

HAIER TUNDRA GREEN AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA по супер цена од 38.490 ден.

Ја најдов во Кочани за 34000 со wifi гратис.
И ако знае некој да каже што компресор користи. Фала.
Се решив да ги исфрлам дрвата. :) Ајде предлог пред се за локација на инвертер а може и препорака за марка/големина. Се работи за ходник, и спална (подоцна може да се активира и во уште една спална/детска соба. Во дневниот престој веќе монтирав (долниот дел од распоредот на сликата). Тој е решен. Куќата има стара фасада без изолација, таван гол се гледаат ќерамиди. Дограма рехау генео во сите соби. Бележано е со црвено кај што планирам да ја ставам па ме интересираат мислења. Жолтта линија е планот од кај да излагаат бакарните цевки. Локацијата е над вратата од бања. Е сеа незнам да не е далеку од спалната (околу 8метри до надворешниот ѕид на спалната). Во спалната ми треба температура околу 19ц. Квадратура само ходник и спална е околу 27м2. Е сега имам врата од ходник кон мало ходниче плус 5м2. И евентуално кога ќе ја користам бањата за капење да отварам врата и таму (ако ова држи вода). Таа е 6м2. И за година две планирам средната спална да ја користам за дете. Таа е 9м2. Значи минимум 27м2 максимум 47м2.
Дали да одам на 5.5 или 3.5 ќе врши работа само за ходник и спална , па понатаму за детска да мислам. И ако може препораки. Буџет околу 50000мкд.
П.с Во спалната имам одвнатре изолација на надворешниот ѕид , 10цм камена волна со парапропусна фолија и гипс картон.Погледнете го атачментот 87691

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Фала. Гледам тошиба 3.5 а и даикин 3.5 се сите од -15C. А последниве неколку години, Охрид е anything but поблаг во клима. Моите грееја до пред една недела. Да даеш некој пример (една) поскапа и една поефтина што би избркала работа? Па нека е и предимензионирана. Околу 40 40 и нешто илјади буџет.
Блага беше зимата ама подолго се задржа. Јас (во Скопје) до почеток на месецов повремено навечер пуштав греење... Ама со климите многу евтино поминуваме во преодните периоди, Тошибата ретко одеше над ~220вати потрошувачка.

За предлагање клими не сум во тек со моменталните понуди, ама секако нема да се согласам со предлогот за Вивакс. Тошиба не може да се стави во иста реченица со Вивакс, не па да се споредуваат... Ако можеш да си дозволиш гледај да одбереш јапонска клима, на Даикин/Мици не им следам моделите, кај Тошиба би ти завршила работа Сузуми плус и тоа 16.000BTU моделот. Моќноста е меѓу 12-ка и 18-ка (меѓу 3.5 и 5.5кв) таман како за да немаш потенцијален мањак а да не биде предимензионирана. Убава клима, со дуал ротари компресор, добра изработка, итн.

Ако Сузуми 16-ка е надвор од буџет, и не ти фати око нешто од понудата на Даикин/Мици... Тогаш во економскиот сегмент гледај ги Гри (Gree). Види кој им е актуелниот LCLH модел (Faery?). И на крај ако баш сакаш Вивакс, тогаш иди во СЕТ и земи си директно Мидеа (кои Вивакс ги препродаваат со нивни лепенки)... Со поевтинава класа клими иди на 18-ка, веројатно подобро е да живееш со почесто гасење/палење на климата отколку да не може да постигне во најладниот период. Освен ако немаш некое алтернативно решение за тие 20-тина денови, но секогаш е подобро климата да има мала (но не и преголема) „резерва“ на моќност. Ова е за климата да работи на помала моќност поголемиот дел од времето (со што работниот век ќе и биде подолг).

одамна ја немам читано темата (сега се потсетив и зошто)
членот @dekomote има солиден буџет, зошто не јапанец ?? тошиба, даикин... НЕ. види вивакс
Вивакс мафија... Лутите непријатели на „Гри мафијата“. :p

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Ќе ја биде ли оваа за ваму,

HAIER TUNDRA GREEN AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA по супер цена од 38.490 ден.

Ја најдов во Кочани за 34000 со wifi гратис.
И ако знае некој да каже што компресор користи. Фала.

Добра цена, со оглед што во тимкомпјутерс ја пишува 38 илјади, во сетек 36 илјади... Дали важи ова за сите случајни клиенти или со протексии за тебе? :)

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Се работи за ходник, и спална (подоцна може да се активира и во уште една спална/детска соба. ... Куќата има стара фасада без изолација, таван гол се гледаат ќерамиди. Дограма рехау генео во сите соби. ... Во спалната ми треба температура околу 19ц. Квадратура само ходник и спална е околу 27м2. Е сега имам врата од ходник кон мало ходниче плус 5м2. И евентуално кога ќе ја користам бањата за капење да отварам врата и таму (ако ова држи вода). Таа е 6м2. И за година две планирам средната спална да ја користам за дете. Таа е 9м2. Значи минимум 27м2 максимум 47м2.
П.с Во спалната имам одвнатре изолација на надворешниот ѕид , 10цм камена волна со парапропусна фолија и гипс картон.Погледнете го атачментот 87691.
Во принцип локација во ходник е најлоша можна локација за клима. Но пошто ова ќе ти биде втора и помошна клима во станот, ќе мора така да завршиш работа. Проблем е што просторот е 10м2, и заради тоа климата повеќе од веројатно ќе работи како он/оф клима.. Ама пошто ќе биде во ходник кратките дефрости не би требало (пре)многу да ти сметаат. И да ќе оставаш врата од бања и ќе имаш сосема нормална температура таму, за најзимурливите за бањање секогаш можеш да додадеш една најевтина греалка ако баш мора, за сите други потреби рачунај на ~2 или 3 степени пониска температура од ходникот.

Со буџет од 50К можеш да идеш и со јапонска клима од средна класа, би рекол 3.5ка (пошто 5.5кв во 10м2 ходник ќе биде... глупаво), само гледај да има што пониска „модулација“ (да се симнува на што пониска потрошувачка наместо да исклучува целосно), отприлика ~200 вати е најниската стапка кај подобрите клими.

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Ако одам на 3.5, ќе има ли доволно моќ да истурка топол воздух до спалната? На 8метри оддалеченост е.
Во принцип локација во ходник е најлоша можна локација за клима. Но пошто ова ќе ти биде втора и помошна клима во станот, ќе мора така да завршиш работа. Проблем е што просторот е 10м2, и заради тоа климата повеќе од веројатно ќе работи како он/оф клима.. Ама пошто ќе биде во ходник кратките дефрости не би требало (пре)многу да ти сметаат. И да ќе оставаш врата од бања и ќе имаш сосема нормална температура таму, за најзимурливите за бањање секогаш можеш да додадеш една најевтина греалка ако баш мора, за сите други потреби рачунај на ~2 или 3 степени пониска температура од ходникот.

Со буџет од 50К можеш да идеш и со јапонска клима од средна класа, би рекол 3.5ка (пошто 5.5кв во 10м2 ходник ќе биде... глупаво), само гледај да има што пониска „модулација“ (да се симнува на што пониска потрошувачка наместо да исклучува целосно), отприлика ~200 вати е најниската стапка кај подобрите клими.

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Дилерска цена е друже. Како за свои луѓе :)
Добра цена, со оглед што во тимкомпјутерс ја пишува 38 илјади, во сетек 36 илјади... Дали важи ова за сите случајни клиенти или со протексии за тебе? :)

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Ако одам на 3.5, ќе има ли доволно моќ да истурка топол воздух до спалната? На 8метри оддалеченост е.
Нема потреба, и нема (скоро) никогаш да работи климата на силно дување... Заради тоа што просторот е 10м2 и брзо ќе биде загреан (по што следи исклучување или успорување). Но не се секирај, пасивно ќе се меша воздухот кон спалната/другите соби... Термодинамика.

Нови мислења

Последни теми

На врв